Ev geindirme sanatn beceremiyorum...

kızlar tasarruf yapmayı becerenler bize taktik verir misiniz. evde ne yemek yapıyorsunuz? bir kardeşimiz demiş ki haftada 50 TL mutfak harcaması diye. mesela kaç çeşit yemek yiyosunuz günde? genelde sebze mi yiyorsunuz?

Bir de arkadaşlar kredi kartlarının taksitine karşı çok dikkatli olun.Çok pahalı olmadığı müddetçe asla kredi kartına taksit yaptırmıyoruz biz herşey tek çekim. Böyle olunca da bir sonraki aya borçsuz başlamış oluyorsun hesabını daha rahat yapıyorsun. Bankalar sanki iyilik yapıyormuş gibi bizim kartımıza 10-12 taksit var diyor halbuki bu aslında bir tuzak bence insan mesela 100 liralık birşeyi görüyor diyor ki ayda 10 liraya geliyor çok azmış gibi geliyor hemen alıyor. Böyle böyle psikolojik olarak insanlar daha çok şey satın alıyor birkaç ay sonra bakıyor ki borç bir sürü olmuş altından kalkamıyor. Tabi insanlar borcunun minimumunu ödemeye başlıyor bu sefer banka faizi işliyor. Sonuçta da banka karlı çıkıyor.

valla ben hergun yemek yaparim az yaparim ve hergunde cesit yeriz ama bazi gunler misafir felan geldiginde cok yaparim tencerede kalan artik olmayanlari yani atmam iki gun felan yeriz zaten misafirin tabaginada cok yemek koymam normal koyarim eger yemekten tekrar almak isterse kalkip yine koyarim.bizde eti,tavugu baligi cok yeriz ve sebze yemeklerinede eklerim ben ama buzdolabim kucuk oldugu icin et yemegi yapicagim gun aliyorum etimi kiymami ve ona gore aliyorum miktarida bence boyle daha hesapli geliyor bana

biz cumartesi günü oturup eşimle günlük plan yapıyoruz.her gün için menü hazırlıyoruz ona göre cumartesi pazardan yapacağımız sebze yemekler için yiyeceğimiz sayıda sebze alıyoruz.pazar da sabah erkenden markete gidip et ihtiyaçlarımız alıyoruz böylelikle hem fazladan birşey almış olmuyoruz hem de artıp atılma ihtimali olmuyor.ne biliyim bir akşam taze fasulye ve çorba bir akşam çorba pilav şintzel yan o tür yemekler yapıyoruz kışın mercimek yapıyorum 2 akşam yiyoruz.şinitzel falan alırken 1 alana bir bedava oluyor marketler de onlardan alıyorum karlı oluyor...1 kd kıyma alıp onu 6 ya falan bölüp küçük küçük buzdolabı poşetlerine koyuyorum 2 tanesini alıp dolma yapıyorum işte büyük bir çoğunlu ile köfte yapıyorum küçük bir pakediyle çorbaya koyuyorum..

Ev geçindirmek çok zor .. Hele bir de çocuk olursa masraflar daha da büyüyor .. :emir_bebek:

** Maaşımız eve girdiğinde hemen hesap - kitap yaparız borçlar faturalar ön sırada olur

** markete tahminen şu kadar harcarız , ay içinde elimize kalan para şu kadar deriz .....

** evimi çok iyi araştırırım markete gitmeden önce .. Evde olan birşeyi bitene kadar asla almam

** Giyim - kuşam işinde de ihtiyacım olan ne ise onu alırım kullanmam dediğim şeyi almam kendimi frenlerim..

** Mesela fırında poğaça - kek pişiririm fazlasını aıyrıp buzluğuma koyarım misafirim geldiğinde 2 dk fırında ısınsa tap taze ikram ederim .. Bu da bir tasarruftur ..

** Düzenli olarak her ay bir miktar parayı gözden uzak bir yere koyup onun olmadığını kabul edersen birikim yapabilirsin ..

****************** Kolay gelsin ************************ opuyorumnanaktan

Size yakın tansaş var hayatım, yada en kötü cevahir migrosa gidin aylık alışverişinizi yapıp bir taksiyea atladınızmı en fazla 10 lira yazar.. Zaten sen kat kat kar etmiş olacaksın... Yada çalıştığın yere yakın market varsa öğle tatilinde alışverişini yap servisle akşam dönerken rahat olur (servisin varsa tabii)..

