• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlilikte kültürel fark aile problemi yardım lütfen :(

peki ailenizin ilk tepkisi nasıl oldu?

Ailem biz daha arkadasken tanisip sevmislerdi eşimi. Sonra ben birlikte oldugumuzu soyleyince, ve onun aile yapısından biraz bahsedince sen onlarla yapamazsin,baskı yaparlar, huzursuz olursun, sadece x le degil ailesiyle de evleneceksin aile cok onemli vs vs dediler. Ama benim cok kararli oldugumu bildikleri icin sadece konusup vazgecirmeye, ikna etmeye calistilar, e tabi ki ikna olmadim.
Onun ailesi de kızı bize vermezler demisler, esim siz o isi bize birakin demis.
Velhasil biraz benim umursamazligim, biraz keskin cizgilerim nedeniyle ailesi bana ya da evliligimize karisma tesebbusunde bile bulunmadilar. Zaten ailesi cok uzakta yilda 2 kere 2-3 gun gorusuyoruz onda da mesafemizi koruyoruz. Ailelerimize gelince diger dunurler gibi biraraya gelmediler cok fazla, hatta onun memleketinde ayri benimkinde ayri dugun yapildi ve her aile sadece kendi dugunune katildi :) sonrasındaki evli oldugumuz 11 yilda da 11 kere karsilasmamislardir, kizimin dogum gununde falan birbirlerini gorup hal hatir soruyorlar, bayramlarda, hastaliklarda falan arasiyorlar o kadar. Arada ne bir gerginlik ne de samimiyet var. Yuzgoz olmayinca sorun da olmuyor.

evet çok haklısınız gerçekten ama bu zorluk bizi birbirimize daha çok çekti sanırım
imkansız ya da zor şeyler daha caziptir belki de diye düşünüyorum bazen
26 yaşındayım şuan aşk meşk hoş şeyler ama evliliği sadece aşk üzerine kurmak isteyen birisi değilim sevgi yeter diyenlerdenim ben (sorgulamam bu yüzden) aşk denilemez ama seviyorum ve mutluyum
en başında çocuk yetiştirme konusunda olmazları sundu ailem
sevgilim çocuğa anne dini öğretir ben sadece iyi bir insan olması için uğraşacağım dedi
kabul edince sevgilim , değişir düşünceleri evlendiğinde şuan öyle diyecek tabi ki diye karşı çıktı
benim ailem ve şuan görüşme taraftarı hiç değiller
onun ailesiyle tanışmadım daha ben ama bu konuda katı olmadıklarını söyledi
Haklısınız aşk zaten bitmeye mahkum, sevgi ve saygı temel alınarak kurulan evlilik daha sağlam olur bence de.
Sizin çift olarak dünya görüşünüz, hayata bakış açınız çok katı değilse gayet de olur, orta yolu bulursunuz ve tahmin edildiği kadar da konunun bahsi geçmez. Sizin mesela farklı sosyal gruplara bakış açınız nasıl? Farklı din farklı etnik kökenden insanlarla arkadaşlık eder misiniz, ön yargılı mısınız? Bu tarz günlük hayattan tüyolar çıkarabilirsiniz. Hani derler ya size nazik ama garsona kaba olan biri, iyi biri değildir diye , tam bir örnek değil belki ama anladınız sanıyorum.
Çocuğun dini konusuna gelince de, hem farklı dinlere hem de farklı mezheplere mensup anne babaların çocukları olan arkadaşlarım oldu, onlar bir kimlik karmaşası yaşamıyorlar, onlar için normal olan o çünkü ve daha insancıl daha açık fikirliler, nasıl olmasınlar ki, çocuk annesini mi ötelesin, babasını mı yadırgasın? Çiftler arasında anlaşmazlık olduysa da bu herkeste rastlanan sebeplerdi, mezhep ya da din değildi. Tabi benim gözlemlerim bulunduğum sosyal çevreden ibaret. Daha muhafazakar bir çevrede yaşayan biri farklı şeyler söyleyecektir.
Erkek arkadaşınız çok dindar biri değilse çok da bu konularda direteceğini düşünmüyorum, ama kendini tanımlarken ben kimim sorusuna ilk cevap olarak mezhep vsden başlıyorsa evet belki ilerde sorun olabilir. Aynı sorgulamayı bir de siz kendiniz için yapın, sizin için çocuğunuzun iki farklı kültüre de maruz kalması sorun olur mu?
Aksi takdirde ne güzel çifter çifter bayram kutlayarak çocuğunuz büyür, benim için kültürel zenginlik, bir sorun değil.

