Fikrinize ihtiyacım var

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bebeğimiz henüz çok küçük. Ama ben bunun aileden aileye değiştiğini düşünüyorum. Şöyle ki biz de inancımızı tam dört dörtlük yerine getirmiyoruz. Eşim de aynı şekilde. Aleviyim vs diye çok takılmaz kendini ayırmaz yani. Ya da işte dini günler falan çok üstünde Durmaz. Çocuğuma da küçücükken mezhep ayrımı yaptırmam. Önce Allahı bilsin dinin temellerini öğrensin. İyice büyüyene kadar yani epey ilerisi için diyorum bunu. Anlatılanlardan yazılanlardan kendisi neyi nasıl yaşamak isterse öyle yaşasın kendini nereye koymak istiyorsa diye düşünüyorum. Belki kimine göre yanlış gelebilir ama ben bu şekilde düşünüyorum. Diğer türlü çok küçük yaştan ayrım yapmak/yapılmak zorunda kalınsın istemem. Eşimin ailesi bu konuda çok baskıcı değiller. Oldukları yerde de müdahale ediyorum. Bu hakka sahip olduğumu düşünüyorum çünkü ben onlara bu konuda hep saygı duyuyorum. Camiye de gidiyorum cemevine de. Onların kutsal saydıkları şeylere hassas davranıyorum. Çünkü eşimle bu konuda fikir ayrılığımız yok. Bu gibi ufak tefek bi çocuk için kafa karıştırmayacak temelleri öğretmenin yeterli olduğunu düşünüyorum. En azından şimdilik.
Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Sonuçta dinin temel kısımları her mezhepte bir ve tek. Değişen kısımlar biraz da kültürel taraflardan etkileniyor. Çocuğum kendisi karar versin istiyorum. Ayrıca mezhebinden dolayı ayrımcılık yaşasın istemiyorum. Ama eşim de bana saygı gösterir bu tarz konularda diye düşünüyorum. Mesela biz imam nikahı kıydık ben ve ailem istediği için ama onlarda sanırım dede nikahı oluyormuş kimse benden böyle bişey talep etmedi.

Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Sonuçta dinin temel kısımları her mezhepte bir ve tek. Değişen kısımlar biraz da kültürel taraflardan etkileniyor. Çocuğum kendisi karar versin istiyorum. Ayrıca mezhebinden dolayı ayrımcılık yaşasın istemiyorum. Ama eşim de bana saygı gösterir bu tarz konularda diye düşünüyorum. Mesela biz imam nikahı kıydık ben ve ailem istediği için ama onlarda sanırım dede nikahı oluyormuş kimse benden böyle bişey talep etmedi.
Ben çok aman aman bir fark görmüyorum şahsen dediğin gibi tamamen yaşayış ve kültürel taraflardan ibaret. Çocuk hassas bir konu. En doğrusu girdiği ortamlarda zorbalanmaması ötekileştirilmemesi için kendi kararına bırakmak ileride. Malum ülkemizde halen bunu kullanıp ayrım yapan insanlar var

Bence hiç bilmemeleri bilip yorum yapmalarından daha iyi çoğu insanda saçma sapan fikirler oluyor çünkü. Ailenizde veya onun ailesi de çok muhafazakar değillerse ( alevi tutuculuğu da kötü maalesef benim annem izin vermezdi Alevi olmayan biriyle evlenmemek çünkü) bence yürür ilişkiniz.
Sevgilimin ailesi(sünni) muhafazakar. O yüzden tedirginim

Bir kız kuzenim, bir erkek kuzenim alevi ile evli. Kız kuzenimin eşi çok efendi ve çok severiz. Erkek kuzeniminki Tunceli'den kürt alevisi onuda severiz. Hatta kadın boşanmış, çocuklu, ve kuzenimden büyük. (Çoğu bunu sorun eder) Ama bir tanısanız nasıl bilgili ve bıcır bıcır.

Evlenirlerken sadece bilinmesi açısından konu açıldı. Sonrasında konusu bile geçmedi. Kimse, kimseyi kendi inancına zorlamıyor, Fanatik şekilde değiller.

Sadece fanatik olan akrabalara iki tarafta söylemedi. Yasak mı? Elbette değil. Bir nevi kalpler, saçma sebeple kırılmasın diye. Çünkü bazı akrabalar yerli yersiz konuşabilir.

Bir arkadaşım, bir alevi astsubay ile evlenmek istedi. Aşıktı ama adam sonra sonra çocuk olursa alevi olacak, aslında sunnilik yok herkes alevi, sen de alevi olacaksın falan dedi ve kız seve seve ayrıldı. Bu şekilde olmaz yani.

Benim akrabaların çocukları oldu, kocaman oldular, hiç aklımıza bile gelmedi alevi mi? Sünni mi? Bizi ilgilendirmez ve bahside geçmedi.

Eğer sevgilinizin ailesi fanatikse işiniz zor. Aşarsınız, aşmaz değil ama ilk zamanlarda canınız sıkılabilir. Çünkü halen Alevileri bir tehdit olarak görenler var ve aydınlanma gelmemiş.

Sünni iyi, alevi kötü veya tam tersi olacak diye bir durum yok. İnsan, insandır. Sevgiliniz, ailesini tanıyordur. Direkt "Alevi" dese karşı çıkabilirler. Ama sizi tanıyıp, görünce fikirleri değişebilir. Ama bunu aylar sonra söylemeyin. İlk anlarda hem sizi tanısınlar, hem peşi sıra gecikmeden söyleyin.
Teşekkür ederim. Sevgilim de sizinle aybı fikirde ☺

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X