• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilikte maddiyati nasil hallediyorsunuz ?

Cokokuyanbilir

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Mart 2020
1.235
2.195
53
31
Herkese merhaba :)
Benim sorum tam olarak başlıktaki gibi.
Evlilikte maddiyatı nasıl ayarlıyorsunuz ? Ortak bir havuz yapıp giderleri mi çıkıyorsunuz ? Yoksa kişisel olarak biri faturaları, alışverişi diğerleri kredi vs. Gibi diğer borçları halletmeli diye paylaşıyor musunuz ? Birikimi neye göre ayırıyorsunuz ?
Fikirlerinizi bekliyorum hanımlar.

Bu bence her evliliğe göre değişir ve değişmeli. Mesela ikimizin de kredisi var geriye kalan anca geçinmeye yetiyor o yüzden öyle ortak havuz falan yok kredileri ödeyip kalanı evin giderlerine harcıyoruz ama böyle düzenli olmuyor. Birikim falan hakgetire yani. Standart bir ailede nasıl olmalı derseniz o da maaşlara bağlı bence hatta erkeğin maaşı evin giderleri için yeterliyse biriktirecek taraf kadın olmalı. Ev arkadaşı modunu sevmiyorum ben. Tamam hayat müşterek ama kadınlar bütün ay her gün çalışarak elde ettiğini direkt ortaya koyuyorsa erkekler de evle ilgili ne iş varsa günlük yarı yarı yarıya yapmalı ki müşterek diyebileyim. Yoksa haftada bir temizliğe yardım eden adama karşılık, kadının bir aylık emeğinin ortak olmasına sinir oluyorum 😂

Bizde herkesin maaş kartı kendisinde. İkimizin de ayrı ayrı kredi kartları var. Eşim kirayı ve su elektrik internet faturalarını ödüyor ben de pazar market hallediyorum nadiren eşim de pazar market yapıyor eşimin maddi ağırlığı daha fazla diyebilirim ayrıca herkes kendi kredi kartını ödüyor kalan para da kişisel hesaplarımızda birikiyor. Aslında böyle yapalım diye bir karar almadık, kendiliğinden bu şekilde gelişti bir sorun da yaşamadık. Ben iyi biriktiriyorum eşim de biriktiriyor. İleride ev yaptırmayı düşünüyoruz

Çalışmıyorum ufak da olsa bir kira gelirim var. Eşim her ay bu kira kadar daha bana çıkıyor. Faturalar onun üzerinde kedilerin bakımı bende. Her iki taraf da mutfak harcaması yapıyor. Herkes kendi cüzdanından harcıyor ya da ayrı birikimini yapıyor.

Başlarda önce eşimdeki parayı harcar, sonra bendekine geçerdik, para bende birikirdi.
Şu an kim neye el atarsa atıyor, ortak birikim yapmıyoruz.

Şu an çalışmıyorum ama çalışabilseydim devlet atasaydı beni de ah ah... düzenimiz şu şekilde olacaktı. Eşim kira, fatura, bir miktar borcumuz vardı onu ödeyecekti.
Ben de kıyafet, teknoloji, gezme, birikim, ihtiyaç halinde de market alışverişleri şeklinde düşünüyorduk.
Bu eşler arasındaki güvenin yanı sıra, gelir dengesi ile de ilgili bir durum diye düşünüyorum.

Biz de para ayirma usulü var.
Örneğin
1500 ev kirası
1000-2000 arasi market pazar
Yaz kış değişen fatura internet telefon faturası da dahil toplam hadi ona da 750
Cep harçlığı onu siz belirleyeceksiniz.
Kalan da birikim.

Fiyatları siz değiştirip her paranin yerini belirlerseniz
Cok güzel gecinilir ve yatırım da yapılır.

Ortak ev kredimiz var herkes kendi kredisinin ve kredi kartinin ödemesini yapiyor kalan kısmını da kişisel hesaplarımızda biriktiriyoruz. Genel olarak evin yemek ve mutfak kısmı eşimde oldugu icin market giderleri, fatura, aidat ondan ödeniyor. Evliligimizin 2.yilinda ben daha çok birikim yapabilmek icin onun kredi kartindan kendime ek kart cikarttirdim harcamalar onun tarafinda odeniyor ben sadece konut kredimi oduyorum kalanini biriktiriyorum.

Bizde kredi, evin aidat fatura gibi giderleri ve büyük alışverişler eşimde. Ben de internetten alışverişleri, bazen küçük market alışverişlerini falan yapıyorum. İkimizin de şahsi birikimleri var, ancak gayrimenkul gibi bir yatırım yapılacağı zaman birleştiriyoruz birikimlerimizi.