Mezhep farkı sorununu ben anlayamıyorum.Çünkü ailem ne ben ne de kardeşim evlenirken eşlerimizin mezhebini sormadılar.Aklımıza bile gelmedi sormak.Bana o yüzden garip geliyor yanlış anlamayın.

farklı dinde insanlar bile evlenirken mezhep farklılığının lafı mı olur allah aşkına. toplum olarak inanca, düşünceye saygımız olmadığından, saygı kelimesinin anlamını dahi bilmediğimizden hiçbir farklılığa tahammül edemiyoruz. kişilik ve huy olarak güzel olması evlilik için yeterli. iki taraf da birbirine saygı duyuyorsa evliliğe hiçbir şey engel olamaz.

aynı din, aynı mezhepten olanlar evliliklerini mükemmel yaşıyorlar sanki de bir tek mezhep sorundu. sabit fikirli insanlar hayatı zorlaştırmaktan başka hiçbir şey yapmıyorlar ne yazık ki! ay neyse ya gece gece germeyim kendimi.

Bu arada çocuk aklı başına gelip de soyut düşünme becerisini kazandığında dinini kendisi seçer. anasının dini ya da babasının dinini soyadını alır gibi kabul ederse taklitten öteye geçememiş olur. çok meraklıyız çocuklarımıza kendi düşüncelerimizi empoze etmeye. anne baba iyi bir insan olması için elinden geleni yapar.

tabi ki hastalıklı davranışlarımızla çocuğun dinine de, okuyacağı okula da, evleneceği kişiye de karışırız. bir sürü mutsuz, hayatını yaşayamayan, kendi olamayan insan geziyor ortada. onlar da kendi çocuklarına aynı işkenceyi uyguluyor. çünkü hayatları boyunca hiçbir şeyin kararını kendileri veremedikleri için bir tek çocuklarına söz geçirip onları ezebiliyorlar. yapmayın şunu...

Mezhep farkı bana göre çok önemli değil . Yaşam tarzlarınız ve özellikle düşünce yapınız aynıysa neden olmasın. Ama siyasî görüşe çok önem veririm. Evlendiğim kişinin karakteri verdiği oyla belli olur. Bazı insanlar ülkede olan şeyleri görmezden geliyorlar. Geleceğimiz tehlike altında. Kendimizin ve ilerde doğacak olan çocuklarımızın geleceğini düşünmeyen ve bu düzeni benimseyen adamdan bana koca olmaz.

evett bu yol zor bı surec oncelıkle söyleyeyım bu kalıpsal dusuncelerı malesef asmak zor .. İş sizde bitıyor oncelıkle siz bu farklılıga uyum saglayabılıcek mısıniz çift olarak oturun konusun halledın eger gercekten enıne boyuna dusunup uzlasırsanız evlılık kararı alırsınız ve aıleler enınde sonunda kabul edıyor siz dımdık durmalısınız ıkı tarafta aılelere birbirini sevdirmeli guzellıkle anlatın.

merhaba arkadaslar
suan içime sinen ilişki yolunda ilerleyen birisi var hayatımda
kültürel farklılıktan dolayı ( mezhep farkımız var bunu tartısma yaratmaması için yazmak istemiyorum ayrıca ben bu konuya takılan birisi değilim belirtmek isterim )
ailem kesinlikle olmaz diyor.
ben onsuz cok mutsuzum onunla da cok mutluyum iletişimi kestiğimi söyledim aileme
ki en başta da öyleydi. ama yeniden görüşmek istediğini söyledi bana görüşmeye devam ediyoruz
ben bu durumu nasıl aşabilirim evlilik yolunda ilerlemek istiyoruz
başından geçen arkadaşlar yada çevresinde yaşamış olanlar paylaşabilirler mi?
şuan önümü göremiyorum çıkar yol bulamadım aileme karşı ..

Bu çok değişkenli bir konu, bazı ailelerde sorun olmazken bazılarında çok büyük sorunlar çıkabilir, ya da belki siz pişman olursunuz.
Aileler arasındaki fark ne kadar azsa o kadar az sorun çıkar.
Eskisi gibi ailelerle evlenilmiyor ama evleneceğiniz kişiyi ailesi yetiştiriyor bunu küçümsemeyin.
Ayrıca erkeğin ailesi istemiyorsa ayrılmanız daha doğru olur evlenmeden önce balım gülüm ama evlendikten sonra aileci anacı oluyor erkekler.

Yaşayacağınız tek sorun sen cocuğu kendi mezhebindeki o kendi mezhebindeki kurallarla yetiştirmek isteyebilirsin. Birbirinize karşı anlayışlı olsanız da çocukta o denge kaybolabilir. Ama olmayabilir de, inşallah olmaz, aşk kazanır

Mezhep farkını çiftler takmıyorsa sorun olmuyor pek.

