Farklı kültür evliliği...

kultur farkliligi kimisi icin zenginliktir,
kimisi icin de cehennem.

ben kisisel olarak karsimdaki insanin irkina bakmam, kisiligine bakarim.
onun kulturune ailt olan ve benim begenmedigim ozellikler varsa da acik acik konusurum, sizin kulturde bu is boyle ama bana bu is ters, sen ne dusunuyorsun diye. Sonucta benim kulturumde de benim begenmedigim bir cok adet gelenek var, biri bu sebeple beni elestirse hak veremem.

ayrica anneler hisseder falan nedense sadece boyle konularda deniyor, zengin beyaz turkleri anneler sevmeyince hic anneler hisseder olmuyor, kisacasi irkcilik yapmayiniz...

Insanlarin hakkini yemeyelim erkek arkadasim cok iyi annem istemiyor konularinda da herkes anne istemiyorsa vardir bir sey diyorlar.

Farkli kulturden evlilik yapan mutlu olan olmayan vardir ki yorumlarda belirtilmis.

Herkese merhaba,
Coooook uzun zamandır yazmıyorum buralara. Bahsedeceğim konu da daha önce defalarca yazılmış aslında...
Ama içim o kadar sıkılıyor ki...
Biriyle tanıştım, epeyce bir süre konuştuk, yüzyüze görüştük. Birbirimize içimiz cok ısındı, hatta onun açısından durum daha da ileri vaziyette, yıllardır bekleyip de en sonunda aradığımı bulduğum hissiyatını veren kişisin seninle evlenmek istiyorum diyor.
Bende bu duygular bu kadar yoğun olmasa da ona şans vermeyi istiyorum. Tabi ki hemen gidip nikah kıymak degil derdim ama en azından tanımak istiyorum, onunla vakit gecirmekten ve onunla konusmaktan inanılmaz keyif alıyorum.
Bu kısmı asla provokasyon amaclı yazmıyorum ama kendisi kürt. Ve annem bunu cok problem ediyor.
Babam henüz bilmiyor.
Ben bu kültür farklılığını aşamayacağız diye bitirdim ama her an aklım onda.
Çıldırmak üzereyim...
Fikirlerinizi bekliyorum...[/QUOTa
annen niye bir kürt insanıyla vatandaşıyla evlenmeyi istemiyor

Size örnek vereyim; ben de kürdum.
Amcamin eşi yengem Karadenizli. Evet yıllardır evliler ama ilk zamanlar çok zor olmuş. Mesela bizim kültürde yedi sulaleni tanırsın misafir edersin. Git gel çoktur. Yatılı misafirin olur. İkramlar yemekler agirdir vs.

Yengem tam tersi misafir pek sevmez, yemek kültürü vs. Farklıdır. Kardeşleri ve yeğenleri dışında akrabalarıyla gorusmez, eksiklikte hissetmez.

Yanlış anlaşılmasın Karadenizli diye böyle demiyorum ama kültür kafa yapısı bu ailesinin. Ve evet büyük sıkıntı zamanında çok tartışmalar yaşanmış. Yengem geçmişe dönse amcamla evlenmez di büyük ihtimalle..

Annem aslında başta kültür farklılığı diye karşı çıktı. Bir de genel olarak doğuda kadının değer görmediği yargısı var hepimizin kafasında. Bu yüzden istemedi. Ama sonra amcasının facebookundaki paylaşımları o da gördü gayriihtiyari ve o an tamamen kestirip attı.

Şimdi görüşmesek de aklım hala onda, bana cok erken karar verdigimi ve ne olursa olsun beni bekleyecegini söylemişti...

Ben şimdi bir karar verip tekrar tanımak için geri adım atsam bile annem o paylaşımlarından sonra ne tepki verir bilmiyorum. O düşünceler sadece amcasında olsa, kendisi gercekten öyle düşünmese bile annemi ikna etmeye yeter mi, hiç sanmıyorum... Kafam o kadar karışık ki... Onu resmen özlüyorum, yokluğunu cok ama cok hissediyorum, hani görsem gider boynuna sarılırım öyle özlüyorum ama korkularımı, kuşkularımı yenemiyorum...

