- 4 Haziran 2014
- 976
- 747
- 128
Erkek kardesim yok benim , demek ki sizde bu gen sebep degil ya da kardeslerinde yok.Insallah bizde de sebep degildir cunku bu erken menopoz sebeplerinden sadece bir tanesi herkeste sebep bu olacak diye bir kural kaide yok.Ya ben de bizim durum icin diyorum tatlim o dedigin kadinlarin 20 yumurtasi oluyor icinden seciyolar ama bizim hepi topu bir elin parmagini gecmiyor.erkek kardesin varmi senin benim erkek kardeslerimde yok bu sorun madem oyle anneden geciyor.valla hicbi dr soylemedi bana bilmemem de iyi olmus .bence sen de cok takilma tatlim . Annemin fsh sinin 30 dan sonra yukseldigini dusunmuyorum cunku annemin kac yil olmamis cocugu sonra ilk ben olmusum dr a gitmis yumurtalarin zayif demis dr benden sonra 2 tane daha oldu.hemde kac yil arayla .sanirim annem az yumurtluyordu fakat yumurtasi kaliteli oluyordu dr banna da oyle demisti fazlasiyla anneme cekmisim sanirim.
Erken menopoz neden olur? Herhangi bir nedenle yumurta hücrelerini hızla tüketen her olay erken menopoza neden olabilir.En sık görülen nedenler aşağıda sıralanmıştır:
Otoimmun hastalıklar :Yumurtalıkların erken tükenmesi ve menopoz ortaya çıkması en sık otoimmun hastalıklar adı altında toplanan bir diz hastalığa bağlı ortaya çıkar. Otoimmun hastalık bireyin bağışıklık sisteminin henüz bilinmeyen nedenlerle kendi organlarını yabancı doku gibi algılaması ve bu organlara saldırarak onları tahrip etme çabası olarak tarif edilebilir. Eğer yabancı olarak algılanan doku yumurtalıklar ise işte bu otoimmun hastalık türü erken menopoz ortaya çıkmasına neden olur.
Ameliyatla yumurtalıkların alınması : Herhangi bir gereklilik sonucu genç kadının her iki yumurtalığı birden çıkarıldığında görülen erken menopoz türüdür. Bunun yanında diğer jinekolojik operasyonlarda da ender olarak (yumurtalıklara kastedilme olmaksızın) yumurtalıklar zarar gördüğünde erken menopoz ortaya çıkabilmektedir.
Kanser tedavileri:Kanser tedavisi için radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi (ilaç tedavisi) alan kadınlarda yumurtalıklar hasar görebilir ve menopoz ortaya çıkabilir.
Aile öyküsü:Menopoza girme yaşını belirleyen en temel etkenlerden biri kişinin annesinin menopoza girme yaşıdır ve yakın aile bireylerinden birinde erken menopoza girme öyküsü erken menopoz olasılığını beli
rgin şekilde artırır.
Kromozom bozuklukları:Frajil X Sendromu, Turner Sendromu gibi ender görülen kromozom bozukluklarında yumurtalıklar erken yaşta tükenir.
Genel sebepler bunlarmis canim , hepimizde farkli seyler sebep olmustur bende hem aile oykusu var hem otoimmunite cunku tiroidlerimde de antikor var hucreleri yikmaya yonelik.Insallah bununla sinirlidir , frajil x de bir sebep degildir.Su an bakilan gen frajil x geni.Senin anneninki daha ilgincmis benimki bana hemen hamile kalmis , adetleri duzenliymis sonra adetlerin arasi acilmis zor hamile kalmis kardesim dogduktan 3-4 yil sonra da tamamen kesilmis ama o kendi haline birakmis cylo vs kullanmamis cunku onlar da sureci uzatiyor biraz en azindan adet goruyorsun.Senin anneninki daha ilginc sen de ona cekmissen kizindan sonra yine cocuk sahibi olman zor olmaz belki ama benim anneminki normal menopoz sureci.