Ama bazı noktalarda farklılığı evlilik kaldırmaz pek. Sizin olmazsa olmalarınız neler bunu belirlemeniz lazım.

Benim eşimle mezhep, ülke farkım var. Ama ailem karşı çıksaydı sanırım yapamazdım.. Ve evlendikten sonra daha çok anladım, aileye karşı gelip asla evlenmemek lazım. İyi ki karşıma almamışım ailemi dedim hep.

Onları ikna edemezseniz çok hayır gelmez malesef bence.. İkna etmeye bakın ailenizi..

bende bu nedenle sizin degiminizle kaçarak evlendim. 18 senelik evliyim. Mezhepten ve yaşımın küçüklüğünden dolayı ailem istemedi.

Benim sana tavsiyem rizalik alarak baba evinden çık. Bugün sana ful destek veren es adayın yarın bunları kafana kalabilir.

Hep bir yarin eksik kalıyor...

Benim eşim de farklı mezhepten,cocugumuz da var ama hiç bir zaman bu konu yüzünden sorun yaşamadık.Cocugumuzu da böyle bir konuyu baz alarak yetistirmiyoruz,doğru ne ise onu öğretiyoruz.Yani ne bileyim biz bu konuda tartışsak sanırım gülme krizine girerim çünkü çok saçma bir tartışma konusu.Banane yani mezhebimiz ne ise ne.Çalişarak ,didinerek mi mezhep sahibi olduk.Neyse.Adam gibi davransın,saygılı sevgili olsun,karakterli olsun isterim ki bu yeter.Bunlar yüzünden tartışırım tartisacaksam da.Ailene karşı direneceksin eğer karsindaki insan düzgün bir kişiyse.Anlatacaksin olumlu gördüğün yönlerini.Kararli duracaksin.

Çevremde mezhep farkı olan evlilik çok. Ama hepsi muhafazakar olmayan aileler olduğu için gelin yada damadın mezhebini sorun etmedi. Bir arkadaşım da sadece hem din hem mezhep farklıydı aile hiç istemedi, o arkadaşım da ailesini silip evlendi çocuktan sonra iki ailede yumuşamış. Ama hala sorunları var elbette kolay bir şey değil.
Ama burada önemli olan tek bir şey var eşle sizin uyumunuz. İki tarafta farklı mezhebe bağlı ve muhafazarsa çok zor. Yani bunun çocuk yetiştirmesi var mesela en basiti. Benim bu garklı mezhep evliliklerindeki arkadaşlarım çok dindar olmadıklarından herhangi bir dini eğitim verilmiyor e haliyle sorun da olmuyor aralarında.
Bunlara bakmak lazım. Çok katı olmayan iki insan farklı mezheple de mutlu olur örneği çok ama çiftlerin biraz daha ortak dünya görüşü varsa.

Bende mezhep ayriligi bir evlilik yaptım.cok dindarlardı.bende islami onlardan öğrenirim diye düşündüm.koca olacak adam sadece bana ve kızıma bu dini ve kültürünü yaşatmaya çalıştı.kendisi avrupayı takılıyordu.kupeler,bileklikler,kırmızı pantolonlar,Bir ayağında mavi diğer ayağında kırmızı ayakkabı,oglumoğlumla küpe yakmalar,kızım obje süremez cunku..or. ..plar sürermiş.. .tuller oynamayacak.. .ordan bakma burdan bakma....astar gittinmi.. ..neler sayabilirim.aciklarin hepsi or...pu.....ve ne oldu sonumuz ojeli açık yirtikpantolonlu kadınla aldattı bizi...bizde onu baba evine yolladık.gitsin kültürünü yasasın.

benim eşimin ablası kıtalar arası evlilik yaptığından bizim mezhep farkımız konu bile olamadı :) gerçi benim annem karşı olur gbi yapmıştı onun ailesi sorun yaratmamıştı. annemde huyumu bildiğinden bir söylenir gibi oldu, sustu. aileleri çok işin içine katmayacaksanız sorun olmaz bence. mesela düğün,dernek işleri ailelerin katkısıyla mı olacak herşeyi hep siz mi yapacaksınız. bunlar bile ilişkilerin dinamiğini etkileyen şeyler.

bende bu nedenle sizin degiminizle kaçarak evlendim. 18 senelik evliyim. Mezhepten ve yaşımın küçüklüğünden dolayı ailem istemedi.

Benim sana tavsiyem rizalik alarak baba evinden çık. Bugün sana ful destek veren es adayın yarın bunları kafana kalabilir.

Hep bir yarin eksik kalıyor...

