Evlilikte kültür farklılığı problemi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konu sahibinin kayınailesi okumuş yazmış insanlar mı acaba? Köyde mi oturuyorlar yoksa Mardin merkezde falan mı? Türkçeyi yeterince biliyorlar mı ? Bunlara hakim olmadan yorum yapmak zor. Ben büyük ihtimalle birçoğunuzdan daha milliyetçi bir insanım ama bu başka bir konu, yerinde yaşadım da ordan biliyorum. Hepsi çatır çatır Türkçe konuşabiliyormuş gibi yorumlar yapılmış ama bundan emin değiliz.

9 sene kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ köyünde doğup büyümüş bi adamla evli kaldım. Evliliğimizde tek sorun olmayan şey aramızdaki kültür farkıydı. Kayınvalidem tek kelime Türkçe bilmiyordu. Eltimin görümcelerimin dili hiç dönmüyordu. Bilip de günlük hayatta Türkçe konuşuyorlarsa ve senin yanında kasıtlı olarak 2. kanala geçiyorlarsa gerilmekte bozulmakta haklısın , ama benimkiler gibi gerçekten konuşamıyorlarsa boş yere geriyorsun kendini.

Kürtçe öğren diyenler çok mantıklı bi çözüm önerisi getirmemişler. Ben öğrendim. Trt Kurdi'yi izleyip her şeyi anlayabilecek seviyedeyim. Senin kurslarda öğreneceğin Kürtçe günlük hayatta hiçbir işine yaramaz. Çünkü yöreden yöreye o kadar değişiyor ki şive, anca doğuştan öğrensen anlarsın.

Bence burda en büyük ve tek büyük sorun yaz boyu orda olmanız. İsterse kendi mahallenden olsun kocanın ailesi gene de o kadar uzun süre kimseyle böyle iç içe yaşanmaz. Siz hiç karı koca deniz tatili falan yapmıyor musunuz ? Ben eski eşimin köyüne 6 ayda bi gider onda da en fazla 2 gün kalırdım. Evet birbirlerine düşkünler ve çok seviyorlar bi arada olmayı cümbür cemaat ama bana aşırı ters bi şey bu.

Ama eşin seni alıp da hiçbir muhabbeti anlamadığın , tamamen yabancısı olduğun bi ortama götürüp haftalarca orda kalmaya zor-la-ya-maz. Çıldırır insan ya. Bunu kesinlikle çözmeniz lazım.

Iste keske sizinkiler gibi karsilansa konu sahibi de. O insan oraya misafir gelmisse bir zahmet biraz caba ile ortak dil konusulsun. Yabanci erkek arkadasim oldugunda arkadaslarimla ingilizce konusurduk bulusmalarda. Ailem her seyi cevirtiyordu ona, sohbetten geri kalsin istemiyorlardi. Ayni sekilde o da ailesinin her yorumunu cevirirdi bana. En azından konunun temasini bana söyler gerisini dinlemek istemiyorsam o noktada cevirmeyi birakirdi. Bilmiyorum nezaket kurallari 1. ders niteliğinde bir konu bu.

yorumlar için teşekkürler konuyu kapatıyorum herkes için hayırlısı olsun
Konuyu kapat da ne yapacaksın bu durumu? Bütün yaz köyde mi geçer ya?

Öğretmensin bir de biraz dik dur yahu

Türkçe bilip (ki bu ülkede yıllarca yaşayıp bilmemek diye bir şeye inanmıyorum) konuşmuyorlarsa yaptıkları saygısızlık. Bir daha adım atmam oraya

Son düzenleme:
Ben yabancı dillerimi hep belli bir yaştan sonra öğrendim ve ne kadar akıcı olursam olayım o dili konuşmak benim için hep ekstra bir çaba gerektiriyor. Ben doğuştan cift dilli büyümüş olanların kafasının içinde bu işi nasıl idare ettiklerini anlamayı geçtim tahmin bile edemiyorum. Herkes bu kişilerin baya cift dilli olduğunu ve çabasız otomatik olarak diger dili konuştuğunu varsayiyor gibi geldi. Genç nesilde muhtemelen öyledir ama yaşlılarda ya da bazı bölgelerde yaşayan gençlerde bile muhtemelen bu dil işi o kadar otomatik yürümüyor. Bakın Almanya örnekleri verilmiş mesela, bu almancilar doğar doğmaz Türkçe öğrendikleri halde o kadar Almanca baskın oluyorlar ki konuştukları Türkçe tamamen çeviri Almanca oluyor. Evet almanyada yaşıyorum, Almanca ve İngilizce C1 seviyedeyim ama aramızda yabancı arkadaş varsa ama kalabalik bir Türk grupsak Türkçe konuşuyoruz evimizde, eğlencemizde. Bir sey anlatmak gerekince dönüp tabii çeviriyoruz ama genelde konfor alanımızdaysak konfor dilimizi kullanıyoruz. İş yerindeyken, resmi dairedeyken tabii ki oranın dilini kullanıyoruz ama evimizde degil. Diller arasında çabasızca geçiş yapabilen kişileri de hep kıskanırım valla benim icin en azından mümkün değil Tahminim bu ortamdaki kişilerin çoğu için de yeterince mümkün değildir.
Keske baştan bu şekilde farklı bir kültüre gireceginizi göze alsaydınız. 10 kisinin size uyumlanmasini beklemekten daha gerçekçi bir yaklaşım olurdu. Bakın ben de yaşadığım yerde gerçekten cok zorlanıyorum ama sonuçta bu benim kararimdi, durup durup bundan sikayet etmek bana bir sey katmaz.

