Evlilikte kültür farklılığı problemi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sen nerelisin? Eşin kürt ve sen Türksün ve bunun problem olacağını düşünmedin mi? Neyi düşündün peki sadece gelinliğini falan mı?

Daha önemlisi çocuğun da öyle konuşacak, öyle düşünecek çünkü sana çocuğunu kendine göre yetiştirmen için pek özgürlük tanınacağını sanmıyorum. Ben tahammül edemezdim.

Konu bu ırk olunca herkes bi ılıklaşıyor, saçma sapan tavizler bişeyler bin yıllık mağdur edebiyatları tiksiniyorum artık gerçekten. Ben bu konuya gönlümden geçe geçe yorum yaparsam banlanmayı geçtim tutuklanırım.
Kime neden taviz verip, ılıklaşıyormuşuz anlayamadım. Konu sahibi bile isteye kendinden farklı kültürden biri ile evlenmiş.
Eskiden kadınlar evlenecekleri kişi ile nikah masasında tanışırlarmış ya, böyle bir durum yok. Bu ülkeye bugün gelmediyse bu insanların yaşam stillerinin kendi ailesinden farklı olduğunu tahmin etmesi gerekiyor. Adamla evlenip aynı eve girmişsin, çocuğun olsa yarı bu milliyetten olacak. Bu durumda hala benim yanımda Kürtçe konuşuyorlar diye triplenmenin manası nedir? Biz burda bunu saçma bulduk. Bir insanın kültürü, dili, mezhebi vs. beğenmiyorsan evlenmeyeceksin veya ortak bir paydada buluşmaya çalışacaksın.
Çok uzun yıllar önce böyle yabancı bir kadınla evlenen Türk erkeği görmüştüm. Kadın kendi evinde kendi kültüründen yemek pişiremiyordu. Çocuklarına kendi dilini öğretemedi bile. Evliliği süresince ailesine gönlünce gidemedi. Yabancı bir kadınla evleniyorsun ama kültürüne tahammülün sıfır, hayatında farklılığa yer yok. Konu sahibi de bunun başka versiyonu. Biz de bunun saçma olduğunu söyleyince mağdur edebiyatı yapmış olduk.

Ben İstanbul'da doğdum büyüdüm. Eşim Anadolu'da büyük bir ilçede doğmuş. Öyle köy vs hayatları da yok. Dedeler esnaf, memur.
Ona rağmen biz de kültür farkı yaşadık. Mesela boşanma kavramı onlar için tabu gibi.
Benim kuzenimin boşanmasını kayınvalidem trajedi gibi algılıyor. Kızıyla yurt dışına tatile gitmesini, otele gitmesini ayıplıyor vs.
Benim ailem kalabalık, epey büyük bir aileyiz. Yani benim için annemin babamın kuzenleri de dayı teyze amca hala gibi. onların çocukları da kuzenlerim.
Doğum, düğün, cenaze çok şey yaşanıyor doğal olarak.
Eşim kuzenleriyle kopmuş, beni hiç anlamıyor. Yakınlığımızı çok tuhaf buluyor.
Bir düğüne gitmek istediğimde veya bir bebeğe hediye aldığımda çok şaşırıyor. Ve hala şaşırıyor :)
Benim memleketim burnumda tütüyor ki orada doğmadım ama sevgisi içime işlenmiş.
Eşimin memleket algısı yok. Yıllarca hiç gitmedik.
Sonuç olarak evlilikte denge önemli.

Bazı kültürler baskın oluyor. % 100 uyum sağlamak zorunda değilsiniz.
Sınırlarınızı çizmelisiniz. Ama elbette kimse kimseyi de aşağı görmemeli.
Yerel dil konuşan her toplumda bu oluyor. Ayıp mı evet ayıp, ama bu biraz doğal olarak gelişiyor.
Kendi kişiliğinizi karakterinizi ortaya koyarsanız sorunlar azalır.
bunu yaparken küsen alınan veya varlığıyla gerilim sebebi olan biri olmayı tercih etmeyin.
Bütün bunları eşinizi sevdiğiniz için yapın.
Durum bu, bunu değiştiremezsiniz.
Bakış açınızı ve tavrınızı değiştirerek sonuç alırsınız.

