Gücüme gitti ama yanlış mı düşünüyorum?

gul2016

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2019
6.280
13.196
198
Biz evimizi kentsel dönüşüm ile müteahhite %50 anlaşarak inşaata verdik. Bu sırada aynı zamanda dostumuz olan bir emlakcı ile ortak bir arsa aldık. Bu teklif emlakcı arkadaşımızdan geldi. Biraz birikmiş paramız vardı ama arsa almaya yetmiyordu. Emlakçı arkadaşımızın da parası yetmiyordu, dolayısıyla ortak aldık. Kendisi bir süre sonra bir miktar karla satabileceğimizi söyledi. Biz de kabul ettik. Arsa başka bir emlakcının portföyünde olduğu için alırken komisyon ödedik. Satma aşamasına geldiğimizde bizim muteahhit arsaya talip oldu. Emlakcıya arsa karşılığında bizim inşaattan kendisine isabet eden daireyi vermeyi teklif etmiş. Yani takas teklif etmiş. Aldığımız daire yine emlakçı arkadaşımız ile ortak olacak. Anlaşma sağlandı. Buraya kadar bir sorun yok. Ancak emlakçı arkadaşımız arsanın muteahitte satışından ayrı ve dairenin alımından ayrı olmak üzere bizden iki kere %2 komisyon istiyor. Kurumsal bir emlak şirketinde çalıştığı için komisyon almak zorunda olduğunu ifade ediyor. Ancak bu benim bir parça gücüme gitti. Yani bizim yerimizi bize sattı üstüne de komisyon aldı gibisinden oldu. Üstelik kendisi de ortak. Bu normal bir şey mi yoksa yanlış mı düşünüyorum? Dostumuz olduğu için de sesimizi çıkarmadık.

İşte dostluk olmaz. İş iştir ne yazık ki

İşte dostluk olmaz. İş iştir ne yazık ki
Yani dostunla iş yapma derler, doğrudur bu, bir pürüz çıkarsa dostluk bozulur ama yine de (iş olarak değerlendirdiğimizde de) bu komisyon olayı normal mi sizce? Yani adam emlakcı olarak bir iş yapmadı. Müşteri bulmadı, daire bulmadı. Teklif bizim muteahitten geldi, alınan yer de bizim evin arsasında olan bir daire.

Son düzenleme:
Her alım satımda komisyon ödenmek zorunda mı? Eğer zorundaysa yapabilecek bir şey yok. Zorunluluk yoksa bunun adı kazık.

Her alım satımda komisyon ödenmek zorunda mı? Eğer zorundaysa yapabilecek bir şey yok. Zorunluluk yoksa bunun adı kazık.
Kurumsal şirketlerde emlakcının aldığı %2 komisyonun belli bir yüzdesini kurum alıyor, gerisi emlakcıya kalıyor. Şimdi bu emlakcı arkadaş arsanın %50sini kendisine aldı. Arsanın yerine takas alacağımız dairenin %50si de onun olacak. Kendisine mal alıyor satıyor diye laf olmasın diye işi resmi yapmak istiyor, bunu anlayış ve takdir ile karşılıyorum; bu yüzden kuruma verilen yüzdeyi yine öderdik ama kendisine buradan pay almaması gerekir diye düşünüyorum, dost olduğumuz için değil kendisi de ortak olduğu için diye düşünüyorum.

Bence konuşun. Eğer ortak ise zaten yarısını kendisi ödemek zorunda. Hem ödemiyor hem de pay mı alıyor?

İş iştir payını almak isterse hakkıdır, ama ortak olduğu için komisyonun yarısını ödemek zorunda.

Emlakçı aracılığı ile satış yapıldı ise evet hakkı olan odur. Yani bulması bulmaması değil, satışı onun aracılığıyla yapıp yapmadığınız önemli.

Ortaksa satılan arsanın komisyonuna onunda para katması gerekmiyor mu? Komisyon parası neden sadece sizden çıkıyor? Arsa satılınca para almayacak mı?

İş başka arkadaşlık başka ama ortak alınan yerde kendisi de komisyon ödedi mi hepsi size mi kaldı bu kısmı anlamadım

Ortak ise emlakçı değil reisi cumhur dahi olsa oda %2 nin yarisini ödeyecek.

Ama müşteriyi o bulduysa veya çalıştığı şirket aracılığıyla olduysa durum değişir.

Ortaksa satılan arsanın komisyonuna onunda para katması gerekmiyor mu? Komisyon parası neden sadece sizden çıkıyor? Arsa satılınca para almayacak mı?
Genelde o işte alıcı ve satıcı ikiside %2şerden toplam %4lük komisyon öder emlakçıya. Yani tam anlayamadım ama adam kendisi satıyormuş zaten bunu. Ama evrak işlerine de yansıtmak istiyor. Yani alıcı yada satıcı kendisi ise oda eklemiş gösterebilir.

Ben şeyi tam anlayamadım bu %4lük komisyon payının hepsini konu sahibi mi ödemiş? Eğer öyleyse sadece %2lik kendine düşen payı ödemesi gerekmez mi konu sahibinin.

Valla kafam yandı. Emlakçı bi kataküllü mi yapmış napmış anlayamadım. Hem satıştan gelen parayı alıyor hemde satıştan komisyon alıyor. Adam iyi sistem kurmuş he win win

Yok hayır %2 ödemiş işte. Yani aslında hukuken yanlış bişey yok gibi duruyor. Benim anlamadığım kim kime sattı aldı.
Şimdi bidaha okuyunca iki aşamada 2 defa ödemiş. Oda ilki arsa almak için yani . Ona okey o mantıklı başka bir emlakçıdan alınmış ödenmeli. Birde galiba tapu alımı için istenmiş. Aslında burda yanlış bişey yok. İşler doğru gidiyor komisyonda haksızlık yok. Sadece 2 2 iş yapılmış yani.

Alırken başkasından alıp satarken ortakları sattıkları için komisyon almış sanırım adam. Evet hukuken bir açık yok gibi ama adam güzel sistem kurmuş valla.

E peki ortak olmadan kendisi alıp satsaydı arsayı yine ödeyecek miydi acaba? Kurumsal firma olduğu için almak zorundayım komisyonu demiş ya.

Emlakçı aracılığı ile satış yapıldı ise evet hakkı olan odur. Yani bulması bulmaması değil, satışı onun aracılığıyla yapıp yapmadığınız önemli.

İş başka arkadaşlık başka ama ortak alınan yerde kendisi de komisyon ödedi mi hepsi size mi kaldı bu kısmı anlamadım

Ortak ise emlakçı değil reisi cumhur dahi olsa oda %2 nin yarisini ödeyecek.

Ama müşteriyi o bulduysa veya çalıştığı şirket aracılığıyla olduysa durum değişir.
Anladım. Teşekkür ederim. Ortak ödedik. Kuruma ödenene itirazım yok, onu zaten ortak öderdik ama kendisine isabet edecek payı da ortak ödüyoruz, hem karşı tarafın hem de bizim. Ben biraz safım, çünkü ben olsam ben bu arsayı kar yapmak için aldım, karımı yaptım, satıyorum derdim ve üstüne oradan bir de komisyon almazdım ortağımdan. Müsteriyi de daireyi de o bulmadı, müşteri bizim, daire de bizim. Neyse kapitalist düzende böyle işliyor işler diyeceğiz :)

Vergilendirme olayından dolayı olabilir. Evrak vs işlemleri için alınıyor ya. Ee zaten emlakçılarda güzel kârlı çalışıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…