ev sahibi olmak ya da olmamak!

Ömür boyu kira odemektense, 10 yil kredi ödemek hep daha mantıklı gelmiştir. Krediye faiz ödeyeceğiz derseniz kira da her sene zamlaniyor. Bir zaman sonra ödediğiniz kredi, o gün icin ödeyeceğiniz kiranın altında bile kalır. Üstelik krediyi kendi evinize ödeyeceksiniz ve sonunda odeme bitecek ve elinizde eviniz kalacak. Ama kira öyle mi ne ödemekle bitiyor, yan sonu yok, e elinizde kalan birşey de yok. Kira maalesef bana sokağa atılan para gibi geliyor, o yüzden Allah herkese ev sahibi olmayı nasip etsin...

canım biz 12 yıllık evliyiz tık yok.
ama kimi evlenir evlenmez başlar biriktirmeye.ayda 300 en az.atar.
arabanız kaç para eder.
bizde tek çalışan var,öğretmen.
banka bize 30 bin biriktirin öyle gelin dedi.
altın hesabı açtık,hala para yatıracaz.
banka bize şu an kredi kartınızdan her ay istediğiniz miktar keselim,3 ay sonra paranız vadeliye yatsın dedi.böyle karttan kesilmeler devam etsin dedi.
faiz oranları düştüğünde yaza doğru full kredi ile alabilir misiniz araştırın.Çünkü bir yıllık kira bedeliniz ve 10 yıllık kredi tutarınızı hesaplayın.
Kredi bile olsa ev almak bana mantıklı geliyo.
ödendiğini gördükçe bir bakmışınız sonrasında yeni bir mülkünüz oluyo.bu cesaret güvenle.
Eğer eşiniz olur diyorsa bende tek engel eşim yani böyleside var canım.
kendi biriktirecekmiş ömür geçti.
ek geliri var üstelik.

Merhaba arkadaşlar,
bu konuda bilgi ve tecrübeye sahip olduğunuzu düşünerek fikir almak istedim.yaklaşık 3 yıllık evliyim,1,5 yaşında bir bebeğim var.izne ayrıldım ama kısa bir süre sonra çalışmaya başlayacağım.
eşim de ben de memuruz.evimiz yok,kirada oturuyoruz.birikmiş paramız,altınımız,malımız vs yok.bir arabamız var sadece.ben ev saib olmak istiyorum ama bu koşullarda biraz zor görünüyor.tamamını kredi çekmemiz gerekiyor.bu a 10 yıl,birimizin maaşının eve hiç girmemesi anlamına geliyor.(şu an iznim dolayısıyla tek maaşla oldukça zor geçiniyoruz)bulunduğum yerde sıradan bir ev 120 bin civarı.banka kredisiyle falan neler olur bilmiyorum şu an böyle bir planımız olmadığından araştırmadık.
10 yıl bu şekilde borçlanmak eşimi de bei de korkutuyor.eşim para biriktirelim birkaç sene,peşinat olur diyor ama biz hiç para arttıramıyoruz.olduğu zaman harcıyoruz yani.birde aileler falan...kardeşlere hediyeler,sıkıştıklarında yardım derken kazandığımız gidiyor zaten.bir de bu sürede kira ödenecek tabi.
sizler nasıl ev sahibi oldunuz?tamamını krediyle almak ve ödemek çok mu zor?(diğer türlü de hiç alamayacağız gibi görünüyor)
lütfen daha yeni evlisin acelen ne gibi yorumlar yapmayın.bu zamana kadar borç ödedik,1 sene falan da keyfimce harcayıp sonra ciddi bir girişimimiz olsun istiyorum.çevrede herkes ev bark sahibi oldu,biz de parayı sağa sola savuruyoruz.(misal,eşim kardeşi beğendi diye 350 liraya bir müzik aleti,ben yine aynı şekilde 150 liraya hediye ayakkabı alabiliyorum.arada bir olur tabi de her ay bir şeyler çıkıyor ve elimizde para kalmıyor)

1. kesinlikle çocuklar büyümeden ev alınması ve yatırım yapılması traftarıyım.

2. mutlaka aldığınız hediyeleri kesmeniz gerekiyor..açıkçası bugüne kadar kimseye sizin aldığınız kadar pahalı hediyeler almadık.. ha kardeşiniz evleniyo olsa da beyaz eşya alsanız neyse.. fazla yüz vermeyin çevreye bu konuda.. kendi ihtiyaçları için sizi kullanmasınlar..yoksa siz ev alamayıp etrafa bakınırken çevrenizdekiler böyle bir bir ev sahibi olur..

