Farklı kültür evliliği...

Afedersiniz ama kürt olunca ne oluyor?
Hepimiz aynı ülkede güzelce yaşamıyor muyuz? Aynı sülaledeki insanlar birbiriyle kültür farklılığı yaşıyor. Özellikle Kürt ne alaka? Hala ayrım yapan cahil, görgüsüz ve aciz insan kaldı mı bu ülkede??
Annen herhalde kraliyet soyundan geliyor. Annene söyle toprağın altında hangi ırktan olduğunu sormayacaklar.

Herkese merhaba,
Coooook uzun zamandır yazmıyorum buralara. Bahsedeceğim konu da daha önce defalarca yazılmış aslında...
Ama içim o kadar sıkılıyor ki...
Biriyle tanıştım, epeyce bir süre konuştuk, yüzyüze görüştük. Birbirimize içimiz cok ısındı, hatta onun açısından durum daha da ileri vaziyette, yıllardır bekleyip de en sonunda aradığımı bulduğum hissiyatını veren kişisin seninle evlenmek istiyorum diyor.
Bende bu duygular bu kadar yoğun olmasa da ona şans vermeyi istiyorum. Tabi ki hemen gidip nikah kıymak degil derdim ama en azından tanımak istiyorum, onunla vakit gecirmekten ve onunla konusmaktan inanılmaz keyif alıyorum.
Bu kısmı asla provokasyon amaclı yazmıyorum ama kendisi kürt. Ve annem bunu cok problem ediyor.
Babam henüz bilmiyor.
Ben bu kültür farklılığını aşamayacağız diye bitirdim ama her an aklım onda.
Çıldırmak üzereyim...
Fikirlerinizi bekliyorum...
Çooook sıkıntı çok :( Deneyimle sabittir.Biz çok severek evlendik,dillere destan.Ama aile(anne ve kardeşler) başlangıçta olumlu baksa da sonrasında çok sıkıntı çıkardılar.Ben uyum sağlamak adına çabalasam da zaman içerisinde bu bizi çok yıprattı ve sonunda zaten bitti.Hemde inanın en önemli bitme sebebi buydu..Yine de herkes aynı değil tabi ki.Demem o ki aile yapılarına iyice bir bakın.Mutluluklar

Ben de yabancı sandım önce siz onun ailesini tanımaya calsn önce anne baba kardeşler mutlaka gidin evlerine adetleri kabullenmleri nasıl ancak uzun bir zamanda fark edersnz ve ailesne karşı eş adaynz hareketleri nasıl istemedgnz birseyi size zorluyor mu v.b. Sonra siz kararnzi kesin verin ailenzde kabullencktr :KK66: benim eşim yabancı müslüman ve annem yetiştirse ancak bu kadar bizim aile yapımıza benzerdi. Rabbim herkese aşk dolu yuvalar kurmak nasip etsin inşallah. Rabbim ol derse olur inşallah.

Hepimiz aynı ülkede güzelce yaşamıyor muyuz? Aynı sülaledeki insanlar birbiriyle kültür farklılığı yaşıyor. Özellikle Kürt ne alaka? Hala ayrım yapan cahil, görgüsüz ve aciz insan kaldı mı bu ülkede??
Annen herhalde kraliyet soyundan geliyor. Annene söyle toprağın altında hangi ırktan olduğunu sormayacaklar.
Çok ağır yazmışsınız. Tamam önemli olan ırk değil hemfikiriz. Ama annesinin de kendince yaşanmışlıkları var belki Saygı duymak gerek. Buradan haklı gördüğüm çıkmasın. Geçerli nedenleri olabilir kendince demek istiyorum sadece

Terbiyesiz turnusolu bir başlık açmışım...
Iyi niyetimizle bir sıkıntımızı paylaşıyoruz, biraz daha utanmasalar yedi ceddimize düz gidecekler.
Sağı solu hadsizce eleştirmeden önce bir durup kendinizi tartın derim.

