Ev temizliği-Görev Paylaşımı-İpin Ucunun Kaçtığı Bir Ev

Ben evden calisiyorum.
Gun icinde evet is yapabilirim ama bazi gunler ciddi yogunum cakilip kaliyorum pc basina.
Ben sadece esin yardim etmesi icin nasil yaklasman gerektigini soyleyebilirim ki, icinde yoksa zor.

Istegimi direk soyluyorum ben kisaca. Ornegin;
-bugun cok yogunum biliyorsun ki, isini erken bitirip yemek isini halleder misin?
-salata yapiyorum masayi hazirlar misin? Aciktim fazla beklemek istemiyorum.
-masayi topladim, makineye bulasiklari yerlestirecegim o arada oturma odasini bi supurur musun? Supurge yatak odasinda.
-perdeler gri oldu iyice, ben onlari yikayayim sende camlarj sil yorgun degilsen? (4. Katta oturuyorum disaridan silemiyorum)

Esime cok fazla is yuklemiyorum aslinda. Boyle soyleyince ben oturuyorum adam ev isi yapiyor gibi duruyor ama kendim musaitken elimden geldigince yardim istememeye calisiyorum. Cunku o da cok yoruluyor. Ben yorgun degilsem her seyi hallettigimi bildigi icin istegimi geri cevirmez. Ama haftada 3 gunu falan tamamen bu sekilde goturuyoruz.

Aslinda esime daha cok evi dagitmamayi ogrettim. Kirlisini sepete atmasi gerektigini, gece yattigi sortu katlayip benche koymasi gerektigini, banyodan cikinca banyoyu islatriysa paspasi asmasi gerektigini, havlusunu odanin ortasinda birakamayacagini, gece sigara ictigi kullugu bosaltmazsa esek olusu gibi kokacagini biliyor. Zorluk cikarmiyor.

Eşim zaten dağınık değil o konuda çok rahatım çok şükür eşyalarını etrafta hiç görmedim diyebilirim. Ama kendi dışındaki işleri hiç yapmamış hayatında ilk kez evlendikten sonra sofra toplamış ya da yer silmiş, çocukluğunda annesi hem çalışıp hem her şeyi yaptığı için benden beklentisi de o şekildeydi çünkü gördüğü oydu ama zamanla benimde yetişemediğimi görüyor ve o algı yıkılmaya başladı çok şükür. O yüzden hiç görmediği için acaba daha farklı mı yaklaşmam gerekiyor diye düşünüyorum bende :)

Tüm çalışan kadınlarda aynı sorun var. Sabah evden çıkıp akşam gelmek..

Bu boşlukta evin temizliği, yemek yapılması gibi şeyler kendiliğinden olmadığına göre evde olunan vakitlerde yapılacağı kaçınılmaz bir gerçek.

Eşin bunu nasıl görmez ki? Sonuçta sen evde olsan tamam ama çalışıyorsun. Sana yardım etmezse sen tek başına yaparsan bir kere haksızlık olmaz mı?

Benim eşim de severek yapmıyor ama başka çaresi yok. Diyorum: gönül isterdi işten gell şöyle masa hazır olsun, sonra tv nin karşısına zıpla. Ama o zaman kendi aldığın maaşla yetinmeyi bilmen lazım. Hepsi bir arada olmuyor. Çalışmayan biriyle evlenecektin, ya da çalışmasını istemeyecektin…

Bu işler böyle maalesef.

Eşimin canına minnet çalışmasam evde olsam :) ama onu ben istemiyorum önceki yorumlarda anlattım biraz ne yazık ki benim eşim şu ana kadar hiç bir iş yapmamış, şimdi de o girdiği zaman ben sanki daha çok dağılıyor uzun sürüyor gibi geliyor ve sanırım tepkilerimle istemsiz engel oluyorum ona, o yüzden nasıl yaklaşmalıyım bu konuda diye soruyorum :)

Eşlerimizi de biz alıştırıyoruz aslında.

Tamam ana evinde yapmamıştır iş olabilir, bakın siz de yapmamışsınız.

Ama evlenince yeni bir düzen kuruluyor. Genelde kadınlar bir hevesle tüm işleri kendileri yapmaya çalışıyor, tabi bu arada eş de bu yeni düzeninde de eski rahatlığını buluyor sonra da vazgeçmek istemiyor. En baştan birlikte planlamak gerek bunları.

