Gazozda alkol var

xsxulem

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
687
23
51
“gazozda alkol var”

Gazlı içecekler ile ilgili yapılan analiz sonuçlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; “Tüketicinin temel hakkı olan “bilgilenme hakkı” açık şekilde ihlâl edilmekte ve tüketiciler yanıltılmaktadı r” dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konu ile ilgili yaptığı basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:
“Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin 5/k maddesinde; “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceği” belirtilmektedir.
Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatılmıştır.
Çalışma kapsamında:

1. Piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir.

2. Bunun üzerine çeşitli marketlerden satış fişi karşılığında on ayrı gazoz markasına ait birer şişe gazoz satın alınmıştır. Marka seçiminde pazarda yaygın olarak satılan markalar tercih edilmiştir. Satın alınan gazozların içeriğinde alkol olup olmadığının tespiti için Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne başvurulmuştur. Orijinal ambalajı içinde teslim edilen on adet gazoz şişesinde bulunan sıvı için “IFFJ modifiye rebelin metodu,1983” yöntemiyle etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:
Marka Alkol Oranı
a. Uludağ ........ 1.56 g/l
b. Akmina...... .. 1.28 g/l
c. Tansaş....... . 1.16 g/l
d. Çamlıca....... 0.84 g/l
e. Fruko....... ... 0.76 g/l
f. Sensun...... .. 0.60 g/l
g. Sprite...... .... 0.56 g/l
h. Adese....... .. 0.48 g/l
i. Seven Up..... 0.44 g/l
j. Kipa........ .... 0.20 g/l

3. Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:
a. Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadı r. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen “ara çözücü”lere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir “ara çözücü”dür.
b. Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan “alkol” olma özelliğini yitirmemektedir.
c. Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadı r. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür. Ancak etil alkol yerine kullanılacak “ara çözücü” hangisi olursa olsun, üretim maliyeti artacaktır.
Buna göre analiz ettirdiğimiz on adet şişede yer alan gazoz sıvılarının tamamında, değişen oranlarda etil alkol bulunmuştur. Analiz ettirilen şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin tamamında, içeriğinde etil alkol bulunduğuna ilişkin bir uyarı bulunmamaktadı r.
Elde edilen sonuçlar, Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen sınırın altında bulunmakla birlikte içeriğe ilişkin tüm bilgilerin eksiksiz olarak tüketiciye sunulması, tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı gereğidir. Bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı ihlâl edilmektedir.
Bu nedenle konu ile ilgili yetkili Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle Türk Standartları Enstitüsü’nün gazozlarla ile ilgili 4080 nolu standardı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde yer alan ve gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına olanak tanıyan 5/k maddesi kaldırılarak, gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli, bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin ismi değiştirilerek, isimde yer alan “alkolsüz içecekler” ibaresi kaldırılmalı ve gerekli denetimler en katı şekilde uygulanarak, tüketicinin bilgilenme hakkının ihlâlinin önüne geçilmelidir.
Öte yandan tüm gazlı içecek üreticisi firmalarını içeriğe ilişkin doğru ve eksiksiz bilgilerin etikette yer alması için gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yapmaya çağırıyor ve alkolsüz içecekler konusunda Tüketiciler Birliği olarak gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyarıyoruz:
“İçtiğiniz gazozda alkol var!”
Av. M. Bülent Deniz
Genel Başkan
deniz@tuketiciler. org
 
Hey allahim yaaa ne yiyip içtigimizden haberimiz yok BU NE SACMALIK NE DUZENBAZLIK YAAA!!!!!
 
