Gelecek planlamam çok mu hayali ? :(

kristenn

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2011
524
7
46
İstanbul
Kızlar bugün bir ders çok sıkıcıydı bende bi anda kendimi hayallere dalmışken buldum ve bir karıyer planlaması gibi birşey yaptımŞimdi ben aylardır dükkan açmayı kendi işim olsun çok istiyorum hayalim bu Ama ailemde üniversite istiyor bende istiyorum öğretmenlik falan gibi kalıcı bir iş ama daha kafamda netleşmedi ne okuyacağım sürekli değişiyor neyse ben şimdi şöyle düşündüm lise sonda üniversiteyi kazanıp üniversiteye yerleşip üniversiteyle birlikte birde bir dükkan açmak.Herhangi gibi bir dükkan tuhafiye oyuncakçı falan filan. Aslında fotoğrafçı yada pastane açmak çok isterdim ama pastaneye aşçılık belgesi istiyorlarmış sanırım fotoğrafçıyada yine lazımdır birşeyler. Şimdi üniversite zaten 4 yıl sürüyor ben 4 yıl hem bu dükkanla ilgilenip hayalimi gerçekleştiririm hemde canım sıkılmazÜniversite bitincede kendi işimi yaparım. Ha bide üniversitede dükkandan biriktirdiğim paralarlada araba alırım dükkan parasınıda seneye bide sonraki sene birazda biriktiririm yani lise 3 ve 4 te.

Ben şimdi bu pembe hayallerimi arkadaşlarıma anlattıdığımda hep bir ağızdan aldığım tepkiler '' Kolay mı sandın sen dükkan açmayı ? Bende diyorum ne varki bi malzemeleri alacan kirayı ödüyecem tamamdır. Bunlar başladı bu sefer '' Vergisi var sertifikası var elektriği var suyu var iyi malı var kontrol edenler var 2 günde kapatırlar batarsın.Binlerce lira vergi alıyorlar senin baban aliağoğlu falan herhalde bizden saklıyosun,havada bulut sen bu hayallerini unut ''ve daha neler neler kısacası hayallerimi yıktılar
Normal dükkana ne sertifikası varmı öyle birşey ? Aşçılık belgesi olmadan cafe tarzı birşey açılamıyormu ? Vergiler bu kadar pahalı mı ?

cafe tarzı yerlere sertifika istenilmiyor diye biliyorum. vergilerde tamamen senin insiyatifinde ne kadar büyük bir yer istersin neler ekler neler çıkarırsın sana kalmış. tabela vergisi gibi ıvır zıvır şeyler çıkabiliyor. haftasonu haftaiçi ruhsatları var falan filan.. ama iyice araştırıp ufaktan başlamak daha mantıklı...

Çok ufak bir yer istiyorum zaten. Bi tanıdığımız bir dükkan açmıştı burda ayda 150 lira falan gibi kirası vardı yanlış hatırlamıyorsam. Ama bana direk milyarlarca vergi istiyorlar dediler :18:

benim kendi işim ve illallah demiş durumdayım vergiler yüzünden...

en güzeli girip bir yere çalışmak...

ayrıca unutma sadece gelir vergisi değil, bir de orada çalışanların ssk'ları var... nasıl bir yük bilemezsin...

elemanla uğraşmak zaten başlı başına insanı yiyip bitiren birşey. çelik gibi sinirlerinin olması lazım.

çok ciddi bir nakit birikiminin olması lazım..

herkes kendi işi olsun istiyor. sanıyorlar ki kendi işi olanlar çok rahat. hiç alakası yok. başına bela istiyorsan aç iş yerini...

en berbatı da vergi dairelerinde sgk'larda sürünmek... çünkü her işi muhasebeci halledemiyor. mükellef olarak senin gitmen gerekiyor.

her ay muhasebeciye ödeyeceğin en az 750 tl'yi de unutma...

ayrıca bir eleman aldığında, asgari ücretle bile çalıştırsan onun sana maliyeti 1800 tl'lere çıkıyor. iş yeri telefonunu kullanarak sağı solu aramalarını filan da saymıyorum...

