• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelin alışverişi ve kv

Nersi burası malum kızımda var oglumda var bileyim 😂
ahaha Konyanın güneyi.

ama mesela benim Mersin'li (yine yörük) bir beyle evlenen bir iş arkadaşım vardı. o zamanlar nişanlıydı
kız mesela diyelim 3 bin lira alıyordu, ama her gün başka bir ayakkabı ile işe geliyordu. ayakkabılar da en aşağı 300 liralık babetler filan, hepsi marka. sonra baktım kıyafetler de öyle çeşit çeşit...

ben o iş yerine en son giren kişiydim, çok muhabbetimiz yoktu.

sonradan öğrendim hepsi nişan pırtısıymış. sene 2012 filan kız da pozitif bilim okumuş, çalışan kız, Denizliliydi...hoş bizim oralarda ailesi memlekette olan kızlardan ben daha aldırmayan yaptırmayan görmedim...herkese yapılıyor.

mesela kızla çocuk birlikte yaşıyordu aslında (çocuk yazılımcı) ama ailelerin haber yoktu tabii ki. vs vs. yani işine gelen konularda gelenekçilik durumu.

Bunu iki kız annesi olarak destekliyorum
Ayrıca çocuklarımın aylık benzin/mazot, eve gelen yardımcı, çocukların bakıcısı, çocukların sosyal faaliyetlerinin gibi ek ücretler için ek madde talep ediyorum 😅
images

ahaha Konyanın güneyi.

ama mesela benim Mersin'li (yine yörük) bir beyle evlenen bir iş arkadaşım vardı. o zamanlar nişanlıydı
kız mesela diyelim 3 bin lira alıyordu, ama her gün başka bir ayakkabı ile işe geliyordu. ayakkabılar da en aşağı 300 liralık babetler filan, hepsi marka. sonra baktım kıyafetler de öyle çeşit çeşit...

ben o iş yerine en son giren kişiydim, çok muhabbetimiz yoktu.

sonradan öğrendim hepsi nişan pırtısıymış. sene 2012 filan kız da pozitif bilim okumuş, çalışan kız, Denizliliydi...hoş bizim oralarda ailesi memlekette olan kızlardan ben daha aldırmayan yaptırmayan görmedim...herkese yapılıyor.

mesela kızla çocuk birlikte yaşıyordu aslında (çocuk yazılımcı) ama ailelerin haber yoktu tabii ki. vs vs. yani işine gelen konularda gelenekçilik durumu.
Valla çok ucuza gitmişiz 😂
Oğlumu o sınırlara yaklaştırmamalıyım 😂

Sözü kız tarafı yapar diyorlar. Sözü erkek yapar ama normalde. Bizde şaşırıyoruz. Bende adetleri öyle değil kendileri uyduruyorlar diye düşünüyorum. Ya mesela bişey alınacak oluyor bizmi yapcaz diye şaşırıyorlar
Geçen sohbet arasında kv konuşuyorduk kına gecesi olursa masrafı kız tarafı karşılar diyor gerçekten öylemi bizim bildiğimiz kınayı erkek tarafı yapar
Konu sahibi hayatımda sizin kadar gözü aç bir insan görmedim.
Sözü erkek tarafı yapmaz,kız tarafı yapar. Nişanı da kınayı da aynı şekilde kız tarafı yapar. Erkek tarafı düğün ve evin büyük eksiklerini alır.
Siz ve aileniz kafanıza göre adet uydurup herşeyi karşı tarafa kitleyeyim derdindesiniz.
Bu yüzden size soğuklar, bu yüzden sizi istemiyorlar. Milleti sağılacak inek gibi gördüğünüz için. Pardon ama altın kaplama mı sizinki? Herşeyi erkek tarafı yapınca siz ne yapacaksınız?

Erkek anneleri not alın:
1. Geline nişan alışverişinde 10 yıllık yazlık ve kışlık tüm ihtiyaçları karşılancak
2.Geline ev, araba, kilosunca altın yapılacak
3. Ev düğünden önce gelinin zevkine göre a-z ye döşenecek
4. Düğün cırağan sarayında yapılacak, malum prenses alıcaksınız ne öyle fakir gibi düğün salonu falan
5. Nişanlıyken hergün aranıp hal hatır bir eksiği varmı diye sorulacak- evlenince asla aranmayacak. Evlerine hele hiç gidilmeyecek. Mümkün mertebe şehir hata ülke terkedilecek. En iyisi düğünün ertesi ölmek hata.
Bir oğlum var gelin böyle şeyler isterse benim isteklerim de ;
1) Gelin hergün evime gelip , temizliğimi , yemeğimi yapıp evine yatmaya gidecek
2) Misafirlerimin ikramlarını hazırlayacak
3) Aylık büyük temizliğimi yapacak
4) Torunuma benim adımı koyacak
5) Tüm bayramları benim evimde geçirecek
6) Hasta olunca bakacak
gibi gibi isteklerimi sıralarım işine gelirse 😂😂