3. 120 bin tl kredi çekseniz ve 10 yılda ödemeye kalksanız sizden en az 200 bin tl alacaktır banka.. ki bundan daha fazla da olabilir..

4. arabanız iyi ise satıp daha mütavazi bişey alaıp, kalan parayı eve peşinat için kullanabilirsiniz.

5. sizin öncelikle harcama ve gereksiz hediyeleri kesip tasarruf yapmanız gerek. kira öderken de para biriktirirsiniz.. banka faizine vereceğiniz para kiraya gitmiş olur böylece..

6. paranın eşlinize geçip harcamanınız için her ay başka bi hesaba otomatik havale yaptırabilir ya da altın hesabı açtırabilirisinz..

Allah kolaylık versin

Biz tek maaşlıyız.Ben çalışmıyorum.2008 den beri evin kredisi ödüyoruz.evet bizim için zor oluyor.gezecek tozacak para bize kalmıyor.5 yaşındada bir oğlumuz var.2014 yazında biticek kredimiz.
Hem siz çift maaşlısınız çocuğunuz da daha küçükmüş.Çocuk büyüyünce masraf dahada artıyor.okuludur vs. dir
Tamam sıkıntı çekmeye çekresiniz belki biraz.harcamalarınızı kısarsınız.amaborç altına girilmeden de bişelere sahip olunamıyor.

Merhaba arkadaşlar,
bu konuda bilgi ve tecrübeye sahip olduğunuzu düşünerek fikir almak istedim.yaklaşık 3 yıllık evliyim,1,5 yaşında bir bebeğim var.izne ayrıldım ama kısa bir süre sonra çalışmaya başlayacağım.
eşim de ben de memuruz.evimiz yok,kirada oturuyoruz.birikmiş paramız,altınımız,malımız vs yok.bir arabamız var sadece.ben ev saib olmak istiyorum ama bu koşullarda biraz zor görünüyor.tamamını kredi çekmemiz gerekiyor.bu a 10 yıl,birimizin maaşının eve hiç girmemesi anlamına geliyor.(şu an iznim dolayısıyla tek maaşla oldukça zor geçiniyoruz)bulunduğum yerde sıradan bir ev 120 bin civarı.banka kredisiyle falan neler olur bilmiyorum şu an böyle bir planımız olmadığından araştırmadık.
10 yıl bu şekilde borçlanmak eşimi de bei de korkutuyor.eşim para biriktirelim birkaç sene,peşinat olur diyor ama biz hiç para arttıramıyoruz.olduğu zaman harcıyoruz yani.birde aileler falan...kardeşlere hediyeler,sıkıştıklarında yardım derken kazandığımız gidiyor zaten.bir de bu sürede kira ödenecek tabi.
sizler nasıl ev sahibi oldunuz?tamamını krediyle almak ve ödemek çok mu zor?(diğer türlü de hiç alamayacağız gibi görünüyor)
lütfen daha yeni evlisin acelen ne gibi yorumlar yapmayın.bu zamana kadar borç ödedik,1 sene falan da keyfimce harcayıp sonra ciddi bir girişimimiz olsun istiyorum.çevrede herkes ev bark sahibi oldu,biz de parayı sağa sola savuruyoruz.(misal,eşim kardeşi beğendi diye 350 liraya bir müzik aleti,ben yine aynı şekilde 150 liraya hediye ayakkabı alabiliyorum.arada bir olur tabi de her ay bir şeyler çıkıyor ve elimizde para kalmıyor)

1. si banka ev değerinin %75 ini veriyor yani %25 lik kısımı peşin çıkarmanız gerek..allahtan memursunuz da maaslarınız düzenli pek ala ödeyebilirsiniz biraz sıkılacaksınız belkı emek olmadan yemek olmuyor malesef..öyle fuzuli harcamalardan uzak durursanız kenara atabılırsınız yanlıs anlamayın da tek maaslı bır ınsan ev kıra hanım izin de ve 350 tl müzik aleti oldukca lüks degıl mı bunları kısarsanız zaten kendılıgınden birikir az cok neyse artık..

