Evde Makarna(Erişte) Yapan varm?

Boswer

Annemi çok özledimm
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2009
7.500
149
363
Sakarya
Arkadaşlar evde makarna yapmak istiyorum.Annem makarna yaparken yumurta sayısın bol tutardı diye hatırıyorum.Nette tariflere bakıyorum.2-3 yumurta diyor.Kafam karıştı.Bana yardmcı olabilirmisiniz?

Bizim yaptığımız bu eriştenin yapılışı biraz zaman aldığı için,
çok miktarda yapılıyor ve mümkünse birkaç kişi bir arada yapılırsa daha kolay oluyor.

Malzemeler
25 kiloluk un(iyi kalite olması gerekir)
su, tuz
(isteğe bağlı olarak su yerine bir miktar sütte kullanılabilir)

Yapılışı
Öncelikle unu 20 kilo kadarını eleyip büyükçe bir yoğurma kabına alalım..
Kalan 5 kilo unu bezeleri açarken kullanmak üzere ayırıyoruz.
Annem una 1 avuçtan biraz fazla tuz koydu ve yavaş yavaş su veya süt-su karışımı ilave ederek serte yakın hamur elde etti. Tuz miktarının az olmaması gerekiyor.
Sebebi ise tuzsuz erişte pişirilme aşamasında daha çabuk kırılabiliyor...
Hamuru yoğurma aşaması hemen hemen yarım saati buluyor. Eğer hamuru yoğurduktan sonra bir müddet dinlendirirsek bezelerimiz daha güzel olacak,erişte yufkaları daha kolay açılacaktır..
Dinlenen hamurdan öncelikle yukarıda ki gibi portakaldan büyükçe yuvarlak bezeler yapıyoruz.
Biz bu bezeleri hazırladık üzerlerinede nemli bir bez örttük.
Sonra bu bezeleri un yardımı ile oklova ile böreklik yufkadan,
iki kat kalın olacak şekilde yuvarlak olarak açtık.
Biz erişteyi yaparken bir kaç kişiydik.
Birimiz beze yaparken ,diğer iki kişide yufkaları açtı eşimde bu yufkaları içinde odun yanan yufka için yapılmış üzerinde sac olan sobanın üzerinde önlü arkalı pişirme işlemini yaptı..
Yufkaları pişirmiyoruz kıvamı yukarıda görülüyor sadece hafiften hamurluğu gidecek kadar kurutuyoruz Daha fazla kurumaması içinde yufkaları üst üste koyduk ve üzerini kuru bir sofra bezi ile örttük ki kesme aşamasında kırılmadan kesilsin.

Yufkaları pişirme aşamasından sonra sıra kesme aşamasına geldi.
Kesme işlemide ayrı bir maharet gerektiriyor .
Biz yavaş yavaş keserken ,annemler maşalah yılların deneyimli elleri tıkkada tık kesiyorlardı..
Kesme içinse önce bir yufkayı rulo olarak sarıyoruz ,
sonrada tahta masa üzerinde keskin bıçaklarla ince ince kesiyoruz.
Yine bu aşamada da ne kadar fazla insanla keserseniz işiniz o kadar kolaylaşacaktır...

Kestiğimiz erişte şeritlerini önce yere serdiğimiz temiz ve geniş bezlerin üzerinde bir gün kuruttuk.
Ertesi günse bu erişteleri isterseniz evde kendi fırın tepsilerinizde kırmadan karıştırarak kavurursunuz,isterseniz de mahallenizdeki ekmek fırınınızda kavurtturuyorsunuz.
Biz de yapılan erişte miktarı fazla olduğu için genelde dışarıda ekmek fırınında kavurtuyoruz..

Erişteler fırında bu şekilde, yani rengi açık kahverengi olana kadar kavruluyor..
Veee işlem tamam, Kışlık erişte yapımı zahmetlidir ama gerçekten çook lezzetlidir buna değer...