Benim çoğu arkadaşım doğulu. Okuduğum okuldakilerde doğuluydu. Doguda cok arap olur bilirsiniz ve tabi kürtlerde vardi. Ben acikcasi onlarda gördüklerimi söyleyim
Genelde aşırı misafirperver oluyorlar. Evlerine misafir gelince kiymet veriyorlar misafir yatana kadar yatmazlar ve sasirirlar ne ikram ediceklerini.. Bence bu güzel birsey. Yenge abi yigenler torunlar anneanne kardesler hepsi birlikte yemek yiyorlar. Düğünleri cok görkemli oluyor. Cenazeleri kalabalık. Yemekleri cok lezzetli.bende zaten genelde dogulu damak tadı vardır mesela. Acı da cok severim. Her neyse. Aklim yine yemege gitti yaaaav:işsiz:
Benim gördüklerim akraba evliligiydi teyze kizi hala kizi falan. Gelinlerine kesinlikle kiymet veriyorlar bence herseyi alıyorlar altın cok takiyorlar :) hastalaninca gorumceleri falan gelir. Birbirlerine kiskanc kiskanc davranmıyorlar kiyafetlerini ödünç falan veriyorlar.
Yatılı misafirleri oluyor. Karilarina bence iyi davranıyorlar bazi gorduklerimde disardakilere karsi kabadayiydi ama karisina karsi hayatim askim falan diyordu arkasinda dolanıyordu. Espirililer aile ortaminda falan.
Senin ailen neyden çekindi ki cok fazla is yapıp eve bağlanırsın falan diyemi düşündü acaba oyle olanlarda var ama bunun kültürle irkla alakasi yok yani.birde gördüğüm baska birsey mert olmalari ve saf olmalari. Akılları seytanliga çalışmıyor pek. Kadınları da annelerine cok düşkündü anneciydi . Buda kotu bisey degil. Mesela bence karadenizli birisyle trakyali biride anlasamayabilir ya da ic anadolulu birisiyle antalyali biri falan. Neden ayrıldın ki yazik be cocuga ayrılırken ne dedin ?
Yani büyükler bazen cocuklarw zorluk cikartiyorlar böyle. Mesela benim yanimda arapca konusurlardi bazilari zannediyorlarki anlamıyorum ben arapcada bilirim mesela:dondurma:
Yanimda konusurlar anlamiyorum zannedip. Birde bitanesinin karisi yabanciydi avrupali
Almanca ingilizce biliyordu onlarla yasaya yaşaya arapca falan öğrenmişti :dondurma:catir catir konusuyordu:işsiz:

Cocuk kac yasinda ne is yapiyor ben cocuga üzüldüm durduk yere terk edildi desene

Annem aslında başta kültür farklılığı diye karşı çıktı. Bir de genel olarak doğuda kadının değer görmediği yargısı var hepimizin kafasında. Bu yüzden istemedi. Ama sonra amcasının facebookundaki paylaşımları o da gördü gayriihtiyari ve o an tamamen kestirip attı.

Şimdi görüşmesek de aklım hala onda, bana cok erken karar verdigimi ve ne olursa olsun beni bekleyecegini söylemişti...

Ben şimdi bir karar verip tekrar tanımak için geri adım atsam bile annem o paylaşımlarından sonra ne tepki verir bilmiyorum. O düşünceler sadece amcasında olsa, kendisi gercekten öyle düşünmese bile annemi ikna etmeye yeter mi, hiç sanmıyorum... Kafam o kadar karışık ki... Onu resmen özlüyorum, yokluğunu cok ama cok hissediyorum, hani görsem gider boynuna sarılırım öyle özlüyorum ama korkularımı, kuşkularımı yenemiyorum...