Kime neden taviz verip, ılıklaşıyormuşuz anlayamadım. Konu sahibi bile isteye kendinden farklı kültürden biri ile evlenmiş.
Eskiden kadınlar evlenecekleri kişi ile nikah masasında tanışırlarmış ya, böyle bir durum yok. Bu ülkeye bugün gelmediyse bu insanların yaşam stillerinin kendi ailesinden farklı olduğunu tahmin etmesi gerekiyor. Adamla evlenip aynı eve girmişsin, çocuğun olsa yarı bu milliyetten olacak. Bu durumda hala benim yanımda Kürtçe konuşuyorlar diye triplenmenin manası nedir? Biz burda bunu saçma bulduk. Bir insanın kültürü, dili, mezhebi vs. beğenmiyorsan evlenmeyeceksin veya ortak bir paydada buluşmaya çalışacaksın.
Çok uzun yıllar önce böyle yabancı bir kadınla evlenen Türk erkeği görmüştüm. Kadın kendi evinde kendi kültüründen yemek pişiremiyordu. Çocuklarına kendi dilini öğretemedi bile. Evliliği süresince ailesine gönlünce gidemedi. Yabancı bir kadınla evleniyorsun ama kültürüne tahammülün sıfır, hayatında farklılığa yer yok. Konu sahibi de bunun başka versiyonu. Biz de bunun saçma olduğunu söyleyince mağdur edebiyatı yapmış olduk.
Türkçe de konuşabilirlerken ısrarla kadının yanında başka bir dil konuşmalarını maruz görüp kadına sen de o dili öğren diyorsunuz. Ülkemizin resmi dili Türkçedir. Her ülkenin vatandaşı yaşadığı ülkenin resmi dilini bilmek durumundadır. Bilindiği halde bilmeyen kişinin yanında başka bir dil konuşmak da açıkça kötü niyetli bir davranıştır. Ve bu konudaki aile almancı olup geldiklerinde gelinin yanında hep beraber almanca konuşuyor olsalardı yorumların hiççç birisinde almanca öğren diye parlak bir fikir göremezdiniz. Konu bu kesim olunca ılıklaşıyorsunuz evet. Taviz veresiniz var her şeyden. Elektrik faturaları dahil.

Ayrıca farklı bir kültürle sorun yaşamayacağını düşünmesi bana da abes geldi ve eleştirdim FAKAT dediğim gibi almancı olsalardı da geldiklerinde kendi aralarında almanca konuşacaklarını onu dışlayacaklarını düşünmeli miydi? Sülaleyle, köylüleriyle bir araya anca evlendikten sonra düğünde dernekte bayramda gelebilirsin çünkü. Tahmin edilesi bir durum değil, eşim telefonda yanımda kürtçe konuşuyor demiyor köyde akrabalar kendi aralarında böyle konuşuyor diyor. Konu sahibi kesinlikle hatalı lakin karşı taraf da kesinlikle iyi niyetli değil. Gidip de sırf onlar için Kürtçe öğrenmek gibi bir taviz vermesi saçmalık. Hatasından dönmesi tavsiye edilebilir.

Biri de dil öğrenmek iyidir falan demiş bu arada. Geçerliliği mi var bu dilin dünyada? Kadının İngilizce Fransızca öğrenmesi gibi yaklaşıyorsunuz biraz realite ya. Kendisine hiç bir faydası olmayacak bir dile neden gb ayırsın? Onun yerine gidip sağlam bir İngilizce öğrenir, iş güç bulmasına faydası olur, makaleleri yazıldığı dilde okuyabilir vb bir çok artısı var çünkü dünya dili. Çince bile öğrense ithalat sektöründe önü açılır yine bir mantığı var. Kürtçe neden öğrenecek? Kocasının ailesi onu sallamıyor diye. Ya burda hangi kocasının ailesinden saygı görmeyen kadına sen taviz ver sen uyum sağla dediniz de buna diyesiniz geldi? İşte cevabı başta verdim. Konu bu olunca duruşunuz değişiyor.