ALINTIDIR!!!

bir diğer tarif ise bol yumurtalı olan;
Biz erişteyi çok seviyoruz. Özelliği ise süt ve yumurta ile yapılması. Hem lezzetli, hem de faydalı. Bol vitaminli. Biz bu defa çok yaptık. 60 yumurta kullandık. Çünkü iki aileye pay edildi. Ölçülerini 10 yumurta üzerinden vereyim. Bu ölçülerle 10-15 kez pişirebilirsiniz.10 yumurta, 1 kg süt ile sıkı bir hamur yoğurun. Unu ölçemedik ama tahmini 3kg. civarı un gerekiyor. İyice yoğurduğunuz hamurdan 10 adet iri bezeler yapın. Her yumurta için 1 beze oluyor ve aşağı yukarı bir pişirimlik diye hesap edin. Sonra bu bezeleri nemli bez örterek dinlendirin.
Mümkün olduğunca az un kullanarak bezeleri açın. Bu yüzden hamurunuzun biraz sıkı olmasında fayda var. Çok da katı hamur yapmayın açması çok zor olur. Böreklik hamurdan biraz sıkı olsun yeter.
Açtığınız hamurları havadar bir yerde temiz, özellikle kokusuz deterjan veya yumuşatıcı kullanmadan yıkadığınız bir çarşaf üzerinde kurutun. (Yufkalar detejan kokmasın). Ara sıra yufkaları alt üst yapın.
Kuruyup, kesilme kıvamına gelen yufkaları 2,5-3 cm genişliğinde şeritler halinde kesin ve bu şeritleri üst üste koyarak 0,5 cm (kibrit çöpünden biraz kalın) doğrayın.
Tekrar kurutmaya alın ve iyice kuruduktan sonra bez torbalara koyup, kuru bir ortamda muhafaza edin.
Çok zor gibi görünse de birlikte yapıldığında çok zevkli olan, hele yerken iyiki yapmışım dedirten bir lezzet. Pişirmesinde dikkat edilecek şey suyunu iyi ayarlamanız. Bol vitaminli. Yazık olmasın 2 bardağa 3 bardak su iyi. Makarna gibi pişirin ve makarnaya uyguladığınız herşeyi yapabilirsiniz.
ALINTIDIR!

$thistime_8086.webp $thistime_8087.webp $thistime_8089.webp $thistime_8090.webp $thistime_8091.webp $thistime_2610.webp

resimler 2. tarife ait canım

makarna değilde. mantı hamuru arttığı zaman küçük küçük kesipp sütlü çorba yapıyor annem çokta güzel oluyorr..

Elossa verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Yumurtalı olanını 5 yumurta ile denemek için yapabilirim aslında.

Elossa verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Yumurtalı olanını 5 yumurta ile denemek için yapabilirim aslında.

rica ederim canım..evet ilk etapta malzemeleri yarıya böl o şekilde dene,baktın güzel oluyor yine devamını yapabilirsin..
benim annemde hiç su koymaz ve sadece yumurta kullanır..süt ve yumurta ile...şimdi anneme sorayım istersen gerçi o çok fazla yapıyor benim kışlıklarımıda yaptığı için..100 yumurta kullandığını iyi bilirim:)
bekle arayıp sorucam şimdi olurmu

makarna değilde. mantı hamuru arttığı zaman küçük küçük kesipp sütlü çorba yapıyor annem çokta güzel oluyorr..

Yeni şeyler denemek çok istiyorum ama eşim yeni tatlara açık değil.Erişteyi seviyor.Sahurda yemek güzel olur hem tok tutar diye düşündüm.

rica ederim canım..evet ilk etapta malzemeleri yarıya böl o şekilde dene,baktın güzel oluyor yine devamını yapabilirsin..
benim annemde hiç su koymaz ve sadece yumurta kullanır..süt ve yumurta ile...şimdi anneme sorayım istersen gerçi o çok fazla yapıyor benim kışlıklarımıda yaptığı için..100 yumurta kullandığını iyi bilirim:)
bekle arayıp sorucam şimdi olurmu

Çok sevinirim canım.Saolasın.

