- 11 Ocak 2012
- 10.411
- 2.199
- 248
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
ama sobada ozlenen yerı tutulmayandır. anneanneme gıdınce ustunde kestane arkasına yumulup uyumak her buldugumu sobanın ustune atıp yemek. sıcak ekmek, mıs gıbı borekler off super... bıde mandalına portakal kabugu koyup kokusunu yaymak mıss mıss
evet canım, soba yeri tutulmayan bişeydir....kaloriferin kolaylığı temizliği tartışılmaz elbette ama sobanın da yerini bişey tutmuyor gerçekten...:)
gazelcim soba deyince k.v nin evinde geçen geçen evliliğimin en güzel günlerinin zehir oluşu buz gibi mutfakta çöpün yanında büzüşerek yemek yediğim günler çatlayıp kanayan ellerim o sıcak sobanın yanında keyif yapmaktan bitürlü odalarına dsefolup yatmayan k.v k.p sonra uğradığım haksızlıklar sabahın köründe kalkıp eşek ölüsü gibi yer yataklarını toplamak k.v ni,n yatağını toplamak her gelene yemek hazırlamak o buz gibi mutfaktan hiç içeri girememek Ankaranın o buz gibi soğuğuna yüreğinin soğuğuda eklenince iyice donmak prensesler gibi yetiştiğin aileni bir aşk uğruna terkedip geldiğin bu evde eşek ölüsü gibi soba kovalarını taşımak yaptığının takdir görmemesi bir sigara içebilmek için saatlerce beklemek offfff bana soba hep o acı günlerimi hatırlatıyor .bana soba deme gazelcim ne olursun bana soba deme
ama sobanın güzelliklerini yazmışsın ya onlar gerçekten hiçbişeyde bulunmuyor ocakta yapılan kestane sobadaki kestaneyi tutarmı hiç ...o günler geçti delipde geçti ama neyse...zorluklardan kurtulup en kısa zamanda büyük kombili bir eve geçersin inşallah Rabbim yardımcın olsun gazelcim
Sobanın yerini hiç birşey tutmuyor ne dogal gaz ne kalorifer nede elektrik sobası eskiden sadece kömür sobası zehirliyor diyorlardı(Allah korusun kimsenin başına gelmesin)şimdi dogal gazdan zehirlenenlerde çok oluyor biz yatıncaya kadar soba sönüyor yatarken içine hiçbirşey atmıyoruz bu akşam üzeri annem sobayı yakmıştı ve üzerine aşurelik malzemeleri koydu sobanın üzerinde aşure pişirdi doğal aşure oldu üzerinde yemeklerimiz çaylarımız demleniyor kestanemiz pişiyor onun yerini hiçbirşey tutmuyor aslında kışın ocaktan tasarruf ediyoruz
Gazeeel bu patates olayı varya, benim favorim!!! Suyun içinde haşlanıp lezzetini kaybeden patateslerden değil. Harika oluyo ama benim sobam güzineli değil* koca bir kap dolusu patatesi, sobanın fırınına doldurup, yarım saat sonra içleri bulgur bulgur olan mis gibi patatesleri ağızlara layık şekilde yemekdemek..:)
hatta patatesin yanında sofrada yeşil soğan, marul maydonoz gibi yeşillikleri ekmek arasına koyup, soba üzerinde kaynamış çayla sıcacık içerek, karnını doyurmak demek...
Gazeeel bu patates olayı varya, benim favorim!!! Suyun içinde haşlanıp lezzetini kaybeden patateslerden değil. Harika oluyo ama benim sobam güzineli değilSadece kestaneyi yapabiliyorum üzerinde. Birde güğümümüz var 24 saat sıcak su yani Biz gündüz odun yakıyoruz, akşamda yatmadan önce kömür. Çok şükür şimdiye kadar herhangi bir problem yaşatmadı sobamız. Öyle kurum falanda dağılmıyo evin içine. Haa bazen tütmüyoda değil. Arada bir o boruların içini temizlemekte sobanın eksilerinden Yanlız benim canım sobada pişmiş patates çekti, yanındada soğan maydonoz ve çay! Ay napcam ben Eğer uyku tutmazsa düdüklüde yaparım napim
canım benim bitanem yaa :) yakın olsak ben sana yapar getirirdim..valla getirirdim gecenin bu saati olsa bile...:) çok pis bi duygu bilirim akla geldimi gitmez..hamile falan değilsin inşallah :) ayy üzüldüm şimdi ama dur dur dur canım bak ben sana bişey tavsiye edicem onu yap...
benim annemin amca kızı var, onun sobasıda kuzine değil seninkinden..simtaş mı diyorlar ne diyorlar işte uzun sobalardan fırınsız..oda çok sever patatesi...o anlatmıştı bak aklıma geldi hadi kız şanslısın annen cuma günü doğurmuş seni :)
kalk hemen iki üç tane patates getir yap...:)
bak şimdi patatesleri yıka gel, sobanın üzerine koy, ufak ufak olursa daha çabuk pişer...sobanın üzerine koyduğun patateslerin üzerien normal tencere kapağı kapatacaksın...
şimdi şöyle...patatesleri diz daire şeklinde, kapağı kapat üzerlerine...hava alacak yer kalmazsa aynen fırın gibi oluyor...kapak büyükçe olursa daha çok patates alır içine..anlatabilmişimdir umarım...o teyze öyle yapardı...bi dene gör canım..fırın olmadan da yapablirsin bu tarz şeyleri...
Hamileyim canım yaÇok teşekkür ederim Allah binkere razı olsun Çok pis boğazım Gidiyimde küçüklerinden bikaç patates buluyum
hemen yap canım allah korusun bebeğine bişey olur valla vicdan azabından ölürüm yaa :) hemen bi kaç tane yap tencere kapağını ört aynen fırın gibi olur oda...hararetini söndürsün..bende pek pis boğazım aklıma gelse gece bile uyuyamam :) hamileyken ben, kış ortasında çağla erik aşermiştim, geceleri ağladığımı bilirim :) şimdi gülüyorum ama o zamanlar nasıl kötü bişey yaa, eşim bulamadı aramadığı yer kalmamıştı yazık :)
sonra iş sebebiyle UŞAK'a gitmişti..orda bulmuş :) zavallım kilosuna 25 lira vermiş almış...kargoyla gönderdi bana konyaya :) 20 lirada kargoya vermiş...:)
bir kilo çağla bize 50 liraya mal olmuştu ama o zaman hiç gözüm görmedi valla kargo paketini açıp yumulmuştum hiç unutmam o halimi :)
evim sobalı değil.ama bende köye gittikçe o sobaya bitiyorum.hatta kayınvalidem geçen sene çok soğuk oldı kış.bi odamda baca var.bu yıl belki bi soba kurarım oraya en basitinden.arada çıtırdatırım diye düşünüyorum.siz ce nasıl olur
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?