Her işin kendince zorluğu farklıdır. Güneşin altında yapılan pek çok meslek var, çevremde nerdeyse her meslek erbabı vardır. Ama anacığımdanda çok iyi bilirimki ev işinin zorluğu her meslekten çok çok daha farklı. Sadece bir eve değil pek çok eve gidiliyor. Ki çoğunuz kendi evinizi bir gün içinde rahat rahat temizleyemeyen insanlarsınız- insanlarız, bu insanlar ise belli saat içinde kocaman evleri temizliyor, geliyor kendi evini temizliyor. Ertesi gün başka eve gidiyor. Ertesi gün başka eve.. Bana inanmıyorsanız size sadece bir hafta denemenizi tavsiye ederim, bakalım hala güzel kokacakmısınız. Yada övündüğünüz duş almayı bırakın banyoya gidip elinizi yıkamaya haliniz kalacak mı.. Mesajımı alıntılayıp söylediklerinizden ne birşey anladım ne mantık çerçevesinde buldum. Olası tekrar alıntılamanıza yeni bir cevap vermeyeceğim. Bu anlayıştan uzak mesajınıza tek söyleyeceğim şey şudur ki; kınamayın, kınadığınızı yaşamadan ölmezsiniz..
beden işçiliğinin tanımı: tepede 40 derece sıcak ve tozun toprağın içinde, el arabası ve kovayla kilolarca kum ve toprak taşıma, koca bir/birkaç insan iskeletini veya kalıntıyı 4 5 saat boyunca dişçi aletiyle ufak ufak zarar vermeden ortaya çıkarma, bir kadın için tek başına bile yeterince ağır aletler olan kazma, çapa, kürek ile toprak kazma. tabii kahvaltı ve ara dışında oturup soluklanma yok.
umarım yorucu tanımınıza girebilmiştir.
siz böyle bir mesleği veya daha farklı meslekleri denediniz mi ki ev işinin hepsinden zor olduğuna karar verdiniz? onlarca kas ağrısıyla vücudumu zar zor hareket ettirebildiğim zamanlar da oldu ama yine duşumu aldım, merak etmeyin.
gerçek şu ki ben duş almakla övünmüyorum. aslında bu bir övünç kaynağı değil, bir gereklilik. yorgunluktan öldüm diye kimse terimi koklamak zorunda değil. zaten ülkecek hepimiz bu anlayışa sahip olsaydık şu an ne bu konuyu tartışıyor, ne de toplu taşımalarda fenalıklar geçiriyor olmazdık.
evet, yazdıklarımı anlamadığınızı görebiliyorum.
yaptıkları işin zor olduğunu biliyorum. çevresinde veya ailesinde temizlik ile uğraşan tanıdığı olan sadece siz değilsiniz.
ben temizlik işçisi kadınlar yorulmuyor demedim. işi temizlik olan bir insan, on dakika sürecek olan ''kendi vücut temizliğini'' ihmal etmemeli dedim. fırsat bulamıyorsa geçici bölgesel temizliğini yapmalı, en azından ter kokusuyla insanları rahatsız etmemeyi düşünebilmeli.
ağır ve zor şartlarda çalışan birçok insan var. her birinin mesleği felaket yorucudur, bilirim. ama çok yorulmak, kişisel temizliği yapmamaya mazeret olmamalı. yoksa bunun sonu gelmez.
anlayıştan uzak değil gerçekçi yaklaşıyorum. insanların kabullenememesi ya da anlamak istememesi benim problemim değil. cevap verip vermemeniz de önemli değil. ben fikrimi söyler geçerim.