Eski tarihli altınlar hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi

mermaid2608

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Ekim 2015
2.860
2.429
133
44
Eşimin annesinde bu altınlar var. Ona evlenince eşimin babası takmış. Hatta 2 küçük daha takılıymış ama seneler önce onları bozdurmuşlar. Şimdi ihtiyaç olmuş ve bozdurmak için kuyumcuya gitmişler. Bu altın değil, 500 TL veririm demiş. Başka bir kuyumcu kaplama 750 TL veririm demiş. Tanıdık kuyumcu yok. Üzerinde ne yazıyor okuyamıyoruz. Madem kaplama neden 500-750 TL veriyorlar. Ayrıca eskiden nasıl bozdurmuşlar. Altınların gerçek değerine nasıl ulaşabiliriz? Bu konuda bilgisi yada tecrübesi olan var mı?

Eklentiler

• IMG-20210707-WA0009.webp
    114,4 KB · Görüntüleme: 506
masallah bunca yil saklamis satmamislar mi.. degersiz olsa bu kadar da verilmezdi diye dusunuyorum. bizim bir tanidigin saatini de bunun uygun parcasi artik piyasada yok isine yaramaz cöp deyip belli bir fiyata satin almis bir kuyumcu. yakut zumrut taslar varmis uzerinde. hemen kanmamak gerekiyor. bir kuyumcu esi veya babasi olan biri sorup yardim edebilir umarim size.

Altın değil kaplama ama 500-700 veriyolar ilginç.
Adamakıllı güvenilir kuyumcu bulup sorun derim. Üzerindeki yazıyı okuyamadım ama tarih 1327 miladi 2006ya tekabül ediyor.

bunlar reşat altın.
büyüğü eğer tam reşatsa geçen hafta 3300’e aldım.
küçük olanlar çeyrek reşat diye geçiyor onlar da 700 civarı.
her kuyumcu kabul etmiyor. kullanılıp yıprandığı için gramları değişiyor diye.
reşattan anlayan kuyumcu bulmanız lazım

Bozmamışlar.Ama şu anda keşke bozsaymışlar diyoruz. Kuyumcular öyle bir tavırlar incelediler ki, çöp sanki

Birkaç kyumucuya göstermiş eşimin babası, yüzüne bile bakmamışlar adamın. Hatta birisi amca çöpe atsan kimse dönüp almaz demiş. Onlar maddi olarak senelerce güvenmişler, zor durumda bozarız diye

Adamakıllı güvenilir kuyumcu bulup sorun derim. Üzerindeki yazıyı okuyamadım ama tarih 1327 miladi 2006ya tekabül ediyor.
1327 doğru fakat miladi 2006 değil 1909 yılında basılmış. Altın olarak çok değerli olduğunu sanmıyorum çünkü o zamanlar Osmanlı'nın yıkılma dönemi. Ama bence Bi sahada sorabilirsiniz.

Yazıda Kostantiniye Darphanesi yazıyor. Türk tarih kurumunun tarih çevirisine göre de Hicri 1327 yılı miladi 1909/1910 yıllarına denk geliyor. Bu da Reşat olma ihtimalini gösteriyor. Ama kaplama mı bilemem, 22 ayar bir altının bu kadar kararması normal mi bilmyiorum( bu arada altın ayarı daha düşük ya da kaplama reşatlar da varmış)

Birkaç kyumucuya göstermiş eşimin babası, yüzüne bile bakmamışlar adamın. Hatta birisi amca çöpe atsan kimse dönüp almaz demiş. Onlar maddi olarak senelerce güvenmişler, zor durumda bozarız diye
Adam abartmis. Copte gorsem maddi degeri icin degil görüntüsü için alirim.

kapalıçarşıda güvenilir bir kuyumcu bulmaya çalışsınlar. hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama en doğru yanıtı istanbul/kapalıçarşı da eski kuyumculardan biri verir bence.

Resat altini bende sormustum hatiralik alacaksan al geri alirken cop fiyata alinir demislerdi en merkez neresiyse gidip bir arastirsinlar
Orjinal bir Reşat ise antika değerinde bile sayılır, çünkü artık basılma yetkisi yok. Ama benzer görüntüde bazı altın firmaları basabiliyormuş onda da ufak tefek işçilik oluyor ama çöp olacağını hiç sanmıyorum.

bir de altınların üzerinde kararma ve lekeler var sanırım saf altın olsa olmazdı. dedikleri gibi kaplama vs olabilir gibi geldi bana.

1327 doğru fakat miladi 2006 değil 1909 yılında basılmış. Altın olarak çok değerli olduğunu sanmıyorum çünkü o zamanlar Osmanlı'nın yıkılma dönemi. Ama bence Bi sahada sorabilirsiniz.
Yıkılma yılı da olsa 22 ayar olarak basılmış, gramaj olarak bakıldığında da şimdiki cumhuriyet altına en yakın ağırlıkta. Değer belirlenirken ayarına ve gramına bakıldığına göre çöp de sayılacağını sanmıyorum( konu sahibindeki gerçek mi bilmiyorum tabi, kararma filan olması acaba kaplama olabilir mi diye düşündürdü beni, ama uzman değilim, yani böyle bir durumda kuyumculara güveneceğiz, ama suistimale açık bu olay tabi- gerçeklerinin antika değeri olduğunu okumuştum)

Biraz taleple ilgili bence alip satmak istemeyebilirler

İstanbula çok uzaklar, biz de uzağız. Onları ziyarete geldik. Bize emanet ettiler. Onlar köyde yaşıyor. Sorumluluk büyük oldu bizim için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…