Şu cümleleriniz de tamamen felaketleştirme manipülasyonu. Kadın her bayram gidiyor zaten ve ayıp olmasın diye eşimi tek göndermek istemiyorum diyor. Gittiğinde de bacak bacak üstüne atıp oturduğunu hiç sanmıyorum. Talebi ise yanında konuşulanları anlamak ve sohbete dahil olabilmek. Dünyanın en basit isteği. Ve sizler konu kürtler olunca bu konuda dahi kadına hak vermiyorsunuz. Her bayram gitmek gibi bir taviz vermişsin onlar seni kabul etmemiş, sana saygı duymamış o zaman sen de DAHA FAZLA TAVİZ VER diyorsunuz. Her eş ailesi saygısızlığı konusunda %99 EŞİNDE İŞ YOK BOŞAN diyenlere bu konuda bi anlayışlılık inmiş göklerden. Allah Allah.

Bu konunun çözümü gerçekten dil öğrenmek mi ? Hani karşı taraf senin dilini bilmese öğren bunda bir şey yok da bildiği halde bunu yapıyorsa bunun adı saygısızlık sana sen kimsin ki demek senin varlığını kaale almamak şunu bile ayırt edemiyor musunuz da birde üstüne dil öğrenmek sizin için seçenek oluyor ? Bana da öğret diyene kadar hiç gururunuz kırılmıyor mu annen baban ailen her kimse benim anlamadığımı bildiği halde neden böyle yapıyor ayıp değil mi bir daha gelmiyorum diye tavır koymak falan hiç yok mu öyle şeyler gelmiyor mu aklınıza ?
Sizi neden bu kadar gerdi bu anlamadım öğrenirim veya öğrenmen bu benim problemim sizin değil. Ayrıca burda konu sahibine kaç kişi dil öğrenebilirsin yazmış birazda onlara yüklen o halde.

Sizi neden bu kadar gerdi bu anlamadım öğrenirim veya öğrenmen bu benim problemim sizin değil. Ayrıca burda konu sahibine kaç kişi dil öğrenebilirsin yazmış birazda onlara yüklen o halde.
Bu forumunda yeni modası oldu ha karşıt görüşe hemen seni niye gerdiiiii beni niye gersin durumun içinde olan ben miyim sen susup yutmuşsun sen geril banane vercek cevabınız yoksa yalandan alıntı yapmanıza gerek yok

Türkçe de konuşabilirlerken ısrarla kadının yanında başka bir dil konuşmalarını maruz görüp kadına sen de o dili öğren diyorsunuz. Ülkemizin resmi dili Türkçedir. Her ülkenin vatandaşı yaşadığı ülkenin resmi dilini bilmek durumundadır. Bilindiği halde bilmeyen kişinin yanında başka bir dil konuşmak da açıkça kötü niyetli bir davranıştır. Ve bu konudaki aile almancı olup geldiklerinde gelinin yanında hep beraber almanca konuşuyor olsalardı yorumların hiççç birisinde almanca öğren diye parlak bir fikir göremezdiniz. Konu bu kesim olunca ılıklaşıyorsunuz evet. Taviz veresiniz var her şeyden. Elektrik faturaları dahil.

Ayrıca farklı bir kültürle sorun yaşamayacağını düşünmesi bana da abes geldi ve eleştirdim FAKAT dediğim gibi almancı olsalardı da geldiklerinde kendi aralarında almanca konuşacaklarını onu dışlayacaklarını düşünmeli miydi? Sülaleyle, köylüleriyle bir araya anca evlendikten sonra düğünde dernekte bayramda gelebilirsin çünkü. Tahmin edilesi bir durum değil, eşim telefonda yanımda kürtçe konuşuyor demiyor köyde akrabalar kendi aralarında böyle konuşuyor diyor. Konu sahibi kesinlikle hatalı lakin karşı taraf da kesinlikle iyi niyetli değil. Gidip de sırf onlar için Kürtçe öğrenmek gibi bir taviz vermesi saçmalık. Hatasından dönmesi tavsiye edilebilir.

