Ev hayalim yine suya düştü

Anaparadan bahsediyor. Üstüne yıllarca taksit ödeyecek (benim anladığım)
TOKİ fakirlere yönelik bir şey değil mi, neden memur maaşlarına oranlı. Çok saçma..hadi konu sahibi memurmuş ya asgari ücretle evi alanlar ne yapacak?
Ne saçma bir ülke ya... Konu sahibi kredi çekip peşin ödeme imkanınız var mı? En azından sabit parada banka kredisi ödersin, ödeyeceğin para enflasyondan değer kaybeder
Malesef artık fakirler için değil, emekli tokilerinede altı ayda bir zam geliyo🤷‍♀️

Ben anladığımı anlatayım size yanlışsa beni düzeltin konu sahibi

195.000 TL 'ye evi anlaşmışlar Aylık ödeme 1,625 TL diyelim (120 ay olduğunu varsayarsam )
6 ay sonra ödemeler 1.625 'den yaklaşık 1.835 TL'ye yükselmiş.
Evin taksitleri 6 ayda bir artıkça kalan bedelde artıyor.

Başka bir değişle

Evin değeri ; 220.000.-
6 ay* 1835 ; 11.000.- (taksitler örnektir)
6 ay sonunda kalan : 209.000 olması gerekirken

7.ayda gelen aylık zam oranına göre kalan ana para yükselir.

Konu sahibi böylemi ?
E bu da güzel hesap. Kötü değil ki. Evin ödemesi hiç bitmeyecek diyor ha bire. O nasıl olacak? Ömür boyu ödeme garantisi mi vermiş devlet? Yap, sat, öde sistemi mi?

Bende anlamadım. Aylık ödeme artınca toplam borc da artmıyor mu zaten? Birde bu devirde 25 bin ne ki? Bu kadar hesapla ev mev alınmaz.
Konu sahibi bu kafa ve mükemmel ekonomi bilgisiyle ev sahibi olursa mucize olur . Şahsı ekonomist heralde 😂

Anaparadan bahsediyor. Üstüne yıllarca taksit ödeyecek (benim anladığım)
TOKİ fakirlere yönelik bir şey değil mi, neden memur maaşlarına oranlı. Çok saçma..hadi konu sahibi memurmuş ya asgari ücretle evi alanlar ne yapacak?
Ne saçma bir ülke ya... Konu sahibi kredi çekip peşin ödeme imkanınız var mı? En azından sabit parada banka kredisi ödersin, ödeyeceğin para enflasyondan değer kaybeder
ödeyecek ama piyasadaki ilanlarla kıyaslanınca daha ucuz. 100 bin falan artıyor ev fiyatları haftada.
toki'nin memur maaşı sistemi aşırı saçma zaten ama asgari ücrete endeksli olması da kötü olurdu, önüne gelen asgariye zam yapıyor çünkü :D bu sabit veya enflasyonun bilmem kaçı kadar zamlanacak biçimde olmalı. atyorum enflasyonun beşte biri kadar gibi.

konu sahibi banka kredisi çekemiyormuş öyle yazmış.

izmir selçuk'ta yeni toki yapacaklar, göt kadar evler m2 bazında, 800 binlerden başlıyor.

Yorumları tam okuyamadım ama her halükarda kardasınız. Para, pul oldu artık 45/50 bin dert edilecek para değil.

E bu da güzel hesap. Kötü değil ki. Evin ödemesi hiç bitmeyecek diyor ha bire. O nasıl olacak? Ömür boyu ödeme garantisi mi vermiş devlet? Yap, sat, öde sistemi mi?

böyle anladım sistemi inşallah yanlış bilgi değildir

Kaldı ki 2 sene önce arkadaşım ev alacaktı beğendiği evler 300.000-400.000 arasıydı
o zaman ooo çok pahalı v.s. dedi taksitleri ödeyemem krediye giremem derken şimdi o beğendi evler 1.000.000.- oldu yukarısı var aşağısı yok bu rakamların.

para pul oldu diyelim

Profilinde izmitten ev almayı düşündüğünü yazmış mart ayında konu sahibi, İzmit toki mi acaba konu sahibi 🤗

Merhaba hanımlar,burada konu açmıştım evim oldu çok mutluyum diye:KK43:( ama malesef evimizi satmak durumunda kaldık.Şimdi biz evi tokiden başka birirnin üzerinden devraldık,bize devralırken bu ev memur maaşına endeksli dedi banka personeli,ben biliyordum 6 ayda enflasyona göre artış gösterdiğini,fakat ana paranın'da yükseldiğini bilmiyordum.Temmuz ayında memur maaşları zamlanınca ne göreyim,benim 195 bin olan ana param 220 bin olmuş.İnanın o kadar üzüldümki ne yapacağımı şaşırdım hemen tokiyi aradım bana denilen, evinizin değeri yükselmiş birde bu sene efe tüfe çok arttı siz okumadınızmı imzalarken dedim önümüzdemi bırakıyorsunuz imzala imzala hadi diyorsunuz.Kısacası durum bundan ibaret ben yine ev hayalindeyim.Ama dersimi aldım nasip diyeceğim bundan sonra heee hep nasip diyodum ama,bundan sonra oluruna bırakacağım galiba.Hepinize iyi günler dilerim.
Üzülsem mi üzülmesem mi karar veremedim ne kadar imzala imzala dese de okumadığınız şeyi imzalamayın artı bu devirde 220 bine kim ev sahibi oluyor azıcık mutlu olun her şeyde dert aramayın ya zaten kira öder gibi ödüyorsunuz kimse size çıkar 220 bin demiyor ana para ne kadar yükseliyorsa evin değeri de o kadar yükseliyor

Üzülsem mi üzülmesem mi karar veremedim ne kadar imzala imzala dese de okumadığınız şeyi imzalamayın artı bu devirde 220 bine kim ev sahibi oluyor azıcık mutlu olun her şeyde dert aramayın ya zaten kira öder gibi ödüyorsunuz kimse size çıkar 220 bin demiyor ana para ne kadar yükseliyorsa evin değeri de o kadar yükseliyor
Ama bir yandanda kira veriyorum,zaten takıldığım taksit artışı değil,neden ana param sürekli çıkıyor.

