Artvin'in sahil ilçelerinden biri olan Hopa'da bir üst geçitte Behçet Kemal Çağlar'ın bir sözü var, "Hopa'yı gördüğüm ilk dönemeçten sapalı, anladım bendeki ruh ezelden Hopalı". Bizim durum da böyle gibi biraz, görmeden vurulmuşuz :)
Kesinlikle gidin görün, ayak izim olmayan ilçesi yok Artvin'in, hiçbir yerini diğerinin önüne koyamam. Bir il komple muhteşem bir hırçınlıkta, akıl almaz bir vahşi güzellikte olabilir mi? Oluyormuş.
En kısa sürede hayırlı vesilelerle gidin inşallah. Minicik çarşısında turlayın, etrafını saran dağları seyredin keyifle.. Üstelik Cankurtaran tüneli de açıldı geçenlerde, artık eskisinden daha da kolay ulaşım.
Ben de Artvin,Mardın ,ve Kars istiyordum. Artvin'e gittim hem de gençlik kampıyla, o kadar çok sevdim ki orayı anlatamam. Dağların arasında bir gençlik kampı, altmış tane genç insan, dağın tepesine çıkarken üstünüze inen sis, bir adım ötenizi görmemeniz, yemyeşil dağlar, çiçekli ovalar, o güzelim Şavşat evleri, naif insanları, Kazım' un memleketi güzel Hopa ve insanları, teneke tavuklar, ateş bası gitar dinletileri, ve o güzelim Artvin Horonu:) . Şimdi bile yüzüm gülerek anımsıyorum herşeyi. Tek dumurluk şeyi ise, Artvın merkezin otogarı:) Artvin in ilçeleri çok güzel.
Gelgelelim Mardin'e daimi askım bu kent, Mezopotamya'ya , o kadim topraklara bakan bu güzel şehir. Etnik ve dini olarak farklılıkları bir arada barındırması, dehşet güzel taş işçiliği ile göz kamaştıran tarihi yapılar, daracık sokaklar, Süryani kilisesi, Süryani şarabı, o daracık sokaklar koşuşturan rengarenk saçlı çocuklar, renkli kıyafetleri ile salınan kadınlar... Henüz gitmedim ama gideceğim.
Ve Kars ... Kışın ayrı yazın ayrı güzel, burası da etnik ve dini olarak çok karışık bir yer. Alman'ından, Rus'una , Azeri'sinden Türk'üne, Kürt'üne , Kırgızına , Terekemesine , Alevi'sinden Sunnisine, oradan Ortodokslara ve Malakanlılara bir çok kültüre ev sahipliği yapmış ve yapıyor olan güzelim şehir. Rus mimarisinin güzel örneklerini bulabileceğiniz, geniş caddeleri, Ani harabeleri ile nam salmış o güzelim şehir. Bu da henüz gitmediğim ama gideceğim bir şehir.
Ne konu oldu bu ama yüzüme bir gülümseme yerleştirdi.
Devletin gençlik kampları var ben bunlardan biri ile gittim yıllar önce aynı şey mi artık bilmiyorum ama
http://genclikkamplari.gsb.gov.tr/Modul/BasvuruSartlari.aspx