bizde yeni ev aldık,eşimde bende çalışıyoruz.maaşlarımız iyi çok şükür..125.000 tl ye ev aldık masraflarla 135 e geldi.eşim 85 bende 15 kredi çektik..üzerini sağolsunlar eşimin ailesi halletti.şuan 2000 tl kredi ödüyoruz 8 yıl ödeyeceğiz.bizde almadan önce çok düşündük acaba önce paramı biriktirsek diye ama para birikmiyor illa bişeyler çıkıyor,şimdi mecburen harcayamaıyoruz gönlümüze göre ama olsun evimiz var :) siz ve eşiniz memursanız bence hiç korkmanıza gerek yok sonuçta garanti bir işiniz var biz eşimde bende özel sektörde olduğumuz halde cesaret ettiysek memurlar hiç düşünmesin :):):):

hepinize çok çok teşekkür ederim.zaman ayırıp uzun uzun cevaplar yazmışsınız.akşam eşimle konuştum bu konuyu,artık önümüzdei yaza falan bir şeyler yapsak ,olmaz mı dedim.(şu an biraz sıkışık durumdayız,benim izinde olmamdan dolayı.birkaç aya ancak toparlarız.diğer sürede de az keyfim bakmak istiyorum,tek maaş bunalttı beni:)
eşimden veto yedi kararım malesef.elimizde peşinat olmadan asla böyle bir şey yapamayız dedi.sizin de bahsettiğiniz bankanın ev parasının tamamını karşılamadığından falan bahsetti.sonra 60 aydan fazla kredi asla çekemezmiş,faizler uçuk bir hal alıyor,para biriktirelim dedi.nasıl olacak o dedim ama yok:50:
eşim bu işi beceremeyecek,benim el atmam lazım.kendisine de söyledim,elimizde kalan 3 kuruş fazla parayı nereye harcasak diye tutuşuyoruz,biz mi para biriktreceğiz dedim ama nuh diyor peygamber demiyor.altın hesabını düşünüyorum şu an,ama en ufak bir sıkışmada eşimin bu altını paraya çevirir diye tahmin ediyorum.
acaba bozdurulunca değer kaybetmeycek türde bilezik falan mı alsam her ay?illaki değeri düşer ama başka türlü de elimizde para falan durmaz bizim.bilezik olunca onu gidip de kuyumcuda bozduracağım demez,ama iş internet bankacılığındaki altına kalırsa onlarla oynar durur .
kendimiz biraz toparladıktan sonra ayda 1500 lira kadar çıkabiliriz diye düşünüyorum.ama bir yere yatırm yapmaz ya da borçlanmazsak 300 lira bile kalmaz elimizde.
bir de kredi işinden anlayan arkadaşlara bir sorum olacak.para biriktimek için kredi çekilir mi sizce?mesela 20-30 bin çeksek,onu ödesek 2-3 senede.çok mu faize girer?eim bu konuya da pek sıcak bakmadı ama her yolu denemek niyetindeyim.

http://www.kadinlarkulubu.com/derdim-var/509572-ev-almak-yoksa-kirada-oturmak-mantikli.html

Ben de benzer bir konu acmıştım sonuc ben ev almaktan vazgeçtim :) konuya bakmanı tavsiye ederim

sizin konunuzu ve yorumları görünce içim daraldı ve bütün cesaretim uçtu:26:
eşim de olmaz dediğinden biz de mecburen para biriktirme yoluna gideceğiz,en azından peşinat kadarını..neyse ki kiraya çok fazla vremiyoruz,400 lira.bu sırad apara biriktirebilmenin her yolunu denemeliyiz.ah biraz da tasarruf yapabilsek:50:

sizin konunuzu ve yorumları görünce içim daraldı ve bütün cesaretim uçtu:26:
eşim de olmaz dediğinden biz de mecburen para biriktirme yoluna gideceğiz,en azından peşinat kadarını..neyse ki kiraya çok fazla vremiyoruz,400 lira.bu sırad apara biriktirebilmenin her yolunu denemeliyiz.ah biraz da tasarruf yapabilsek:50:

Ben 400 kira versem valla hiç umursamam ev de almam hoş 700 veriyoruz yaklaşık suan ama yine de almıyoruz ev:)

Bu konuda ufak bir sır vereyim maaşların kontrolunu ele geçirin ve esiniz sadece harçlık alsın bir miktar geri kalanı ortak hesapta toplayın ödemeleri oradan yapın market alışverişi vs oradan yapılsın.Geri kalanı vadeliye atın veeee cebinizi yakınlarınıza kapatın!!!yoksa asla biriktiremezsiniz..

Ben her ay kenara atıyorum bu sekilde hem de lüks yasamamıza rağmen ve hiçbirşeyden mahrum kalmadan birikimi yapıyorum sadece parayı idare etmek önemli..

Ev suan icin çok mantıklı degil..bankalar uçuk faizler alıyor yani evim olsun diye de gözü kara dünya kadar faizi ödemek anlamsız..emlak piyasasının kendine gelmesi lazım

Son düzenleme:
kira konusunda şanslıyız,bir yakınımızın yeni evnde oturuyoruz,kimseye güvenememiş,bize kendi teklif etti oturmamızı.fiyat o sebeple uygun.ama ne zamana kadar böyle gider bilmiyorum tabi...
parayı biz de ortak hesapta toplarız,faturalar ,kira vs..öyle birbirmizden habersiz harcamalarımız da olmaz ama haberli çok olur:52:
bir çaresine bakacağız artık en mantıklısı altın gibi görünüyor şu an.