Bir oğlum var gelin böyle şeyler isterse benim isteklerim de ;
1) Gelin hergün evime gelip , temizliğimi , yemeğimi yapıp evine yatmaya gidecek
2) Misafirlerimin ikramlarını hazırlayacak
3) Aylık büyük temizliğimi yapacak
4) Torunuma benim adımı koyacak
5) Tüm bayramları benim evimde geçirecek
6) Hasta olunca bakacak
gibi gibi isteklerimi sıralarım işine gelirse 😂😂
1.maddeyi güncelliyorum. Gelin benim evimde kalacak ve ebeveyn banyosu olan odada ben yatacam :KK53:

Aslında bu hediyeler birlik beraberliğe atılan küçük tatlı jestler ama bizim insanınmız bunu evrimleştirip farklı boyutlar katıp yapılan her jesti insanların boynuna yular etmiş ordan oraya çekmiş.
Annemin ceyizi bir kat yattak bir gelinlikmiş bir tel burma bilezik elti gelin gelmiş annemi ayırmışlar giderken 1 kilim 1 kat getirdiği yatağı verip 3 çocukla hadi git evini kur demişler.Ne yapmışlarsa berber yapmış babamla ne annesine gitmiş nede kaynanasına.
Biz böyle bir kültürün içinden gelip ne ara böyle olduk onu anlamıyorum.
Eskiden
Evlilik = sevgi,saygı,hoşgörü üzerine kurulurdu
Şimdi
Evlilik=Gösteriş,benclik,hortumculuk gibi evrildi

Sözüm meclisten dışarı benimki sadece bir gözlem.

Mesajın devamını yazmadan çıkmış, devamı

-üç oğlum var, mecbur hepsine aynısını yapmam lazım ayrımcılık olmasın diye. Ben hangi birine yetişeceğim? Altınıydı, düğünüydü, mobilyasıydı, gelinliğiydi yetmiyormuş gibi yazlık kışlık kıyafetlerinidemi ben alacağım. Ayıp ama ya, el vicdan, bu erkek ailelerin çektikleri ne, ama evlendikten sonrada erkek aileleri istenmiyor, gelin hanımların hepsi olmasada çoğu rahatsız oluyor kayın ailelerinden, aman gelmesin aman çağırmasın bizi aman görüşmeyelim moduna giriyorlar…

Bu ara kışlık montumu yalan olmasın 6-8 sene giydim, ben kendime almayayım elin gelini gelsin trip yapsın “aaa bana mont almadılar” diye… onuda bi zahmet kendisi veya ailesi alsın.

Oğullarım daha küçükler ama burayı okudukça Şimdiden içimi korku sardı.
Geçenlerde ben de aynı şeyi yazdım. Burayı okuyunca savaş boyalarımı sürüp bekleyesim geliyor.

Gardırop düzsünler demiyorum ama 1 tane alsın demesi canımı sıktı. Herşeyde az olsun kısıyım diye uğraşıyor bide takı alcaktık ben bileklik istemiştim nişan için almasın diye sorun çıkardı onuda almadım
bence begenmiyosaniz evlenmeyin .
istedikleriniz alinmiyorsa bunu nisanlinizla konusun .bir sey isteyecekseniz kv den degil nisanlidan isteyin .zaten nisan alisverisi yaomislar bide kislik alisveris istiyosunuz .bunu nusanliniza soylediniz mi !

Etrafı boşverin, nişanlandınız evlatlık verilmediniz. Nasıl ki evlenince eşek kadar adamların ayakkabısının temizliğinden sorumlu görülmemiz falan saçmaysa bu bahsettiğiniz durum da çok saçma.

Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Ben nişanlıyken herşeyi nişanlımla yani suanki eşimle hallettim , direk nişanlınızla halledin herşeyi, ayrıca aç açıkta kalmış gibi de davranmayın, montum yok hiç sormuyorlar demeniz çok tuhafıma gitti 🙄 daha önce nasıl alıyordunuz ki ...