Ben et ürünlerimi Fatih'te bekar günlerimden kalma kasabımdan yapıyorum hala.. Aylık...
2 kilo kuşbaş(sotelik kesilmiş)
2-3 kilo kıyma (750 gr ile kıyma yapıp 6şar altışar poşetleyip buzluğa atıyorum..3er taneden 2 kişiyiz) Göz kararı 100 gr kadarını kavurup buzluğa atıyorum, çorbalara kaşık kaşık çıkarıp koymak için.. Kalanı da 250-300 grmlık poşetlere koyup atıyorum dolma musakka falan gibi yemekler için)
1kg civarı tavuk baget 2şer taneden 4 erli poşetlere ayırıp buzluğa atıyorum, sonra çıkarıp fırın poşetinde patates havuç ve baharatlarla pişiriyorum
1 kg tavuk kuşbaşı (yıkayıp migrostan aldığım ahşap şişlere geçirip buzluğa atıyorum, sonra çıkatıp süt yağ baharatlı karışımda 1 saat bekletip fırının ızgarasında tavuk şiş yapıyorum)
1 kg antrikot (birer akşamlık gene poşetliyorum ve doğru buzluğa)
Bu malzeme genelde bana 1 ay çok rahat yetiyor... YAni toplamda heme hemen 100 liralık bir miiktar tutuyor..
Ben Halıcıoğlunda oturuyorum (mecidiyeköye yakın ama işyerim edirnekapıda) iş çıkışı yada öğle tatilinde Fatih çarşamba pazarına giderim hemen hemen her hafta yada teyzem fındıkzadede ona cuma ısmarlarım bişiler o gündüzden cuma pazarından alır, iş çıkışı ona giderim eşim de iş çıkışı gelir beni oradan alır... Pazar yada manav ne alacaksam haftalık aalırım, ve zaten ala alabir haftada neyi ne kadar tüketiiğimi öğrendim..
Yemeklik sebze olarak yarım kilo dolmalık biber, 1 kg taze fasulye semiz otu
Kıymalı dolma yapıyoruum, fasulyeyi 2 seferde yarım yarım zeytinyağlı yapıyorum, semiz otunu da bazen pirinçli yemek şeklinde bazan de sarımssaklı yoğurtlı salata gibi tüketiyoruz...
Domates salatalık maydanoz nane kıvırcık salata malzemelerimiz sabit...
Meyve olarak yazın 1er kilo kiraz şeftali üzüm/ kışın portakal mandalina elma tamamdır...
Karpuzu taşımamak için evimizin oradaki bakkaldan alıyoruz.. Yada arabayla eşim iş çıkışı alıyor..
Pazar sebze, salı sebze, çarş perş buzluktan et-tavuk ağırlıklı. Cuma balık günümüz.. Ama ızgara yada buğulamalık balık olduğu dönemler kızartma yapmam ev kokuyo :)
Ctesi günleri genelde dışarda yeriz..
Pazar da işte öyle genelde ton balıklı yada tavuklu salata falan geçiştiriyoruz, kahvaltı geç yaptığınmız için fazla acıkmıyoruz...
Et-tavuk günlerinde bazan patates püresi bazan de pilav yapıyorum. Ve bol salata
Sebze günlerinde sadece yemek ve salata, bazan cacık ...
ışte ben mutfal,k alışverişini böyle yapıyorum...

Giyim alışverişin ise Benim de bayaa bi kilo fazlam var.. Evanstan yap... YAda cevahirde yeni açılan bi mağaza var C&A diye orada da güzel şeyler çarptı gözüme büyük bedenler için... LCWaikiki de güzel...

bu kadar ıyı maaslardan bahsedıp de gecınemıyoruz dıyenlere cok sasırdım yaaa...ben gelırı kadar gıderı oluru lafına ınanmıyorum .benım babam 1500 tl ıle 3 coocuk okuttu unıversıtede ucumuzde ozel evde kaldık bursumuzda yoktu devletten aldıgımız harıc allaha sukur 2 tane evımız bı arabamız var...annem ev hanımıdır kılıgımız kıyafetımız de zengın cocuklarından hıc asagı kalmadı ....ben sadece olaya kanaatsızlık dıye bakıyorum vede sukursuzluk..sukretmeyen adamın evının bereketı artmazmış..yazık yaa burda asgarı ucretle gecınıo olsam oturur aglardım su hallere ...

