Adalet ve mutlak eşitlik kavramları birbirinden farklı, her hırsızı aynı kefeye koymam ben mesela ona keza kanun da koymaz.
İstediğimiz mutlak eşitlikse haftaiçi de ev ziyaretleri yasaklansın o halde. Çünkü maksat hastalığın yayılmasını engellemekse iş dışında sokağa çıkma yasağı getirilebilir, haftaiçi-sonu ayrımı olmaksızın yasaklanabilir. Yine burada da bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum.
Hırsız çocuğu için çaldıysa ve bu miktar hakikaten çocuğu için harcamaya yeterli ise o halde malvarlığıma yapılmış bir hırsızlığı da şikayet etmezdim. Adalet yalın basit ama çok derin bir mevzuu.. Mesela dünya üzerinde açlık varken çok yemekten şişmanlamak büyük bir adaletsizliktir. Ama tabi bu tarz düşüncelerle "geyik" başlıklı bir konuyu darlamayacağım :) Bu pesimist de nereden çıktı, dedirtmeyeceğim kendime o sebeple iyi geceler.
Bunun pesimistlikle alakali oldugunu düşünmüyorum aksine bana pollyanna geldiniz.
Adalet ve mutlak esitlik kavramlarını birbirilerinden ayrı tartarsaniz evet bu kaos ortamina düşersiniz. Neden? Çünkü eşitlik olmayan yerde adalet olamaz.
Esitlik demek degil ki Ahmet zenginse ali Ayse aysel de zengin olacak.
Mehmetin eli yoksa bekirinde olmayacak.
Adalet bu eşitsizlikte onlarin esitligini koruyan kurallari belirler.
Mutlak esitlik ise kurallar ve cezalar karsisinda her ne durumda olurlarsa olsunlar etik dışı hareketlerinde ceza alip toplum huzurunu bozmamalarini ve bu gibi benzer bir esitsizlik durumunda baska birinin ayni hatayi,sucu yapmasını engeller.
Bu iki kavram birbiriyle ortusmez ise kimi adnana gore suclu olur kimi aysun a gore suclu olur.
Ama dunya uzerinde etik ve uyulmasi gereken kurallari belirlemezsek böyle karışıklık olur. Oysa ki adnana gore suc olan aysuna gore de suc olmali ki toplumun adalet degeri, etik degerleri ve orf adeti olussun.
Gelelim hafta ici yasak olmayip 4 gun yasak olmasina. Hafta ici yasak olmayip kendi insiyatifinde ailesini gormeyen bulas icin yapılan çağrılar neticesinde buna uyan yuzlerce insan var milyonlarin uymadigi gibi. Bu durumda kendi etigine gore ve toplum etigine gore olumlu davranis yapmis birisini toplumun canini onemsemeyen birinin yasak oldugu halde bu yasagi cigneyerek o kisinin hakkini yemesi soz konusu.
Kendi insiyatifine birakildigi halde toplum yararina hareket eden birileri var ve siz kurallara ceza uygulamasina tabii olunan bir hareket karşısında sessiz kalacaginizi ,gormezden geleceginizi soyluyorsunuz.
Bu durumda mutlak esitlik diyen siz asil toplumun etigini dusunen adaletli kisiye ceza veriyorsunuz o gordugunuz insanlari adaletin yargi merciilerine teslim etmeyerek.
Konu geyik olabilir genel hatlarla dusuncelerimiz vardir. Geyigi hobi olarak yapıyoruz.