Gebelikte sigara

3 ayı bitirdik umarım bebeğim bu süre zarfında çok zarar görmemiştir. Bugünden itibaren azaltarak bırakıcam inşallah
azaltarak bırakmak dıye bişey yok kendınızı kandırmayın pat dıye keseceksiniz benım 17 gun oldu,bugun eşiminde 3 gun çıldırıyor ama yapacak bişey yok eşim 27 senedir içiyor benım 16 sene

Yazan olmuş mu bilmiyorum tüm yazılanları okuyamadım bende maalesef ağır bir sigara içicisiydim ve insanların söyledikleri gibi öğrenir öğrenmez bırakamadım. Hamileliğimi öğrendikten 1 ay içerisinde Allen Carr- Sigarayı bırakmanın kolay yolu kitabını okuyarak bıraktım. Öncesinde bana söyleselerdi inanamayacağım kadar kolay bir şekilde bıraktım.
Birde bu forumda dikkat ettiğim bir şey var insanlar kendi deneyimlemediği aslında hiç bir fikri olmadığı konular hakkında çok ağır yorumlar yazıyorlar. Zaten konu başlığını açan kişi içmemesi gerektiğinin farkında ve başaramamış ve başarmış olan kişilerin deneyimlerinden faydalanmak istemiş ki bırakabilsin. Hepimiz anneyiz hepimiz hassasız biraz daha sağ duyulu yaklaşmalıyız bence.

neler yaptınız ayrıntılı anlatabilir misiniz

Herkesin psikolojisi farklı işliyor. Kimi için “bırakmak zorundayım” diye takıntılı biçimde sürekli düşünmek çok daha büyük kaygı yaratıyor ve ters tepiyor. Ben kendi adıma bu kafaya girersem bırakamayacağımdan emindim. “Çok kötü olursam 1-2 tane içerim” rahatlığında olunca hiç içesim gelmedi. 16 yıldır sigara içiyordum. Hamileliği öğrendiğimden beri 4-5 kere içmeyi denedim, hepsini de bitiremeden attım (3+3’te öğrendim, 13 haftadır içmiyorum). Midem bulandı. Benim durumumda, bebeği riske attığım bir eylem yapmak kendimden tiksindirdi ve bedensel olarak da kusma reaksiyonu verdirdi. Ama herkes böyle olacak diye bir kural yok. Aynı fikir sizde de kötü duygular uyandırıp ama daha çok sigara içme isteği tetikliyor olabilir. Mesele tamamen psikolojik olduğu için kendi psikolojinizi tanıyıp ona göre strateji uygulamanızı öneririm. Kimi insan da daha disiplinli olup hiç ağzına sürmemeyi kafasına koyunca ancak bırakabiliyor. Kişiliğinize bağlı bi konu tamamen.

Sizin ilk mesajlarınızdan anladığım kadarıyla sigarayı bırakma konusu takıntısal bir düşünceye dönüşmüş. İçeriği en hafif sigaralardan ve sayı olarak elinizden gelen en az sayı neyse o kadar içmeyi hedefleyip, kendinizden beklentinizi gerçekçi olarak belirleyip bu konuyu sandığa kaldırmayı denemenizi öneririm. Bunu sağlamak için de taktikleri yine siz kendinize göre bulmalısınız. Eşinizin de sigarayı bırakarak/azaltarak size destek olması da çok önemli. Sigara içmenin sosyal kopyalama ile tetiklenen bir tarafı var. Tek başınıza bir günde içtiğiniz sigara sayısı ile yine sigara içen bir arkadaşınız ile saatlerce oturup sohbet ederken içtiğiniz sigara sayısını düşünün; 2-3 kat fark bile olabiliyor.

Bırakmaya çalışan herkese kolay gelsin

(Not: ruh sağlığı uzmanıyım)

`