önemli olan sen ve eşin. Sizin aranız. Akrabaları Türkçe konuşmuyor diye neden ayrılasınız yani çok saçma. Tatilde de gidin ama çok kalmayın yani ne gerek var

insanlar ayni sehirde dogup büyümüs olmalarina ragmen evlendiklerinde sorun yasiyorlar degil bambaska bir irktan evlenince sorun cikmasin. mevcut dünya da iletisim bu kadar sinirsizken bu tarz sorunlar benim basima gelmez diye mi okunup geciliyor yazilanlar cizilenler , anlamiyorum. hic mi okumadiniz duymadiniz farkli kültürlerin bir arada yasamasi sadece hosgörü varsa sorunsuz olur diye ? 6 yil gectikten sonra mi fark ettiniz mesela? cidden anlamaya calisiyorum ne düsündünüz ? eger kürtce ögrenmeyeceksiniz ve size yapilandan bu kadar rahatsizsaniz bosanmaktan baska careniz yok . bunu da cocuk olmadan yapin . Türkce konusmayan bir aileyle ömür boyu baginiz kalmasin bari. tüm sülela bir araya gelince hepsinin size saygi gösterip Türkce konusmasini beklemek , dünyanin aclik sorununun bir gece de bitmesini beklemek kadar ütopik birsey olur .

cocuklarima tek tavsiyem es secimin de de budur . kendi kültürünüzden biriyle evlenecekseniz evlenin. baska kültürse de beraber mi yasarsiniz ne yaparsiniz bilmem ama bizi de hic karistirmayin derim. damat rus diye . gelin ispanyol diye o yastan sonra ne rusca ne ispanyolca ögrenirim.

Ben laz değilim lazca bilmiyorum genel olarak laz diyorlar sorun yok kocam laz ama kimsenin yanında lazca konuştuklarını görmedim ana diliymiş cart curt bizim ana dilimiz Türkçe gerisini bilmem ilgilenmiyorumda
Bibibella senin üzerinden yazıyorum :) çünkü yazacaklarımı yanlış anlamayacağını biliyorum.
Bu ülkede Laz’a Laz, Kürde Kürt, Çerkes’e Çerkes, Türk’e Türk, Balkan göçmenlerine Muhacir diyorduk çünkü etnik kimliklerimizdi ama ne olduysa oldu bir anda bazı etnik kökenlerde direkt kökenini söylemek hakaret kabul edildi, hepimiz bir düşünsek mantıksız olduğunu anlayacağız ama neyse, yahu insanın etnik kökeni hakaret veya aşağılama olabilir mi hiç

İstanbul’da çok kültürlü bir ilçede büyüdüm, çevremde Laz’ı da vardı, Kürdü de vardı, Muhaciri de vardı, Siirtli Arap komşularımız da vardı, Lazca, Kürtçe, Muhacirlerin kendi dillerinde konuşmalarını, Siirtli Arapların ne Arapça gibi ne tam Kürtçe gibi olan dillerini duyarak büyüdüm.
Anlıyor muydum hayır ama onlar aralarında kolayına geldiği için kendi dillerinde konuşuyorlardı, kimse de ben falanca Araplarındanım, falanca Kürtlerinimdenim demekten utanmıyordu çünkü niye utanıp çekinsin etnik kökeni bu.

Kendi adıma yazayım çok kültürlü bir yerde büyüdüğüm için hepsinin kendine has adetlerini biraz da olsa bilirim, aile akrabalık ilişkileri hakkında da genel bir fikrim vardır çünkü çocukluğum aralarında geçti, muhacirler de kendi kültürlerini ve dillerini yaşatır, Lazlar da Kürtler de doğuda yerleşik Araplar da süryaniler de Ermeniler de, konu sahibine bu yüzden evlenirken bilerek evlendiniz dedim, evlendiğiniz insanın kültürünü detaylarıyla bilmiyorsanız da bir araştırırsınız, ben farklı kültürden biriyle evleneceğim bakalım bana uyacak mı diye.

Ben aile ilişkileri bu kadar iç içe geçmiş bir kültüre sahip kişilerle evlilik yapamam mesela, ne Laz’ı ne Kürdü ne de bazı muhacirlerle çünkü örfleri ve bazı kuralları benlik değil.
Sen nasıl ki ben Karadenizliyim eşim Laz, onlarda da var kabile gibi gezmek ama ben onlar gibi değilim ama benim böyle olmam kültürümüzü değiştirmiyor diyorsun, işte bir çerkesin kürdün de kültürü değişmez, her etnik köken kendi kültürünü yaşatmak istiyor, bu acayip bir şey değil onların kültürü bu.

Mesela konu sahibi diyor ki köye gidiyoruz ayıp olmasın diye gidiyorum çünkü eşin nerede diye sorarlar, ayıp olmasın diye yapıyorsa bu kendisinin sınır çizememesinden, ki genelde aman eşimle aramız bozulmasın diye yapıyor kadınlar, bunun etnik kökenle de alakası yok, Laz veya Kürt olmayıp her sene köyüm de köyüm diye tutturan bir sürü erkek var, bir kere bozulur iki kere bozulur üçüncü de kabullenir, eşinin ailesi de kabullenmek zorunda kalır, mesele ılıklaşmaysa işte bu’dur ılıklaşma net bir duruş göstermemektir.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
`