geçim derdine dustuk niye el atan yok niyeeeee

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Allah yardımcınız olsun.Benim babamda memlekete gitmek istiyor kiraya ben istemiyorum şuan oturduğumuz ev kira değil.Ankara'nin kuzeyinde en köşede 2+1 evler 7000 lira çok pahalı bizde tek maasiz.Ben iş buluyum bir sene çalışıp öyle gidelim diyorum babama.Tartisiyoruz.

Amin artık insanların şükretmeyi bırakıp biraz gözünün mnüne bakması gerekiyor

Bazilari halinden memnun herhalde. Ben babamdan aldigim yetim aylığı ve devlet bursu ile hic zorlanmadan üniversite egitimimi tamamladim. Bugun olsa ayni aylik ve burs ile sadece okulun yol parasini verebilirdim(baska sehire gidip geliyordum). Oyle bi durum var yani şu an

5 Nisan kararlarını filan hatırlamayan enflasyonlu 90lı yıllarda alışveriş yapmayan insanlarsınız sanırım arkadaşlar
enflasyon böyle birşeydir
yıkar, yozlaştırır.

o zamanlar ben ergendim ama ailenin büyüğü olduğum için faturaları ben öder markete fırına ben giderdim. o zamanlar kredi kartı yoktu. aldığımızı verdiğimizi gün gün bilirdik.
ve o yaştan beri de bütçe yapıyorum.

çoook arkadaşımın babası battı o zamanlar
çok arkadaşım köyüne ya da anane babane evine döndü. yazlık olayının yeni yeni moda olduğu zamanlardı (orta direk için yani) insanlar ailelerinin yazlıklarında kış geçirdi. gıda ucuzdu. su çeşmedendi. köylerde üretim vardı. benim babam memurdu ama dedem, dayım vs. her köye gidişimizde bir koyun keserdi biz geldik diye ve biz aylarca köyde kalırdık. şimdi köylümüz eti marketten alıyor. kimse 1 akşamdan fazla öyle misafir de ağırlayamaz.

biz bunları yaşadık, ama o zamanlar ekonomik paketle 3-4 senede bütçeyi toparlıyorlardı bir şekilde. aileler de toparlıyordu illa ki. her emekli olan evini alıyordu en kötü - o zamana kadar almadıysa.

korkarım o eşiği de geçtik. sorunumuz bu asıl.
demeye çalıştığım o yani.

Yol parası olurdu gerçekten sadece. Yani.artık bir şeyleri böyle detaylı anlatmaya da gerek yok ki. Ekmek 10tl bu her şeyi açıklıyor ama bizim nsanlarımız görmemekte ısrarcı

Bir adam emekli maaşıyla huzurevine yerleşmek istiyordu, oturdum ağladım. Bu insanlar senelerce neden çalışıyor o zaman? "Tasaarruf yapın, kimse aç değil. Kafeler dolu, herkes alışverişte." Bu cümleleri duymaktan o kadar bıktık ki artık. 7.5k alan bir adam bu ekonomide nasıl yaşansın, ciddi yaptırımlar yok, can güvenliğimiz yok. Türkiye bitmiş halde artık.

Çok doğru yazmışsınız yine eskilerin aldığı emekli maaşı iyiydi benim babam memur emek kişiydi üç çocuğunu ünv okutup ev alabilmişti. Özel sektördeki bizler 7000 gün çalışacazda emekli olabilecez ondada yaşı beklememiz lazım en az 58 ölmezsek bugunki durumda alacağımız para 7500 tl

Çok haklısınız. Bu yoruma katılıyorum aylık evime 100k girmesine rağmen harcamalarıma dikkat ediyorum. Rızkını verir diyorlar vermiyor. Birde ülkeyi bu hale biz getirdik. Bunun en iyi örneği mayıs ayında görüldü. Gelen mülteciler de ekonomin özellikle kiraların artma sebebi. Ama insanlar böyle şikayet edip sonra bazı kişilere tapmaya devam ediyorlar. Özellikle maddi gücü olmayıp çocuk yapanlar. O yüzden üzülmüyorum

Aman ne alaka sizde. Şimdi insanlar evlenince dur bakalım ekonomi nasıl olacak diye çocuk mu yapmasın. Bence iki çocuk çok aşırı değil eşiyle sorunları yoksa
Hayır efendim çok saçma! O çocuklar niye iyi şartlar altında büyümesin? Niye istediği oyuncaklar alınmasın, yine milletin verdiği eski şeyleri giysinler?? Niye güzel okullarda okumasınlar? Niye canlarının çektiği yiyecekleri yemesinler ?