Bunun tek doğrusu yok, bizde işe yarayan yöntem size hiç uymayabilir. Her evliliğin dinamikleri farklı.

Bizde gelir-gider ne varsa hepsi komple ortak. İkimizin de çekilmiş kredilerimiz, bireysel kredi kartılarımız, ayrı maaş hesaplarımız var.

Bununla birlikte her şey şeffaf ve nettir. Eşimin maaş ay sonu, benim maaş ay ortası yatar. O anda kime ne lazımsa, nerede varsa oradan ödenir. Eşimin maaşı benimkinden epey fazla, benim kadar kazanırken de, eşim işsizken de düzen bu bizim evde. Diğer türlüsünü verimli bulmuyorum ama eşim farklı bir yapıda olsaydı belki fikrim de farklı olurdu.

Bu arada yatırım konusunda da farklı yatırım araçları, farklı kişilerde duruyor ama öyle geliştiği için öyle oldu. Binance benim hesabı ona da kurduk, o ortak hale geldi.

Ama bazen oturup o ayki ödemelerimizi kabaca da olsa hesaplarız ki bir fikrimiz olsun. Neticede kira, aidat, faturalar, kredi taksitleri vs net kalemler. İnce hesaba girmeyiz, kimse kimseyi kontrol etmez.

Birikimimiz ortak hesapta toplanıyor. Kira, aidat ve faturaları eşimin hesabında otomatik ödemede. Pazar market ve çocuğumuzun ihtiyaçlarını da genelde benim maaşımdan hallediyoruz. Maaşlarımız yattığı zaman önce birikim hesabımıza para atıyoruz. Geri kalan parayi tüm harcamalarimiz içn kullanıyoruz. Esimde veya bende ay sonuna para biterse kimde ne kaldıysa birbirimize idarelik gonderiyoruz. Aldıklarımızı verdiklerimizi hep biliriz. Ama birbirimizin kişisel harcamalarına vs karismayiz. Benim maaş kartımı, hesap şifrelerimi da istemez. Ben esimin hepsini bilirim, çünkü esim sürekli şifre unutur. Ben hatirlatirim 🤣 araba kiralama ve online market harici diger alışverişlerimizin hic birini kredi kartıyla yapmayız. Herseyi nakit ve ya tek cekim olarak alırız. Ben hala annemin bana üniversitedeyken çıkarttığı ek kredi kartla yaparım. Esimde kendi kredi kartıyla.

Son düzenleme:
Ben çalışmadığım için bizde herşey eşimden gidiyor, birikim için ayırdığımız para ortak hesapta birikiyor. Benim çalıştığım zamanda parayı ortaya koyar giderleri hesaplardık, benim kazancımdan birikime para kalmıyordu. Eşim ayrı kese olmasın der hep, maaşı ya ortak hesabımıza yatar ya da onun hesabının kontrolü bende olur. Bunun tek doğrusu yok bence, tarafların içine nasıl sinerse öyle olmalı.

Maaşı yatar yatmaz ortak hesaba gönderiyorum. Parasal işlerle eşim ilgilenir, ben hiç karışmam. Harcayacağımı harcarım, kalanı o hesapta birikir.

Herkesin durumu farklıdır büyük ihtimalle

Bizde durum şu:
Ev kredisi ve 3 fatura bende
Evin geçim giderleri eşimde
Birikimi ben yapıyorum
Her ay kenara para atmaya çalışıyorum
Ama bunu kendim istediğim için yapıyorum

Onun dışında da kime para lazımsa yine paslaşıyoruz

Son zamanlarda bu konular cok aciliyor..Isler ne ara bu kadar degisti..Kimsenin kimseye itimadi kalmamis

Bu aileye göre ihtiyaçlara göre degisir
Mesela ben maasimin büyük kısmını eşime yolluyorum.
O biriktiriyor ve evin tüm giderlerini esim karşılıyor.
Herkesin maaş kartı kendisinde.
Kendime de aylık giderlerim için para koyuyorum.
Evde iğne bitse esim alıyor.
Ben çarşı ile uğraşamam küçük bebeğim var.
Sonra orada giderlerden sonra kalan para birikiyor ilerde ev alma amacımız var
Bakalim.
Mesela esim kredi kartı dahi kullanmaz.
O bende tutumlu.ben daha fazla harcamaya meyilliyim.
Ama bazı kadınlar bu para olayında uzman.
O yüzden aileden aileye değişir.

Back
X