• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelik döneminde progesteron hormonu alımı otizm riskini artırır mı

lilaleylak

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2025
7
0
1
35
Kızlar hamilelikte progestan kullanımının otizm ile bağlantısına dair bilginiz var mı? Böyle duyumlar alıyorum ve İnternette de bununla ilgili makaleler gördüm. Elbette pek çok insan kullanmıştır ve kullanmaya da devam ediyordur ama insan yine de tedirgin oluyor. Ben ilk gebeliğimde hiç kullanmamıştım, şu an 2. gebelik. 4,5 aylık hamileyim ve hemen hemen 2-3 ay boyunca hekimimin tavsiyesiyle kullandım.
Gebeliğinde bu hormonu kullanmış ve şu an özellikle 3 yaş üzeri çocuğu olanların görüşlerini bekliyorum

Son düzenleme:
Kızlar hamilelikte progestan kullanımının otizm ile bağlantısına dair bilginiz var mı? Böyle duyumlar alıyorum ve İnternette de bununla ilgili makaleler gördüm. Elbette pek çok insan kullanmıştır ve kullanmaya da devam ediyordur ama insan yine de tedirgin oluyor. Ben ilk gebeliğimde hiç kullanmamıştım, şu an 2. gebelik. 4,5 aylık hamileyim ve hemen hemen 2-3 ay boyunca hekimimin tavsiyesiyle kullandım.
Gebeliğinde bu hormonu kullanmış ve şu an özellikle 3 yaş üzeri çocuğu olanların görüşlerini bekliyorum
zaten vucutta eksıklık olursa cocuk dusmesın ya da kanama olmasın dıye verılen bı hormon. nasıl otızme baglamıslar ? makalelerı merak ettım

Ohoo biz tup bebek anneleri olarak yandik o zaman. Icimiz disimiz progesteron zira 🤣

Saka bir yana, gptye de sordum:

Otizmin nedenleri hâlâ tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, genetik faktörler başta olmak üzere; bazı çevresel etkenler de araştırılmaktadır. Ancak:

• Progesteron içeren ilaçların (Progestan gibi) otizme yol açtığına dair güçlü, net, tekrarlanabilir bir bilimsel bulgu yoktur.
  • Yapılan bazı hayvan çalışmaları veya gözlemsel insan çalışmaları, hormonal dengenin sinir sistemi gelişimini etkileyebileceğini düşündürmüş olsa da, bu veriler klinik öneri düzeyinde değildir.
  • Doktor kontrolünde ve gebeliği destekleme amacıyla verilen progesteronun faydaları, olası teorik risklerden çok daha fazladır.

Progesteron kullanimi ile otizm riski arasinda kanitlanmis dogrusal bir korelasyon olsa doktorlar verir mi hic? Hangi makaleleri okudugunuzu merak ettim. Yollayabilir misiniz?

Makalenin linkini paylaştım fakat yönetici onayı gerekiyor Siz Google'a Progestan ve otizm yazın "pmc.ncbi.nlm." sitesinde okuyabilirsiniz.

Makalenin linkini paylaştım fakat yönetici onayı gerekiyor Siz Google'a Progestan ve otizm yazın "pmc.ncbi.nlm." sitesinde okuyabilirsiniz.
Makaleyi okudum, makalede otizm spektrum bozuklugundan bahsetmiyor. Progesteronun fetus sinir sistemi gelisimindeki rolunden bahsediyor ve hatta faydali oldugu boyutlardan bahsedilmis. Otizm ve progesteron/estradiol iliskisi ile ilgili yayimlanmis bir tipta uzmanlik tezi var. O da otizmli bireylerin fetal duzeyde anlamli duzeyde daha az progesterona maruz kaldigindan bahsetmis. Yani aslinda dusuk seviyelerin iliskili olabilecegi belirtiliyor, yuksek degil.

Böyle bi makale olduğuna inanamıyorum suan da 🤔
Tüp bebek yapıp kullanmayan var mı ki bu ilacı

Makaleyi okudum, makalede otizm spektrum bozuklugundan bahsetmiyor. Progesteronun fetus sinir sistemi gelisimindeki rolunden bahsediyor ve hatta faydali oldugu boyutlardan bahsedilmis. Otizm ve progesteron/estradiol iliskisi ile ilgili yayimlanmis bir tipta uzmanlik tezi var. O da otizmli bireylerin fetal duzeyde anlamli duzeyde daha az progesterona maruz kaldigindan bahsetmis. Yani aslinda dusuk seviyelerin iliskili olabilecegi belirtiliyor, yuksek degil.
Epidemiyoloji çalışmamız bir arada ele alındığında, doğum öncesi progestin maruziyetinin ASD yaygınlığıyla güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösterdi ve sıçanlarda yapılan deneyler, doğum öncesi progestinle kirlenmiş deniz ürünlerinin tüketiminin otizm benzeri davranışlara neden olduğunu gösterdi. Doğum öncesi progestin maruziyetinin ASD gelişimiyle ilişkili olabileceği sonucuna vardık.

Makalenin sonucu kısmında bu yazdığına göre söylediğiniz yargıya hangi bölümden vardığınızı anlamlandıramadım. Elbette Umarım kullandığımız sentetik progesteronların yavrulara hiçbir zararı olmamıştır. Fakat bu çalışma Bunun aksini savunuyor gibi görünüyor

Epidemiyoloji çalışmamız bir arada ele alındığında, doğum öncesi progestin maruziyetinin ASD yaygınlığıyla güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösterdi ve sıçanlarda yapılan deneyler, doğum öncesi progestinle kirlenmiş deniz ürünlerinin tüketiminin otizm benzeri davranışlara neden olduğunu gösterdi. Doğum öncesi progestin maruziyetinin ASD gelişimiyle ilişkili olabileceği sonucuna vardık.

