Evlilikte kültür farklılığı problemi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bence hiç öyle bir ortamda olmamissiniz. Hangi size yabancı dili olan ortamda olursanız olun ortam garipsenilir. Ama size hissettirilen duygu önemlidir. Bir çok yabancının kendi dilini kullandığı ortamda oldum ortak dil olarak İngilizce konusulabilecekken bile bazen hatta genelde insanlar kendi dilini kendi arasında konuşma eğiliminde oluyor. Bu ortamlarda hiç bir rahatsızlık duymamıştım ama bir kere gerçekten benim hakkımda konuşulduğu bir ortamın duygusunu hissetmiştim. İğrenç bir andı. Lütfen İngilizce demiştim. Konu sahibi de ne hissediyor o ortamda önemli olan o. Her konuşma da onun hakkında olacak diye birşey yok. Lütfen Türkçe konusun anlayamıyorum desin. Zaman içinde de zaten muhatap ola ola dili farketmeye başlıyor insan. Hatta Kürtçe konusulsa bile anlayıp Türkçe cevap verilebiliyor. Gerçekten kötü muamele mi görüyor konu sahibi?
Ya siz iyi misiniz? Kadın toplaşılıp çay içilip dağılınılan 2-3 saatten bahsetmiyor? 1 hafta 10 gün birlikte yaşamaktan bahsediyor aynı şey mi? Ayrıca bahsettiğiniz çok uluslu ortamda genelde ortak dil konuşuluyor diye kendiniz yazmışsınız. Diğer türlü bir arada olma şansı yok çünkü o topluluğun. Niye konu Kürtçe Türkçe olunca bu kadar anlayışlısınız ya? Dümdüz saygısızlık dümdüz dışlama olan bir konuda neden bütün kkya bir huşu zuhur etti şok geçiriyorum.

Ama bu nadir bir örnek sonuçta hepimiz o kûltürü az çok biliyoruz
Benim eşimde kendi gider genelde. Hatta çocukları da alıp götürür. Kayınvalidem de arar kızım sen yoruluyorsun istersen dinlen der. Gezmeye giderim kayinvalideme bırakırım kendi teklif eder zaten. Giderim yanina zerre iş beklemez. Gelir dondurucumu doldurup evimi temizleyip gider. Canım ya özledim bak 🤣🤣

Benim eşimde kendi gider genelde. Hatta çocukları da alıp götürür. Kayınvalidem de arar kızım sen yoruluyorsun istersen dinlen der. Gezmeye giderim kayinvalideme bırakırım kendi teklif eder zaten. Giderim yanina zerre iş beklemez. Gelir dondurucumu doldurup evimi temizleyip gider. Canım ya özledim bak 🤣🤣
Bende kendi kocamdan örnek verdim bizim taraftada kabile seklinde gezme toplanma var ama ben onlardan değilim esimde beni zorlamiyor ama kûltürümüz sadece benim böyle olmamla değişmiyor keşke değişse

Bence hiç öyle bir ortamda olmamissiniz. Hangi size yabancı dili olan ortamda olursanız olun ortam garipsenilir. Ama size hissettirilen duygu önemlidir. Bir çok yabancının kendi dilini kullandığı ortamda oldum ortak dil olarak İngilizce konusulabilecekken bile bazen hatta genelde insanlar kendi dilini kendi arasında konuşma eğiliminde oluyor. Bu ortamlarda hiç bir rahatsızlık duymamıştım ama bir kere gerçekten benim hakkımda konuşulduğu bir ortamın duygusunu hissetmiştim. İğrenç bir andı. Lütfen İngilizce demiştim. Konu sahibi de ne hissediyor o ortamda önemli olan o. Her konuşma da onun hakkında olacak diye birşey yok. Lütfen Türkçe konusun anlayamıyorum desin. Zaman içinde de zaten muhatap ola ola dili farketmeye başlıyor insan. Hatta Kürtçe konusulsa bile anlayıp Türkçe cevap verilebiliyor. Gerçekten kötü muamele mi görüyor konu sahibi?
Öyle ortamlarda istemeden bayaa bulundum farklı dillere de çok maruz kaldım emin olabilirsiniz konuşulan dil o bölgede konuşuluyorsa ve başka dil bilmiyorlarsa hiç sorun yok uyum sağlamak için öğrenirim ama dilimi bildikleri halde hem davet edilip hem kasten anlamayacağım şekilde konuşuluyorsa o dili gökten allah indirsin öğrenmem ortamdan ayrılıyorum genelde çünkü zaten beni umursamayıp konuşuyorlar dahil de olamıyorum bensiz devam edebilirler saygısızlıksa saygısızlık yapcak bişi yok onlar bana yapabiliyorsa bende yapıyorum