Şu an sorduğun sorularla çok acemisin ve küçüksün ama yapamazsın demiyorum
Biraz büyümeyi bekle tatlım zaten sen bu hırsla ilerde istediğin başarıyı gösterirsin :)
Önce işleri ve işleyişi öğrenmen lazım bi işletme açabilmen için önce o sektörde eleman olarak çalış örn bi cafede

yavas konusuyorsun diye, sana garip bakan musteriyi dukkandann kovup,arkasindan aglamiyacaksan,yapabilirsin bu isi..
saka bir yana, guzel hayaller, insalah tek tek gercek olur hepsi...

Hayallerini yıkmam istemem ama kafe tarzı biryer için tonla eleman gerek, fotoğraf dükanı içinde en azından sen yokken başında duracak biri. Tabi bir de eğitimlerini alman kendini geliştirmen lazım vereceğin hizmet konusunda, fotoğrafçılık eğitimi, ekipman vs. arkanda aile desteği yoksa zor olabilir. Aynı şekilde pastacılıkta öyle ama kampanya sitelerini takip ederek özellikle pastacılık konusunda yavaş yavaş kendini geliştirebilirsin, zaman zaman 50tlye kadar düşüyor makaron yapma, pasta süsleme gibi eğitimler bunları alıp, direk dükkan tutmak yerine internet üzerinden sipariş yoluyla çalışmaya başlayabilirsin baktın tuttu yaptığın işler para biriktirirsin belki birsüre sonra dükkan açabilirsin ama başlangıçta zor gibi geliyor bana. Ki ailenden ayrı yaşamaya başlayınca şöyle bir kural vardır ne kadar rahat yaşarsan yaşa, ne kadar para gönderirse göndersinler bir şekilde yine aç kalırsın biter o para. Aksi örneğiyle karşılaşmadım ben ama belki sen başarırsın belli olmaz bu işler.

Hayallerin çok güzel :)
Ancak ilk adımda yapman gereken şey, üniversitedeyken bir yerde çalışıp, işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya çalışmak olmalı..
Bu seni daha tecrübe sahibi yapacak ve karşılaşacağın sorunlarda nasıl bir adım atman gerektiğini öğretecek..
Esnaflık ya da ticaretle uğraşmak "esnek" olmayı gerektiriyor.. Bu esnekliği kazanmak için kendine süre tanı..
Üniversiteye giderken aynı zamanda kendi işini yürütmeye çalışmak pek doğru gelmedi sadece, yoksa hayaller güzel..
Kutlarım seni bu yaşında böyle güzel hayaller kurabilecek gücü kendinde bulduğun için...

Elemana gerek yokki açacağım yer zaten çok çok küçük bir yer olacak ve rahat olur diye düşünüyorum koyarım laptopu müşteri gelince müşteriye bakarım sonra gel keyfim gel

Evet canim. 2 sene son derece cici bir dukkan isleten biri yaziyor bunlari.

Biri gelse, 1 kurus verme, ben dukkan acicam sana ama sonrasi sana ait dese ne derim biliyor musun? Allah korusun!

Benim dukkan kadinlara yonelikti ve istanbul en nezih semtlerinden birindeydi.

Kirasi, faturalari, aylik cirona bakiyosun cogunu vergi olarak devlete oduyorsun. O vergiler beni mahfetti zaten. Mal alirsin, dukkan kiraysa 3 ayda bir stopaj odersin ki manyak agir bir bedel oluyordu bu da. Eger dukkan sana aitse o baska bir konu. Bir de benim dukkanda gida olmadigi halde zabita gelir, yok maliyeden kontrole gelirler yilda 1-2 defa. Minik de olsa bir ceza alirsin illaki. Yani var ya annemden emdigim sut burnumdan geldi. Devamli kasadan para cikiyordu ummadigin sekilde. Dedigim gibi o vergiler belimi buktu resmen. Bir de eve gelince yine odemeleri dusunuyosun, gece yatiyorsun huzursuzsun. Daha binlerce eksi sayabilirim sana. Bu kabasi.

Hele su asamada sakin ama sakin dusunme derim. Emin ol ki baskasinin yaninda calismak bin kat daha avantajli.

Bir yerde çalışmak milletten iş istemek istemiyorum aslında iyi olur ama ben yapamam

Canim Atamiz, Ataturkumuz de ben bu ulkeyi kurtaricam dediginde hayal kuruyorsun demisler.

Hayalin kucugu buyugu olmaz. Hayallerin olsun olmasin senin siki siki hayata baglandigini gosterir. Hayal basarmanin yarisidir. Hayalleri elestirenlerse hayal kurmaktan, kendilerni riske atmaktan korkan kisilerdir.

