Müzik Dersleri Gitar- Temel Kavramlar

AYN

SİDİKLİ
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
1.489
7
Notaların uluslararası literatürdeki isimlerinin bilinmesi, her yerde nota veya "akor" (aynı anda birden çok notanın tınlatılması) olarak karşınıza bu şekilde çıkacağı için önemlidir Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Gitarda yan yana olan iki perde arası yarım (1/2) sestir. Batı müziğinde kullanılan en dar satndart ses aralığı da budur.
Aşağıdaki tabloda gitar klavyesi üzerindeki notaları görüyorsunuz. Yazım ve şablon tekniği açısından en kalın tel (E) her zaman en altta olarak resmedilir

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
Sağ el çalış pozisyonlarında parmak veya pena kullanılır. Klasik gitar tekniğinde ve arpejde (akor seslerinin çeşitli düzenlerde ayrı ayrı tınlatılması) genellikle parmak kullanılır. İspanyolca parmak isimlerinin ilk harfleriyle literatüre geçen gösterim; baş parmaktan başlayarak sırasıyla :
Başparmak : P
İşaret : i
Orta : m
Yüzük : a
olarak isimlendirilir.

Hertürlü gitarı çalarken kullanılan yaygın ve ideal bir yöntem de pena kullanımıdır.



Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Pena doğrudan gitarın gövdesini gösterecek şekilde tutulmalıdır
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
[Pena işaret parmağın ilk boğumunun kenarı ile baş parmağın ilk boğumunun altı arasında tutulur. /B]
Sol El Tutuş Pozisyonları

Baş parmak sapın arkasında; etli kısmı sapın ortalarına yaslanacak ve yukarıya doğru taşmayacak pozisyonda tutulmalıdır. Elin iç kısmı (parmak diplerinden başlayarak) gitar klavyesinin altında uzakta, parmak hareketlerini engellemeyecek biçimde durmalıdır. Parmakların bastığı telleri dik görmeleri sağlanmalı, hepsinin uçları başparmağı gösterecek biçimde durmalıdır. Bu pozisyonu sağlamak için bileğinizi oldukça bükülmüş pozisyonda tutmalısınız. Sürekli bu modeli aklınızda bulundurarak düzenli egzersizlerle mükemmel tutuşa yaklaşmalısınız. Kolay geldiği için teknik dışı hareketler yapmanız uzun vadede aleyhinize olacaktır.

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
Gitarların akort ayarı genel olarak bir telin seçilen tek bir referans noktasına göre akort edilmesi yoluyla gerçekleştirilir. Gitarın en kalın telinin (E) 5. perdesi la (A) sesi olmalıdır. 440 Hz. lik frekansa sahip bu notayı A sesi akortuna sahip diyapazon, bir tuşlu çalgı veya akortlu olduğuna güvendiğiniz bir başka enstrüman ile sağlayabilirsiniz. Ayrıca normal hatlı bir telefondaki "çevir sinyali" de A-440 Hz. sesine gönül rahatlığı ile akort yapılabilecek derecede yakındır. Piyasada gitarın tüm tellerinin seslerini veren akort düdükleri veya elektronik akort cihazları (tuner) da bulumaktadır
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
En kalın telin 5. perdesi ve hemen altındaki telin boş sesi grafikte görüldüğü üzere "A" notasıdır. Yani en kalın telinin 5. perdesi "A" notası olacak şekilde akortlanmış gitarın, üstten ikinci teli de boş çalındığında aynı sesi vermelidir. Benzer mantıkla kalından inceye doğru tellerinizi, yukarıdaki tabloya uygun akortlayabilirsiniz. Kısaca akortta kalından inceye "beş-boş" metodu geçerlidir. Sadece sol (G) ve si (B) kalın olanın 4. perdesi ince olanın boş çalınması ile eşitelinir "dört-boş".
 
aynım canım paylasımın ıcın tesekkurler
 
Son düzenleme:
penayla çalamıyorum ben, tırnaklarım sorunlu uzatamasam da insan alışıyo bi süre sonra.
 
gitarı aldık ama aksesuar oldu giittii melodi yapamıyorum bi türlü
senağlama
 
benimkide aynı aksesuar oldu :KK43:( o kadar çok seviyorum ki gitarı binbir hevesle aldım evlendikten sonra kursa da gidemedim :çok üzgünüm:
 
ben gitaristim güzel göstermişler tabi bunlar tam temel bilgiler değil çünkü gitarın bir çok temeli vardır ama paylaşım için tşka.s
 
ben gitaristim güzel göstermişler tabi bunlar tam temel bilgiler değil çünkü gitarın bir çok temeli vardır ama paylaşım için tşka.s

o bilgileri koyduğumda ben de temel öğrencisiydim:)
detayları sizden alalım ve bilgilenelim:)
 
bende hevesle gıtar aldım duruyo evde ögrenmeyıde istiyorum ankarada ders veren biyer bılıosanız yazarmısınız adress
 
abow tam bıze lazım olan seyde resımler görünmüyo...
eklersen belıkı benım sıpada tatılde ıkı bıseyler ögrenır...
 
benim sipa 1. gitarin sapini bi güzel ayirmis
gecen gittik yeni bi gitar daha aldik yok anam cocukda heves yok,
yok ama haftaya gidip müzik bir okuluyla görüscez.
belki ilgisi ceken baska bi enstürüman kesfederiz.
ahh benim öle bi firsatim olucakdi ki:nazar:
 
X