evet arkadaşlar gectıgımız gunlerde sıgara,alkol uyuşturucu kullanıyormusunuz gıbı bır soru sorulmuştu sıgarayı da ıcen ıcmeyen vardı alkolude cok nadır ıcenler vardı aramızda meger ıckı nedır bılmeyenler dahı bılıyormuş mesela ben kucukken gazozu sımıtle beraber almayı cok severdım halada cok sevıyorum ama artık sevıyor dum olacak yazık dıyorum bunca ınsanın hakkını nasıl odeyeceksınız nasıl hesap vereceksınız bır dunya bu kadarmı bozulur nereye baksam şoktayım ıcım o kadar dolukı yazıklar olsun muslumanlıgınıza dıyorum konuyu kapatıyorum
 
ya ben cok severdim beyaz gazoz içmeyi. bi kac gun önce babam söyledi içme alkol cıkmıs gazozlarda die.sok oldum simdi iice okudum yazıyı..nasıl bişeydir bu ya... resmen kandırılıourz kime inanıcaz kime guvenecez arkadaslar ya...
akla hic gelmeyen bişey yani gazozun içinde alkol...neseki simdi haberimiz oldu bida içermiyiz beeeee
 
hayatta alkol, birçok şeyde bulunur, sanırım dindarlıkla artık miktopları tane tane öldürme eğilimine girildi, 30-40 senedir darvini çürütürken bizi uyuttular , birçok teknoloji geliştirildi, yapılan araştırma çarpıtma maksatlı olabilir,,
eczacılıkta kullanılan birçok ilaç içinde domuz yağı bulunuyor, özellikle yanık ilaçlarında,borik asit kökenlilerde ,ağır yanıklarda kullanılır ,eğer bu kadar dikkat edilecekse,başka birilerinin ekmeğine yağ surulmeye çalışılıyor,,,
şu TÜBİTAK neden acaba kanal 7 ve islami TV kanallarda sık sık reklamı yapılan KRİSTAL kola ve COLA TURKA(ülker) yı incelememiş şaşılacak iş değil mi???
BİM magazalarının içinde Senelerce TSE belgesiz,gıda kodeksi olmadan üretilip
LE COLA ve LE FER de yok , saydığım colalar muhafazakar kesimin kolası
bakın listenin içinde bunlar yok,,
Peki ya cocacola -pepsi neden yok--amerikan kolası,,hem bunlar
MAYA nın oldugu yerde alkol oluşumu olacaktır, sirke de alkoldür, alkol heryerde vardır bir miktar. İslamda yasak diye yorganın içindeki pireyi yok etmek için yorgan yakmak olur. -bu kadar aşırı hassasiyet yanlış birşeydir,
o zaman şuna da hassas olun
üst üste 10-12 tane şeftali çekirdeğini emerseniz öldürücü dereceye yakın SİYANÜR zehiri emersiniz,, siyanür birçok çekirdekte vardır, en çok ta şeftali çekirdeğinde bulunur, az olunca zararı olmaz faydası bile olabilir, çok olunca en tehlikeli zehirdir ..insana en çabuk tesir eden zehirdir
 
ne kadar bılgımız oluyorsa o kadarını engellemeye calışıyoruz.buna benzer sorunlar aşırı hassasıyet olmadıgından kaynaklanmıyormu zaten.bu arada şeftalı cekırdegı hakkında bılgıne teşekkur ederım bırşey daha ogrenmış oldum sevgılerımle
 
arkadaşlar bizden cok ben cocuklarımızı dusundum bu yazıyı okuyunca ben ogullarıma cola ıcırmıyordum onun yerıne gazoz ıcırıyordum ancak bu yazıyı okuyunca ıcıme kurt dustu uzuldum ve paylasmak ıstedım
 
arkadaşlar bizden cok ben cocuklarımızı dusundum bu yazıyı okuyunca ben ogullarıma cola ıcırmıyordum onun yerıne gazoz ıcırıyordum ancak bu yazıyı okuyunca ıcıme kurt dustu uzuldum ve paylasmak ıstedım


cok ii etmişşin canım.böle bilgilere ihtiyacımız var...:yes:
 
haketten şok oldum gazozdadamı?? hemde memleketimin uludağ gazozundada var. benim kuzenim orda çalışıyor birde ona sormak isterim merak doğrultusunda.
ben alkol almıyomuşum çünkü ben asitli ürünler içmiyorum.. çocuğum olursada onun çok içmesini kabul etmem, kısıtlama muhakkak getiririm.
 
vay be şimdi anadım nuri amcamız fimerinde kadınları yatağa koly atıydu

şaka bi tarafa okyunca şaşırdım
 
X