üzüldüm açıkcası barışmadınız mı hala genelde cocuk olduktan sonra aileler yumusuyormuş

benim eşimin ablası kıtalar arası evlilik yaptığından bizim mezhep farkımız konu bile olamadı :) gerçi benim annem karşı olur gbi yapmıştı onun ailesi sorun yaratmamıştı. annemde huyumu bildiğinden bir söylenir gibi oldu, sustu. aileleri çok işin içine katmayacaksanız sorun olmaz bence. mesela düğün,dernek işleri ailelerin katkısıyla mı olacak herşeyi hep siz mi yapacaksınız. bunlar bile ilişkilerin dinamiğini etkileyen şeyler.
yardım alırız eğer ciddiyete dökülürse ama biz önce biraz birikim yapmak istiyoruz
problem olan konular aşılsın istiyorum çünkü ister istemez biz de oturup her seferinde konuşuyoruz
yanlış anlaşılmaya da çok müsait konular oldukça zorlanıyorum
yaşam tarzını az çok biliyorum ama tamam evet demek için yeterli değiliz şuan ilişkinin olgunlaşması gerek

Bende mezhep ayriligi bir evlilik yaptım.cok dindarlardı.bende islami onlardan öğrenirim diye düşündüm.koca olacak adam sadece bana ve kızıma bu dini ve kültürünü yaşatmaya çalıştı.kendisi avrupayı takılıyordu.kupeler,bileklikler,kırmızı pantolonlar,Bir ayağında mavi diğer ayağında kırmızı ayakkabı,oglumoğlumla küpe yakmalar,kızım obje süremez cunku..or. ..plar sürermiş.. .tuller oynamayacak.. .ordan bakma burdan bakma....astar gittinmi.. ..neler sayabilirim.aciklarin hepsi or...pu.....ve ne oldu sonumuz ojeli açık yirtikpantolonlu kadınla aldattı bizi...bizde onu baba evine yolladık.gitsin kültürünü yasasın.

bu açıkçası mezhepten çok karaktersizlik olmuş adınıza çok üzüldüm umarım bundan sonrasında mutlu olursunuz
ama bunu mezhep farkına getirmek yanlış olur zannımca yanlış anlamayın lütfen

Bu çok değişkenli bir konu, bazı ailelerde sorun olmazken bazılarında çok büyük sorunlar çıkabilir, ya da belki siz pişman olursunuz.
Aileler arasındaki fark ne kadar azsa o kadar az sorun çıkar.
Eskisi gibi ailelerle evlenilmiyor ama evleneceğiniz kişiyi ailesi yetiştiriyor bunu küçümsemeyin.
Ayrıca erkeğin ailesi istemiyorsa ayrılmanız daha doğru olur evlenmeden önce balım gülüm ama evlendikten sonra aileci anacı oluyor erkekler.
onun ailesinde böyle bir problem yok şuan asla müdahale etmiyor zaten sevgilim
elimden gelen başka birşey yok aileni ikna edebilmek için dedi. bunu sen yapacaksın yapmak istersen tabiki ve aileni asla üzmeni istemem senden de vazgeçmek istemiyorum dedi .. zamana bırakalım o zaman diye konuştuk.
ama nasıl ikna olurlar nasıl yaklaşmam gerek bilemiyorum ben anlatmaya başladığımda onlar da başlıyor dinlemiyorlar bile..
ya kaderimde böyle birisi varsa bu kişi olmasın mesela dedim o zaman da mı karşı çıkacaksınız dedim en başından bilerek başlanılmaz dediler yaşanmışlık yokken ayrılmam konusunda ısrar ettiler

onun ailesinde böyle bir problem yok şuan asla müdahale etmiyor zaten sevgilim
elimden gelen başka birşey yok aileni ikna edebilmek için dedi. bunu sen yapacaksın yapmak istersen tabiki ve aileni asla üzmeni istemem senden de vazgeçmek istemiyorum dedi .. zamana bırakalım o zaman diye konuştuk.
ama nasıl ikna olurlar nasıl yaklaşmam gerek bilemiyorum ben anlatmaya başladığımda onlar da başlıyor dinlemiyorlar bile..
ya kaderimde böyle birisi varsa bu kişi olmasın mesela dedim o zaman da mı karşı çıkacaksınız dedim en başından bilerek başlanılmaz dediler yaşanmışlık yokken ayrılmam konusunda ısrar ettiler

Bir de şu var genellemek istemiyoruma ama siz tabiri caizse ailenizi ezip geçerseniz ilerde çıkabilecek bir sorunda aileniz yanınızda olmaz tek kalırsınız. Karşı taraf da bu zaafınızı bildiklerinden size karşu küstah ve pervasız olur kendi ayağınla geldin olur.
Allah yardımcınız olsun zor bir durum gerçekten.

Back
X