az maasla ev gecindirmenin sirri paranin bereketinde... bir evde israf yoksa nimetin degeri varsa o eve giren bir kurus bin kurus kadar cogaliyor. ornekte oldugu gibi 3500 de alsan yetmiyor obur turlu. o yuzden Allaha hep bereketli kazanc vermesi icin dua ederim. yoksa cok olmasinin pek bir ehemmiyeti yok. Allah varlikla sinamasin kimseyi....

aynen katılıyorum

Ev geçindirme sanatını bende bazen yapamayanlardanım,alışveriş konusunda kendime hakim olduğumda ne birikimler yapmıştım,ama bir sonraki dönemde herşey yine başa döndü,mesela 6 ay da 8 tane bilezik yapıp koydum kenara,ama sonraki 4 ay kredi kartı,yakıt masrafı,alışveriş derken öyle bir açılmışızki bileziklerim teker teker gitti elden,bence bu tür konularda ilk olarak o kredi kartlarını yok etmek olacak,yada bir tane limiti düşük bir kart bulundurmak,acil durumlar için (sağlık gibi),mesela birkaç ay önce bir ayakkabı aldım iyi bir markadan,oldukçada yüklü bir fiyatı vardı,ama ''kredi kartına 10 taksit yaparız abla'' dedikleri için düşünmeden uzattım kredi kartımı,eğer o ayakkabının parasını ben o an cüzdanımdan nakit olarak ödeyecek olsaydım bırakın nakit almayı dükkanın önünden bile geçmezdim:1no2:

Baktım giderler gelirden daha fazla,bir çözüm yolu bulmak gerekiyor hemen evin bir köşesine kumbara koydum,önce bozuklukları atarak başladık,eşim bozuk para taşımaktan nefret eder,hergün işten dönünce cebinde ne varsa bırakıyor kutuya inanırmısınız 1 ayda 200 milyona yakın birikmiş orada,tabi bende 5-10 ne bulduysam atmaya çalıştım,onunla hemen altın yaptım koydum kenara...Cüzdanımda bulunan parayıda annemin yöntemiyle ayırdım,harcayacağım miktarı ayırıp,birikim yapabileceğim miktarı cüzdanın ücra bir köşesine sıkıştırdım,lazım olmadan almayıda düşünmüyorum...

Eşimde bu tür ufak birikimlerden öyle mutlu oldu ki çaktırmadan paramın üstüne para ekliyor vallakaydirigubbakcemile2

Elektirik-su konusunda biz pek bir sorun yaşamıyoruz,bulaşıklar zaten makinada yıkanıyor ama ben akşam 22.30 dan sonra çalıştırıyorum makinaları,acil bir durum olmadıkça...

Yemek yapma işindede zaten sıkıntı yaşamıyoruz,sebze ağırlıklı beslenmeyi seviyoruz,2 kişilik yemek yapıyorum ama ertesi günede iki tabak kalacak şekilde ayarlıyorum,zeytinyağlı yemekler bir gece bekleyince daha lezzetli oluyor,ertesi günde salata,makarna,pilav yada çorba takviyeli bir daha getiriyorum sofraya...

Dışarıda yemek yemeyide seviyoruz,ama fazla abartmıyoruz haftada bir kere falan çıkıyoruz o da öyle çok lüks yerlere değil tabi...

Giyim kuşam konusunda pek kendimizi sıkmadık ama bu dönemde benim 5 aylık hamileliğimden ve aldığım 7 kilodan dolayı,yeni birkaç kıyafet almak zorunda kaldık,ama onuda artık mağazaları dolaşıp bütçemize uygun olanını seçmeye çalışıyoruz...

Bizde biraz biraz başladık bakalım gelir-gider olayını dengelemeye,umarım bundan sonra kredi kartsız yaşayabilir,artıya geçebiliriz...

Çok uzun yazmışım yahuu:kedi:

