evlilik ile işten ayrılma ve asgariden yüksek maaştan tazminat ile ilgili

aplasi

Eymen Mert'in annesi :)
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2012
960
708
158
günaydın kızlar, bende uzun süredir iş yerinde patronla sorunlu ve stresli bi ortamdaydım ama artık dayanamıyorum tükendiğimi anladım, bi buçuk ay sonra düğünüm var kısmetse ve ben işi bırakıcam. şimdi sormak istediklerim şunlar

- maaşım 1130tl ama asgariden gösteriyo, tazminatımı nasıl yüksek maaşımdan alabilirim? illa iş yerinden şahit mi bulmam gerek?
-geçende kasa defterini teslim etmişti orda herkesin maaşlarının elden verdiği miktar yazıyodu bende fotokopi aldım geçerli olur mu?
- bugüne kadar resmi tatilleri, asgari geçim indirimi vs. hiç bi ücreti ödemedi kanuna göre bunu şikayet olarak kullanabilir miyim?
-birde 9 haziranda düğünüm var 2,5-3 yıldır burdayım 6 hafta önceden haber vermem gerekliymiş bunu şimdiden mi haber vermem lazım yoksa 9 haziran nikah gerçekleştikten sonramı istifamı sunmam gerek?

son olarak olaki anlaşamazsak mahkeme, süreç ve hangi kurumlara başvurmam gerekiyo bilen varsa yardımcı olursanız çok sevinirim..

pek bir bilgim yok ama benm bildiğim 6 hafta önceden değil 2 hafta önceden bildirmen gerekiyor işten çıkacağını. ama bu sizin iş yerinin kuralıysa bilemem.. allah yardımcın olsun

Son düzenleme:

1- Tazminatınızı asgariden alırsınız. Eğer 1130 üzerinden almak istiyorsanız, noterden ihtar gönderip, elinizdeki delillerle birlikte iş mahkemesine dava açmanız gerekir. Bu da süreyi uzatır. Onların yaptığı doğru değil sizin yaptığınız da etik değil. İşe girerken sgknızın o şekilde yatacağını biliyordunuz.

2-İşveren resmi tatillerde calıstırıyorsa maaşınızı %50 zamlı ödemek zorunda, bunun icin dava actığınızda davanız kabul oluyo ama yargıtay genelde bozuyormuş öyle duymuştum. Yine de kanıtlarınızla birlikte hepsini aynı anda talep edebilirsiniz. Asgari geçim indiriminin ödenmemesi işveren acısında cok büyük sıkıntı doğurur, devletten vergi kaçırmış oluyor, ama işveren şöyle bir yolunu bulmuş; sizin maaşınız 1130 tl ise asgari gecim indirimi de 74 tl ise 1056+74. Şeklinde bir savunma yapıyor.

3- işten ayrılma nedeniniz evlilik nedeniyle olacağı için istifa dilekçenizi nikahınız kıyıldıktan sonra vermelisiniz. Yani ihbar süresi nikahtan sonra başlar.

pek bir bilgim yok ama benm bildiğim 6 hafta önceden değil 2 hafta önceden bildirmen gerekiyor işten çıkacağını. ama bu sizin iş yerinin kuralıysa bilemem.. allah yardımcın olsun

İş kanunu der ki;

İşi 6 aydan az sürmüş işçi için 2 Hafta

İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 Hafta

teşekkür ederim yardımlarınız için, resmi tatiller ile ilgili topluca hakkımızı aradık geçende şuanda baya öfkeli bize karşı slmsız sabahsız, ve burda okadar çok haksızlık gördüm ki müşterilere karşı olsun çalışanlar hakkını arayınca olsun, sanırım mahkemeye vericem ve etik olmasada hakkımı aricam artık

Sigortaniz asgariden gosteriliyorsa sikayet halinde 1 yildan baslayan hapis cezasi aliyor. Ucreti elden veren patronlar da vermemis sayiliyor bankaya yatirmalari gerek. Ama yolu yordami nasil tqm bilmiyorum maalesef.

