Iyi aksamlar hanimlar,
Abimin nisanlisi, yani yengem, normalde aramiz iyidir. Sevilen biri. Öyle kendisine ölüp bitmem ama yaslarimizda yakin oldugu icin genelde iyi anlasiriz (yengem 23 yasinda ben 19 yasindayim). Kendisinin en nefret ettigim huyu ise sürekli tartisirken üste cikmaya calismasi ve dedigim dedik biri olmasi. Dün aksam bizdeydi. Kuzenim ve karisida bizdeydi. Kuzenim iki ay once basi kapali biriyle evlendi. Bu bizim ailede bir ilk. Ama cagdas bir aile oldugumuz icin asla dislamadik, onu bagrimiza bastik. Saygi duyuyoruz sonuna kadar, cunku oda bize saygi duyuyor. Abim, yengem, kuzenim ve karisi dördü bir konu hakkinda konusuyorlardi. Politika hakkinda ve biraz din ilede alakaliydi. Sonra yengem ve kuzenimin karisi tartismaya ikisi devam etti. Ilerleyen zamanda yengem birden kiza 'ben normalde bu tarz konular hakkinda asla türbanli insanlarla muhattap olmam, seninle bile fazla konustum aslinda, daha fazla konusmayacagim sen istersen tek basina tartismaya devam edebilirsin' dedi. Herkes sok. Annem yengeme 'o nasil laf öyle kizim' dedi. Ondan hemen sonrada kuzenim 'lutfen aciklama getirir misin neden oyle dusunuyorsun' dedi. Yengemde 'basi kapali insan zaten ben inancliyim diye bagiriyor, o insanin hayat felesfesi yasam bicimi zaten din. Oyle bir insan bence objektif dusunemez ve bakamaz olaylara, mutlaka din ile karistirir' dedi. Daha sonrada abim 'hakli aslinda' demesinmi... kuzeni ve esim 'gec oldu gidelim' bahanesiyle gittiler annem kalin diye israr etmesine ramen. Yengemde piskin piskin 'bana darilmayin lutfen ben sadece dusuncelerimi soyledim' dedi. Onlar gitti kimse bu konuyu acmadi. Ilerleyen saatlerde ben yengeme ayip ettin zaten kizin ailesi evlenmelerine zor ikna oldular bari evlendikten sonra huzurlu olsun dedim. Yengemde 'kimse ona git farkli mezhepten biri ile evlen aileni cigne demedi. Madem ailesine duskun o zaman imamla evlenseydi' dedi. Sonra abim ilk defa 'tamam ya uzatmayin bu konuyu herkesin inanci kendine' dedi konu kapandi. Aslinda kuzenimin karisi ve yengemde ayni mezhepten ama gorusler tamamen farkli. Yengemle bu yasananlardan sonra ona bakis acim tamamen degisti, ben bir daha ona guvenemem, bir sey anlatamam. Sanki surekli beni bakislariyla eziyor gibi, kucumsuyor gibi. Arama mesafede koyamam, yengem sonucta. Sizce onu degistirmenin veya en azindan daha saygili biri haline getirmenin yolu var mi? Biraz çekiniyorum ondan ne zaman ne yapacagi ne diyecegi pek belli olmuyor.