Son düzenleme:
haklısın canım. doğumdan sonra çok kilo aldım. üzerime göre bişey bulamıyorum. gittim faik sönmezden 3 tane elbise aldım. ben galiba doğru alışveriş yapmayı bilmiyorum. mutfak giderleri malesef standart değil bizde. 2-3 günde bir markete gidip her seferinde en az 60 liralık alışveriş yapmışız. aburcuburumuz çok. bi de genelde et filan aldık. pek sebze yemedik. ama kararlıyım artık ipleri elime aldım. eşimle konuştuk ekonomiyi devraldım.
canım zaten insanları yanlışa iten bu kredi kartları.taksiti duyunca hemen aklımız çeliniyo.sanki bedava gibi.halbuki taksitin sadece biriyle,o aldığımız eşyanın markasız olanını nakit olarak piyasadan alabiliriz.ama kartlar insanları markalara yönlendiriyo.sonuçta her iki taraf mutlu.biz de göz göre göre madur oluyoruz.
dün kredi kartı borcumu sıfırlayıp kartı iptal ettirmek için yazı verdim bankaya.sabah aradılar.kartımı güncellemişler.kapanması için tekrar yazı vercekmişim.ha bu arada kartı kullanırsam tekrar açılıcakmış kartım.kendimden korkuyorum.hazır kart varken alışveriş yaparmıyım diye.ama yapmıcam.pazartesi işyerinden fırsat bulup çıkabilkirsem hemen bi yazı daha verip ömür boyu kredi kartına bidaha dokunmıcam.param varsa alırım yoksa asla.
:umursamaz:

canım zaten insanları yanlışa iten bu kredi kartları.taksiti duyunca hemen aklımız çeliniyo.sanki bedava gibi.halbuki taksitin sadece biriyle,o aldığımız eşyanın markasız olanını nakit olarak piyasadan alabiliriz.ama kartlar insanları markalara yönlendiriyo.sonuçta her iki taraf mutlu.biz de göz göre göre madur oluyoruz.
dün kredi kartı borcumu sıfırlayıp kartı iptal ettirmek için yazı verdim bankaya.sabah aradılar.kartımı güncellemişler.kapanması için tekrar yazı vercekmişim.ha bu arada kartı kullanırsam tekrar açılıcakmış kartım.kendimden korkuyorum.hazır kart varken alışveriş yaparmıyım diye.ama yapmıcam.pazartesi işyerinden fırsat bulup çıkabilkirsem hemen bi yazı daha verip ömür boyu kredi kartına bidaha dokunmıcam.param varsa alırım yoksa asla.
:umursamaz:

Canım en doğrusu kapatıp bir daha el sürmemek sanırım,bende/bizde Eylül Ayını bekliyoruz tamamen kapatmak için,ondan sonra elimde varsa alırım yoksa beklerim biraz olunca alırım istediğim birşeyi...

Mesela ucuz kıyafetlern satıldığı bir yerden 5 milyona günlük evde giyerim diye bir badi almıştım,aynı günün akşamı da başka bir mağazadan 5 milyonun yaklaşık 6 katı olan bir badi daha aldım,ikiside 2 ay giyildi ama 5 milyona almış olduğum daha kaliteli çıktı,yıka yıka giy:uhm:

Taksitlerle aklımızı çelemiyecekler bundan sonrayerimseniben

Canım en doğrusu kapatıp bir daha el sürmemek sanırım,bende/bizde Eylül Ayını bekliyoruz tamamen kapatmak için,ondan sonra elimde varsa alırım yoksa beklerim biraz olunca alırım istediğim birşeyi...

Mesela ucuz kıyafetlern satıldığı bir yerden 5 milyona günlük evde giyerim diye bir badi almıştım,aynı günün akşamı da başka bir mağazadan 5 milyonun yaklaşık 6 katı olan bir badi daha aldım,ikiside 2 ay giyildi ama 5 milyona almış olduğum daha kaliteli çıktı,yıka yıka giy:uhm:

Taksitlerle aklımızı çelemiyecekler bundan sonrayerimseniben
inan bayna aynı fikirdeyim.
harika penyeler var mesela konyada üreten yerler var.gidip direk oralardan onda bir fiyatına alabiliyosun.ama mağazaya gelince anormal yüksek.ben bu kez kesin kararlıyım.artık markalarla işim olmıcak.sadece ayakkabımı değiştiremiyorum çünki diğerleri ayaklarımı vuruyo.günlerce acı çekiyorum.mecburen o markayı kullanmak zorundayım.giysi konusunda eski marka takıntım olmıcak bundan sonra.

