• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelin Ailesi Nelerle Yükümlü?

Koalina

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.555
32.863
798
Sormadan edemeyeceğim...
Nişana az kaldı, düğüne de 4 ay gibi bir süre...
Nişan alışverişi İstanbul'dan yapılacaktı ama annem bayramda gidersin yaparlar dedi...Peki dedik...
Dün anneme ben tek başıma gitmeyeyim, sen de gel. Gelinlik falan bakılacakmış, yatak odasına da bakarız, tek başıma olmaz dedim. Annem "bizde para yok, alamayız yatak odası falan, sen krediden üste kalan parayı ne yapacaksın? Ay ay bir şeyleri al, yatak odasını falan da öde bitsin" gibi bir şey söyledi...Para hesabım ise şöyle (bu ay ek dersim yok,zaten norm fazlasıyım muhtemeln uzun süre ek ders alamam, maaşım 1830), 800 kredi, 300 kredi kartı taksitlerim, 200 yol param, 100 evin telefon, interneti,25-30 kontörüm, yemek param. Geriye bir şey kalıyor da benim haberim mi yok acaba? Neyle alıcam anlamadım.

Ailemde 13 bin lira gibi bir param var, bu bizde dursun zamanı gelince veririz diyerek ilk maaşımı ay ay alarak araba almışlardı. Şimdi ondan da ses yok, hiç bir şey de yapmayacaklar söylediklerine göre. Dün annem böyle paramız yok diyince o zaman dedim arabayı satın başka yolu yok. Sattırmam onu dedi. Senin 10 bin liran (13 düştü 10'a) direk bankaya kredine yatacak, aylık taksidiniz düşsün. Yani sinirlendim mi diyeyim bozuldum mu diyeyim, fazla mı beklenti içine girdim bilemedim. Normalde çocuklar ailelerine verdikleri paraları istemezler, ayıptır, gerçi ben de lafını etmedim ama 1 yıldır "senin paran bizde, vericez, şöyle yapıcaz, böyle yapıcaz" diyip duruyorlardı. Ben de ister istemez güvendim, herhalde dedim düğünde falan harcanır, ya da eşya alınır...

Ailemden bir şey beklememem mi gerekir acaba? İnsan bozuluyor ister istemez. Yani bir anne nevresim de mi alamaz?

böyle ailelere sinir oluyorum

çocuğunun iki kuruş parasına çörekleniyolar

babam da bana evlenirken başta biraz söylendi yapamam edemem diye

ben çalışmıyoken evlendim

valla dedim yapıcaksın ben ele güne rezil olursam bida yüzünüze bakmam

millet neler yapıyo çocuğuna bize düşen zaten iki üç parça şeydi çoğunu eşimin babası aldı

hayatımda bi kere evleniyorum kız çocuğuyum onda da yapıversinler artık.

bence sen de git al o parayı onlardan.

Direk paramı verin de denmez ki. İşte bir tek dün nasıl yapıcaz o zaman, tarlayı ya da arabayı satın bari dedim.25 binlik değil de 15 binlik arabaya biniversinler çok mu şey kaybederler acaba...

Tabi ki yapmalılar. Nasıl ki çocuğunu büyütüp okutmak bir ailenin göreviyse, evlendirmek ve evlendirirken destek olmak da görevleri. Kendine, evine almıyor mu hiçbir şey? Yarın bir gün kız evlendireceğim deyip ama eşya ama para köşeye birşeyler koymalıydı. Örnek vereyim, benim ailem her şeyimi fazla fazla yaptı, öyle ki erkek tarafıyla eşittir tüm aldıklarımız. Paraları yetmedi, kredi çektiler (gerçi ben istememiştim kredi çekmelerini). Ha ailenin durumu çok kötü olur, hiç bir şeyleri yoktur anlarım. Ama kızına bir iğne bile yapmıyorsa, arabaya binmeyiversin.

Tabi ki yapmalılar. Nasıl ki çocuğunu büyütüp okutmak bir ailenin göreviyse, evlendirmek ve evlendirirken destek olmak da görevleri. Kendine, evine almıyor mu hiçbir şey? Yarın bir gün kız evlendireceğim deyip ama eşya ama para köşeye birşeyler koymalıydı. Örnek vereyim, benim ailem her şeyimi fazla fazla yaptı, öyle ki erkek tarafıyla eşittir tüm aldıklarımız. Paraları yetmedi, kredi çektiler (gerçi ben istememiştim kredi çekmelerini). Ha ailenin durumu çok kötü olur, hiç bir şeyleri yoktur anlarım. Ama kızına bir iğne bile yapmıyorsa, arabaya binmeyiversin.

