Gebelik şekeri mi nedir

narintanyeri

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2023
1.821
447
53
32
Merhaba 25+5 günlük hamileyim dün şeker yüklemesi yapıldı sıvıyı içmeden aç karnına kan aldılar sonuçları yazacağım alta anlayanlar varsa cevap verirse çok sevinirim kendi doktorum olmadığı için başka doktora gittim pazartesi göstereceğim sonuçları.

75 Gr (0 dk) 95 çıktı
75 Gr(60 dk) 181 çıktı
75 Gr (120 dk) 164 çıktı şimdi şeker mi var bende risk altında miyim.

Başka bir sorumda doktorun dedigini tam anlamadım bana plasentayla ilgili eşin diye birşey mi var ilk kez duydum doğrumu anladım onu anlaamdim dediği şey plasenta arka tarfda eşin kısa mi dedi birsey dedi orayı anlamadım ve doktora risk mi var ne gibi riski var hocam anlamadım dilimizden dedim bana e tabi risk var doğumda felan fazla kanaman olur onun için sezeryan olacaksın dedi aklım karıştı pazartesi kendi doktoruma bunuda soracağım ama kafam karıştı nedir bu bilen varsa bilgi verirse iki konu hakkında çok sevinirim valla kafam karıştı ha birde rahim büyüdükçe daha belli olur felan dedi

MErhaba,
Hayırlı olsun insallah kucagına alırsın sağ sağlim yazdıklarını chate attım sonuçlar şöyle

1. Şeker Yükleme Testi Sonuçların – Gebelikte Diyabet (GDM) Var mı?

75 gr OGTT (oral glukoz tolerans testi) gebelikte yapılan şeker yükleme testidir. Türkiye’de genellikle şu sınırlar kullanılır (bu testin sınırları genellikle Amerikan Diyabet Derneği [ADA] ya da Dünya Sağlık Örgütü [WHO] kriterlerine göre değerlendirilir):

Referans Değerler (Gebelikte):

ZamanSınır (mg/dL)
0. dakika (açlık)≤ 92
60. dakika≤ 180
120. dakika≤ 153

Senin Sonuçların:

ZamanSonuçReferans DeğeriDurum
0. dk95≤ 92Yüksek
60. dk181≤ 180Sınırın Üstü
120. dk164≤ 153Yüksek

Ne Anlama Geliyor Bu?

Senin sonuçların her üç değerde de sınırın üzerinde çıkmış. Bu da demek oluyor ki Gebelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet) teşhisi alma ihtimalin çok yüksek.

Gebelik Şekeri Olunca Ne Olur?​

Gebelikte şeker çıkması demek, bebeğin aşırı kilo alması (makrozomi), erken doğum riski, doğumda omuz takılması, doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmesi gibi risklerin artması demektir. Ama iyi yönetilirse çoğu zaman ciddi sorun yaşanmaz.

Ne Yapmalısın?​

• Pazartesi doktorunla görüş. Muhtemelen sana diyet verilecek, kan şekeri takibi isteyecekler.
  • İnsülin tedavisi gerekebilir, ama bu doktor kararına bağlı.
  • Bu aşamada hemen panik yapma ama mutlaka takip edilmesi gereken bir durum bu.

2. “Eşin kısa” – Plasenta ile ilgili açıklama

Doktorun sana "eşin kısa" ya da benzer bir şey söylemiş. Bu muhtemelen plasentayla ilgili şu iki şeyden biri olabilir:

A) Plasenta Previa (Plasenta aşağı yerleşimli)

• Plasenta rahim ağzına (servikse) çok yakınsa ya da üstünü kapatıyorsa bu duruma "plasenta previa" denir.
  • Genellikle kanama riski vardır, özellikle doğum sırasında veya öncesinde.
  • Bu durumda çoğunlukla normal doğum riskli olduğu için sezaryen önerilir.
  • Doktorun "doğumda kanama olur" demesi buna işaret ediyor olabilir.

B) Plasenta Mesafesi Kısa – Servikse Yakınlık

• Bazen plasenta tamamen kapanmamış ama rahim ağzına çok yakın olur. Buna da "low-lying placenta" (düşük yerleşimli plasenta) denir.
  • Hamilelik ilerledikçe rahim büyürken plasenta yukarı doğru kayabilir. Bu yüzden doktor “rahim büyüdükçe daha net belli olur” demiş olabilir.