Biri de dil öğrenmek iyidir falan demiş bu arada. Geçerliliği mi var bu dilin dünyada? Kadının İngilizce Fransızca öğrenmesi gibi yaklaşıyorsunuz biraz realite ya. Kendisine hiç bir faydası olmayacak bir dile neden gb ayırsın? Onun yerine gidip sağlam bir İngilizce öğrenir, iş güç bulmasına faydası olur, makaleleri yazıldığı dilde okuyabilir vb bir çok artısı var çünkü dünya dili. Çince bile öğrense ithalat sektöründe önü açılır yine bir mantığı var. Kürtçe neden öğrenecek? Kocasının ailesi onu sallamıyor diye. Ya burda hangi kocasının ailesinden saygı görmeyen kadına sen taviz ver sen uyum sağla dediniz de buna diyesiniz geldi? İşte cevabı başta verdim. Konu bu olunca duruşunuz değişiyor.
Annemin anadili arnavutça. Anneannem zar zor türkçe bilirdi ama bizle hep türkçe anlaşmaya çalışırdı. Aile içinde bile arnavutça konuştuklarında türkçe konuşun diye uyarırdım. Hele ki arnavutça bilmeyen komşu ya da gelinlerin yanında asla arnavutça konuşmazlar. Görgü meselesi biraz.

Bu forumunda yeni modası oldu ha karşıt görüşe hemen seni niye gerdiiiii beni niye gersin durumun içinde olan ben miyim sen susup yutmuşsun sen geril banane vercek cevabınız yoksa yalandan alıntı yapmanıza gerek yok
Ne alakası var susup yutmakla doğulu bir erkek arkadaşım olmasaydi bile yine öğrenmek isterdim o dili ne zararı olabilir

Ne alakası var susup yutmakla doğulu bir erkek arkadaşım olmasaydi bile yine öğrenmek isterdim o dili ne zararı olabilir
Mevzu dil öğrenmek değil git istediğin dili öğren mevzu ırk da değil mevzu şu karşınızda kendi aralarında sizin anlamayacağınızı bildiği halde konuşuyorlar önemli kısım bu önemli olan farklı dil konuşmaları değil isteseler sizin anlayacağınız şekilde de konuşabilecekken size bunu yapıyorlar saygı duymuyorlar belki sövüyorlar ? Belki kusur buluyorlar belki gözünüzün içine baka baka dalga geçiyorlar asla emin olamazsınız ama bu size hiç saygısızlık gibi gelmiyor mu bunu soruyorum ? Yani akla ilk gelen dur ben dil öğreneyim mi olur ? demiyor musunuz mesela sevgilinize neden böyle yapıyorlar bunun adı ne ? Benim dahil olmayacağımı bilerek yapmaları ayıp değil mi ? Madem biz sohbet muhabbet etmeyeceğiz siz kendi kendinize sadece kendi anladığınız şekilde konuşacaksınız beni niye davet ettiniz ?

Bunların hesabını evlenmeden önce yapmaliydiniz. Ayrıca anlayamıyorum, İtalyanlar amerikaliyla evli olsanız İtalyanca ingilizc konuşuyorlar hiç birşey anlamıyorum ama eşim benim de olmamı istiyor mu dersiniz? Gitmek istememe sebebi olarak dili soylemenizi uygun bulmadim. Size kötü davranıyorlarsa, sınırlarınızı sürekli ihlal ediyorlarsa, saygısızca tavırları varsa bu başka bir mesele. Ben doğuda özellikle batidan gelen gelinlere kul köle olunduğunu çok gördüm. Tam zıttı Egeli bir ailenin gelin adaylarina iğrenç tavırlarına da yaşayarak şahit oldum. Bence meseleye dil ve etnik köken açısından değil hissettiren duygular üzerinden bakın.

Batılı ötesi biriyim, yedi sülalemde Kürt yok
Yıllarca güneydoğuda yaşadım

Ex im ve haliyle kayınvalidem ve kayınpederim Kürt’tü, yedi sülalelerinde Türk yoktu 😅
Ama beni bağırlarına bastılar
Onlarla hiç sorun yaşamadım
Okumuş olmama da saygı duydular tabii
Halen çok severim kendilerini

