Fibromiyalji, hep beraber dertleşelim, paylaşalım

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.856
29.741
60
Her tarafım ağrıyor
Gece yeteri kadar uyumama rağmen sabahları hiç uyumamış gibi kalkıyorum.Yorgunluktan kırılıyorum, hiçbir iş yapamıyorum.
Bu yakınmalar yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) olan hastalarda en sık dile getirilen yakınmalardır.
Fibromiyalji yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromudur.

Fibromiyalji tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıklara da eşlik edebilir. Nüfusun ortalama %50 inde fibromiyalji görülür, genellikle 20-50 yaşları arasında rastlanır. Hastaların önemli bir kısmı kadındır.

Hastalığın nedeni:
Fibromiyalji hastalığının nedeni tam açıklanamamakla beraber, belirtilere yol açan bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik faktörler de önemlidir, aile öyküsü olanlarda fibromiyalji görülme sıklığı daha fazladır.

Hastalığın bulguları:
*Ağrı: Yaygın ağrı en sık yakınmadır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Ellerde ağrı ve şişlikten yakınmalarına karşın, gerçek bir eklem tutulumu yoktur.

*Yorgunluk: Önemli bir yakınma olup hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Hasta bunu sıklıkla “tüm enerjisinin kaybolduğu” şeklinde ifade eder. Genellikle sabah yataktan yorgun kalkar.

*Uyku bozuklukları: Hasta uykuya dalamadığından veya sık uyandığından yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına karşın uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır.

Bu üç ana bulgu dışında sabah tutukluğu, konsantrasyon ve bellek bozukluğu, irritabl barsak (karın ağrısı, ishal,kabızlık), irritabl mesane (sık idrara gitme), çene ekleminde ağrı, baş ağrısı, göz ve ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, huzursuz bacak sendromu, aşırı terleme gibi hastalığa eşlik edebilen başka belirtiler de mevcuttur, ancak bunların hepsi her olguda gözlenmeyebilir.

Etkileyen faktörler:
Hastalar yakınmalarının psikolojik stress, hava değişimleri, soğuk veya rutubet ile arttığını ifade ederler. Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet vardır. Belli bir pozisyonda uzun süreli çalışma (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) da yakınmaları arttırabilir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletlerle çalışanlarda daha sıktır. Uzun süreli oturma, ayakta durma, stress, uzun süreli yazı yazma, araba kullanma, telefonla konuşma, soğuğa maruz kalma, eğilerek çalışma ve ağır kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma koşulları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir. Çalışma ortamında iş arkadaşları veya amirlerle olan gerginliklerin de hastanın yakınmalarının artmasına yol açtığı gözlenmektedir. Çalışma koşulları dışında boşanma, gebelik, ailede hastalık olması, tek başına aşırı sorumluluk yüklenme gibi stress faktörleri de fibromiyaljide belirtileri arttırabilir. Kadınlarda regl döneminde de belirtiler artabilir. Sıcak duş ve banyo, ılık ve kuru hava, tatil, dinlendirici uyku ile belirtiler genellikle hafifler.

Tanı yöntemleri:
Tanı için hastanın yakınmalarının değerlendirilmesi, ağrı tipi, fizik muayene ve eşlik eden bulgular önem taşır. Fizik incelemede yaygın hassasiyet, kasta sicim gibi sertlikler, gergin bandlar, çok sayıda hassas nokta ve tetik noktaların bulunması hastalığı düşündüren pozitif bulgulardır. Tanıda hassa noktaların sayısı önemlidir. Fibromiyalji hastalığında tanı koydurucu özgün bir laboratuar test yoktur. Eşlik eden romatizmal bir hastalık yoksa romatizma testleri de negatiftir. Laboratuar incelemeler daha çok benzer hastalıklardan ayırımda önemlidir.
Ne yazık ki, hastada fibromiyalji tanısı konana kadar genellikle uzun zaman geçmektedir. Fibromiyalji hastaları tanı konana kadar bir çok tıbbi inceleme ve teste tabi tutulurlar. Bu da zaman kaybına ve dolayısıyla hastanın tedavisinin gecikmesine yol açabilir.