İnşallah bulursunuz iş belki yardımcı olan biri çıkar

Hepimiz ayni durumdayiz sonumuz nereye gider bilmiyorum
Herseyin sadece ekonomin degil herseyin bu noktaya gelecegi belliydi
Sadece seyredildi
Ve bundan cok degil 3 -5 sene sonra sokakta yabancilar yuzunden guvenlik korkusuyla yuruyemez hale gelecegiz , bu da cok bariz belli ama yine seyrediliyor
Sehit kanlariyla sulanarak ugruna nice fedakarliklae yapilarak korunmus bu kutsal vatan icin Tanri ' nin elbet kimsenin hesap etmedigi bir plani vardir
Ilahi guce guveniyorum sadece ve dua ediyorum

Bunun böyle olacağını hepimiz biliyorduk ama hiçbirşeyi değiştiremedik bu saatten sonra o trende kaçtı. İnsanlar tek maaşla çocuk okutup ev alıyordu çoğumuzun anneleri çalışmıyordu sıcacık evlerinde örgülerini örüp çocuklarına bakıyordu. Şimdi iki maaşla dandik bir evi kiralayamıyorsun. Düzelir mi? Sanmam. Durum vahim. Bir yerde sabrı taşacak insanların büyük bir kaos geliyor bence. Benim ev sahibimde sürekli kirayı 20 bin ver yada çık diye taciz ediyor mesela. Asgari ücretli biri tam olarak neyle ödeyecek bu kirayı? Suç oranları çok yakın bir zamanda katlanarak artacak

Kadinin cocuk yapmasina tepki gosterilmiste ekonomik sartlardan dolayi cocuk yapamamakta bir ulkenin icler acisi halde oldugunu gostermezmi. Cocugu olanda zorlaniyor olmayanda zorlaniyor sanki hersey gulluk gulistanlikta kadin cocuk dogurdu diye hayati kotuye gidiyor. Yani tamam herkesin ekonomik durumuna gore hareket etmesi lazim ama her konudada cocuk var diye firca cekenlerde baydi artik. Kadinin hepi topu iki cocugu var sanki 4/5 cocuk dogurmus. Oldu olacak kirada olanlar evlenmesin tek maasli olanlar cocuk dogurmasin. Mesele bumu yani simdi?

Bugünleri de arayacaksınız.

Bu konularda bir şey yazmamaya karar vermiştim ama dayanamadım yine. En azından finalden bahsetmeyeyim.
Siz ağustos ayında "Ülkeyi terk edenler teker teker geri dönecekler. Altın Çağ'a az kaldı." demiştiniz, Altın Çağ dediğiniz bu muydu?

En iğrenç döneme denk geldik yazık çocuklar bu döneme doğuyor ötesi belli bile değil. Benim etrafta çocuk soruyor nereye yapcan çocuğu? Çocuk olmasıyla tek maaşa düşüyorsun e ev kiraysa ve her hangi bir sıkıntı olsa o çocuk yap diyenler yardım edecek mi acaba?
İstanbulda değilsiniz diye düşünüyorum çünkü zaten dediğiniz rakamlara orda yaşamak imkansız. Başka illere baksanız? Eşim mesela fabrikada çalışıyor sendikalı maaşı bulunduğumuz yere göre yüksek. Kirada uygun bulunabiliyor.

Allahim kafayi yicem birde ev sahipleri geliyor ustumuze.

bende üstünüze gelmek istemem ama şöyle bir göz attım son 25 cezanızın 18 tanesi konunuzu yanlış yere açmaktan. Bu kadar ceza yiyip ısrarla konunuzu BDV bölümüne açmanıza anlam veremiyorum. Anlam veremeyerek suçu sizde değil kendimde aradım. Ayrıca siyasi paylaşım (ki bu içerik ekonomi hemen sonrasında da doğal olarak siyasete bağlanmış) için siyaset bölümü var. Kiracılar ile ilgili bir haberi kaynak belirterek paylaşıp altına kendi yorumunuzu ekleyebilir hem ceza yemez hemide konunuzu doğru yere açarak insanlar ile fikir alışverişinde bulunurdunuz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…