Ya siz iyi misiniz? Kadın toplaşılıp çay içilip dağılınılan 2-3 saatten bahsetmiyor? 1 hafta 10 gün birlikte yaşamaktan bahsediyor aynı şey mi? Ayrıca bahsettiğiniz çok uluslu ortamda genelde ortak dil konuşuluyor diye kendiniz yazmışsınız. Diğer türlü bir arada olma şansı yok çünkü o topluluğun. Niye konu Kürtçe Türkçe olunca bu kadar anlayışlısınız ya? Dümdüz saygısızlık dümdüz dışlama olan bir konuda neden bütün kkya bir huşu zuhur etti şok geçiriyorum.
Sizin beklentilerinizin gerçek hayatta bir karşılığı yok. Benim ailemde de yabancı bir gelinimiz var, sadece yılın belirli zamanlarda tatile gelirler. Ailede kimse onun dilini bilmiyor, sadece gençler orta karar İngilizce biliyor. Ben hiçbir aile buluşmasında ona özel herkesin İngilizce konuştuğunu görmedim.Bende dahil bildiğim ve düşünmeden konusabilecegim anadilime gecerim. Gelinimiz sizin gibi her şeyi irkciliga veya saygisizliga yormadigindan yıllar içinde günlük Türkçe öğrendi. Yaşlı aile üyeleriyle başlarda jest ve mimige dayalı sohbeti zamanla ilerledi. Bilmem kaç yaşına gelmiş insanlardan İngilizce öğrenmelerini beklemedi.Çocuklarına Türkçe isim verdi, yeri geldi eşi seviyor diye Türk yemeği pişirdi. Başka bir kültürle evlenmenin gerekleri bunlar. Bu gelinimizde yılda bir ay kaldığı ülkenin dilini öğrenmeyi gereksiz bulabilirdi, ki malesef Türkçe'de çok global bir dil değil. Ama bugün ailenin favori gelinlerinden birisidir, yaşlı teyzelerimin hepsi ile özel bir bağı var. Yani bu hayatta her şey pragmatik sebeplere dayanmak zorunda değil.

Siz sinirinizden iki kere mesaj yazmışsınız ama ben üslubumu bozmadan yanıt vereceğim. Ben belki sizin televizyonda, sosyal medyada vs. gördüğünüz ve dis bileyip kendinizi doldurgunuz yerlerde çalıştım. Bölgede hayatına normal devam etmek isteyen, ülkesine bağlı insanlar var ama yaşadıkları sorunlar yetmez gibi birde ırkçı tavra maruz kalıyorlar ki bu kabul edilemez.
Ağzınızla söylüyorsunuz gelinle ortak bir dil BİLMİYORLAR diye. E bunlar biliyor? Ve tercih etmiyor? Hem de yaşadıkları ülkenin dili bahsi geçen ortak dil???? Ben ırkçı değilim 'ırkçılığa karşı olmak' adı altında Kürt milliyetçiliği yapılmasına karşıyım. Yıllardır mağdur edebiyatıyla yapılan şey bu. Ülkesine bağlı insan gelininin yanında ülkesinin dilini de konuşmaktan imtina etmez ayrıca.

Yazık ya çok çok üzülüyorum 'Ne mutlu Türküm diyene' diyen Atatürk'ün umut bağladığı Türk kadınlarının, gençlerinin kafasına şu an.