Örnek vereyim. İl evlendiğimizde eşim her konuda yardımcıydı, özellikle iş paylaşımı yapmazdık, evin ne işi varsa kim uygunsa o yapardı. Sonra çocuk oldu ve ben doğum izni kullandım. Hazır evdeyim, eşim de çalışıyor, akşamları birlikte vakit geçirelim diye, ona hiç iş yaptırmadım, gündüz tüm işlerimi bitirdim. İşe geri dönünce ise eşime yeniden eski düzene dönmek zor geldi. Gerçekten baya sıkıntı oldu, ve eskiden kesinlikle yardımcı tutmaya yanaşmayan adam gitti, şu an haftaiçi haftaiçi bir yardımcımız geliyor. Sadece yemek-bulaşık işimiz oluyor akşamları, ama ona bile üşeniyor beyefendi :)

Evet bende ilk aylarda uzun zaman sonra kavuştuğumuz için mükellef sofralar mis gibi ev olayına girip anne evi alışkanlıklarını sürdürmesine sebep oldum bu benim hatam :) Şimdi de yaptığını beğenmediğimi belli ettim bir kaç kere ondan da iyice soğudu bir an önce yeniden ısıtmaya başlamam gerek :)

Çalışan ve düzenli olan onlarca bayan var...cok zorlanıyorsanız haftada 1 yardımcı tutun.haftalık temizliğinizi ütünüzü falan yapsın.geriye kalan günlük rutin isleride siz halletmeye calısın...aksamlari 1 saat isinize ayırın sonra uyuyun dinlenin size kalmıs.

6 senelik evliyim.Bir kizim var ve ogrenciyim.Hergun okula gitmesemde evde cok calismam gerekiyor ve ev islerine fazla zaman ayiramiyorum.Ben pazar gunleri temizlik yapiyorum.Supurme,toz alma,buzdolabi,mutfak temizligi gibi.Hafta icleride yatmadan once ortaligi hizlica toparliyorum.Sabah uyandigimda.ev toplu oluyor ve gun icinde sadece yemek ve camasir yikama vs yapiyorum.Hafta ortasinda evi tekrar supurup,banyo tuvaleti temizliyorum.

Benim de genel olarak anladığım sanırım akşamları her yeri toparlayıp yatsak haftasonu yarım gün temizlikle bu sorun çözülecek... Bunu rutin yemek yeme gibi bir hale getirmemiz lazım sanırım iş bölümü yaparak... Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız için :)

Ya hep arkadaşa şunu yap bunu yap diyoruz.
Ama insanın kanına dokunur yani.
Aynı anda eve geleceksiniz, arkadaş iş yaparken eşi tv izleyecek.

Hani eşimizle ev arkadaşı değiliz, elbette karşılıklı hak geçecek, tüm işler 2ye bölünsün demiyorum da, kadın da tüm ev işlerinden sorumlu olmasın bir zahmet.

D damdan wc-banyo deyince haldır haldır ovma değil en azından bizim yaptığımız.

nolur wc'den kalkınca domestos sık iki ovaladır benim demek istediğim :KK53: duşakabini de çek-pas yaparız çıkarken .öyle küvetin içini haldır haldır yıkayıp silemem haftada 2 gün.
lavaboyu da bazen 3 güne bazen haftada 1 ovarız.

Wc den kalkınca çekiyorum sifonu kesmezse iki ekz çekiyorum

dıştan çıkarken de camlara da duşu tutuyorum durulanıyor eşim onu da yapmaz tabiii
15 gunde bir temizlik halisiz bir ev:KK57:

evet ben marjinalim

halısız evde büyüyen şu an 5 yaşında olan bir de çocuk varrr

yatak örtüsü, masa örtüsü vs de yok yazmama gerek var mı

Wc den kalkınca çekiyorum sifonu kesmezse iki ekz çekiyorum

dıştan çıkarken de camlara da duşu tutuyorum durulanıyor eşim onu da yapmaz tabiii

evet ben marjinalim

halısız evde büyüyen şu an 5 yaşında olan bir de çocuk varrr

yatak örtüsü, masa örtüsü vs de yok yazmama gerek var mı

Halısız ev süpermiş.
Halı çok severim ama özellikle çocuklu evde pek önerilmiyor.
Yatak örtüsü zaten çalışan bir kadın nasıl kullanabiliyorlar şaşıyorum (özenmiyor değilim ama:KK49:).

Calisan kisilerin haftada veya 15 gunde bir yardimci almasi iyi olur.
Neden her seye yetismeniz gereksin ki, kocalariniz yan gelip yatarken hem evde hem disarda calişasiniz?
En azindan bu kadar ozeniniz olsun kendinize azcik caninizin kiymetini bilin hanimlar.
Madem kocaniz yardim etmiyor, o zaman yardimci şart.
Siz de o evin kolesi degilsiniz...

