canım bu sorun bendede var alıyorum ve giyemiyorum sürekli özel bir günde giyerim diye bunu da alıyım sunu da alıyım dıyorum bazamın altı hic giyilmemiş topuklu ayakkabılarla dolu dolabımda keza öyle ... gündelik giymeye kıyamamaktan mıdır nedir bide genelde biraz taslı pullu seyleri severim günlük hayatta giyersem herkes bana bakıcakmış gibi geliyo önceden öyle degildim ama saolsun erkek arkadasım beni bi sindirdiki sorma bayılıyorumm kıyafet almaya ayakkabı almaya zevkliyimdir bide kendimi övmek gibi olmasın :) yani ama bende gıyemıyorum cogu zaman hic giyemeyecgim seyler alabılıyorum bi nevi terapi gibi dolabı actıgımda var olduklarını gorunce sevınıyorum manyak mıyım neyim :) kendimi dengeleyebiliyorum allahtan bi ara cok aldıysam bi ara duruluyorum calışırken giyiliyoda şimde evdeyım butun gun pıjama gıyıyorum yaaanii sana bi tavsıyem olamıcak kelin ilacı olsa misali ama doktorluk bi durum oldugunu düsünmüyorum belki alırken normal hayatta gıyebılecegın seyler almıyosundur bilemedimki yarın ac dolabı en kıyamadıgın en sevdıgın parcayı giy cık gezmeye öyle öyle alısırsın işe yararsa banada söyle :)
Galiba bilinçaltınızda bir kıtlık psikolojisi var.Geçmişten taşıyıp beslediğiniz bir inanç :"Saklamalıyım ,Biriktirmeliyim,Şimdi değil,Şimdi kullanmaya gerek yok ,Ya kalmazsa ?Ya biterse ?Ve farkında olmadan yeni giysileri giyecek kadar kendinizi değerli görmüyorsunuz sanki.Tabii profesyonel yardım alın ama hergün düzenli olarak olumlamalar da yapın 'Yeni, güzel giysileri hakediyorum ,onları giyince daha iyi hissediyorum, bu giysileri alabildiğim için şükrediyorum/teşekkür ediyorum.Bu giysileri giydikçe şansım,bereketim artıyor ,enerjim yükseliyor " gibi.O eski dediğiniz elbiseleri bir anda toplayın ,kesip temizlik bezi yapın ki yenilerini kullanmak zorunda kalasınız.
bence bugunden ıtıbaren hıcbır sey almayın.ne takı ne toka ne elbıse hıcbısı.sadece dolabınızda mevcut olan kıyafetlerınıze odaklanın. mesela ertesı gun bır yere mı gıdıceksınız.sınemaya veya arkadas toplantısı gibi.gıyecegınız her seyı aksamdan hazırlayın ama daha once hıc gıymedıklerınızı veya en azından bır tane de olsa daha once hıc gıymedıgınız olsun.misal kotunuz yenı ama buluzunuz eskilerden gibi. bu sekılde uzun sure devam ettırın.bence size yakısan degısık kıyafetlerınızı gıyınce kendınızı cok guzel hıssedeceksınız.cunku bana oyle olur.yenı bır sey alıp onu gıyınce kendımı yenılenmıs tazelenmıs guzellesmıs gibi hıssederım. dusuncelerinizi deftere yazın.yenı bır kıyafet gıyerken ne hıssedıyorsunuz.neden kacınıyorsunuz bu davranıstan.mesela bir arkadasınız sıze bu dertten yakınsaydı sız ne onerırsınız arkadasınıza.bu sekılde kendınıze ne hıssettıgınızı sorun sureklı ve gunluk gibi deftere yazın.sonra kendınızı guclu hıssettıgınız bır gun yenı bısey gıyın ve hıc olmazsa onunla bakkala kadar gıdın gelın.once bıraz zor olucak tabiki.ama bu sekılde mesafeleri uzatın ve yenı kıyafet gıymeyı sıklaştırın ve bu duygularınızı deftere yazmaya devam edin.böyle böyle yenersınız bence.bir de bunu bir anormallık gibi dusunmeyın.olabilir.insanın basına gelen hıcbır sey anormal degıldır hepsi normaldir. ben psikologa gıtmıstım bır sıkıntımdan dolayı.bana bu sekılde bır uygulama vermıstı ki genelde cogu benzerdir. o an hıssettıgınız duygular aklınızdan gecen dusunceler hepsını yakalayıp kagıda yazarak rahatlamaya calısmamı saglamıstı.dedıgım gibi basta coook zor gelıcek ama ben benım ıcın cok onemlı olan bır sorunu yaklasık 1 ayda cozmustum ki benımkı de baya köklü bir durumdu sizinki gibi 5-6 senedır yasıyordum.bu sekılde bır deneyın bence.baktınız yıne olmadı o zaman psikologa gıtmekten cekınmeyın.çok uzun oldu ama umarm faydalı olmustur..
Merhaba arkadaslar,
Benim farkli ve garip bir takintim var. Yardimci olabilecek, yorum bildirecek arkadaslar varsa cok sevinirim.