Canım aradım şimdi,selamı var sana:)
bak ben su koyduğunu hiç görmemiştim hemen onu düzelteyim..su azda olsa konuyormuşo zaman çabuk kırılmazmış kurutulmuş hamur..
eğer az yapacaksan 20 yumurtaya 2,5 lt süt ve yarım litre su koyacakmışsın..un ile sıkı bir hamur elde edecekmişsin..
sonraki aşamaları zaten biliyorsundur:)
eğer çok yapacaksa 50 yumurtaya 4 litre süt,1 litre su olacakmış..
annem 10 litre süt 100 yumurta ve 1-1,5 litre su karışımından yapıyormuş ikimize kışlık..ve annemler 3-5 arkadaş toplanıpta yapıyorlar yoksa hayatta bitiremez tek başına kimse:)

Son düzenleme:
Canım aradım şimdi,selamı var sana:)
bak ben su koyduğunu hiç görmemiştim hemen onu düzelteyim..su azda olsa konuyormuşo zaman çabuk kırılmazmış kurutulmuş hamur..
eğer az yapacaksan 20 yumurtaya 2,5 lt süt ve yarım litre su koyacakmışsın..un ile sıkı bir hamur elde edecekmişsin..
sonraki aşamaları zaten biliyorsundur:)
eğer çok yapacaksa 50 yumurtaya 4 litre süt,1 litre su olacakmış..
annem 10 litre süt 100 yumurta ve 1-1,5 litre su karışımından yapıyormuş ikimize kışlık..ve annemler 3-5 arkadaş toplanıpta yapıyorlar yoksa hayatta bitiremez tek başına kimse:)

Saolasın canım.Annenin ellerinden öpüyorum.

Bu tarifi deniyecem.Çok makbule geçti valla :)

Bu tarifi yaptım..Hamurları kesmeden biraz kurutaym dedim.Ama kırıldılar..Suda koymuştum halbuki :50:

Canım tam tarif bilmiyorum ama annem su, tuz, az süt ve yumurta kullanıyor. Unu da makarnalık durum un satılıyor onlardan olursa iyi olur.

Hamuru yoğurup açtıktan sonra çok az kurut. Annem buna harareti geçsin der. Yani keserken hamur dağılmasın eciş bücüş olmasın diye az kuruturuz. Çok kurutursan dağılır.

Sonra kesiyorsun işte. Bunu da sofrabezine yayıp kurutuyorsun.

Kuruturken homojen kurumasına özen gösterirsin. Özellikle açılmış hamurun bir tarafı kuruyunca diğer tarafını çevirip kurutursun.

İçine salça ya da ıspanak püresi koyarak renkli erişteler de yapabilirsin.Biz geçen sene denemiştik annemle güzel oldu.

Canım tam tarif bilmiyorum ama annem su, tuz, az süt ve yumurta kullanıyor. Unu da makarnalık durum un satılıyor onlardan olursa iyi olur.

Hamuru yoğurup açtıktan sonra çok az kurut. Annem buna harareti geçsin der. Yani keserken hamur dağılmasın eciş bücüş olmasın diye az kuruturuz. Çok kurutursan dağılır.

Sonra kesiyorsun işte. Bunu da sofrabezine yayıp kurutuyorsun.

Kuruturken homojen kurumasına özen gösterirsin. Özellikle açılmış hamurun bir tarafı kuruyunca diğer tarafını çevirip kurutursun.

İçine salça ya da ıspanak püresi koyarak renkli erişteler de yapabilirsin.Biz geçen sene denemiştik annemle güzel oldu.

Ben yaptım canım dediğn malzemelerle.Ama fazla kuruttum.Evde beni bekliyor.Anca akşam gidip kesebilecem.Kesilirse tabi

Annem de bol yumurtalı yapar ama sanırım süt koymaz.
Bu arada hamurları çok kurutmuşsun kesmedene önce. Annem hamuru açınca yüzü kuruyana kadar en fazla yarım saat bekler keseriz biz.

Annem de bol yumurtalı yapar ama sanırım süt koymaz.
Bu arada hamurları çok kurutmuşsun kesmedene önce. Annem hamuru açınca yüzü kuruyana kadar en fazla yarım saat bekler keseriz biz.

evet çok büyük bir hata yaptım..
İşten eve gittiğim gibi yoğurdum.30 dakika sonra açtım..Ama çok beklettim..:(

Back
X