konu sahibi
iş mahkemesiyle falan uğrmaşmak epey bir zaman ve külfet
bunun yerine bağlı olduğun ildeki ÇALIŞMA SOSYAL GÜVENLİK müdürlüğüne gidip oraya dilekçe vermeni öneririm, çalışam sosyal güvenlikle sorunun daha kısa sürede ve daha kesin çözülür, çünkü bu kurum işyerine şunu der, hakkınızda bu şekilde bir şikayet var ya bu kişiyle anlaşın yada gelip tüm evraklarınızı incaleyeceğiz hiç bir iş yeri evraklarının incelenmesini göze alamaz zira muhakkak ceza alacakları yerler çıkar bu yüzden sana önerim çalışma sosyal güvenliktir.

fakat bundan önce iş yerinden tazminatını tam olarak istemeni öneriirm istedikten sonra istediğin miktarı vermezlerse sizi çalışma sosyal güvenliğe şikayet edeceğim desen patronuna bunun korkusu bile yeter

ayrıca maaşın bankayamı yatıyor eldenmi alıyorsun ?

teşekkür ederim bilgilendirdiğin için, maaşımı bankadan alıyorum asgarisi yatıyor kalanı elden alıyorum, elden verdiği hesabıda kasa defterine yazmış bi kaç ayın fotokopisi elimde mevcut benim dışımda bi kaç kişinin daha yazıyor.

ilk başta dediğiniz gibi aldığım maaştan ödemesini isticem zora sokarsa bu yola başvurucam,

aslında iş yeri patronun kayınpederinn üstüne ama adam başka şehirde oturuyor ikametgahını patron kendi evine aldırdı,işlerden bi haber yani kayınpederi. patronda devlet memuru belediyede, kayın pederinin üstündende imzasını taklit ederek işleri yürütüyor, bütün işlerimiz belediyelere bağlı ve imzaların çoğunu kendi atıyor olaki zorluk çıkarırsa kendisi daha çok zararlı çıkacak bu durumdan ama bu konulara kadar gelmek istemiyorum kendisiyle. resmi tatiller ile ilgili hakkımızı aradık diye şuanda saçma sapan işler çıkartıyor başımıza baskı uyguluyor, slmı sabahıda kesti iyice soğudum artık ortamdan :/

dediğim gibi çalışma sosyal güvenliğe şikayet ederim bile yetecektir büyük ihtimalle patronuna, üstelik çalışma sosyal güvenlik primi eksik bildirdiği için sgkyada bildirir dosyayı sglkdanda ayrı bir ceza gelir bu durumda hatta maliye bile peşine düşebilir
oysa iş mahkemesi sgkya bildirim yapmaz, maliyeyede o yüzden korkuturken mahkemeye vereceğim yerine çalışma sosyal güvenliğe şikayet edeceğim kelimesini kullanın

ayrıca allah mesut etsin ve pişman etmesin evliliğinizde mutluluklar...

tekrardan teşekkürler ve güzel dilek duğanız içinde sağolun amin inşallahh :)

9 haziran nikah tarihine 6 hafta kala isverenine noterden ihtarname cekiyosun. 9 haziran tarihi itibariyle evlenmem nedeniyle is sozlesmemi feshedecegimi ihbaren bildiririm. Sozlesmemi fesih tarihi itibariyle, 1475 sayili yasanin 14.maddesi geregi kidem tazminatimin kayitlarlarda gosterilen son brut asgari ucret uzerinden degil, gercek ucretim olan brut ???? Brutunu bilmiyosan net ???? Ucretimin brutu olan rakam uzerinden odenmesini talep ediyorum. Bunun yaninda ise giris tarihim itibariyle calistigim tum ulusal bayram ve genel tatil ucretlerim ile (varsa) izin, fazla calisma ucretimin hesaplanip, tarafima odenmesini talep ediyorum. Aksi halde elimdeki tum kanit niteligindeki kayit ve belgelerle (bunun yanina parantez icinde kasa defterinin ilgili sayfalarinin ornekleri oldgunu belirtirsen, isveren elinde kanitlarin oldugunu bilir, cekinir) gerek calisma ve sosyal guvenlik ve maliye bakanliklari gerekse sgk nezdinde tum yasal haklarimi arayacagimi ihtaren bildiririm diyorsun. Bekliyosun. İsverenin odemezse elindeki kasa defterinin fotokopilerini ek koyarak calisma ve iskur il mudurlugune sikayette bulunuyosun.

