Benim oğlumda da böbrek büyümesi tespit edilmişti. İki ayrı perinatologa göründüm. Birisi İzmir’de birisi İstanbul’da. İstanbuldaki doktorumuz kadındı. Kadın kadının halini daha iyi anlıyor malum. Değerlendirmesi uzun sürdü. Ense kalınlığı, bacak boyu, parlama, parmak avuçla alakalı bişey daha vardı, dil dışarda mı, kafatasında bir kemik var downlu çocuklarda olmayan vs vs bi sürü ayrıntısına ince ince baktı. Fetal DNA testi de yaptırıldı. Test yüzde 99.6 kesinlik veriyor. Yüzde 00.4 ihtimal kalıyor. Kesinlik için amniyosentez yapılması gerekli ama bebeği riske sokup zarar verme ihtimali oluyor. Çok dikkatli yapılması gerekli. Görüşme sonunda iki hoca da önermedi. Bunu doktorla görüşmeniz lazım burdan önerilebilecek birşey değil.
Böbrek büyümesi konusunda doktorumuz şöyle dedi bundan 20 sene önce ne fetal dna vardı ne de ikili test. Çirkin bir üçlü test vardı. Biz de ailelere ihtimalleri vermek konusunda risk var demek zorundaydık. Bu yüzden her gördüğümüz sıkıntıda ihtimal var derdik. Bugünkü duruma göre Eğer 100 üzerinden değerlendirme yapmam gerekirse boyun kalınlığına 40puan verirsem böbrek büyümesine 5puan veririm minvalinde birşeyler söylemişti. Oranları yanlış hatırlıyor olabilirim ama özellikle böbrek büyümesinin down için düşük ihtimal olduğuna dikkat çekti. Bir de erkek bebeklerin çoğunda olur böbrek büyümesi dedi ben de erkek çocuğuna gebeydim.
Size önerim perinatolog bulun doktorunuz yönlendirir. Ya da ben size istanbuldaysanız doktorumun adını söylerim. Ama hızlı karar verin yer bulunmuyor genelde. Fetal DNA testini yaptırın mümkünse yerli firma seçmeyin doktor kimi önerdiyse ona yaptırın. Ben amniyosentez yaptırmadım doktorlar benim için önermedi. Bebeğim sağlıklı doğdu şükür ama doğana kadar yüreğimden çıkmadı. Doğum anında bile bebek doğdu, doktorum hemen seslendi yani. Sağlıklıdır inşallah annelik zor.