Ben de muhabbete katılmak istiyorum dersen inatla Kürtçe konuşacaklarını sanmıyorum
Kitap okuyabilirsin köyde, okumadığın şeyleri okumak için mükemmel bir zaman
Mutfakları lezzetlidir, kv ile mutfağa girip öğrenebilirsin
Eşini seviyorsan gayet eğlenceli hale getirebilirsin
İnsan değerini ve ilişkilerini kendi inşa eder
Ex Kv bana içtiğim suyu kaldırtmazdı, ben de onu yüceltirdim, beraber yemek yapalım, senden öğrenecek çok şey var diye

Annemin anadili arnavutça. Anneannem zar zor türkçe bilirdi ama bizle hep türkçe anlaşmaya çalışırdı. Aile içinde bile arnavutça konuştuklarında türkçe konuşun diye uyarırdım. Hele ki arnavutça bilmeyen komşu ya da gelinlerin yanında asla arnavutça konuşmazlar. Görgü meselesi biraz.
İyi niyetli bir bakış açısı. Ben direkt anti Türkçülük olduğunu düşünüyorum. Turist olarak gelip giden Ruslar da genelde böyle anlaşmak için İngilizce bildikleri halde konuşmazlar kendileri zorda kalınca İngilizceye geçerler hemen. Bu kadından da çay çorba istemeyi iş buyurmayı Türkçe yapmıyorlarsa adımı değiştiririm.

Ayrıca konu sahibine de full 'onlar çok iyi insanlar söylersen dikkat ederler' denmiş de kadın kaç kere desin daha eşim defalarca uyardı diye?

Mevzu dil öğrenmek değil git istediğin dili öğren mevzu ırk da değil mevzu şu karşınızda kendi aralarında sizin anlamayacağınızı bildiği halde konuşuyorlar önemli kısım bu önemli olan farklı dil konuşmaları değil isteseler sizin anlayacağınız şekilde de konuşabilecekken size bunu yapıyorlar saygı duymuyorlar belki sövüyorlar ? Belki kusur buluyorlar belki gözünüzün içine baka baka dalga geçiyorlar asla emin olamazsınız ama bu size hiç saygısızlık gibi gelmiyor mu bunu soruyorum ? Yani akla ilk gelen dur ben dil öğreneyim mi olur ? demiyor musunuz mesela sevgilinize neden böyle yapıyorlar bunun adı ne ? Benim dahil olmayacağımı bilerek yapmaları ayıp değil mi ? Madem biz sohbet muhabbet etmeyeceğiz siz kendi kendinize sadece kendi anladığınız şekilde konuşacaksınız beni niye davet ettiniz ?
Bence hiç öyle bir ortamda olmamissiniz. Hangi size yabancı dili olan ortamda olursanız olun ortam garipsenilir. Ama size hissettirilen duygu önemlidir. Bir çok yabancının kendi dilini kullandığı ortamda oldum ortak dil olarak İngilizce konusulabilecekken bile bazen hatta genelde insanlar kendi dilini kendi arasında konuşma eğiliminde oluyor. Bu ortamlarda hiç bir rahatsızlık duymamıştım ama bir kere gerçekten benim hakkımda konuşulduğu bir ortamın duygusunu hissetmiştim. İğrenç bir andı. Lütfen İngilizce demiştim. Konu sahibi de ne hissediyor o ortamda önemli olan o. Her konuşma da onun hakkında olacak diye birşey yok. Lütfen Türkçe konusun anlayamıyorum desin. Zaman içinde de zaten muhatap ola ola dili farketmeye başlıyor insan. Hatta Kürtçe konusulsa bile anlayıp Türkçe cevap verilebiliyor. Gerçekten kötü muamele mi görüyor konu sahibi?

Ben onların yaptığınin doğru bir şey olduğunu savunmadim ki zaten konuşmamaları gerekiyor ama konuşuyorlar ne yapabiliriz. Konu sahibi bunu bilerek evlenmiş şimdi kültür farkı sorunu diyor kendi de yapamıyor. Ya öğrensin yada gitmesin yanlarına durmasin orada ne diyebilirim başka.

Bir Almanla evli olsan sonuçta onlar Türkçe bilmeyeceği için durum başka olurdu.

Ancak bu tarafa geçince bildikleri halde konuşmayıp seni tüm tatil boyunca yalnız bırakmaları, kusura bakma ama seni takmadıkları, saygı duymadıkları anlamına gelir. Keza eşin de öyle ve yazdığın kadarıyla duygularını eşinin manipülasyonları sayesinde rahat ifade de edemiyorsun.