Bizde ev kredimizin 4. yılını bitirdik, geriye 4 yılımız kaldı. Şu an faizler yüksek sanırım ama bence hiç ertelemeyin bu planınızı. Bizler gibi maaşlı insanların borçlanmadan birşey sahibi olması zaten pek olası değil. Birgün ev alacaksanız geciktirmeyin. Tamamen cesaret işi, borç bir şekilde ödeniyor. Ama gelen para bir şekilde gidiyor. Bizde çocuk yok belki ondan ama biz hiç zorlanmadık çok şükür ki bizimde maaşın biri oraya gidiyor. Biz hatta para bile biriktirdik, nolur nolmaz diye 1 yıllık kredi paramız var hazırda :) Eşine senin cesaret vermen gerek biraz, ben eşimi söyleye söyleye ikna ettim sende sürekli sok kulağına. Kira boşa giden bir para, ama insan evini öderken biliyorki kendine ödüyor, borçluda olsan benim evim diyorsun :) Allah herkese nasip etsin, bizim gibi kredi ödeyenlerede ödeyip bitirmeyi göstersin inşallah.
Bankadan kredi alırkende expertizler evin değerini yüksek göstererek tüm krediyide alabiliyorsun. Öyle bir durum da var yani. Tek sıkıntı ne kadar çok para çekersen o kadar yüksek taksit ve faiz ödüyorsun malesef. Sana tavsiyem ev alırkende tabi ki insan en iyisini ister ama makul ölçülerde olmasına gayret edersen zorlanmadan ödersiniz.

Akşam eşimle tekrar konuştuk,en mantıklısının altın hesabı açıp bir miktar para biriktirmek olduğuna karar verdik.peşinat olmadan böyle bir işe girişemeyiz dedik.tbi ben de sıkıştırıyorum,öyle her sıkıştığında paraya çevirmek yok ama diyorum.
bu sırada Kenan ışık 'ın milyoner isimli yarışmasını izliyoruz.bir bayan hiç de zor olmayan sorularla 30 bin kazanıyor.oh ya ne güzel soruları da basitti falan diyoruz.sonra ben,'ben kazanmış olsam yarın ev alırım ne güzel' diyorum.eşim de bombayı patlatıyor 'ben kazansam hepsini babama veririm,çok sıkışık bu aralar'
işte ölür müsün öldürür müsün,sayfalarca anlatmaya çalıştığım şeyi bu yorum açıklıyor sanırım.
ben en iyisi hiç kendimi yormayıp ,kendime birikim yapmaya çalışayım biraz.zira 30 bin lira biriktirmiş olsak kayınpederime gidecekmiş para demek ki....
hiç bir zaman bir evim olmayacak sanırım.

Son düzenleme:
kuşum ya kıyamam bunların hepsi aynı sanırım ama biz anamıza babamıza verelim desek kıyamet kopar(kendimiz kazansak bile:)) bende ev almak istiiyorum şuan bi ev var 65 bine çok istiyorum almak ama işte peşinat yok bankada birikmişti 5 bin falan onuda kalan bi kaç borç vardı onu kapatıyoruz yani gene aynı gene aynı inşllah istediğimize kavuşuruz hepimiz:):37::37:

senelerce sıkışa sıkışa ödediğim kira evden çıktıktan sonra çöpe gitmiş gibi olur.
ama kendinizi zorlayarak aldığınız ev senelerce kredide ödeseniz sizin.
bence birşeylerden fedakarlık yaparak ev sahibi olmak daha iyi.

evlendıkden sonra 1,5 yıl ıcınde 25 bın lıra borc odemıssınız ne mutlu sızekı o kadar gelırınız varda o borcu odıyebılmıssınız. bırde bu acıdan bakın 2 yılda 25 bın dersen 4 yılda 100 bınlıralık bı evı alabılıorsunuz zaten. sızın tek yapmanız gereken sey bıraz daha tutumlu olabılmek.

erkek dereyse kadın bent olmalı :34: kocanız harcıyor savuruyor dıye sızde aynısını yapmayın yastık altı yapın gelecegınız ıcın

aaah aaaah tam benim konum.biz de 10 yıllık krediye girdik.benim cesaretlendirmemle oldu,hatta eşim der sen demesen benim aklıma bile gelmiyecekti diye.kpedere ait olan bir evde oturyorduk biz.kira vermiyorduk ama 2 oda yarım mufta çeyrek balkon hesabı bir ev.muhit desen kötü komşular desen iğrençti.4 yıl katlandım oaraya.yeni eşyalarım vardı ama ev küçük olduğu için şöyle yemek masaları vitrinler falan içimde kalmıştı.