2 kişiyiz allaha şükür borcumuz yok, evimiz kendimizin.
Ben çalışıyorum, eşimin şantiyesi bitti dolayısıyla 2 aydır evde, iş bakıyor.
Bizim öyle içkimiz, sigaramız yok.
Ancak dışarıda haftada 1 yemek yeriz, tiyatromuz vardır, kitabımız vardır.
Filmleri evde izleriz.
Herşeyi kredi kartıyla alırım, hiç nakit kullanmam ve hepsini maaşla öderim.
Para sanal olarak gelir, EFT,Havale vs sanal olarak gider.
Ancak her markete girmem 40-50 TL ve haftada 3-4 kere markete giderim.
Toplu alışveriş yapamıyoruz çünkü ben büyük marketleri sevmiyorum , çok mu elektrik yükleniyorum bilmiyorum ama hiç gitmek istemiyorum.
O yüzden orta ölçek mahalle marketlerinden günlük alışveriş yapıyorum, hiçbirşey dökmemeye özen gösteriyorum.
Bizim telefon, internet ve digitürk ve apt giderimiz fazla, birde bebek için uğraşıyoruz doktordu, ilaçtı, iğneydi epey gidiyor. ış tüp bebeğe giderse zorlanacağız ama değer.
Allah bugünümüzü aratmasın.

biz de 2 kişiyiz bi de bebişimiz var. 2 yıldır evliyiz. düğünden sponra çok borç ödedik. borçlar bitiyo derken bebek alışverişi için de çok borçlandık. tabi doğum da oldu. tokide eve para ödüyoruz aylık. benim öğrenciyken aldığım bursların geri ödemesi var. bi de savurgan olunca borçlar bitmiyo.

canım çok teşekkürler uzun uzun yazmışsın.gerçekten çok faydası oldu. çok şey öğrendim senden. kaç yıllık evlisin?

haziranda 2 senem doldu canım :)
rica ederim arkadaşım bin bilsende bir bilene sor demişler bende çok şeyi buradaki arkadaşlarımdan öğrendim :)

ashemez bende ılk defa maas alıcam ve kendı basıma gecınmeye calısıcam bu ay, ısyerım 1. leventte evde bahcelıevlerde banada onerılerını yazarmısın. Ust bas ıcın basta bır ıkı sey alıp sonra almıcam ama evın gıderlerı yıcek ıcıcek aklıma gelmeyen seyler olabılır banada onerılerını yazarmısın

kızlar helal olsun böyle bir konuda müthiş fikir ve yorumlarınız var ben de çok tutumlu değilim ama olmaya çalışıyorum evlenicem nişanlıyım.Nişanlım çok tutumlu değil o yüzden ben kasayı devralıcam.Şöyle yeni evlenenlerden yorumlar istiyorum hem borç ödeyip hem nasıl geçiniyorlar? Bir de evlenip 2 yıl içinde ev alanlar bunu nasıl yapıyor anne baba desteği olmadan merak ettim..

2 yıllık evli olup yeni doğum yapıp ev alan benim.ama öyle hoop diye almadık elbette.eşim evlenmeden önce bir miktar birikim yapmış,evlendik devam ettik düğün takıları,eşimin ailesi 13 bin lira yardım etti(borç olarak verdiler)15 binlirada kredi daha önümüzdeki ay ödemeye başlıyacağız.birde öyle 100 binliralık ev almadık kendimize göre küçük bir ev bügün görmeye gittim çok güzel daha tam bitmemiş bile.insan kendine bir hedef belirlemeli ve o hedefe ulaşmak için gayret göstermeli dünyaya birkere geliyoruz ama bu dünyayı yaşanır hale getirmek bizim elimizde har vurup harman savurursak bunu başaramayız diye düşünüyorum.

kızlar helal olsun böyle bir konuda müthiş fikir ve yorumlarınız var ben de çok tutumlu değilim ama olmaya çalışıyorum evlenicem nişanlıyım.Nişanlım çok tutumlu değil o yüzden ben kasayı devralıcam.Şöyle yeni evlenenlerden yorumlar istiyorum hem borç ödeyip hem nasıl geçiniyorlar? Bir de evlenip 2 yıl içinde ev alanlar bunu nasıl yapıyor anne baba desteği olmadan merak ettim..

yeni evlenip cocuğu olan ev alan benim ama öyle hop diye almadık.eşimin evlenmeden önce birikimi vardı ailesi borç olarak birmiktar verdi kalanınıda kredi çektik gelecek ay başlıcazz nasipse ödemeye.birde öyle yüksekten uçup 100 binliralık ev almadık kesemize göre.bu hayata bir kere geliyoruz evet ama bu hayatı yaşanır hale getirmek bizim elimizde.bunuda har vurup harma savurarak başaramayız diye düşünüyorum.ayrıca kendinize bir hedf belirleyin ve o hedefe ulaşmak için gayret gösterin allah ta yardım edince oluyor çok şükür.:Saruboceq:

özür dilerim kızım durmadığından mesaj gitmedi sandım tekrar yazdım çift baskı oldu kusura bakmayın:kedi:

Back
X