Başkalarının nişanlıları bi ihtiyacını varmı diye sorarlar benimki daha hiç sormadı. Ailesi hiç aramıyor beni soğuklar çok
Bu konuda nişanlınızla konuşun, neden hiç ihtacın var mı diye sormuyorsun vb konuşun, ya ben nişanlıyken çalışıyordum asla böyle şeyler yaşamadım hatta nişanlımın parası kalmayınca ben de yardım ederdim ortak hallederdik herseyi, size tavsiyem acil iş bulun, evlenince de dimdik ayakta kalabilmek ve kimseye eyvallah etmemek için ekonomik özgürlüğünüzü kazanın, birilerinden biseyler beklemekle ömür zor geçer, hele şimdiden umursamaz ise evlenince daha da beter olur , ayaklarınız üzerinde durmadan evlenmeye çalışmanız büyük bir hata ...

Bunları geçtim hiç aramıyorlar nasılsın napıyosun diye çok soğuklar
Merak etme evlenince çok sıcak oluyorlar insanin evinden çıkmıyorlar, tanıma açısından yaptıkları çok yanlış, bence iyi ölçün tartın yanlış evlilik yapmayın, konu mont, ayakkabı almaya gelene kadar daha önemli sorunlarınız var , bastan belli etmişler kendilerini ...

Çok ilginç bir konu olmuş ama yorum yapanlar sanki Türkiye de yaşamıyor gibi yorum yazmışlar. Ben evlenirken 14 sene önce kayınvalidem hiç adetimiz yok dedi annemler alışverişe gidelim deyince. Israr etmedik. Eşimle ben cebimize kendi kazandığmız paraları koyup ihtiyaçları aldık. Benden yaklaşık 7-8 ay sonra görümcem evlendi tanışmadan sonra söz, nişan, düğün için alışverişe çıkıldı. Bana çeyrek bile takmayan kayınvalidem en azından bir Trabzon seti bir Erzurum burması olsun diye dünyaları aldırdı. Hiç utanmadı sıkılmadı bile yanımda konuşmaktan dünürlerle bunları. Belki kırıldım ama gönül koymadım çünkü eşim de ben de kendimize göre eksiksiz mutlu borçsuz evlendik. Görümcem 4 ay sonra ayrıldı ve kv si benim ona aldığım bijuteri küpelere varana kadar alınan don sütyene varana kadar götürdü.
Adetiniz varsa aileniz nişandan önce konuşacaktı sonradan tribe girmeye gerek yok. Kızına yaptırıp size yapmaması kayınvalidenizin karakterini yansıtır.
Arkadaşlarınıza da sorarlarsa çok şükür her şeyim var ihtiyacımı da evlenince eşim alır deyin. Mutlaka maaşı az da olsa işe girin. Evden iş yapın ama ne kayınvalide ne başkasından beklentiye girmeyin. Aynı çevreniz bebeğiniz olunca da aynı şeyleri söyleyecek babaanne ne aldı vb. Ya cevap vermeyin ya da biz alamıyor muyuz ki diye tersleyin

Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Afedersiniz iki günlük insanlara iç çamaşırınıza kadar aldırıyorsunuz, sonra size malları gibi davranınca noluyo yaaa oluyorsunuz. Altın isteyeni bile anlıyorum, çamaşır ne alaka ya? Buraya kadar düştük mü vah memleketin haline.

Tövbeler olsun ilk defa duyuyorum yazlık kışlık düzdürenlerde mi varmış vay çakallar:KK70:
Şaka bir yanada Allah öylelerinden korusun insan insanı çıkarları için istemez. Evlenmek böyle bir şey değil. Bu sanıyorsanız bence evlenmeyin yazık olur

Bu konu beni o kadar üzdü ki. Böyle büyümüşsünüz o yüzden de düşünceleriniz bu yönde. Ama inanın bunlar normal değil. Mehmet aslantuğ ne güzel demiş hiçbir kadın geleceğini bir erkeğin aşkına bırakmamalı diye. Eğitiminiz yoktur, yüksek maaşlı bir iş bulamayabilirsiniz ama lütfen çalışmayı düşünün. Yarın bir gün nişanlınızla evlenirsiniz kavga edersiniz, her şey olabilir. Bir tişört için bile kocanızın eline bakarsınız. Burada neler okuyoruz, lütfen kendi temel ihtiyaçlarınızı karşılamaya gayret edin.

Back
X