Tedavi:

Tedavide her hastalıkta olduğu gibi hastanın hastalığı ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Bu yakınmalar ile başvuran hastalara bazen “sinirsel” gibi tanılar konabilir. Hastaya hastalığının “gerçek” olduğunu, ancak şekil bozucu ya da sakat bırakıcı bir hastalık olmadığı anlatılmalıdır. Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekebilir.

Fibromiyalji tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Uzman hekim tarafından uygulanan tetik nokta enjeksiyonları fibromiyaljide oldukça etkilidir.
Özellikle hastalığın şiddetlendiği dönemlerde postürün düzeltilmesi, tekrarlayıcı stres faktörlerini azaltmak (örn daktilo ile yazma, uzun süre ile oturma/ayakta durma gibi), uykuyu değerlendirme ve düzenleme önemlidir.

Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır. Egzersiz, derin ve yüzeyel ısı ve elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılmasında çok etkili yöntemlerdir. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj ve miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlar.
 
Son düzenleme:
Merhaba Rosen ve ilgili arkadaşlar,
merak ettiğim bir konu var öncelikle Rosen'e sorayım İsveç'te fibromiyaljiden emekli olmanız için ne tür tetkik ve işlemler yapıldı ve Türkiye'de fibromiyaljiden emekli olan var mı bilgisi olan varsa paylaşırsanız müteşekkir olurum.Sağlıklı günler diliyorum.

valla arkadaşım bıralk emekli olmayı burda bu hastalığı bilen doktor sayısı bile o kadar azki
yıllardır çekiyorum bu illeti geçen sene tanısı kondu bana ama çaresi yok
bütün bir kış evden çıkmadan oturuyorum çünkü biliyorum ağrının geleceğini
allah bana ve tüm hastalara şifasını versin çok zor bir hastalık çok ağrı kesiciside yok bunun senağlama
 
bu dert bende de var,gerçekten çok rahatsız edici bi hastalık.sabahları özellikle çok sıkıntı veriyo,aşırı dayak yemişim gibi kımıldayamıyorum,birde ağır kaldırırsam hemen tutuluyorum.3 gün kımıldayadım bi defa üzerimi bile eşim giydirdi,değiştirdi.derin nefes bile alamadım sırtımda bişey batıyodu sanki hareket ettikçe.ne kadar doktora gittiysem olmadı verdiği antideprasan ve kas gevşetici.kullanırken iyiyim ilaç bitince tekrar başlıyodu.olmuyo böyle dedim araştırdım,şimdi akapuntur tedavisi görüyorum 6 aydır.iyiyim ALLAH a şükür,tavsiye ederim aynı hastalıktan yakınan arkadaşlar akapunturu.aynı zamanda stress yapmıcaksın o da tetikliyo
 
ben de 4 yıldır çekiyorum bu hastalığı, omuzlarım, kollarım, boynum,sırtım ve göğüs kafesimde sürekli ağrı var. 4 yılın bir saatini bile ağrısız geçirmiş değilim. hastalığın ne olduğu anlaşılamdığı için başka başka teşhisler koyup bi dünya ilaç içirdiler bana oda yetmedi 2 kere ameliyat ettiler hastalık dahada azdı. en sonunda algolojide (ağrı kiliniğinde) tedaviye başladım ve hastalığın adı kondu FİBROMİYALJİ. burda da sırtımdan ve omuzlarımdan enjeksiyon yapıldı ve 6 ay ağrıyı %60 oranında az hissedeceğim söylendi. ama sadece 5 gün hiç ağrım olmadı ve çocuklar gibi mutluydum o 5 günde. 5 günden sonra ağrı aynı şiddetiyle devam ediyor. bu hastalıkla ilgili ne kadar site varsa hepsini gezdim üye oldum belki bi tedavi yöntemi çıkar diye ama artık umudumda çok kalmadı, çünkü hiç enerjim yok, yaşama isteğim yok. umarım bu hastalığa yakalanan herkes bi gün eski sağlığına kavuşur, hekese çok geçmiş olsun, sağlık herşeyden değerli.:1no2:
 
Arkadaşlar bende 2 sene çektim bu ağrıları.Ama Emekli oldum:) Sevgili doktorcuğum sayesinde.Bana biraz pahalıya mal oldu ama ağrılarım geçti ya şükür.Buna ençok eşim sevindi zavallı yıllardır mızmızlığımdan bıkmıştı.
 