Karar senin tabi ama birçok kişinin tercih etmeyeceği bir evliliğin olduğuna emin olabilirsin. Kadının adı yok durumları.

Ben güneydoğuda lisede çalışırken derste Türkçe konuşan çocuk zil çaldığı anda arkadaşına dönüp Kürtçe konuşmaya başlıyordu. Bu onların normali, doğalı. Ben artniyet görmedim. Ben bile anadilim dururken evde İngilizce konuşmaya üşenirim ne gerek var, kaldı ki bunun öğretmeniyim. Ben anlamıyorum konuşmaya katılamıyorum derseniz sizin için katlanırlar inşallah.

Şu cümleleriniz de tamamen felaketleştirme manipülasyonu. Kadın her bayram gidiyor zaten ve ayıp olmasın diye eşimi tek göndermek istemiyorum diyor. Gittiğinde de bacak bacak üstüne atıp oturduğunu hiç sanmıyorum. Talebi ise yanında konuşulanları anlamak ve sohbete dahil olabilmek. Dünyanın en basit isteği. Ve sizler konu kürtler olunca bu konuda dahi kadına hak vermiyorsunuz. Her bayram gitmek gibi bir taviz vermişsin onlar seni kabul etmemiş, sana saygı duymamış o zaman sen de DAHA FAZLA TAVİZ VER diyorsunuz. Her eş ailesi saygısızlığı konusunda %99 EŞİNDE İŞ YOK BOŞAN diyenlere bu konuda bi anlayışlılık inmiş göklerden. Allah Allah.
Sizin beklentilerinizin gerçek hayatta bir karşılığı yok. Benim ailemde de yabancı bir gelinimiz var, sadece yılın belirli zamanlarda tatile gelirler. Ailede kimse onun dilini bilmiyor, sadece gençler orta karar İngilizce biliyor. Ben hiçbir aile buluşmasında ona özel herkesin İngilizce konuştuğunu görmedim.Bende dahil bildiğim ve düşünmeden konusabilecegim anadilime gecerim. Gelinimiz sizin gibi her şeyi irkciliga veya saygisizliga yormadigindan yıllar içinde günlük Türkçe öğrendi. Yaşlı aile üyeleriyle başlarda jest ve mimige dayalı sohbeti zamanla ilerledi. Bilmem kaç yaşına gelmiş insanlardan İngilizce öğrenmelerini beklemedi.Çocuklarına Türkçe isim verdi, yeri geldi eşi seviyor diye Türk yemeği pişirdi. Başka bir kültürle evlenmenin gerekleri bunlar. Bu gelinimizde yılda bir ay kaldığı ülkenin dilini öğrenmeyi gereksiz bulabilirdi, ki malesef Türkçe'de çok global bir dil değil. Ama bugün ailenin favori gelinlerinden birisidir, yaşlı teyzelerimin hepsi ile özel bir bağı var. Yani bu hayatta her şey pragmatik sebeplere dayanmak zorunda değil.

Siz sinirinizden iki kere mesaj yazmışsınız ama ben üslubumu bozmadan yanıt vereceğim. Ben belki sizin televizyonda, sosyal medyada vs. gördüğünüz ve dis bileyip kendinizi doldurgunuz yerlerde çalıştım. Bölgede hayatına normal devam etmek isteyen, ülkesine bağlı insanlar var ama yaşadıkları sorunlar yetmez gibi birde ırkçı tavra maruz kalıyorlar ki bu kabul edilemez.

Dil meselesi de diğer konular gibi eş meselesi. Büyük bir çoğunluğu Türkçe biliyordur. Kocan ailesine eşimle geldiğimde Türkçe konuşun diyecek. Öyle bir yapıları yoksa da kendisi gidecek.

Sizde yok olmaz kocamda kocam diyen kadınsanız Kürtçe öğrenebilirsiniz. özellikle gittikleri yerlerde de Kürtçe konuşuyorlar. Babam hastayken çapa da yattı. Hastanede dışarıda Türkçe konuştuklarını görmedim. İstanbul’da kendimi yabancı gibi hissettim.

Kocanızla bu konu hariç sorununuz var mı?