Kültür farklılığı diye yazınca ben de İngiliz,Fransız vs sandım.. Öncelikle şunu belirteyim henüz o da sizi tanımıyor, belki de o sizi istemeyecek tanıyınca yani eşit şartlardasınız aslında. Mesela ben sizin kadar önyargılı biriyle birlikte olmak istemezdim. Ben yabancıyım, nişanlım Kürt. Bu önyargılarla ben de çok karşılaştım. Öyle insanları da değerli bulmadım ve hemen yol verdim. Nişanlım önyargısız,şartsız,kimseden onay almaya gerek duymadan ‘ben seni tanımak istiyorum’ cesaretini göstermiş gayet değerli bir Kürt erkeği:) Türklerde neyi görüyorsam Kürtlerde de az buçuk onu görüyorum. Hatta bazı konularda bence çok daha anlayışlı ve saygılılar. İnsan içlerine girince ya bu insanlar önyargıların kurbanı olmuş bile diyor. Yani bu Türk-Kürt olayından ziyade kişiler ve aileler özelinde değerlendirilecek bir konudur. O yüzden konuyu değerlendirmeye başlama noktanız yanlış. Siz neyi ne kadar paylaşıyorsunuz, bu adamın insanlığı nasıl, çevresine nasıl davranıyor, adil ve dürüst mü, çalışkan mı, kendi kararlarını kendi verebilecek olgunlukta mı, bir hata yaptığında sorumluluğunu alabiliyor mu, çözüme açık biri mi, şefkatli biri mi bunlara bakacaksınız.
Türklerle Türkler evlenince sorun olmuyor mu? Öyle olsaydı akraba evlilikleri en harika evlilik çeşidi olurdu:) Sorunlar herzaman olur ama kadın ve erkek birbirine bağlı, çözüme açık ve birbirlerine dürüst bir çiftse bir şekilde sorun hallediliyor. Gerisi yalan,dolan..

Kader mi demeli şans mi demeli bilemiyorum. Tabi insan ayni kültürden evlenince de mutlu olacak diye bir kural yok. Aile yapısı cidden önemli. Bunun için de iyi gözlem şart. Yani başta iyi görünüp de sonradan da sorunlar çıkabilir.
Bizim ailede halam ve ablam Kürt ile evliler. Amcam iki kez hata oldu, üçüncüsüne izin vermem demişti.
Ablamın eşi bizimle aynı şehirde doğup büyümüş, üniversite mezunu öğretmen ama kafa olarak tamamen katı maalesef.
Yani herkesin tecrübesi farklı. Belki siz evlenip çok mutlu olurdunuz bilemiyorum. İnşallah hayırlısı olur sizin için.

Benimde dogulu birisiyle 4 ay kadar suren bir iliskim olmustu. Tanisma sureciydi desek daha dogru olur çünkü ben kendisine hem kalben isinamamistim hem de bazi dusunceleri beni supheye dusuruyordu. Bizde bosanmak yoktur sozunu ben ondan da duydum. Bizde bir kere evlenilir, gelinliginle girdigin evden kefenin cikarsa ancak demisti ve bu beni acayip korkutmustu. Kendisi bosanan kadina afedersiniz cevrede hic iyi gozle bakilmadigini soylemisti. Ben cocuklarima annen soyle boyle dedirtmem demisti. Kisaca ozet yazdim ama bu konusma benim bu kisiyle bir gelecegimin olamayacagini idrak etmeme sebep oldu.

Aileye baglilik kesinlikle iyi birsey ama ben daha cok cekirdek aileciyim, tum sulale ile iyi gecincem hep gorusucem gibi bir niyetim yoktu. Burda da fikir ayriliklarimiz oldu. Nihayetinde iyi ki olmadi. Bence sizde sormalisiniz akliniza takilanlari tamamen kestirip atmadan once. Siyasi goruste onemli. Sormak ayip degil ya. Sadece ask degil mantikli da dusunmek lazim. Ama bizde bosanma yoktur lafını hafife almayin.

Herkese merhaba,
Coooook uzun zamandır yazmıyorum buralara. Bahsedeceğim konu da daha önce defalarca yazılmış aslında...
Biriyle tanıştım, epeyce bir süre konuştuk, yüzyüze görüştük. Birbirimize içimiz cok ısındı, hatta onun açısından durum daha da ileri vaziyette, yıllardır bekleyip de en sonunda aradığımı bulduğum hissiyatını veren kişisin seninle evlenmek istiyorum diyor.
Bende bu duygular bu kadar yoğun olmasa da ona şans vermeyi istiyorum. Tabi ki hemen gidip nikah kıymak degil derdim ama en azından tanımak istiyorum, onunla vakit gecirmekten ve onunla konusmaktan inanılmaz keyif alıyorum.
Bu kısmı asla provokasyon amaclı yazmıyorum ama kendisi kürt. Ve annem bunu cok problem ediyor.
Babam henüz bilmiyor.
Çıldırmak üzereyim...
Anneannem kürt, dedem Türk, babamın tarafı Türkmen, eşimin anne gürcü baba çerkes, biz alevi onlar sünni :D kültür farkı mı al sana kültür farkı ama ortalık günlük gülistanlık. İlk başta önyargı oluyor tabi ama şu an herkes herkesten memnun

Herkese merhaba,
Babam henüz bilmiyor.
Çıldırmak üzereyim...
Eee kurtse ne olmuş zaten bu devrede herkesin evi farklı sende ayrı ev konusunda konuş sonra sen ve eşin birlikte bi omur gecirisiniz hem Kürtler kadar kimse esini sahiplenmez arkasında durmaz

Ben türküm,nişanlım kürt.Ailesi o kadar iyi insanlar ki,onlar insansa biz neyiz dedim çoğu kez.Bu iş türk ya da kürt olmakla değil,nasıl insan olduğunla alakalı bence.