Arkadaşlar bende 2 sene çektim bu ağrıları.Ama Emekli oldum:) Sevgili doktorcuğum sayesinde.Bana biraz pahalıya mal oldu ama ağrılarım geçti ya şükür.Buna ençok eşim sevindi zavallı yıllardır mızmızlığımdan bıkmıştı.

Minecim öncelikle çok geçmiş olsun, tabiiiki nasıl bu hastalıktan emekli olduğunu bizede anlatırsan sevinirim çünkü benim kocamda 4 yıldır benimle birlikte çekiyo, daha bi 4 yıl çekermi bilmem CADIARZU
 
ben de 8-9 yıldır çekiyorum bu hastalığı teşhisini çok zor koydular sende romatizma var bile diyemediler çünkü bu hastalık laboratuvar tetkiklerinde ve röntgende belirti vermiyor 2-3 yıl teşhis koyamadıkları için tedavi de olamamıştım sorda bir profa gittim o koydu teşhisi ve "sen prenses doğmalıymışsın çünkü ev hanımlarına göre değil bu hastalık sen normal ev kadınları gibi iş yapamazsın,poşet bile taşıyamazsın" dedi haklı! biraz kendimi yorsan hemen omzum,parmaklarım falan tutulur tutulmalarım şiddetli olduğunda iki hafta sabah akşam iki iğne yiyorum:KK43:( o yüzden kendimi yormamayı çalışıyorum

herkese geçmiş olsun gerçekten yaşam kalitesini etkileyen bir sendrom
 
merhabalar bende aynı derdi çekiyorum malesef ama benim daha yeni 10 aydır var malesef moralmen çok kötü bir zamanda geçirdim o yüzden ağrılardan 8 aydır ağlıyorum 1 aydır rahatım Allaha şükür boyun fıtığıda var doktor boyun fıtığını kötü yapmış dedi 8 ay boyunca sürekli doktorlardaydım bakmadıkları yerim kalmadı desem yalan olmaz en son bi doktor sayesinde teşhisim konuldu fizik tedavi gördüm hastalığa alışmanı sağlıyoruz bununla yaşamasını zamanla öğrenirsin dediler beslenmeye çok dikkat etmeliymişiz bu yüzden işimi bırakmak istemiyorum ama bazen oturamıyorum hiç birşey tutamıyorum ölü gibi yatıyorum ama kaslarımın böbreklerimin ağrısından ölüyom ağrılarımın çok şiddetli olduğu zamanlarda ağrı geçene kadar eklemlerde morarmalar oluyor ağrının hafiflemesiyle kayboluyo bacaklarım şişiyo bütün belirtileri aynen var bu şekilde ömür nasıl geçer onu bilmiyom herkese çok geçmiş olsun
 
önce bu başlığı fark etmeyip ben de fibromiyalji topiği açmıştım... moderatör arkadaş daha önce böyle bir topik açılmış olduğunu belirtince çok sevindim bu konuda fikir alışverişi yapacağım başka arkadaşlar bulurum diye ama konu hakkındaki yazışmalar geçen seneye ait :bbo:
mine_sen'in özeline mesaj attım... belki bir ara bakar da önerisini alabilirim diye ama umudum çok az::KK43:((
ben de nereden bakarsanız 20 senedir bu sıkıntıyı çekiyroum... yaşam kalitesini çoookkk düşüren bir rahatsızlık... bazan kendimi 80 yaşında nine gibi hissediyorum... "aman biryerden ceyeran mı geliyor" hissi içinde yaşamaktan::KK43:( sürekli pozitif düşünmeye çalışıyorum ama bu hastalık da reel bir gerçek maalesef.... çalışma hayatına başladıktan sonra iyice arttı... ofise ortamında sabit oturmaktan bazan vücudumun belden üst kısmı tutmuyor::KK43:( neyse, inşallah başka arkadaşlar gelir de topiğe biraz fikir ve bilgi alışverişi yaparız
sağlıcakla kalın
 