Bir yerde çalışmak milletten iş istemek istemiyorum aslında iyi olur ama ben yapamam

Bu düşüncen çok yanlış..
Bir yerde çalışmak, milletten iş istemek değil ki..
Sen dükkanına gelen müşterinin sana her zaman patronmuşsun gibi davranacağını sanıyorsun galiba.. Yanılıyorsun
Bu sebeple demiştim başka yerde çalışıp o "esnekliği" kazanmalısın..

Bak törpülemen gereken bir yönün varmış buradan başlayabilirsin

Vergilerin yüksek olduğunu söyleyen ablalarım ve başkasının yanında çalışmanın daha iyi olduğunu savunan ablalarım Şimdi ben çok küçük bir dükkan kiralasam diyelim ki kafe içinde limonata ve kafama göre yaptığım pasta kurabiyeler falan olsa eleman falanda olmucak tabi ve ben rahat edicem arada bi müşterilere bakıcam o kadar. Küçük bir dükkanın vergisi ne kadar olur ki ? Bahsettiğim gibi güzel olmaz mı hiçbirşey çok kararsız kaldım bunları ilk düşündüğümde gerçekleşeceğinden çok emindim ve bir amacın olması güzel duyguydu boşlukta hissetmiyodum kendimi yine kaldım ortada sanırım :26::26::26:

Canım hayal kurmak güzeldir, insanın umutlarını yeşertir. Senin kurduğun hayaller de güzel ama şunu söylemeliyim ki, isterse 1 metrekarelik dükkanın olsun kendi işini yürütmek zor ve en önemlisi çok masraflı. Bizim de aile şirketimiz var çok şükür durumumuz iyi 7 senedir çok güzel işliyor ama gel gör ki; ilk seneler vergileri (stopaj, kdv, gelir), bağkur, ssk, personel giderleri, faturalar, kira ödemek sermaye olmadan olacak bir iş değil. Şu an ben 15 senelik geçmişi olan şirkette çalışıyorum durum orda da aynı. Yani davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Sen de bu yüzden önce üniversiteyi kazanmayı hedefle. Okulla birlikte işi de sürdürebilirim dersen önce işe gir. Bir yerden tecrübe edinmeden başlarsan işini yürütebilmek çok çok zor.

Son düzenleme:

Niye yahu çalışmak ayıp bir şey mi? Hem sen kapı kapı dolaşıp beni işe alın bana para verin demiyorsun ki. Bir kere önce onlar Eleman ilanı verip , vereceğin hizmet karşılığı sana para ödemeyi teklif ediyorlar sen onlaın arasından seçiyorsun. Utanıp sıkılacaklarsa onlar sıkılmalılar, insan emeğinin bedeli parayla mı ölçülürmüş Şaka yapıyorum buarada işveren işçi hepsi candır da bence senin şimdiden yaz tatillerinde iş bulup çalışman gerek, böylelikle dışardaki hayatın lisedeki gibi olmadığını anlayıp insanlarla temas kurma konusunda rahatlayacaksın, özgüven kazanacaksın birşeyleri tek balına yapabildiğin için ve 15 yaşında çalışıp kendi parasını kazamak için uğraşan bir kızada gerçekten yetişkin olan kimse garip bakmaz konuşmasını beğenmedi diye, böyle şeyler yapabildiği için takdir eder onu görüceksin, ama dükkan açmayı düşünmek için erken şuan.

Tabiki öyle değil ama ben o konuda güvenemiyorum kendime ne biliyim stres yaparım patron işi beğenmicek falan diye İş ararkende utanırım işe işe almaz falan diye korkarım almazsa üzülürüm falan filan

Düşündüklerin yani hayallerin çok güzel kulağada hoş gelior fakat çok zor bi yükümlülük bence ki ünversteyi açıktanmı okumayı düşünüyosun? ünverste hayatıda dersleride dışarda anlatılanlar gibi herzaman şen şakrak basit değilmiş cnm altından kalkman çok zor gerçekten hem üniversteye gidince bi dükkanı idare etmek yerine hayatını yaşamak isticeksin bi süre sonra yük gibi gelicek skılıcaksın hem ailenin isteğini yapıp hem kendi istegini yapabilirsin önce üniversteni bitiri sonra eğer hala istiyosan kendine ait bi işyeri açarsın (üniversteden her mezun olan hemen iş bulamıyor malesef)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…