Kimse "Kürtçe öğrenmek zorundasın." demiyor. Söylenen şey şu Eğer farklı bir kültürden biriyle evleniyorsan, o kültürü tanımaya ve anlamaya da istekli olmalısın. Bu, taviz vermek değil evliliğin doğal bir parçasıdır.

Sen ise konuyu sürekli "Türkiye'nin resmi dili Türkçe." noktasına çekiyorsun. Resmi dil ile insanların aile içinde hangi dili konuşacağı aynı konu değil. Türkiye'nin resmi dili Türkçedir, buna kimsenin itirazı yok. Ama insanlar evlerinde, köylerinde veya aile büyükleriyle kendi ana dillerini konuşabilirler. Hukuki bir zorunluluk ile aile içi iletişimi birbirine karıştırıyorsun.

Asıl mesele saygıdır. Bir gelin "Ben anlamıyorum, mümkün olduğunca Türkçe konuşabilir misiniz?" der, buna rağmen özellikle dışlamak amacıyla devam ederlerse elbette kötü niyet vardır. Buna kimse itiraz etmiyor. Ama ortada böyle bir çaba yoksa, sadece "Onlar Kürtçe konuşuyor." diye tüm aileyi suçlamak da doğru değil.

Almancı örneği de tam oturmuyor. Ben Almanya'da yaşayan bir aileye gelin gitsem, kendi aralarında Almanca konuşmalarını doğal karşılarım. Beni özellikle dışlıyorlarsa bunu eleştiririm. Ama "Neden Almanca konuşuyorlar?" diye değil, "Beni özellikle dışlıyorlar." diye eleştiririm. Sorun dil değil, niyettir.

"Kürtçe neden öğrensin, İngilizce öğrensin daha faydalı." demişsin. İngilizce öğrenmek elbette daha evrensel fayda sağlar. Ama bir insanın eşinin dilini öğrenmek istemesinin amacı kariyer yapmak değildir. Eşinin ailesini, büyüklerini, kültürünü daha iyi anlamaktır. Bunlar birbirinin alternatifi değil. İnsan hem İngilizce öğrenebilir hem de isterse eşinin dilinden birkaç cümle öğrenebilir.

Ben de normal hayatta kimsenin Kürtçe öğrenmek zorunda olduğunu düşünmüyorum. Ama eşim Kürt olsaydı, onun dilinden birkaç kelime öğrenmek isterdim. Zorunluluktan değil, eşime ve hayatını paylaştığım aileye yakın olmak için.

Ben kendi hayatımda da bunun benzerini yaşadım. Eşimin köyünün kültürü benim yetiştiğim yerden farklıydı. Normalde daha açık giyinirim ama köye giderken pantolon ve tişört tercih ettim. Çünkü orası onların yaşam biçimiydi. Buna karşılık eşim de benden tamamen değişmemi istemedi. Ortada karşılıklı bir uyum vardı. Tek taraflı fedakârlık değil, orta yol.

Bu yüzden sorulan "Baştan bunları hiç düşünmedin mi?" sorusu ırkçılık değil. Çünkü farklı kültürden biriyle evlenirken bu ihtimaller vardır. Bunları konuşmadan evlenip sonra bütün suçu bir millete yüklemek adil olmaz.

Ben de terörden en çok zarar gören meslek gruplarından birinin eşiyim. Eşim yıllarca görev nedeniyle evine gelemedi, canını ortaya koydu. Terörü de, zararını da çok iyi biliyorum. İçlerinde hâlâ Türk düşmanlığı yapan, ırkçılık yapan insanlar olduğunu da inkâr etmiyorum. Ama bunun üzerinden milyonlarca insanı aynı kefeye koymak da doğru değil. Her toplumda iyi insan da vardır, kötü insan da.

Özetle gerçekten dışlanıyorsa sonuna kadar haklıdır. Defalarca uyarmasına rağmen kasıtlı olarak anlamadığı dilde konuşmaya devam ediliyorsa bu saygısızlıktır. Ama ortada böyle bir süreç yaşanmadan, sadece farklı bir kültürle evlenmiş olmanın sonuçlarını tamamen karşı tarafa yüklemek de doğru değildir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X