• Her türlü zor farklı kültürlerin birleşimi, köken önemli değil.
  • Yetiştirilme tarzı, ekonomik durumlar, şive, yenilen yemekler, davranış biçimleri, adetleri vs..
  • Zorlanırsınız mutlaka ama bunların üstesinden gelebiliceğiniz kadar sevgi saygı ve kişisel güçleriniz elinizdeyse halledilir bir durum üzülmeyin.

Ailemizin dusunceleri kalitsal degildir, ornegin goz rengimizin aksine. Goz rengimiz (bunu ornek olarak veriyorum; yerinesac rengi, ten rengi vs vs koyabilrisiniz) ailemizden gelir(yalniz anne baba degil, yuzlerce yildir nesilden nesile suregeln bilgiler bunlar,) dusunceler ise gerek yetisme tarzi, gerek sonradan edindigimiz entelektuel birikimle sekillenir. Soyle dusunun diyelim ki siz dogdugunuz gibi baska bir kitada bir aileye buyutulmek uzere verildiniz, bambaskabir cevredesiniz. Dininiz, diliniz, siyasi gorusleriniz bambaska olurdu degil mi? Demek ki bunalr genlerle aktarilmaz, bunun aksine ise siz Cin'de de buyuseniz goz renginiz ayni kalacakti,Isvecte buyuseniz de kutuplarda buyutulseniz de. Aslinda cahil damgasi yapistirmak amaciyla alintilamamistim, komik geldi sadece.
T
Ailemizin dusunceleri kalitsal degildir, ornegin goz rengimizin aksine. Goz rengimiz (bunu ornek olarak veriyorum; yerinesac rengi, ten rengi vs vs koyabilrisiniz) ailemizden gelir(yalniz anne baba degil, yuzlerce yildir nesilden nesile suregeln bilgiler bunlar,) dusunceler ise gerek yetisme tarzi, gerek sonradan edindigimiz entelektuel birikimle sekillenir. Soyle dusunun diyelim ki siz dogdugunuz gibi baska bir kitada bir aileye buyutulmek uzere verildiniz, bambaskabir cevredesiniz. Dininiz, diliniz, siyasi gorusleriniz bambaska olurdu degil mi? Demek ki bunalr genlerle aktarilmaz, bunun aksine ise siz Cin'de de buyuseniz goz renginiz ayni kalacakti,Isvecte buyuseniz de kutuplarda buyutulseniz de. Aslinda cahil damgasi yapistirmak amaciyla alintilamamistim, komik geldi sadece.
Aciklama icin tesekkürler ama demeden geçemeyeceğim. Katranı kaynatsan olurmu şeker, cinsine tükürdüğüm cinsine çeker :))

Hepinize güzel yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ederim :)

Karar verebildim mi?

Hayır... :)

Belki de bir kez daha enine boyuna her şeyi konuşmak için cesaretim olur eğer o da isterse...

En azından bu kadar aklımda kalmışken ileride "keşke kendisini ifade etmesine izin verseydim" dememiş olurum?

Bilemiyorum...
Evlilikte hiç sorun yasamazsin diyen yalan söylüyor
En basta çok kardeş olmalari birbirleriyle çok iç içe olmaları sürekli gidip gelmeleri
Kadının ailesine yok gözüyle bakmalari
Bunlar büyük problemler ama bu dediklerim aşırı milliyetçi karadenizli bir aile içinde birebir geçerli önemli olan eş adayının tutumu

Eşimle ikimiz de Karadeniz liyiz. Konum olarakta yakınız maddi olarakta.amaaa ailesinden tüm sulale bezdik. Kuzenim Doğulu biriyle evlendi maşallah bizden daha iyiler en azından olan sorunlar da mezheple alakasiz.
Hele bir arkadasim var alevi eşi suni yani direk mezhep farklı maşallah ennn mutlu onlar.
İnanın önemli olan insan olunmasi.

Bizde Kürdüz hemde kuzey ırak kürdü ve Türk insanıyla kültürümüz farklı olsada abim türkle evli 4 yıldır ve biz 4 yıldır asla gelinimizle siyaset konuşmayız çünkü gerek yok kimseyi kırmaya. Farklılık var ama kimsede takmıyor açıkcası kabullenmek en güzeli eğer ortada sevgi varsa. En önemlisi ciddi bir adım atılmadan önce A'dan Z'ye hersey konuşulmalı.

Size bu konuda önerim,Canan Tan'in Piraya isimli romanini okumaniz.Defalarca okusamda bikmayacagim bir kitap.
Dis doktoru dogulu bir gencle yine dis doktoru Piraye'nin evlendikten sonra kültür catismasiyla baslayan sorunlari.
Umarim hakkinizda herseyin hayirlisi güzeli olsun

Back
X