Burası iskandinav ülkesi değil Türkiye Türkiye diye konuya girmek istedim

. Bazı arkadaşlar öyle bir yazmış ki sanki arkamızda çok acayip bir devlet var. İşsiz kalsak premsler/premsesler gibi yıllarca bakacak, zaten işsizlik %3

sağlık, eğitim bunlar zaten sorun değil gibi. Yahu arkadaşlar avrupada falan yaşayan varsa belirtsin konu başında başka konuda da oldu yanlış anlamalara gidiyor olay
Benim yakın arkaşlarım var bir çift (ikisi de doktor) eve bundan 3 yıl önce toplam 15.000 giriyordu ve o zamanlar iyi paraydı gayet. Bunlar 1 kuruş biriktiremiyordu çünkü çiftin erkek olanı tam bir ağustos böceği

yiyelim içelim, gezelim. Apartman dairesinde yaşıyor, kendilerine 20 ton su alan bir şişme havuz almıştı. Neyse ki uyardılar bak apartman çöker diye de kullanmadı

nerede bir şey çıksa koşarak alır. Uyarırız kenara para atın deriz “ya 3 günlük dünya, ben harcayarak mutlu oluyorum” der

siz böyle olmayın. Bu normal bir davranış değil Türkiye şartlarında. Karısının aklı başında ama pasif sesi çıkmıyor. Böyle de olmayın.
Normalde olması gereken maaşlar alınır alınmaz %10 unayla birikim yapmaktır diyor ekonomistler. Biz zaten har vurup harman savuran insanlar değiliz eşimle o yüzden çok daha fazlasını ay sonunda birikime attık. Yılda 2 kez tatil de yaptık (kışın kayak, yazın deniz ya da kültür gezisi) dışarıdan da yedik, haftada 1 restorana da gittik, ihtiyaçlarımızı ve zevklerimizi de karşıladık. Ama mutlaka birikim yaptık. Ki ev ve arabamız varken yaptık. Çünkü Türkiyede yaşıyoruz asla yarın da kazanırız diye bir şeyin garantisi yok. Şimdi hamileyim ve riskli bir hamilelik geçirdim. O birikimin önemini gördük çünkü işten çıktım. Bebek eşyaları öyle “aa hamileyim şimdi birikim yapmadık, tek maaşa da düştük ama tek maaşla hallederiz” denilecek şeyler değil. Arkadaşlar hadi bebeğin tek ihtiyacı anne sevgisi

beşik de almadınız, bebek arabası da almadınız, kıyafeti de bezden dikerim dediniz. Bebek bezini elde yıkarım kumaş bez yaparım dediniz, doktor kontrollerinde ne olacak devlette beklerim randevumu sıramı dediniz. Bu çocuk emmezse yanarsınız öyle diyeyim

mama fiyatlarına bir bakın. Ki bu kadar çile çekmeye değer mi yani har vurup harman savurmak?? Ben asla yapamam yukarıda yazdıklarımı dolayısıyla paraya ihtiyaç kesin!
He biz çocuk düşünmüyoruz dersiniz. İleride ikimiz de işten atılırsa ana-baba evine sığınırız ne yapalım dersiniz. Emekli olunca da artık ölelim sonuçta gençken yaşadık derseniz bilemem de bana hiç mantıklı gelmiyor.
Bunu yazarken asgari ücretlileri kastetmiyorum bu arada

asgari ücretle çalışıyorsanız elbette sadece hayatta kalırsınız birikim yapamazsınız ama belli ki sizin geliriniz var. Eşiniz mırın kırın ediyorsa sigaraya 700 tl aylık harcadığını, bunun onu hem ilerde hasta edeceğinş ve sağlık masraflarınızı katlayacağını hem de hayatı bir durum olmadığını anlatın. Bıraksın aylık 700 fazla geliriniz olur. O parayla yıkda faxladan 1 haftalık tatile de gidersiniz hem.
Ama bence parayı biriktirdiğinizi ve asla gereksiz şeylere harcamayacağınızı, garantiniz olduğunu, evladınıza harcayacağınızı söyleyin. Karı koca arasında gizli saklı iyi değil.