Ne paylaşımı yapmiski amcasi stalkelamayin milleti yaaav

Genleri o yonde ne demek ya? :KK70: Gen nedir, en ufak bir fikriniz var mi sizin acaba?
Kökü demek istedim bacim, yada Armut dibine düser Veya ön teker nereye giderse Arka teker oraya gider, :)))
Fikrim yok sana zahmet aciklada senin gibi ufkum acilsin

Yorumları okumadan direk konuyu okuyarak yazıyorum. 32 yaşındayım. Daha önce 2 kez nişanlanıp ayrıldım. Nişanlımın biri türk diğeri arap alevisi idi. Sonrasında senelerce yalnız yaşadım ve hayatıma sayısız erkek girdi. Şuanki nişanlım kürt, hem de yerinden yurdundan kopmamış, kendi diline ve kültürüne yüzde yüz bağlı bir adam. Benim tüm geçmişimi biliyor ve bugüne dek tek bir kelime etmedi. Birlikte yaşıyoruz, ailesinden tek bir kişi bu konu hakkında tek bir yorum yapmadı. 20 kardeşler, hepsi beni el üstünde tutuyor. Ailesiyle kültür farkımız elbette var ama biz bunu fırsata çeviriyoruz. Ben içki içen, geceleri dışarda takılabilen, her istediğini giyen, istediğiyle arkadaşlık kuran özgürlügüne düşkün bir kadınım. Benim hayatıma giren bütün erkekler beni kısıtlamak istedi, şuanki nişanlım hariç. Özetlemem gerekirse önyargılarımızdan arınmamız gerek. Benim de ailem karşı çıktı. Abim nişanıma gelmedi. Ama ben bundan daha modern, beni daha fazla besleyecek bir adam bulamam. Nişanlımın arkadaş çevresi de genellikle kürt erkekleri. Ve hepsi için aynı şeyi söyleyebilirim.

Herkese merhaba,
Coooook uzun zamandır yazmıyorum buralara. Bahsedeceğim konu da daha önce defalarca yazılmış aslında...
Ama içim o kadar sıkılıyor ki...
Biriyle tanıştım, epeyce bir süre konuştuk, yüzyüze görüştük. Birbirimize içimiz cok ısındı, hatta onun açısından durum daha da ileri vaziyette, yıllardır bekleyip de en sonunda aradığımı bulduğum hissiyatını veren kişisin seninle evlenmek istiyorum diyor.
Bende bu duygular bu kadar yoğun olmasa da ona şans vermeyi istiyorum. Tabi ki hemen gidip nikah kıymak degil derdim ama en azından tanımak istiyorum, onunla vakit gecirmekten ve onunla konusmaktan inanılmaz keyif alıyorum.
Bu kısmı asla provokasyon amaclı yazmıyorum ama kendisi kürt. Ve annem bunu cok problem ediyor.
Babam henüz bilmiyor.
Ben bu kültür farklılığını aşamayacağız diye bitirdim ama her an aklım onda.
Çıldırmak üzereyim...
Fikirlerinizi bekliyorum...
Bence bu konuda net fikir edinmek için ailesini tanımanız gerekiyor. Her aile aynı olmuyor çok fazla örneği var etrafımda ... Ailesi onların ilişkileri nasıl? annesi ve yakınlarıyla tanışıp birkaç kez sohbet ederseniz ortalama bı fikir sahibi olabilirsiniz ... En başta siyasi görüşünü öğrenerek başlayın mesela..

Hepinize yargılamayan, anlayışlı cevaplarınız icin cok teşekkür ederim hatta Allah razı olsun:)
Biraz detay vereyim
Ben aslen konyaliyim ama babam memur oldugu icin yıllarca gezdik. Su an izmirde yaşıyorum, 7 yıldır buradayım. Fizyoterapistim. Ailemin tek cocuguyum.
O da insaat mühendisi, üniversiteye kadar bitlis ve vanda okumuş, üniversiteyi izmirde okumus. Burada kendi isini kurmus, maddi anlamda aileden bağımsız. Tek başına yaşıyor.
Aile kalabalık, 8 kardeşler.
Bir tane amcası Kanadada yaşıyor, esi de yabancı.
Bildiğim kadarıyla farklı düşünceleri yok vatan millet konusunda, aynı ortak milli ve manevi değerlere sahip oldugumuzu söylüyor ama kanadada yaşayan amcasının facebook paylaşımları beni cok tedirgin etti. Malum partiyi destekleyici ya da malum oluşumu destekleyici paylasimlar. Zaten bitirmeme sebep de bu oldu. Kürt olması değil, amcasının böyle fikirlere sahip olması yani. Kendisi böyle olmadığını söylüyor ama amcasının paylaşımlarından sonra icimi kurtlar yiyor...
peki o sizin teyzenizin kızının torununun bir paylaşımından dolayı sizi terketseydi ne düşünürdün