Aslında mutfak eşyası falan almıştı çok önceden...
Kahvaltı takımı, tencere takımı, borcamlarım var...
Bir de mefruşat kursuna gittiğinde yaptığı yatak örtüsü var, sarı sarı oya pullarıyla işlenmiş...
Durumları kötü olsa ben de istemem zaten ama evleri var, arabaları var, yazlıkları var, babam hala çalışıyor, annem emekli. Ortaokulda bir kız kardeşim, üniversitede de bir erkek kardeşim var...
Bütün bunları geçtim bir ara da "düğünde takılan altınlar aileye aittir, sonuçta onların geçmişleri geliyor, sen düğüne gidip bir şey mi taktın ki karşılığı sana gelsin" demişti...
Anlayamadım hem bir şey yapmayacak, hem altınları alacak galiba...Sorulmuyor kib öyle şeyler de, söylediklerini yorumlayarak düşüncelerini anlamaya çalışıyorum ancak..

Ailen cidden senin mahcubiyetini hesaba katmiyor.ben ailemden bisey istemedim.ceyizimi fazlasiyla almislardi.ama nisanlin laf etmese bile ilerde biri laf eder soz eder diyerek yatak odami alacaklar bu hafta sonu borcla.yinede icim elvermiyor ama haklilarda.kimsenin agzina pay vermemek lazim.hele bu zamanda.demek istedigim ailenle konus.yasayabileceklerini anlat.belkide bu kadar ince dusunemiyorlardir...

hep erkek ailelerine kızıyoruz ama demekki kız aileleride üstüne düşeni yapmıyor herzaman inşallah çözüm bulursunuz durumu bize anlattığınız gibi anlatın onlarada maaşımdan birşey kalmıyor destek olun biraz deyin

Aslında mutfak eşyası falan almıştı çok önceden...
Kahvaltı takımı, tencere takımı, borcamlarım var...
Bir de mefruşat kursuna gittiğinde yaptığı yatak örtüsü var, sarı sarı oya pullarıyla işlenmiş...
Durumları kötü olsa ben de istemem zaten ama evleri var, arabaları var, yazlıkları var, babam hala çalışıyor, annem emekli. Ortaokulda bir kız kardeşim, üniversitede de bir erkek kardeşim var...
Bütün bunları geçtim bir ara da "düğünde takılan altınlar aileye aittir, sonuçta onların geçmişleri geliyor, sen düğüne gidip bir şey mi taktın ki karşılığı sana gelsin" demişti...
Anlayamadım hem bir şey yapmayacak, hem altınları alacak galiba...Sorulmuyor kib öyle şeyler de, söylediklerini yorumlayarak düşüncelerini anlamaya çalışıyorum ancak..

Bizde herşey eşit yapılır erkek tarafıyla ama bildiğim kadarıyla en azından kız tarafının yatak odası takımı alması gerek. Senin için ne desem bilemiyorum, çünkü insan ailesine güvenemeyecek, ailesinden yardım istemeyecekse kimden isteyecek? Yarın onların bi sıkıntısı olsa ve senin durumun iyi olsa, sen onlara yardım etmeyecek misin? Aileler böyle günler içindir. En önemlisi altınları sakın verme. Hatta eşine ve eşinin ailesine de verme. Ben mesela hepsini kendime ait hesapta saklıyorum. Altının mantığı yeni evlilere destek olmasıdır, mesela yurt dışında yeni evlenenlere hediye alınır, hatta evlenecekler liste yaparlar ihtiyaçlarını. Altınlar sizin sigortanız gibidir, unutma.

ah tamda konuşulanların üstüne gelen bi konu oldu bende kısmetse 29 eylülde nişanlanıcam çalışıyorum ve bohçasından fln ne varsa çok şükür kendim hallettim hiçbşyde istemedim babamdan kalan tek şey bi küçük yer tutuldu oranın işte yeme içme olayı halledilecekki ben onlarıda kendim halledicektim dün konu açıldı yemek yiyoruz biz ne takıcaz gibicesiden bende güzel bi saat aldım onu takarız onlar sana ne takıcak işte bilezik fln dedim nişanda takılanlar bizim fln dedi bende evet benim dedim bende duracak hepsi babama babamda hayır hepsini bana getireceksin kolundaki bilezikleride bozarım fln dedi ben şok neymiş efendim onlarla benim işlerimi yapıcakmış biz ayrı gayrımıymışız ne alaka anlamadım bunca yıl bakmış onlara bişey yapmadan evlenicekmiymişim varmı böyle bşy ya gelde canın sıkılmasın gelde neler düşünme gerçekten çok can sıkıcı durumlar ve kafam allak bullak dokunsalar ağlicam ama işteyim :14::14:

Yeni ev kuracaklara böyle sorunlar çıkarıyorlar ya acayip sinir oluyorum. :47:
Keşke herkes kendi gücüyle evini kurabilse de kimseye laf düşmese ama ne yaparsın işte..

