Eşimin kuzeni ve Bipolar......

Bu tip rahatsızlığı olanlara öneri ne olabilir,iş spor nasıl bir yol izlenir sosyalleşmeleri açısından?Üniversite öğrencisiydi,ama malum durumdan ötürü şehir dışında okuduğu için getirmek zorunda kaldılar....
Ben amacı olan bir hobi öneriyorum,mesela herhangi bir enstrüman kursu,resim kursu v.s. yada dil kursu bu ortamlarda belki açılır aktivite yaparak,birde work shop lar var hep birlikte katılabileceğiniz günübirlik

Uzun süredir bu hastalığı varsa ve fark edilmediyse, inkar edip tedavi için direnç gösteriyorsa, duyguları ve eylemlerini kontrol etmekte zorlanıyorsa yatis kararı gayet normal.

İki yakın tanıdığım hastanede yattilar aynı sebepten. Biri bir hafta, diğeri bir ay. Durumuna göre değişebiliyor kaldığı süre. İkisi de şu anda gayet iyiler. Direnç göstermiyor , tedavilerine devam ediyorlar. Önemli oranda gelişim gösterdiler.

Bipolar kontrol edilebilen , korkulmasina gerek olmayan bir hastalık. Lakin hasta direnç gösteriyorsa bir süre yatması daha faydalı olabilir.
Bize anlatılan yatışı kendisi de istemiş. Bu umarım sevindiricidir.

Ben amacı olan bir hobi öneriyorum,mesela herhangi bir enstrüman kursu,resim kursu v.s. yada dil kursu bu ortamlarda belki açılır aktivite yaparak,birde work shop lar var hep birlikte katılabileceğiniz günübirlik
Evet hiç alıma gelmemişti,bir enstrüman kursu elbette çok yaşayın,mutlaka kabul ettireceğim.

Geçmiş olsun

Bir yakınımız bunaldım diye psikiyatriste mi psikolog a mı birine gitmiş hastane idi diyor ama bilmiyorum

İlkokul mezunu yaşı o Zaman 60 lara yakın muhafazakar falan neyse doktorun odasında bir başka doktor varmış bu senin değil benim işim demiş

Kadını kendi arabası ile Bakırköy e getirmiş tedavi etmiş iyileşmiş

Kadın kendi anlattı, kafam hiç yerinde değilmiş normal şartlarda ben o Adamın arabasına biner miyim ben yarın randevu alır gelirim demem lazımdı diye

İyileşir o da ama ilaçlarına dikkat gerekir zaten iyileştim diye doktor kontrolsüz bırakmamak lazım

Bize anlatılan yatışı kendisi de istemiş. Bu umarım sevindiricidir.

Ben psikolog degilim küstahlık boyutunda yorum yapmak istemem ancak bu hastalık bir şekilde 10 yıldır hayatımda. Tüm süreçlerine tanık oldum az çok tecrübem var. Kendi tecrubelerim doğrultusunda yardimci olmaya çalışayım.

Kendisinin istemesi olumlu bir durum aslinda. Ben arkadaşımın o gununu unutamıyorum. Sakinleştirici igneler ve mücadeleyle yattı hastaneye. Durumunu kabullenmesi iyileşmesi için çok önemli bir adım. Yaşı çok genç. Hastalığı kontrol etmesi zaman alacak. Zamanla öğrenecek. Korkmayin iyi bir doktorla ve hastalığını dogru şekilde öğrenmesiyle gayet kaliteli bir hayat sürebilir. Bu hastalik bir felaket değil. Yalnızca hayat boyu kontrol gerektiren ufak bir tümsek.

Geçmiş olsun

Bir yakınımız bunaldım diye psikiyatriste mi psikolog a mı birine gitmiş hastane idi diyor ama bilmiyorum

İlkokul mezunu yaşı o Zaman 60 lara yakın muhafazakar falan neyse doktorun odasında bir başka doktor varmış bu senin değil benim işim demiş

Kadını kendi arabası ile Bakırköy e getirmiş tedavi etmiş iyileşmiş

Kadın kendi anlattı, kafam hiç yerinde değilmiş normal şartlarda ben o Adamın arabasına biner miyim ben yarın randevu alır gelirim demem lazımdı diye

İyileşir o da ama ilaçlarına dikkat gerekir zaten iyileştim diye doktor kontrolsüz bırakmamak lazım
Durumu hafife alacaklarını sanmıyorum,Annesi de ilaç tedavisini, psikolojik bir rahatsızlıkla senelerdir kullanıyor.

Haklısınız hemen düzeltiyorum!İntihar durumu bipolara bağlı gelişen bir durummu?Acaba bundan önce bu rahatsızlık olduğunu farkedememeleri normalmidir sizce?
çok teşekkür ederim.