Ben onların yaptığınin doğru bir şey olduğunu savunmadim ki zaten konuşmamaları gerekiyor ama konuşuyorlar ne yapabiliriz. Konu sahibi bunu bilerek evlenmiş şimdi kültür farkı sorunu diyor kendi de yapamıyor. Ya öğrensin yada gitmesin yanlarına durmasin orada ne diyebilirim başka.
Biz zaten son cümle kısmında hemfikiriz ama şurda da hemfikir olalım yapılan şeyin adı saygısızlık ve yok saymak ilk yapması gereken dil öğrenmek değil ne yapabilir gitmeyebilir ne olabilir bir adım onlar gelir konu sahibini dışlamadan sohbetlerine dahil edecek şekilde aynı dili konuşurlar konu sahibi de onlara bir adım gider dil öğrenir ortak bi yerde buluşurlar hatta belki onlar yavaş yavaş öğretir kendi dillerini
ama şu aşamada dil öğrenmesi kendini ezdirmekten başka hiçbir şey değil sen bildiğin halde benim dilimi konuşmaya tenezül etme ben seni anlamak için sıfırdan dil öğrenim hadi ya nerde bu bolluk hayatta yapmam

Başta bütün akrabalarını tanıyamadım işte eşim ailesine söylemesine rağmen aynı devam ediyorlar beni üzen konu orada bende muhabbete dahil olmak istiyorum ama elimden bişey gelmiyor benim yüzüm düşüyor eşimle aramız bozuluyor bu sefer

Kimse "Kürtçe öğrenmek zorundasın." demiyor. Söylenen şey şu Eğer farklı bir kültürden biriyle evleniyorsan, o kültürü tanımaya ve anlamaya da istekli olmalısın. Bu, taviz vermek değil evliliğin doğal bir parçasıdır.

Sen ise konuyu sürekli "Türkiye'nin resmi dili Türkçe." noktasına çekiyorsun. Resmi dil ile insanların aile içinde hangi dili konuşacağı aynı konu değil. Türkiye'nin resmi dili Türkçedir, buna kimsenin itirazı yok. Ama insanlar evlerinde, köylerinde veya aile büyükleriyle kendi ana dillerini konuşabilirler. Hukuki bir zorunluluk ile aile içi iletişimi birbirine karıştırıyorsun.

Asıl mesele saygıdır. Bir gelin "Ben anlamıyorum, mümkün olduğunca Türkçe konuşabilir misiniz?" der, buna rağmen özellikle dışlamak amacıyla devam ederlerse elbette kötü niyet vardır. Buna kimse itiraz etmiyor. Ama ortada böyle bir çaba yoksa, sadece "Onlar Kürtçe konuşuyor." diye tüm aileyi suçlamak da doğru değil.

Almancı örneği de tam oturmuyor. Ben Almanya'da yaşayan bir aileye gelin gitsem, kendi aralarında Almanca konuşmalarını doğal karşılarım. Beni özellikle dışlıyorlarsa bunu eleştiririm. Ama "Neden Almanca konuşuyorlar?" diye değil, "Beni özellikle dışlıyorlar." diye eleştiririm. Sorun dil değil, niyettir.

"Kürtçe neden öğrensin, İngilizce öğrensin daha faydalı." demişsin. İngilizce öğrenmek elbette daha evrensel fayda sağlar. Ama bir insanın eşinin dilini öğrenmek istemesinin amacı kariyer yapmak değildir. Eşinin ailesini, büyüklerini, kültürünü daha iyi anlamaktır. Bunlar birbirinin alternatifi değil. İnsan hem İngilizce öğrenebilir hem de isterse eşinin dilinden birkaç cümle öğrenebilir.

Ben de normal hayatta kimsenin Kürtçe öğrenmek zorunda olduğunu düşünmüyorum. Ama eşim Kürt olsaydı, onun dilinden birkaç kelime öğrenmek isterdim. Zorunluluktan değil, eşime ve hayatını paylaştığım aileye yakın olmak için.