Peki şimdi ne olacak?​

• Plasenta yerleşimi genellikle detaylı ultrasonda netleşir.
    1. hafta civarı tekrar bakılır.
  • Eğer gerçekten previa varsa ya da çok yakınsa, sezaryen doğum planlanır. Bu durum bebeğe zarar vermez, ama kanama riski olduğu için dikkatli olunması gerekir.

Özetle:​

KonuDurumNe Yapmalısın?
Şeker YüklemesiYüksek, gebelik şekeri ihtimali varTakibe alınmalısın, diyet ve gerekirse tedavi başlanır
Plasenta / Eşin kısaMuhtemelen düşük yerleşimli plasentaRahim büyüdükçe takip edilir, gerekirse sezaryen planlanır

Çok teşekkür ederim

Değerlerınız yuksek boyle olunca 1 hafta dıyet yapıb evde ölcüm yapılır , dıyetle ınmezse ısnulıne başlanır bende aynı şekıl çıkdı , sizle yakın dıyetsynke çalışdım evd eölçüm yapdım ındı , ısnulıne başlamadık

Çok güzel inşallah bir dahada olmaz benimde inşallah güzel sonuçlar alirimda tekrarlamaz .
Birde birşey daha sormak istiyorum stres tansiyonu yükseltir mi ? Benim detaylıda hafif sol tarafda damar direnci dedi 1 hafta önce perinatolojiye gittim yok denilcek kadar az aspirine bile gerek yok demişti hani öyle küçük rapora bile her iki damar saglikli görünüyor yazmıştı ve galiba bu damar direncinde yüksek tansiyona dikkat etmek gerekiyor benim tansiyonum normal de büyük 10 yada 9 küçük ise 5 6 oluyordu 1 haftadır hergun olmamak aralıklarla baş ağrısı yasiyorum dünde dahil en son dün tansiyonu ölçtüm 14 ile 13 arası limon içtim 13 e düştü canım çok sıkıldı ben 4 yıl sonra çocuk olunca zorla tedirgin oluyorum kafama takıldı bilginiz varmı damar direncini etkilermi bu tansiyon

Tabiki yükseltır bende olmuşdu 23 cu haftada olmuşdu ama anlık bir günlük detaylıda ama çıkmamışdı bir şey , ama ben trombofılı panelınde taşıycıuım diye corasprın içiyorım ılk gunde , yok siz doktprunuza gidin mutlaka preaklampsi ( gebelık zehırlenmesı ) başlagıcı ola bılır mutlka doktora gıdın önemli belirti baş ağrısı tansyon bu haftfada

Çok teşekkür ederim sabah sağlık ocağında olcturdum büyük 11 küçük 8 çıktı normal dedi eve geldim 10 dakika sonra olcdum 14 çıktı büyük kol saati ile olcuyordu. Aceba saat mi yanlis ölçüyor

Evet devlette ilerliyorum
Geçen gün banada plesenta bitişi yakın sizd hiç söylemediler mi dediler inanılmaz korktum net bi açıklama yok sadece kısa cümleler ile zaten hormonları alt üst olan birine bunu söylemeleri net olmamalari korkunç

Ardından perinatoloji zamanımız gelmişti zaten ve takibimizi yapan özeldeki doktorum ikiside hiç önemli değil genelde yukarı cıkıyor endişenlemeyin diyerek bilgi verdiler, bir çok video izledim çoğu doktor biz söylemeye bile gerek duymuyoruz dedi

Sebebini anlamıyorum ancak devlette yoğun calısıyor ve yoruluyorlar sanırım artık sabırları kalmıyo tecrübelerini bile köşeye koyup işte bu bu var riskli tabi gibi her şeyi söylemis olmak için söylüyorlar (benim görüşüm)

Detaylı ultrason size öneririm kolaylıkla süreciniz geçer inşallah Allah yardımcınız olsun

Detaylıya normal 21 ncı haftada girdim ama özele iyi bir doktora kontrol amacı gitcem bı baksınlar diye şuanda da dünden beri tansiyon kafamı karıştırdı korkuttu sabah sağlık ocağında olcturdum büyük 11 küçük 8 çıktı normal dedi eve geldim 10 dakika sonra olcdum 14 çıktı büyük kol saati ile olcuyordu. Aceba saat mi yanlis ölçüyor baş ağrım oluyor geçiyor valla

Evde otmatık olanlar normalda 10 fazla ölçüyor ama baş ağrısı gozde zayf bulanık gorme falan vsrsa mutlaka doktorunla görüş , bu haftalarda çıkıyor çunkı dıkkata alınması gerek önemli bir konu

Sadece baş ağrısı var mesai dışı randevusu buldum doktoruma bugün gidecegim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…