Olabilir.
Benim bir arkadasimin lisedeyken bir anda farkli hareketleri oldu. Babasini aradik geldi. Babasi doktor idi bilincli davrandilar.
Bipolar teshisi kondu. Iki ay tedavi gördü hastanede.
Uzunca bir süre sıkıntı yasamadi üniversiteyi kazandik. Hemde cok yüksek puanlı bir okuldaydik hepimiz.
Bir sinif arkadasimiza aşık oldu. O da istemedi. Takıntı yaptı hastalığı atak dönemine girdi.
Iki defa intihar girisimi oldu.
Cok şükür su ara iyi ama sene de bir yada iki kere atak dönemi geciriyor.
Ilaclarini düzenli kullanmasi gerekiyor.
Doktorla irtibati hic koparmamak gerekiyor.
Aslında psikolojik rahatsizliklarin bazilari beyindeki bazi hormonlariz az yada fazla salgilanmasi ile ilgili oluyor, kandaki tuz orani dahi etki ediyor. Ictikleri ilaclar bunlari dengeliyor. Biraz daha rahat gecirmelerini sagliyor.
Sayet bipolar teshisi dogru ise tamamen tedavisi yok. Bunu bilerek bilincli hareket etmek gerek. Velveleye, telasa vermeden hareket etmek lazim.

Ben psikolog degilim küstahlık boyutunda yorum yapmak istemem ancak bu hastalık bir şekilde 10 yıldır hayatımda. Tüm süreçlerine tanık oldum az çok tecrübem var. Kendi tecrubelerim doğrultusunda yardimci olmaya çalışayım.

Kendisinin istemesi olumlu bir durum aslinda. Ben arkadaşımın o gununu unutamıyorum. Sakinleştirici igneler ve mücadeleyle yattı hastaneye. Durumunu kabullenmesi iyileşmesi için çok önemli bir adım. Yaşı çok genç. Hastalığı kontrol etmesi zaman alacak. Zamanla öğrenecek. Korkmayin iyi bir doktorla ve hastalığını dogru şekilde öğrenmesiyle gayet kaliteli bir hayat sürebilir. Bu hastalik bir felaket değil. Yalnızca hayat boyu kontrol gerektiren ufak bir tümsek.

Ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi.

Teşekkür ederim,bu yorumlar içimize su serpiyor zira hastalık olarak kabullenecektir,ataklarında alacağı yanlış kararlar hayatına mal olmasın tek temennimiz bu.

Teşekkür ederim,bu yorumlar içimize su serpiyor zira hastalık olarak kabullenecektir,ataklarında alacağı yanlış kararlar hayatına mal olmasın tek temennimiz bu.

Bipolar hastalar depresif insanlar değiller ki. Aksine hayat dolu, beyinleri çok farklı çalışan , ufak seylerle mutlu olabilen, hayata bazen sizi şaşırtacak kadar farklı bakıp yorumlayabilen insanlar. Bipolar hastanın intihar etmesi evet bir ihtimal lakin ağır depresyon geçiren birinin intihar etme olasılığı ile aynı.

Evet duygu kontrolünde zorlanılan atak dönemlerinde depresyon da çok ağır geçiyor. Ama lütfen her an intihar edebilir gözüyle bakmayın ona. Öyle bir şey yok. Ben bipolar değilim ama bipolar olan arkadaşıma kıyasla intihara daha meyilliyim. Bizzat doktordan duydum bunu :) intihar öyle kolay kolay verilebilecek bir karar değil. Bir insan ölmeye karar verdiyse onun dönüşü olmaz. O yüzden intihar oyunlarıyla intiharı birbirine karıştırmamak lazim.

The Calender The Calender
İlk fırsatta, kafamı da toplayabilirsem anlatayım sana uzun uzun.
En az bir sanat ya da spor dalına ciddi yetenekli oluyor çoğu bipolar hastası.
Kendini keşfetmesini sağlayın, bir şekilde ifade edebilsin kendisini, duygusal bir deşarj yaşayabilsin, yazsın mesela bol bol.

Bipoların da kendi içinde kademeleri, çeşitleri var.
Maniye giden basamakları var (öfori, erotomani, ekstazi, hipomani)
Depresyonun derinleri, dipleri var.
Bir maddeye bağımlılık geliştirdiyse tespit edilme, yoksunluk süreci var.

Gayret gerektiriyor.
Düzenli bir hayat, uyku-beslenme rutini, biraz fedakarlık, iş, eş derken hayat geri dönüyor.
Buranın meşhur bel altıları olmasa faydalı olmak adına anlatıvereceğim (Ki daha önce bir konuda anlattım) ama daha geçen gün bile doktorculuk oynayan bir başka arkadaşımız "Allah şifa versin cinimm" diyerek güya laf soktu.

İçgörü tanımını araştırın bir de, bipolar hastaları içgörü geliştirebilir, bu da kontrol sağlar.

hemen iyileşme beklemeyin en az 3 yıl
sürebilir. ömür boyu ilaç kullanması gerekir
birde iyi bir hekime düşmesi şartl her hekim
ilaç konusunda uzman değil uygun doz ve ilaç önemli. kuzeni bu esnada yalnız birakmayın bu hastalığı tetikliyen uykusuzluk ve genetik yatkınlık geçmiş olsun

Bipoları bozuk bi arkadaşım vardı üni de çerkes bi kızla tanışmıştı bilir misinizi bilmem ama Çerkesler genellikle kendi aralarında evlenirler kız bunu biliyordu ama arkadaşım için aynı şeyi söyleyemem derken kız bi süre sonra ailevi nedenlerden ayrılmak istedi arkadaşım Çerkeslerle ilgili olan bulabildiği her kitabı aldı okudu ve kıza yalvardı sizi tanıyorum sizin gibi olabilirim evlen benimle dese de kız arkasına bakmadı çocuk defalarca intihar etti ve her seferinde ölümden döndü bu arada bu bipolar gen faktörüylede alakalı arkadaşımın annesi de intihar ederek kendisini öldürmüştü..