Ben kendi hayatımda da bunun benzerini yaşadım. Eşimin köyünün kültürü benim yetiştiğim yerden farklıydı. Normalde daha açık giyinirim ama köye giderken pantolon ve tişört tercih ettim. Çünkü orası onların yaşam biçimiydi. Buna karşılık eşim de benden tamamen değişmemi istemedi. Ortada karşılıklı bir uyum vardı. Tek taraflı fedakârlık değil, orta yol.

Bu yüzden sorulan "Baştan bunları hiç düşünmedin mi?" sorusu ırkçılık değil. Çünkü farklı kültürden biriyle evlenirken bu ihtimaller vardır. Bunları konuşmadan evlenip sonra bütün suçu bir millete yüklemek adil olmaz.

Ben de terörden en çok zarar gören meslek gruplarından birinin eşiyim. Eşim yıllarca görev nedeniyle evine gelemedi, canını ortaya koydu. Terörü de, zararını da çok iyi biliyorum. İçlerinde hâlâ Türk düşmanlığı yapan, ırkçılık yapan insanlar olduğunu da inkâr etmiyorum. Ama bunun üzerinden milyonlarca insanı aynı kefeye koymak da doğru değil. Her toplumda iyi insan da vardır, kötü insan da.

Özetle gerçekten dışlanıyorsa sonuna kadar haklıdır. Defalarca uyarmasına rağmen kasıtlı olarak anlamadığı dilde konuşmaya devam ediliyorsa bu saygısızlıktır. Ama ortada böyle bir süreç yaşanmadan, sadece farklı bir kültürle evlenmiş olmanın sonuçlarını tamamen karşı tarafa yüklemek de doğru değildir.
Siz konuyu okuduğunuza emin misiniz? Olay zaten ısrar ve inatla yapılması? Ayrıca bu kadına iş buyururken de anlamayacağını bile bile kürtçe söylediklerini düşünüyor musunuz? Size göre bu iki yüzlülük değil mi?

Zorundasın dendiğini mi yazmışım ben? Başka konuda boşan derdik hep birlikte burda noldu da DAHA FAZLA TAVİZ VER der oldunuz diyorum aynı şey mi?

Son düzenleme:
Konu sahibi kvdenler Türkçe biliyor mu? Benim yengemde slovak ve orda yaşıyorlar kimse Türkçe öğrensin baskası yapmadı yıllardır birşekilde anlaşıyoruz ama Türkiyede yaşasaydı öğrenirdi muhtemelen yabancılarla bu durumu karıştırıyorsunuz aynı şey mi?

Konu sahibi kvdenler Türkçe biliyor mu? Benim yengemde slovak ve orda yaşıyorlar kimse Türkçe öğrensin baskası yapmadı yıllardır birşekilde anlaşıyoruz ama Türkiyede yaşasaydı öğrenirdi muhtemelen yabancılarla bu durumu karıştırıyorsunuz aynı şey mi?
Türkçe bilmese konu sahibinin de Türkçe konuşsunlar beklentisi olmazdı, eşi de ailesinin Türkçe bilmediğini bildiği için ailesini Türkçe konuşmaları konusunda uyarmazdı. Şu an üyeler bunu görmek ve anlamak, açıkça yapılan düşmanlığı kabul etmek istemiyor diyorum ya bir huşu zuhur etti kkya.

Türkçe bilmese konu sahibinin de Türkçe konuşsunlar beklentisi olmazdı, eşi de ailesinin Türkçe bilmediğini bildiği için ailesini Türkçe konuşmaları konusunda uyarmazdı. Şu an üyeler bunu görmek ve anlamak, açıkça yapılan düşmanlığı kabul etmek istemiyor diyorum ya bir huşu zuhur etti kkya.
Hiç şaşmaz kk da bu bize ağızlarina geleni derler medeniyetsiz görgüsüz kaba vs birşey demyiz ama biz kürt arkadaslara kürt bile diyemeyiz neden kürt değil misiniz 🤣