Benim çoğu arkadaşım doğulu. Okuduğum okuldakilerde doğuluydu. Doguda cok arap olur bilirsiniz ve tabi kürtlerde vardi. Ben acikcasi onlarda gördüklerimi söyleyim
Genelde aşırı misafirperver oluyorlar. Evlerine misafir gelince kiymet veriyorlar misafir yatana kadar yatmazlar ve sasirirlar ne ikram ediceklerini.. Bence bu güzel birsey. Yenge abi yigenler torunlar anneanne kardesler hepsi birlikte yemek yiyorlar. Düğünleri cok görkemli oluyor. Cenazeleri kalabalık. Yemekleri cok lezzetli.bende zaten genelde dogulu damak tadı vardır mesela. Acı da cok severim. Her neyse. Aklim yine yemege gitti yaaaav:işsiz:
Benim gördüklerim akraba evliligiydi teyze kizi hala kizi falan. Gelinlerine kesinlikle kiymet veriyorlar bence herseyi alıyorlar altın cok takiyorlar :) hastalaninca gorumceleri falan gelir. Birbirlerine kiskanc kiskanc davranmıyorlar kiyafetlerini ödünç falan veriyorlar.
Yatılı misafirleri oluyor. Karilarina bence iyi davranıyorlar bazi gorduklerimde disardakilere karsi kabadayiydi ama karisina karsi hayatim askim falan diyordu arkasinda dolanıyordu. Espirililer aile ortaminda falan.
Senin ailen neyden çekindi ki cok fazla is yapıp eve bağlanırsın falan diyemi düşündü acaba oyle olanlarda var ama bunun kültürle irkla alakasi yok yani.birde gördüğüm baska birsey mert olmalari ve saf olmalari. Akılları seytanliga çalışmıyor pek. Kadınları da annelerine cok düşkündü anneciydi . Buda kotu bisey degil. Mesela bence karadenizli birisyle trakyali biride anlasamayabilir ya da ic anadolulu birisiyle antalyali biri falan. Neden ayrıldın ki yazik be cocuga ayrılırken ne dedin ?
Yani büyükler bazen cocuklarw zorluk cikartiyorlar böyle. Mesela benim yanimda arapca konusurlardi bazilari zannediyorlarki anlamıyorum ben arapcada bilirim mesela:dondurma:
Yanimda konusurlar anlamiyorum zannedip. Birde bitanesinin karisi yabanciydi avrupali
Almanca ingilizce biliyordu onlarla yasaya yaşaya arapca falan öğrenmişti :dondurma:catir catir konusuyordu:işsiz:

Cocuk kac yasinda ne is yapiyor ben cocuga üzüldüm durduk yere terk edildi desene

Bu güzel huylarını da biliyorum az çok. Misafire değer verirler evet, düğünleri kalabalık olur ben simdi evlensem en az 750 altın takarlar demişti bir kere ne var ki benim icin cok da önemi yok, ben yanlış karar verdikten sonra 750 altını nereme ... tövbe estagfurullah :) şaka bir yana, ben tabi ki sen kürtsün seni istemiyorum falan demedim,---- zaten mesele de kürt olması değil defalarca yazdım---elimden geldigince yumusak bir dille özellikle ailelerimiz arasındaki o sosyokültürel farkı asamayacagimizi ve bunun da sonunda bizi yipratacagini soyledim ve görüşmeyi bitirdim... dedigim gibi erken karar verdigimi düşünüyor ve hala bekliyor... cocuk oyuncağına cevirmek istemiyorum, ya bir daha dönmeyeceğim ya da dönersem de sonuna kadar deneyip göreceğim taa ki evet bizden gercekten olmaz konusunda hemfikir olana kadar ya da olurmuş ya deyip nikahı basana kadar :) hangi yolu izlemeliyim bilmiyorum, cok kararsızım... sabah kalktigimda, gun icinde, aksam yemek yerken, gece ruyamda... aklimda hep bu mesele
25 yasinda ve insaat muhendisi