ödeyecek ama piyasadaki ilanlarla kıyaslanınca daha ucuz. 100 bin falan artıyor ev fiyatları haftada.
toki'nin memur maaşı sistemi aşırı saçma zaten ama asgari ücrete endeksli olması da kötü olurdu, önüne gelen asgariye zam yapıyor çünkü :KK70: bu sabit veya enflasyonun bilmem kaçı kadar zamlanacak biçimde olmalı. atyorum enflasyonun beşte biri kadar gibi.

izmir selçuk'ta yeni toki yapacaklar, göt kadar evler m2 bazında, 800 binlerden başlıyor.
Memur maaşı zammı dediği enflasyon oranı zaten. Ne kadar enflasyon açıklarsa o kadar zam yapıyor. Sabit taksit isteyen banka kredisiyle ev alıyor zaten. O durum da malum zaten.

böyle anladım sistemi inşallah yanlış bilgi değildir

Kaldı ki 2 sene önce arkadaşım ev alacaktı beğendiği evler 300.000-400.000 arasıydı
o zaman ooo çok pahalı v.s. dedi taksitleri ödeyemem krediye giremem derken şimdi o beğendi evler 1.000.000.- oldu yukarısı var aşağısı yok bu rakamların.

para pul oldu diyelim
1500-2000 arası bir rakam için evi sattıysa bravo valla.

Satmaniza gerçekten çok üzüldüm. Sizin aylık ödemeniz arttığı için bundan sonraki ödemeleriniz ve taksit sayısı ile carpildiginda toplam bedel artmış oluyor ama siz o borcu 120 ay içinde ödeyeceksiniz yani ben sonsuza kadar taksit mi ödeyeceğim diye birşey söz konusu değil. Sonuçta taksitleriniz artıyorsa maasiniz da artıyor. Biz de benzer şekilde aldık ve taksiti 2 bin TL ama biz 5 bin TL ye kiraya verdik evi. Artık kirası fazlasıyla taksitini ödüyor. Sizin adınıza gerçekten çok üzüldüm. Ne kadara sattığınızı da merak ettim.

aylık taksidin yükselmesini takmış kafaya. kiracı olduğun zaman ev sahibi her sene kirana daha yüksek zam yapmaya çalışıyor. işine gelmiyorsa çık diyor. saçma sapan şeylere karışıyorlar, bizimki karışmaya çalıştı mesela izin vermedik. kafaya göre sebepsiz çıkarmak istiyor, yeni eve taşınmak demek masraf ve yeni kira demek. bin tane dert yani bu haliyle bile tokiyi öpsün başına koysun. biz de düşündük ama yapıldığı ilçede 1 sene ikamet etme şartı vardı, karşılamıyoruz bu şartı. ayrıca bu tokinin kalan ödemesini belli bir süre sonra bankadan kredi çekip kapatan da var. şu devirde ev almak için tl ile borçlanmak mantıksız bir durum değil.

Ama bir yandanda kira veriyorum,zaten takıldığım taksit artışı değil,neden ana param sürekli çıkıyor.
Yahu zaten anapara arttığı için taksit artıyor. TOKİ sistemi bu. Sizin maaşınıza da zam geldi ödemenize de. Satacağınız bir durum yokmuş ki.

toki'nin memur maaşı sistemi aşırı saçma zaten ama asgari ücrete endeksli olması da kötü olurdu, önüne gelen asgariye zam yapıyor çünkü :KK70: bu sabit veya enflasyonun bilmem kaçı kadar zamlanacak biçimde olmalı. atyorum enflasyonun beşte biri kadar gibi.

Diğer evler daha çok artıyor olabilir ama yok da yoktur. Kadının elinde +25 lira yoksa 'olsun ,benzerleri 125 arttı' diyemez ki. Fazladan odenecek 25 bin bugün bakınca belki para değil gibi görünüyor ama 5 aylık asgari ucret . Kit kanaat, belki borçlanarak anaparayi biriktiren birine ekstra masraf çıkinca kadıncagiz daralmış konu açmış .

Diğer evler daha çok artıyor olabilir ama yok da yoktur. Kadının elinde +25 lira yoksa 'olsun ,benzerleri 125 arttı' diyemez ki. Fazladan odenecek 25 bin bugün bakınca belki para değil gibi görünüyor ama 5 aylık asgari ucret . Kit kanaat, belki borçlanarak anaparayi biriktiren birine ekstra masraf çıkinca kadıncagiz daralmış konu açmış .
o zaman hiç alamayacak, geçmiş olsun ne diyelim. biz hesaplamasına takıldık daha çok.

Memur maaşı zammı dediği enflasyon oranı zaten. Ne kadar enflasyon açıklarsa o kadar zam yapıyor. Sabit taksit isteyen banka kredisiyle ev alıyor zaten. O durum da malum zaten.
Biz krediyi bile artan taksitli çektik. Çünkü maaşlar kredi artışından bile daha hızlı artıyor bu ara. Kredinin yıllık artışı %20, maaş zamları ocakta %25 nisanda %60 Temmuz’da %30 oldu bu sene bile. Seneye gelecek %20 çoktan çıktı.

Back
X