Annenin fikri madem böyley o zaman sen de diğer aile bireyleriyle konuş. Onlardan mantıklı yaklaşımlar belki

ah tamda konuşulanların üstüne gelen bi konu oldu bende kısmetse 29 eylülde nişanlanıcam çalışıyorum ve bohçasından fln ne varsa çok şükür kendim hallettim hiçbşyde istemedim babamdan kalan tek şey bi küçük yer tutuldu oranın işte yeme içme olayı halledilecekki ben onlarıda kendim halledicektim dün konu açıldı yemek yiyoruz biz ne takıcaz gibicesiden bende güzel bi saat aldım onu takarız onlar sana ne takıcak işte bilezik fln dedim nişanda takılanlar bizim fln dedi bende evet benim dedim bende duracak hepsi babama babamda hayır hepsini bana getireceksin kolundaki bilezikleride bozarım fln dedi ben şok neymiş efendim onlarla benim işlerimi yapıcakmış biz ayrı gayrımıymışız ne alaka anlamadım bunca yıl bakmış onlara bişey yapmadan evlenicekmiymişim varmı böyle bşy ya gelde canın sıkılmasın gelde neler düşünme gerçekten çok can sıkıcı durumlar ve kafam allak bullak dokunsalar ağlicam ama işteyim :14::14:

Wala canımmm o zaman bir şekilde değerli gördüklerini sakla derim. Onlar senin güvencen :53:

araba kimin üstüne ve senın üstüne değilse neden senın üstüne değil?

Ailen hem cimri hem de uyanık. Ayıptır yaa insan kızı için yapacağının, alacağının hesabını yapar mı? Ben bile daha hamileyken düşünüyorum çocuğumu şuraya göndereyim ,şunu yapayım para biriktereyim şimdiden diye. Bu sorumluluk daha doğmadan başlar insan ailesine güvenmeyecekte kime güvenecek ki?
Benim bir arkadaşımın da ailesi çöp almadı hepsini kendi yaptı hatta düğünde takacakları bilezikleri bile kıza aldırdılar birde böbürleneerek düğünde taktılar. Ne ayıp şey.
Sattır arabayı, yada ben kendi kendime ne yapabilirim de. Senden aldıklarıyla satın alınan arabaya kurulmayı biliyorlar.Bu da bizim hakkımız bu kadar şey yaptık diye bakıyorlar galiba...Kabul etme herkes üstüne düşeni yapsın.

ay çok sinir bozucu.sana en çok destek olmaları gereken dönemde evden çıkmadan ne koparırırsak kar peşine düşmüşler çok itici.bence açık açık söylemelisin yeni evleniyoruz borç harç mı ödeyelim hiç düşünmüyo musun beni desene ne uğraşcaksın
size de şunu söyleyim ayrıca nişanlınızla/eşinizle deli gibi birbirinizi sevseniz de günü geliyor senin ailen şunu yaptı bunu yapmadı altın aldı bilmem ne diye laf söz oluyor ve konu ciddi tartışmalara varıyor.fırsat vermeyin.

şu altın meselesinden hatırladım konunu

sen neden soramıyorsun ki açık açık

neden altınlar benım, o arabada benım kusura bakma satılacak ve düğünüm yapılacak diyemiyorsun ki?

öğretmensin birde üstüne üstlük kendini ifade edemeyecek hakkını yedirecek bir insan da değilsin buna dayanarak söylüyorum

biraz pasif gördüm senı korkuyorsun annenden

ama annen iyi niyetli değil ki sen neden olasın?

benım annemde atandığımda maaşımı kendisinin biriktirmesini söyledi vermedim 25 yaşındayım ben bunu yapabilirim ya da yapamam o benım bileceğim iş sonuçta.

Ailen cidden senin mahcubiyetini hesaba katmiyor.ben ailemden bisey istemedim.ceyizimi fazlasiyla almislardi.ama nisanlin laf etmese bile ilerde biri laf eder soz eder diyerek yatak odami alacaklar bu hafta sonu borcla.yinede icim elvermiyor ama haklilarda.kimsenin agzina pay vermemek lazim.hele bu zamanda.demek istedigim ailenle konus.yasayabileceklerini anlat.belkide bu kadar ince dusunemiyorlardir...

hep erkek ailelerine kızıyoruz ama demekki kız aileleride üstüne düşeni yapmıyor herzaman inşallah çözüm bulursunuz durumu bize anlattığınız gibi anlatın onlarada maaşımdan birşey kalmıyor destek olun biraz deyin

ailenin maddi durumları nasıl?