O zaman napıyoruz biricik oğluşlarımızı paşa gibi yetiştirmiyoruz.En Büyük KK

Ah kesinlikle bunu her gün söylüyorum eşime de oğlum olursa bir gün kesinlikle kendine yetebilmeyi ve eşine yardım etmeyi öğrenerek büyümeli bunun yolu da eşimin bana yardım etmesinden geçi
En guzeli az esya. Bir oturma odasi, bir yatak odasi tamam :)) tasinma islemini sık yasayacagim icin olabildigince az esyam var. Sadece temel ihtiyaclar. Temizligi de cok kolay oluyor. En onemlisi gercekten biriktirmemek. Sık temizlik daha az yoruyor.

Az eşya en güzeli benim evimde o kadar çok eşya var ki taşınmamayı ümit ederek aldığımız bir sürü şey :/ haklısınız bence de en önemlisi biriktirmemek... Bu akşamdan itibaren az ve düzenli ve birlikte yapmayı uygulamaya koyarız umarım :)

1bucuk yıllık evliyim.
ilk 6 ay çalışmadım, rahattım ev yemek konusunda.
Şimdi şimdi zorlanmaya başladım artık. İşten 6da geliyorum zaten, yemek yap et bulaşıkları yerleştir mutfağı temiz bırak derken saat 8- 8,30 oluyor.
Haftasonuda gezmek istediğimiz için çoğu işi (ütü,süpürge,toz) haftaiçine günlere yayıp öyle yapıyorum teker teker.
Süpürge yada banyo temizleme işini kitleyebildiğim kadar eşime kitlemeye çalışıyorum :KK70: Gerçi Allah razı olsun bazen ben demeden de kendisi yapar çok kirli görürse :KK70: Ama bazende bi taraflarımı yırtsam genede yaptıramam yani

Aslına bakarsan hiç bir yöntemi yok ne derli toplu olmanın nede eşine iş yaptırmanın. İnsanın içinden gelicek yardım etmek. Evin çok derli toplu olsun, mis gibi koksun istiyorsan ev ve iş arasında tercih yapman gerekecek :)

Ah kesinlikle bunu her gün söylüyorum eşime de oğlum olursa bir gün kesinlikle kendine yetebilmeyi ve eşine yardım etmeyi öğrenerek büyümeli bunun yolu da eşimin bana yardım etmesinden geçi

Az eşya en güzeli benim evimde o kadar çok eşya var ki taşınmamayı ümit ederek aldığımız bir sürü şey :/ haklısınız bence de en önemlisi biriktirmemek... Bu akşamdan itibaren az ve düzenli ve birlikte yapmayı uygulamaya koyarız umarım :)

az eşya en pratik formül işte

iki kanepe bir masa bir tv iki baza yetiyor ve artıyor eve

ne ıncık cıncık ne vitrin ne de bilmeme kaç parça tabak çanak takımım var

bir şifonyer bir dolap bir baza benim odam aynı şekilde de oğlumun odası var

bir de kitaplık ve masadan oluşan çalışma odası oldu bitti

halı yok ıncık cıncık yok süpürdüm sildim geçtim gitti

Calisan kisilerin haftada veya 15 gunde bir yardimci almasi iyi olur.
Neden her seye yetismeniz gereksin ki, kocalariniz yan gelip yatarken hem evde hem disarda calişasiniz?
En azindan bu kadar ozeniniz olsun kendinize azcik caninizin kiymetini bilin hanimlar.
Madem kocaniz yardim etmiyor, o zaman yardimci şart.
Siz de o evin kolesi degilsiniz...

Eşim sert bir kişi ya da bana köle gibi davransa zaten hiç yapmam ve yardımcı tutarım ama 2 ayda bir yardımcı geliyor ve eşim ben nasıl yaklaşacağımı bilsem yapmayacak bir insan değil sadece hiç ev işi yapmamış ve bu konuya uzak o yüzden nasıl yaklaşmam gerektiğini sordum :) Ki bende zaten o yapmıyor diye yapmıyorum zaten kendimi perişan etmiyorum amacım birlikte yapmak ve birlikte yapsak zaten iş kalmaz :)

1bucuk yıllık evliyim.
ilk 6 ay çalışmadım, rahattım ev yemek konusunda.
Şimdi şimdi zorlanmaya başladım artık. İşten 6da geliyorum zaten, yemek yap et bulaşıkları yerleştir mutfağı temiz bırak derken saat 8- 8,30 oluyor.
Haftasonuda gezmek istediğimiz için çoğu işi (ütü,süpürge,toz) haftaiçine günlere yayıp öyle yapıyorum teker teker.
Süpürge yada banyo temizleme işini kitleyebildiğim kadar eşime kitlemeye çalışıyorum :KK70: Gerçi Allah razı olsun bazen ben demeden de kendisi yapar çok kirli görürse :KK70: Ama bazende bi taraflarımı yırtsam genede yaptıramam yani