Ben yorumlari okumadim. Ancak birkac kadin arkadasim Kürt ve anneleri Türkce bilmiyor. Damatlar Türk oldugu icin kayinvalideyle iletisime gececek kadar Kürtce ögrenmisler. Burada niyet önemli nokta. Yasini almis bir insan türkce bilmiyorsa bu saatten sonra genc olanin en azindan small talk seviyesinde dil ögrenmesi gerekir, ancak bir ortamda herkesin bildigi ortak bir dil varsa o konusulur. Aksi bir davranis o kisiye saygisizliktir, yok saymaktir ve evet bosanma sebebidir.

Hiç şaşmaz kk da bu bize ağızlarina geleni derler medeniyetsiz görgüsüz kaba vs birşey demyiz ama biz kürt arkadaslara kürt bile diyemeyiz neden kürt değil misiniz 🤣
En büyük irkcilik Türklere yapiliyor zaten ne yazik ki. Bunu söyleyince bile irkcilikla suclancam ama umrumda degil 😁

Kardeşimin eşi doğulu, ikisi de öğretmenler ve orada gorev yapiyorlar. Yaz tatilleri, sömestr filan full benim ailemin yanında geçiriyorlar neredeyse.

Bu arada neden sohbete dahil olmak istiyorsunuz ben onu anlamadım. Senede 1 hafta 10 gün köyde geçiyorsa alın kitabınızı, dizinizi; çekilin bir kenara oturun.
Yani daha fazla kalmak zaten ne olursa olsun çekilmez. Benim eşimin memleketi tatil sehri, ben onda bile sürekli kayinvalidemde izin geçirmem asla.

Sizin kültür farklılığı çok keskin ama çünkü doğuda günümüze entegre olmayan çok köklü gelenekler var.Batı bir şekilde entegre oluyor.
Bizim de var kültür farklılığı ama o kadar değil. Bir şekilde tolere ediyoruz. Köyde uzun süre kalmak zorunda değilsiniz.Biz tatillerde köyde bir süre kalıyoruz sonra ben çocukları alıp ailemin yanına geliyorum ya da canım sıkıldıkça tek başıma şehir merkezine(kendi evime) arkadaşlarımla buluşmaya gidiyorum bazen tek kalıyorum eşimin ailesi çocuklara bakıyorlar. Bu kültürün çok keskin olmadığının bir örneği mesela.
Umarım uyum sağlarsınız karşılıklı yoksa çok zor.

Ağzınızla söylüyorsunuz gelinle ortak bir dil BİLMİYORLAR diye. E bunlar biliyor? Ve tercih etmiyor? Hem de yaşadıkları ülkenin dili bahsi geçen ortak dil???? Ben ırkçı değilim 'ırkçılığa karşı olmak' adı altında Kürt milliyetçiliği yapılmasına karşıyım. Yıllardır mağdur edebiyatıyla yapılan şey bu. Ülkesine bağlı insan gelininin yanında ülkesinin dilini de konuşmaktan imtina etmez ayrıca.

Yazık ya çok çok üzülüyorum 'Ne mutlu Türküm diyene' diyen Atatürk'ün umut bağladığı Türk kadınlarının, gençlerinin kafasına şu an

Konu yine çok saçma yerlere gitmeye başladı. Kimse kimseye bir yerin milliyetçiliğini yapmıyor, alakalı alakasız her şeyi kendinizi haklı cikarmak için yazıyorsunuz. Bende İngilizce'yi gayet iyi biliyorum ama Türk ailemle illa aramızda yabancı var diye bir ay konuşamam valla. Sohbet bir yerden sonra akmıyor başka dilde. Siz inatla bu insanların dili çok iyi bildiğini ve konusmadigini iddia ediyorsunuz. Ben orada yaşarken gözlemlediğim çoğu yaşlı kadının kelime bilgisi günlük hayata yetecek kadar. Çoğu anlasa bile konuşamıyor hızlı bir şekilde. Konu sahibi bu tavrı saygısızca buluyorsa bosanabilir yani ne diyelim.