Birisi ciddi bi rahatsızlık değil demiş ona istinaden ne derece önemli olduğunu anlatmak için ayrıntıyı bol tuttum sürekli ilaç tedavisi içerisinde olmalı kuzeniniz Allah şifa versin.

Bir sey daha eklemek istiyorum. Bipolar olan arkadaşım benim hayatıma giren en büyük şanslardan biri. Evet çok zor zamanlar geçirdik hastalığının başlarında. Kendini tanıması zaman aldı. Çok zorlandik, çok acı çektik.

Lakin zamanla o kendini keşfetti ve kontrol edebildi. Çok acıdır ki ben bipolar olmadığım halde karamsar ve mutsuz halimden siyrilamadim. Ölüm benim arzum iken onun korkusu. O hayata sarıldı ve çok mutlu. Her umutsuz animda bana psikologluk yapıyor :) "hayat çok kısa ve sen çok önemlisin" diyor. Ben anormalim o ise normal.

Lütfen etiketi olan insanlara anormal muamelesi yapmayin. Dünyadaki acimasiz ve insanliktan cikmis bircok canavarın bir etiketi yok. Maalesef insan deniliyor onlara. Sadece farklı o arkadaşınız. O kadarcik.

Benm abimde bipolar teşhisi yeni konuldu bu hastalıkla ilgili kitaplar yazılar var okuyup aileye aktarabilirsin öle kulaktan dolma bilgilerle başedilebilecek bi hastalık değil bende hemşireyim öğrenciliğimde de çok ilgimi çekmişti şunu bil bu hastalıkla gayet güzel yaşayanda var yaşamını mahvedende

Haklısınız hemen düzeltiyorum!İntihar durumu bipolara bağlı gelişen bir durummu?Acaba bundan önce bu rahatsızlık olduğunu farkedememeleri normalmidir sizce?
çok teşekkür ederim.
Bipolardan dolayı intihar durumu olabilir. Bildiğiniz üzere bu hastalık 2 uçlu hastalık olarak bilinir. Yani kişi bi anda aşırı mutlu çok heyecanlı olurken aniden değişip inanılmaz derecede depresif sinirli atarlı olabiliyor. Ki tabiri caizse tehlikeli bir hastalıktır bundan dolayı hastaneye yatırılmış ve erken teşhis çok önemlidir. Geçmiş olsun umarım en kısa zamanda iyileşir.

Günaydın Arkadaşlar
Eşimin kuzeni 21 yaşında ve üni okurken alel acele ailesi tarafından eve getirildi.Okulu dondurdular;
Sebep aşık olduğu için sanırım saplantı yapmış ve intihara kalkışmış.
Haftanın ilk günü psikolog babasını arayıp bu iş beni aşar ,Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılması gerek demiş.
Dolayısıyla dün götürüp bazı doktorlarla da görüşüp yatış yapmışlar.
Teşhis konmadı mı dediğimde, laf arasında bipolar dendiği söylendi,tabi ne kadar doğru bilemiyorum.
Bu konuda bilgisi olanlar nasıl olacak,çok üzgünüz ve bu doğru bir kararsa ki öyledir eminim ama aile bu kararı sorguluyor sonuç yüz güldürücü olur değil mi?Olumlu sonuçlanan durumlar duymaya ihtiyacımız var,aydınlatırsanız sevinirim....Hepinize şimdiden teşekkürler....

Ataklarla giden bir hastalık.. Birinci ataktan sonra en az ilaç kullanım süresi 1 yıldır. İlaçlarını düzenli kullanmalı fakat ilaç kullanımı düzenliyken dahi atak geçirebilir. Atak sayısı arttıkça ilaç kullanılması gereken süre uzar. Kimi ilaç iyi gelir, kimisi gelmez. Ataklar esnasında aşırı sinirli veya aşırı mutlu, uyuyamayan, aşırı üretken, davranışlarının sonunu düşünmeden riskli işlerde bulunabilirler.Mesela riskli cinsel ilişki, madde kullanımı, aşırı para harcama, intihar gibi. Olmayan sesler duyup görüntüler görebilirler. Düşüncelerini toplayamayabilirler. Ama Ataklar arasında şikayeti olmayan insanlar olurlar. Bir psikiyatristin sıkı takibinde olmaları olası atak dönemlerinin hemen tespiti açısından çok önemli. İş veya okul hayatındaki stres genetik yüklülüğün üzerine binip atak oluşmasına sebep olmuş olabilir. Umarım yardımcı olmuşumdur..

Back
X