neyse k.p.nin borçlarından dolayı o ev satılmak zorunda kaldı.eşim oraya güvenip "evim var" diye geriniyordu.bu satış söz konusu olmasa onu ikna etmek çook zor olurdu.çünkü ona göre başında çatı var tamam.tabi biz bu dört yılda bol bol harcadık ev dökümdü,tatiller,eğlencelere gitmeler,kıyafetler falan boldu.

eşime buradan kiraya çıkmaktansa gel ev alalım dedim.tek maaşla,hiç peşinatsız,üstüne 8000 borcumuz var::1:kimseye söylemedik çünkü umudumuzu kıracaklardı."hadi len" diyeceklerdi,belki güleceklerdi.

önce ben kendi ailemden o kendi ailesinden yardım istedik sadece şu borcu halletmek için,sonuçta ev alıyorduk.tabi binbir zahmetten sonra 3 birinden 5 birinden alıp kapattık.:12:ama eşim kara listedeydi.hangi bankaya gitsek bankacı ya bize gülüyor ya da suratını çeviriyordu.emlakçılar peşinatsız imkansız diyordu.

o ara eşimin iş arkadaşının karısı bankada terfi etti "gelin ben size kredi veririm"dedi.koştuk hemen aldıık krediyi.gönlüme göre şahane de bir ev buldum ve şu an içindeyim:16:.(daha çook uzun da özet geçtim)

1 yıl oldu alalı bizim için en zor olacak yıldı bu yıl.çünkü 2 kredi ödüyoruz.biri 2 yıl sonra bitiyor ozaman iyice hafifleyecek.bu yıl zorlanmadım mı tabi zorlandık ne bir kıyafet aldım ne de para harcıya harcıya gezdim.1 liranın hesabını hep yaptım.ama geçti işte bir yıl evimin mutluluğu bana yetti:nazar:şim,azcık dadi biraz zam da geldiha rahatladık,seneye biraz daha .3.yılın sonunda kredinin biri tamamlanınca iyice rahatlarım inşallah.

bence girin krediye.ama hesabınızı iyi tutmak kaydıyla...

Eğer işleriniz garantiyse bence girin kredi işine. Şöyle bir şey de yapabilirsiniz. 120 binden daha ucuza ve sizin oturduğunuz evin kirasıyla denkleşecek kira getirisi olan bir ev bulabilirsiniz. Veya biraz taktik düşünebilirsiniz. Diyelim ki 100 bin TL'ye ev aldınız bu evin getirisi semte göre, üniversitelere yakınlığına göre değişebiliyor. Aynı semtte 130 bin olan evlerin kiraları 450 ve 750 arasında değişebiliyor. Yani demek istiyorum ki evinizden çıkmadan ev alın. Kendi semtinizden şehrinizden olmasa da olur. hurriyetemlak ta mesela satılık evlerin bir kısmında kira getirisi oluyor. Onları sıradan gezerek avantajlı evlere bakabilirsiniz. Yüksek kira getirili bir ev seçin, yani en azından sizin kiranızdan yüksek olsun getirisi. Aldığınız kira ile maaşınızdan da 200-300 arttırarak rahatça alabilirsiniz. Çünkü yaş ilerledikçe düşünüyorsunuz ki evimiz olduğunda ohoo yaşımız kaça gelecek... Ama gençken başladığınızda meyvesini yemeniz daha genç bir yaş olacağından her şey daha kolay olur. Bir de insan zora girmeden tasarruf yapamıyor. Borcunuz olursa daha çok kıymet bilirsiniz. Lüzumsuz harcamalarınız kısılır. Bu devirde tasarruf lazım.

Merhaba arkadaşlar,

valla canım 8 senelik evliyim bundan bir yıl öncesine kadarda hep çalıştım
ama yok olmuyor öyle ev filan alma yada para biriktime
aile desteğin yoksa bir halt olmuyor
benim çevremde ev alanların hepsi ya ailesi yardım etmiş
yada kayınpederle oturuyor kayın pederin kayınvalidenin emeklisi var
kendileride çalışıyorlar alıyorlar bankada öyle 120.000 şak diye çıkarıp vermez yani 3binlira kredi çekicem diye göbeğim çatladı 20 gün ya gören ev araba kredisi alıcam sanır :27::27::27::27::27::27::27:

Back
X