Bizde herşey eşit yapılır erkek tarafıyla ama bildiğim kadarıyla en azından kız tarafının yatak odası takımı alması gerek. Senin için ne desem bilemiyorum, çünkü insan ailesine güvenemeyecek, ailesinden yardım istemeyecekse kimden isteyecek? Yarın onların bi sıkıntısı olsa ve senin durumun iyi olsa, sen onlara yardım etmeyecek misin? Aileler böyle günler içindir. En önemlisi altınları sakın verme. Hatta eşine ve eşinin ailesine de verme. Ben mesela hepsini kendime ait hesapta saklıyorum. Altının mantığı yeni evlilere destek olmasıdır, mesela yurt dışında yeni evlenenlere hediye alınır, hatta evlenecekler liste yaparlar ihtiyaçlarını. Altınlar sizin sigortanız gibidir, unutma.

Ailemin durumunda bir sıkıntı yok kızlar. Mutlaka ki taksitleri borçları falan var ama, arabayı satabilirler en kötü. Madem 13 bin lirası benim, versinler onunla halledeyim işlerimi.
Erkek arkadaşımın ailesi zaten ev almamız için 30 bin lira + tapu masraflarını falan verdiler. Tapuyu da benim üzerime yaptılar. Şimdi 800 ben, 800 erkek arkadaşım ev kredisi ödüyoruz. Babası ile ev olayından sonra teşekkür etmek amaçlı konuştum, siz merak etmeyin biz yaşadığımız sürece arkanızdayız falan dedi. Bir de bakıyorum kendi aileme nasıl bu kıza yük bindirsem, hangi masraftan kaçsam diye düşünüyorlar.Ev alınmasını da istemediler zaten, kirada oturun, aceleniz ne gibi şeyler söylediler. Evet biraz aceleye geldi ama şartlar o şekilde gelişti.
Nişanda gelecekler ve fazla zamanımız yok, ilk defa da yüz yüze tanışacaklar aynı zamanda. Ben de nişan akşamı nişan olur zaten ertesi gün de kahvaltıya gideriz güzel bir yere diye düşündüm. Annem hemen "sen mi vereceksin onun parasını?" dedi. Evet dedim, ama onların götürmesi lazım, sen çok meraklısın kendini yedirmeye, erkek tarafı onlar bize bir şey düşmez gibi bir şeyler söyledi. Misafir geliyorlar sonuçta, ne kadar yük olabilir ki kahvaltı onda bile laf etti.
Canım çok sıkıldı bu tavırlara...
Bazen diyorum söyleyeyim içimdeki her şeyi ama annemin anlamayacağından 1o bin liran var onun bile lafını ediyorsun diye alelacele arabayı sattırıp parayı yüzüme çarpacağından eminim.

hiçte vermeyi düşünmüyorum vermemde ztn ama böyle bi konunun açılması yada bu şekilde konuşulması oldukça can sıkıcı böyle duruma düşmekse berbat bşy:ssz:

çok iyi yaparsın canım. babadan bir şey kalmıyorsa evlilikte paraya her zaman ihtiyaç oluyor. sen bence onları evde tutma. ya bankada kasaya koy, ya bozdur vadeli hesaba yatır, hatta banka kartı bile alma, böylece sadece kimliğinle şubeden sen çekebilirsin. ulaşmaları zor olursa almaları da zor olur.

ay çok sinir bozucu.sana en çok destek olmaları gereken dönemde evden çıkmadan ne koparırırsak kar peşine düşmüşler çok itici.bence açık açık söylemelisin yeni evleniyoruz borç harç mı ödeyelim hiç düşünmüyo musun beni desene ne uğraşcaksın
size de şunu söyleyim ayrıca nişanlınızla/eşinizle deli gibi birbirinizi sevseniz de günü geliyor senin ailen şunu yaptı bunu yapmadı altın aldı bilmem ne diye laf söz oluyor ve konu ciddi tartışmalara varıyor.fırsat vermeyin.

aynen ben ne düşüneceğimide anlamadım gerçekten o yüzden nişanlıma hiçbirşey söylemedim altınlarımıda vermeyi düşünmüyorum ve hiçbir beklentimde yok onlardan ben allahın izniyle kendim kalkabilirim bu zorluklardan ama böyle şeylerin olması üzücü gerçekten üzücü :43:

Back
X