Aslına bakarsan hiç bir yöntemi yok ne derli toplu olmanın nede eşine iş yaptırmanın. İnsanın içinden gelicek yardım etmek. Evin çok derli toplu olsun, mis gibi koksun istiyorsan ev ve iş arasında tercih yapman gerekecek :)

Haklısınız bende haftasonu gezmekten işe vakit bulamıyorum :KK49: Evde bir temizlik düzeni oturtabilsek birlikte yaparız da işte o düzeni oturtmaya çalışıyorum bende :)

Ya iyi de misafir geleceği zaman eziyeti çeken ben oluyorum :KK43: Bir de ileride çocuğumuz olursa mis gibi bir evde büyümesini istiyorum ve bu durum beni ciddi anlamda rahatsız ediyor kurtulmam lazım :rolleyes:
Biraz daha kendimizi egitirsek misafir gelse bile umursamaz moda girebiliriz, evet bunu yapabiliriz.
Amerikada insanalr misafir gelecek diye telas temizlik hazirlik filan yapmazlarmis(orda yasayan arkadsim soyledi,evi pisse pis unurunda olmaz evsahibinin, misafir de umursamaz demisti)

Benim hedefim bu :KK45::KK45::KK45::KK45:

Teyzemin bi tanesi cookk rahat bi insandir, biz evine gittigimizde mutfaktaki bulasiklari yikamayla baslardik sonra kendi yemegimizi birlikte hazirlayip yerdik :KK45::KK45:
Cocuk olunca elbet biraz daha dikkat ederiz de cok da kasmamak lazim,
Bahsettigim teyzem de 2 coxuk buyuttu, cok da bi farki yok titiz anne cocuklarindan :KK45::KK45:

Haklısınız bende haftasonu gezmekten işe vakit bulamıyorum :KK49: Evde bir temizlik düzeni oturtabilsek birlikte yaparız da işte o düzeni oturtmaya çalışıyorum bende :)
dediğim gibi bi akşam ütüye ayır, Aç tv nin karşısına ütü masasını ütünü bitir eğerki haftalık yapıyorsan yada 2 3 makina biriktirip yapıyorsan.
Diğer akşam süpürge ve toz alma işini yap.
Ayda 1 kere haftasonuda dip bucak girsen yeterli bence

En başta şu erkeklerin ev işlerinde birer "yardımcı" oldukları anlayışı değişmeli. Ev işi kadının üstüne mi zimmetli ki, erkek yardımcı olsun? Hayır, ev işleri o evde yaşayan, eli ayağı tutan herkese ait. Dışarıda bir iş hayatı olmayan kadınların ev işlerini daha fazla üstlenmesini kabul edebilirim ama hem dışarıda çalışıp, hem eve gelip yemeği, bulaşığı, çamaşırı nasıl yetiştireceğim diye kafa patlatmak saçmalık. Kadın da erkek kadar insan değil mi, yorulmuyor muyuz?

Eşim ev işlerinde bana "yardım" etmiyor, üstüne düşen görevleri yapıyor. Cam da siliyor, bulaşıklarla, çamaşırlarla da ilgileniyor, evi de süpürüyor. Bir ütüyü beceremiyor. Ben ütü yaparken, o yemek yapıyor mesela.

Yani yerinizde olsam bu kadar işi nasıl yetiştireceğim diye dert etmek yerine, eşime sorumluluklarını hatırlatırdım.

Ne kadar güzel. Sorumluluk küçük yaşlarda verildiğinde işler daha çok insanın içine. Bu yaşa kadar hiç bir şey yapmamış babasının yaptığını görmemiş (annesi çalıştığı halde) birine al bu sorumluluğun demeyi inanın çok isterdim ama direkt söylersem ters tepmesinden korkuyorum. O yüzden ılımlı yaklaşarak önce yardım sonrasında sorumluluk haline gelmesini diliyorum en azından :)

Hepsini aynı anda yapmaya çalişma mesela. Bi gün süpür sil.Ertesi gün çamaşırlarla uğraş.Banyo tuvalet den de elimizi zaten çekemiyoruz. Yemek desen bi yarım saat anca alır ığraştırmalı bişey değilse tabi.Bide elinde ne varsa sakın sonra yaparım sonra yerleştiririm deme ev çok dağılıyor. Bi ara ben öyle yapıyordum baktım işler uzuyor bıraktım o huyumu. Eşin desen tatlı dille yaklaş bende yoruluyorum yetişemiyorum falan de belki ilgilenir

Back
X