Benim takintim, kiyafet alisverisi yapmak ve aldiklarimin hic birini giymemek. Alisveris yapiyorum diye kendime kizmiyorum, asil kendime kizdigim nokta, aldigim tum kiyafetler dolabimda yepyeni etiketleriyle duruyor. Hicbirini giymiyorum, giyemiyorum. Bu bende inanilmaz bir obsesion durumunda. Hep en kotu, en cirkin, en eski kiyafetimi yikayip yikayip giyiyorum. Etrafta paspal dolasiyorum. Halbuki bir suru son moda ve pahali kiyafet, ayakkabi ve cantam var. Son 5 yildir bu durumda oldugumdan, tam 5 yil once aldigim kiyafetler bile etiketleriyle yesyeni duruyorlar. Tam 3 dolabim var ici yepyeni guzel kiyafetlerle dolu. Ama ben sanki hicbir kiyafetim yokmus gibi, dilenci gibi dolasiyorum etrafta. Ve bir turlu yepyeni kiyafetlerimi giyemiyorum, berbat bir takinti. E git giy, diyeceksiniz. Olmuyor yapamiyorum. Bir psikologdan yardim mi alsam acaba? Bu durumumdan kurtulmak istiyorum ama yapamiyorum. Giyemiyorum kiyafetlerimi. Siz nasil kiyafetlerinizi giyiyorsunuz? Mesela sabah kalktiniz, dolabinizdan nasil seciyorsunuz o gunku giyeceginiz kiyafetleri. En guzellerini mi seciyorsunuz? Ben yapamiyorumAlip alip depoluyorum bir turlu giyemiyorum.
Ayni beni ozetlemissiniz. Ayniyiz, ben de aliyorum ve giymeye kiyamiyorum. Calisirken doktor onlugu giydigim icin alttaki kiyafetin onemi yok, bu yuzden surekli ayni kiyafetimi giyiyorum. Kot pantalon ve ustune dandik bir badi. Halbuki evde ne moda marka kiyafetlerim ayakkabi canta ve aksesuarlarim var. Kurtulamiyorum bir turlu, senin gibi bende surekli bakiyorum, onlara baktikca mutlu oluyorum. Gercekten farkli bir hastalik. Umarim evlerinde cop biriktirenlerden olmayiz :)
bir psikoloğa gitmeniz gerektiğini düşünüyorum.
alışveriş yaparak mevcut sorunlarınızı(varsa) bilinçaltına itiyor olabilirsiniz. gereksiz alışveriş takıntısı gibi... alışveriş sizi rahatlattığı için(bir sorun var ki) bu kadar çok alıyor olabilirsiniz.
güzel giyecekleriniz olduğu halde, hep eskilere yönelmeniz, dikkat çekmemek için yaptığınız bir durum şey olabilir, özgüven sorununuz olabilir. kendinize değer vermiyor olabilirsiniz...
bunlar aklıma ilk gelenler... birer ihtimal, 'öylesiniz' demiyorum...
bir psikoloğa giderseniz, altta yatan nedeni o söyleyecektir. küçük bir sorun ama bence küçükken halletmeye bakın...
eskimesinler hep yeni kalsınlar diyemi giyinmiyorsun ?
Konunuzu okuduğumda kendimî sizin yerînize koyduğumda;
Onca şey aldım giymedim yaş ilerledi birgün gelecek onları giyemeceğim. Napîm ben giyemeyipte dolapta bekleyen kıyafetleri. Bir ömür boyu heves edip aldıklarımı hiç giyemezsem napim ben diye düşündüm.
Bir dönem çok eğitim verirdim. Verdiğimiz eğitimlerden çıkan bir sonuç; insanlar kıyafetleri ile ağırlanır.
Özetle;bugün giymezsen ilerde de giymediğin için üzülüp hayıflanacaksın.
Ayrıca giyin bak çevrendekilerin sana söylediği hoş yorumlar ve bakışlar senin ruhunu okşayacak. Hem giyki onlar eskisin ve yerine yenileri gelsin :)))
Bende hastalıkda yeni bişi aldıysam hemen giyinmek isterim. Günlük bir kıyafetse hle hemen yarın giyerim.
Ozguven eksikligi kismina katiliyorum, ondan olabilir.
Ya ne guzel, ben de keske alir almaz giyebilsem. Ama ne mumkun, aldigim gibi eve gelip dolaba etiketini cikarmadan koyuyorum. Az once saydim 417 adet cok guzel kulodum var :) Hicbirini giymedim, 2-3 ninem tipli olanlari yikayip yikayip giyiyorum. Biktim bu hastaliktan. Ama giyemiyorum iste, deniyorum yapamiyorum.
Ya ne guzel, ben de keske alir almaz giyebilsem. Ama ne mumkun, aldigim gibi eve gelip dolaba etiketini cikarmadan koyuyorum. Az once saydim 417 adet cok guzel kulodum var :) Hicbirini giymedim, 2-3 ninem tipli olanlari yikayip yikayip giyiyorum. Biktim bu hastaliktan. Ama giyemiyorum iste, deniyorum yapamiyorum.
Haklisiniz, aldiklarima deger veriyorum farkindayim. Surekli aldiklarima bakiyorum tek tek tum kiyafetlerime bakiyorum ama bir turlu giymiyorum, giyemiyorum. Farkli bir kokru yatiyor altinda. Nasil cozecegim bilemiyorum, psikologtan randevu alicam sanirim.
Sizinki farklı bir durum olabilir ama aşırı mükemmelliyetçi insanlar da bu olabilir .Kısaca ya hep ya hiç gibi.
Bir tanıdığım en mükemmel düğünü yapamayacağını düşündüğü için düğün yapmamıştı hatta gelinlik bile giymedi .
Açık açık söylemiştide mükemmelini yapamadıktan sonra benim için önemli değil diye.
Ben de aşırı derece de olmasa da dikkat ederim biraz , sırf kombinleyemedim diye çok eteğim , bluzum durur.
Ama siz yine de bir görünün uzmana.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?