Son düzenleme:
Maat yazdım canım mesajı.İnşallah kısa sürede iyileşirsin.Cereyan kısmına çok güldüm.Bende evde cam açtırmıyordum,kuşun kanadından her tarafım ağrırdı:)Sevgiler
 
Maat yazdım canım mesajı.İnşallah kısa sürede iyileşirsin.Cereyan kısmına çok güldüm.Bende evde cam açtırmıyordum,kuşun kanadından her tarafım ağrırdı:)Sevgiler

yaw sorma minecim yaa.... derdi çeken bilir ancak işte ne demek istediğimi ne güzel anlamışsın.... bir de bazı tipler wardır ya sen ne desen "seninki de sıkıntı mı daha beteri bende war" tipleri.. ya da "aaa evet aynısı benim de başıma gelmişti" gibi tepkiler.. halbuki geçici bir omuz ya da boyun tutulmasından bahsediyor ::KK43:(( nasıl bi dert çektiğimizi bilmedikleri için tabii...
cevabını aldım... ilgin için bir kere daha çoookkk teşekkür ederim.... doktorla temasa geçeceğim....
 
Yıllardır çektiğim şu rahatsızlığı çekmeyen bilmez, dediğiniz doğru.

Önceleri psikolojik sandılar ben ısrar ettikçe ne olduğu anlaşıldı. Önce fizik tedavisi, egsersizler, ardından ilaçlar ....Bir müddet ağrılar kesiliyor sonra tekrarlıyor.
Ben hiç geçmiyeceğini kabullendim onlarla, ağrılarla yaşamayı öğrendim.

Değişik fikirleri olan, yaşanmış denemeleri olan varsa, paylaşırsa ağrısı olanlarla birlikte seviniriz.

Önce DR şart.... DR'a gitmeden olmaz
 
Yıllardır çektiğim şu rahatsızlığı çekmeyen bilmez, dediğiniz doğru.

Önceleri psikolojik sandılar ben ısrar ettikçe ne olduğu anlaşıldı. Önce fizik tedavisi, egsersizler, ardından ilaçlar ....Bir müddet ağrılar kesiliyor sonra tekrarlıyor.
Ben hiç geçmiyeceğini kabullendim onlarla, ağrılarla yaşamayı öğrendim.

Değişik fikirleri olan, yaşanmış denemeleri olan varsa, paylaşırsa ağrısı olanlarla birlikte seviniriz.

Önce DR şart.... DR'a gitmeden olmaz

kesinlikle bu konuda en canımı sıkan bir noktaya temas etmişsiniz.... "psikosomatik" deyip geçiştirmek yani.... bu problemi yaklaşık 20 senedir yaşıyorum.. gittikçe de artıyor.... hem yaş ilerledikçe ve hem de çalışma ortamı büyük etken.... ofis ortamı ve sürekli sabit oturmak çok artırıyor ağrıları.... bundan 10 sene öncesine kadar bu rahatsızlık hiç bilinmiyordu ve doktora dahi gitseniz tetkikler sonucunda maalesef "hiçbir bildik hastalk grubuna girmeyen hastalıkların başına gelen " PSİKOSOMATİK yani psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlık muamelesi görüyordu.... bir ara artık "kafana takma herşeyi canıım" önerisi almaktan fenalık gelmiş idi.... allahtan yeni yeni nöral terapi metodları gelişti ve fibromiyaljinin adı kondu.... gerçi hastalığın adının konması hemen hastalığı geçirdi mi : HAYIR... maalesef ben de fizik tedaviden laser tedaviye kadar bir sürü metod denedim... geçici bir düzelme oluyor... sonra yeniden başlıyor....
mine_sen'in önerdiği metodu da denemeyi düşünüyorum ama maalesef önerdiği çözüm farklı bir şehirde....
 