Aile nasıl? Kültürleriyle/ örf/ adetleriyle mi yaşıyorlar? Düşünceleriniz uyuşuyor mu? Bir açığını yakaladın mı? Şüphe verecek davranışları oldu mu? İlla Kürt diye olmaz diye birşet yok

Amcasıyla arası nasıl. Yani illa kürt olmaya gerek yok, biz karadenizliyiz ve aile içinde inanılmaz ayrı düşüncelere sahip insanlar var. Sonuçta ailemizi kendimiz seçmiyoruz. Erken karar verdiniz sanki

Bazi yorumlara cok guldum :KK70: Konu sahibi her atasozumuz dogru olacak diye bir sey yok, atalar "Armut dibine duser" dediyse "Kizini dovmeyen dizini dover" de demis, "Kadinin karnindan sipayi sırtından sopayi eksik etme" de demis, hadi hepsini uygulayalim o zaman. Ailelerimizle her dusuncemiz uyusmak zorunda degil, benim annemin dini (ve her turlu dusuncesi) ailesininkinden bambaska mesela, ve ben de onun dinini kabul etmedim. Armut dibine dusuyordu da bir yanlislik olmus bizde sanirim :KK70:
Mümkün! E genlerle Olan aciklamani yapmadin,
Engin bilginle beni aydinlat

Bu kişiyi tanınıyorsunuz, ailesini ise hiç tanımıyorsunuz. Ne kültürü ki bu? Ben çok farklı kültür evliliklerine sıcak bakmayan biriyim, ama ben bile bir şeyler yaşayıp gördükten sonra devam etmeyi veya ayrılmayı düşünürüm. "O şehirli, şuralı, buralı" gibi şeylere indirgemek bana sığ geliyor. Herkes her yerli olabilir. Bir kültür farkı demeniz için o ailenin kültürünü görmüş olmanız lazım.

Ayrilmak dogru karar
Ben ne kadar seversem seveyim mutlu olursam olayim sirf o amcaya saygi gostermek zorunda oldugum icin elini opmek durumunda kalacagim icin, yarin obur gun evimde guler yuzle agirlamak zorunda oldugum icin ayrilirdim
Ayrilsam mi ayrilmasam mi kararsizligina bi saniye bile dusmezdim

Son düzenleme:
Ne alaka anlamlandıramadım ben kürt detayınının verilmesini. Ben boluluyum şuanda da doğudayım görev için ve buradaki “kürt” insanlar gayet görgülü, sevecen, misafirperver. Ben kürt insanları yalnızca burada tanımadım, anne tarafım göçmen ve kürtle evli olan bir çok akrabam var. Gayet mutlular. Göçmenle evli olan bir akrabam da boşandı. Aynı kültürden biriyle evlenince mutlu olurum, farklı kültürden olursa mutsuz olurum diye bir durum yok. İnsana insan olarak bakılmalı kürt türk olarak değil.

Ya ben hastayım bu kültür farklılığı goygoyuna.
Yani gören de biri Paris'ten diğeri Şırnak Cizre'den sanacak.
Konya dediğiniz bildiğimiz Konya değil mi :KK45:
Şurada abuk subuk dehşete düşüren kayınvalide-gelin kavgaları,eş anlaşmazlıkları sanki şehir farklılığından mı kaynaklanıyor?

Amaan sanki yiyecek bu insanlar sizleri.uc noktada değilse iki taraflı da görüşler neden olmasın.çevremde sizin durumunuzda olan evli gayet mutlu insanlarla dolu.neden bu kadar korkuyorsunuz.kültür değil insanın karakterini etkileyen,iyi insan olduktan sonra din,ırk,mezhep engel değil mutlu olmaya

Back
X