Kardeşimin eşi doğulu, ikisi de öğretmenler ve orada gorev yapiyorlar. Yaz tatilleri, sömestr filan full benim ailemin yanında geçiriyorlar neredeyse.

Bu arada neden sohbete dahil olmak istiyorsunuz ben onu anlamadım. Senede 1 hafta 10 gün köyde geçiyorsa alın kitabınızı, dizinizi; çekilin bir kenara oturun.
Yani daha fazla kalmak zaten ne olursa olsun çekilmez. Benim eşimin memleketi tatil sehri, ben onda bile sürekli kayinvalidemde izin geçirmem asla.
Konu sohbete katilmaktan ziyade yok sayilmak 🤡

Konu sohbete katilmaktan ziyade yok sayilmak 🤡

Anlıyorum fakat mesela kardeşimin kayinvalidesi Türkçe bilmiyor, eşi ve küçük görümcesi köprü olmaya çalışıyor.

Benim ailem karadenizli, evet farkli bir dil değil elbette ama özellikle yaşça büyük kişileri anlamak kolay değil ve onlar da beceremiyor İstanbul Türkçesi konuşmayı.

Bence konu sahibinin eşi yeterince caba göstermiyordur, ailesinin memleketinde iken özellikle eşinin yanında olması lazım ki kadın dış kapının dış mandalı gibi kalmasın.
Eşin yönetmesi gereken bir durum gibi geliyor bana.

Siz konuyu okuduğunuza emin misiniz? Olay zaten ısrar ve inatla yapılması? Ayrıca bu kadına iş buyururken de anlamayacağını bile bile kürtçe söylediklerini düşünüyor musunuz? Size göre bu iki yüzlülük değil mi?

Zorundasın dendiğini mi yazmışım ben? Başka konuda boşan derdik hep birlikte burda noldu da DAHA FAZLA TAVİZ VER der oldunuz diyorum aynı şey mi?
Okudum ama o kısmı kaçırmışım özür dilerim. Yorumumda belirttiğim gibi bile bile yapılıyorsa bu saygısızlıktır.

Sizi daha çok dil konusunda eleştirdim diğer şekilde kesinlikle haklısınız.

Ben de Kürtçe öğrendim. Kariyerime kayda değer bir katkısı olmadı, hâlâ akıcı konuşamıyorum. Ama yaşlı bir vatandaş kuruma geldiğinde derdini daha iyi anlayabiliyorum. Bazen de insanların kendi aralarında ne konuştuklarını anlayabiliyorum.

Bunu neden söylüyorum? Çünkü dil bilmek sadece iş bulmak veya kariyer yapmak için öğrenilen bir şey değildir.

Çocuklarımla beraber bahçeli bir evde oturuyoruyoruz hafta sonları. Mahalleye yeni taşınan bir ailenin çocukları, bizim Türk olduğumuzu bildikleri hâlde oyun sırasında çocuğuma Kürtçe küfür edip onunla alay ediyorlardı. Çocuğum söylenenleri anlamadığı için onlarla birlikte gülüyordu. Ben ise Kürtçeyi bildiğim için ne dediklerini anladım ve hemen müdahale ederek çocuklarımı o ortamdan uzaklaştırdım.

Eğer o dili hiç bilmiyor olsaydım, çocuklarım bilmedikleri bir dil üzerinden zorbalığa uğramaya devam edecek, ben de hiçbir şeyin farkında olmadan o çocuklarla oynamalarına izin verecektim.

Bu örnekten çıkarılacak sonuç şu, Bir dilin kendisi kötü değildir. Tam tersine, dil bilmek insana farkındalık kazandırır. İyi niyetli insanla daha rahat iletişim kurmanızı da sağlar, kötü niyetli davranışları daha erken fark etmenizi de. Bu yüzden yeni bir dil öğrenmek, hangi dil olursa olsun, insana çoğu zaman kaybettirmez aksine farklı durumlarda beklenmedik faydalar sağlayabilir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X