arkadaşlar denemediğim ilaç gitmediğim doktor kalmadı ama geçmedi stres,soğuk,cereyan,klima,rüzgar,oturuş ve duruş pozisyonumdaki anlık değişmelerden bile ağrılarım çoğalıyordu.şu an hamileyim ilaçlarımı kullanamıyorum hamişliğin verdiği birşeyle herhalde ilaç kullanmadan da ağrılara dayanabiliyorum yani katlanabiliyorum tatil yapmak,alışverişe çıkmak,eğlenmek rahatlatıyor beni evişi hiç yapamıyorum bir kilo bile ağırlığa tahammülü yok sırtımınve omuzlarımın eşim kontes diyordu bana hamileliğimde düşes oldun iyice diyor umarım bir gün hepimiz iyileşiriz
 
sevgili symslow biz de çocuk düşünüyoruz eşimle ve beni de en düşündüren konulardan biri maalesef gebelikte ne yapacağım idi :1no2: malum bizim kulllandığımız ilaçlar oldukça ağır... eğer gebeliğin ileri devrede değilse masaja da gidebilirsin... en azından geçici de olsa rahatlatıcı etkisi olur diye düşünüyorum... bir de gece termofor kullanabilrsin sırtın için... bir nebze de olsa seni rahatlatabilir ... kolay gelsin
 
sevgili symslow biz de çocuk düşünüyoruz eşimle ve beni de en düşündüren konulardan biri maalesef gebelikte ne yapacağım idi :1no2: malum bizim kulllandığımız ilaçlar oldukça ağır... eğer gebeliğin ileri devrede değilse masaja da gidebilirsin... en azından geçici de olsa rahatlatıcı etkisi olur diye düşünüyorum... bir de gece termofor kullanabilrsin sırtın için... bir nebze de olsa seni rahatlatabilir ... kolay gelsin

teşekkür ederim canım 25 haftalık hamileyim doktoruma bir sorayım bakalım.kızlar nacizane bir önerim olacak size ben eskiden hayır diyemezdim insanlara ama bu hastalık bana söylemem gerektiğini öğretti sanırım biraz deli tarafını ön plana çıkarman gerekiyor
 
evet kesinlikle katılıyorum..... hatta altına imza atarım:::))) gerginlik ve stres de bu rahatsızlığı acayip tetikliyor.... herkese şirin görünmek zorunda değiliz... esip savrulup ortalığı kırıp dökelim demiyorum ama içimize atmayalım... ne zaman (özellikle işte) gerilsem ağrılarım 2 katına çıkıyor... eskiden bu daha fazlaydı... uzun bir süredir ben de symslow'un taktiğini uyguluyorum ve daha rahatım nispeten
 
nasılsınız arkadaşlar benim bugün ağrım çok yoğun içten içten böyle tetikliyor boynumun kulağıma yakın olan kısmı aslında sebebi belli biraz canım sıkıldı dolayısıyla ağrım tetikledi ilaç da içemiyorum ya
 
sorma .... benim de dün arttı ağrılarım... sabah bi kalktım camdan dışarı baktım ki ne göreyim??? yağmur yağıyor kötükedihüso alçak hava basıncı ve yağmurlu havalarda benim ağrılarım tavan yapıyor.. sizlerde de böyle mi kızlar??? ağrılar koluma vuruyor ve ellerime kadar ulaşıp uyuşma yapıyor... o derecede yani :bbo:
symslow sen termoforu denedin mi??? bir de duş alırken özellikle problemli blgelerine basınçlı sıcak su kullan.... yani duş aparatını basınçlı sıcak suya ayarlayıp ağrıyan bölgelerine uzun bi süre tut... tabii bu arada banyo da sıcak olmalı... üşümemeye çalış... termal fanila alıp kullanmanı da tavsiye ederim.... askılı değil kollu olanlarından.... ben gece yatarken bu tür fanila kullanıyorum ve çok faydasını görüyorum... çünkü uyurjen üstümüzü açabiliyoruz ve en hassas bölgelerimiz soğuk alabiliyor.. sonra da sabah nasıl kalktığımız malum :bbo:
 
X