İl mudurlugunde olay %80 cozulur, cozulmezse is mahkemesine basvuruyosun..

Merhaba,

Öncelikle bu gibi durumlar işverenle konuşmak, tazminatı tüm maaş üzerinden istediğini söylemek gerekli. Eğer kabul etmiyorsa yasal haklarınızı kullanacağınızı söylemenin daha ikna edici olabilir.

Kanunue evlilik nedeniyle işten ayrılmalarda ihbar tazminatı yoktur. Yani siz 9 Haziran'da evlenip 10 Haziran'da evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi ve arkasına evlilik cüzdanı fotokopisini koyarak işten ayrılabilirsiniz. Ama önceden haber vermek en doğrusu. Ayrıca sizin yerinizde olsam tazminatla ilgili olarak evlendikten son konuşurum. İşveren kötü niyetli olup, sizi evlenmeden istifaya zorlayıp tüm haklarınızı kaybetmenize neden olabilir.

çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim ilk önce konuşup anlaşmayı denicem baktım olmuyo aynen bu dediğinizi yapıcam çok sağolun tekrardan :)

evet ilk olarak konuşucam kabul etmez veya asgariden veririm diye zorlarsa ozamn kanuni yollara başvurucam, evlenmeden istifaya zorlayabilir ama bildiğim kadarıyla bunun içinde şikayette bulunabiliyoruz patron mobbing uygulayarak tazminat vermemek için istifaya zorladı vs. diye ozamnda tazminat alabiliyoruz.

bakalım hakkımda hayırlısı olur inşallahta çok uğraşmam gerekmez.

Evlenme durumunda ihbarsız fesih hakkı var diye biliyorum ama iş kanununu okuyun siz yine de.

İs kanununda isci icin ihbarsiz fesih hakki saglik nedenleri, ahlaki nedenler ve zorlayici nedenler durumlarinda, yani mantiken iscinin isyerinde, amiyane tabirle 'bir gun bile' calismaya devam etmesinin mumkun olmayacagi, calismanin cekilmez hale gelmesi hallerinde 'Hakli nedenle derhal fesih hakki' olarak duzenlenmis. Evlilik nedeniyle fesih zaten yeni is kanununda duzenlenmemis, eski is kanununun kidem tazminatini duzenleyen maddesi icinde kidem tazminatina hak kazandiran isten ayrilis nedenlerinden biri olarak sayilmis.

Yani evlilik durumu, is sozlesmesinin feshi icin hakli neden olarak sayilmamis, dolayisiyla ihbar oneli gerektrmedigiNe yonelik bir yorum dogru olmaz.

Ornegin, arkadasimiz gibi evlenir evlenmez isten ayrilacagini zaten planlamis birinin isverenine bu durumu haber verip, benim yerime calisacak isci arayin diye uyarmamasi kotuniyetli olarak ve 'hakkin kotuye kullanilmasi' olarak degerlendirilebilir.

Insallah hakkını alırsın tum kalbımle dılıyorum cunku bu sekılde ıscılerıne haksız davranan ısyerlerınden nefret edıyorum

Insallah hakkını alırsın tum kalbımle dılıyorum cunku bu sekılde ıscılerıne haksız davranan ısyerlerınden nefret edıyorum

sağolun yardımlarınız ve dualarınız için, inşallah alır ve çok uğraşmadan kurtulurum burdan.. amacım kötü ayrılmak değil zaten ama zorlarsa o noktaya gelicek artık.

burda bi çok kişiden fazla emeğim var şirket üstünde patron devlet memuru günde bi iki saat geliyor işe hakim değil, diğer çalışanlarda kendi işleri dışında anlamam etmem diyip kenara çekilen tipler 2,5 -3 senedir geleni gideni, müşterisini, ödemesini, şirketin hesabını, evrak takibini, her türlü sorununu üstüme yıkmışlardı ama artık dayanamıyorum. patronum bile müşteriden kaç lira alıcağını bilmez hatta her evrağı önüne koysam hesabını yapamaz her şeyi hazır sundum önüne bugüne kadar ama artık buraya kadar kaldıramıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…