Makalenin sonucu kısmında bu yazdığına göre söylediğiniz yargıya hangi bölümden vardığınızı anlamlandıramadım. Elbette Umarım kullandığımız sentetik progesteronların yavrulara hiçbir zararı olmamıştır. Fakat bu çalışma Bunun aksini savunuyor gibi görünüyor
Benim okudugum makale basligi bu:

Progesterone Actions During Central Nervous System Development​

Ve sonuc kisminda: Understanding the precise role of progesterone and other steroid hormones is relevant to the overall comprehension of the nervous system development and its subsequent normal functioning during life seklinde belirtiyor yani aslinda sinir sistemi gelisimini deki etkisinden bahsediyor. Sizin makalenin basligi nedir? Bahsettiginiz sekilde arattigimda bunu buldum.

Anladım, sanırım farklı makalelerden bahsediyoruz :) bahsettiğim makale başlığı şöyle:

Prenatal Progestin Exposure Is Associated With Autism Spectrum Disorders​

Anladım, sanırım farklı makalelerden bahsediyoruz :) bahsettiğim makale başlığı şöyle:

Prenatal Progestin Exposure Is Associated With Autism Spectrum Disorders​

Buldum makaleyi, evet goz attim, ozellikle methodology kismina. Bu calisma nedensellik değil, ilişki çalışması. Yani, makale “progestin otizme neden olur” demiyor; “progestin maruziyeti olanlarda otizm görülme oranı daha yüksek” olduğunu raporluyor. Yani soyle soyleyebilirim, evet progesteron maruziyeti olanlarda daha yuksek bulundu ama diger degiskenler kontrol altinda tutulabildi mi? Hayir, cunku bu bir regresyon calismasi degil, iliskisel calisma. Yani belki de katilimci grubu cocuklarin maruz kaldigi baska bir etmen var arastirmacilarin bilmedigi, bir kimyasal olabilir, genetik yatkinlik olabilir, ki OSB nin bilinen ve kabul edilen en yaygin sebebi genetik faktorlerdir. Katilimci grubundaki tum cocuklarin ayni genetik yatkinliga sahip olamayacabilecegi dusunulurse. Yani bu sekilde bi sweeping generalization yapmak uygun olmaz. Uzun zaman icinde, bu konu üzerine etki (regresyon) calismalarinin yapilmasi ve ozellikle hayvanlar degil insan uzerinde olmasi gerekmekte boyle bir iddiaya dogru diyebilmek icin.
Yine de hamilelikte bildiginiz uzere cokca ilac kullanilabiliyor ozellikle tup bebekte. Ilaclar risk ve sonuc iliskisi goz onune alinarak doktor tavsiyesinde kullandigi surece guvenli, en azindan ben oyle dusunuyorum.
Mesela ben hem tup bebek sebebiyle, hem de ufak bi kanama gecmisim oldugu icin progesteron kullandim, hala da kullaniyorum, kullanmasam benim icin veya tum dusuk tehdidi gecirmis anneler icin daha agir sonuclar olabilir. Literaturu arastiridigimda bahsettiginiz tarz calismalar azinlikta, biz cogunluga ve guzel örneklere odaklanalım derim. Cunku su an elimizden baskasi gelmez.

Kullanıp çocuğunda otizm olmayan birçok tanıdığım dışında literatürde yer alan tek tük çalışmanın bilimsel olarak sonuca varmada yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Çalışmalar yapılırken birçok kısıtlılık vardır ve bunlar sonucu tümüyle etkileyebilir. Şu an günümüzde kabul gören, kılavuzlara giren uygulamaların bile aksini iddia eden çalışmalar vardır. O yüzden takip etmemiz gereken kaynak güvenilir kılavuzlardır.

Ben kullandım ilk gebeliğimde oğlum biraz değişik 😬
Otizmli değil ama küçüklükte bazı belirtiler gösteriyordu.
1.5 yıl ergoterapi aldı. 4 yaşında şimdi daha iyi . Şu an sadece dehb belirtileri var.

Ama bir de folik asit olayı var hangisinden bu kadar para döktük ergolara onu da yazsa bu makaleler 😂

Sevgili anneler,
Tıpta hiçbir şey %100 kesin değil zaten; yani bir neden, her durumda aynı sonuca yol açmıyor. Nitekim bu makale ve diğer duyduklarım, söz konusu iki durum (otizm ve progesteron kullanımı) arasında bir ilişki olabileceği ihtimalinden bahsediyor, yanlış anlamadıysam. Yani ortada kesin bir kanıt yok, sadece varsayımlar var.
Mesleklerinizi bilmiyorum ama bu makale ve benzerlerini bilimsel veriler üzerinden tartışalım, vaka-kontrol gruplarını veya örneklem yetersizliklerini müzakere edelim diye paylaşmadım. Benim bu siteye yazmaktaki amacım, belki de biraz içimi rahatlatma çabası. Yani bu ilacı kullandığı hâlde çocuğu sağlıklı olanlardan örnekler duymak (örneğin, “Ben kullandım, çocuğum şu an 5 yaşında; zeka ve sosyal gelişim açısından gayet sağlıklı”) bana en azından gereksiz kaygılardan uzak durmak açısından iyi geliyor. Zira çevremde bu konuda örnek ya da fikir alışverişinde bulunabileceğim birileri pek yok. Buna isterseniz "züğürt tesellisi" deyin, isterseniz başka bir şey… Ben bu yazıyı, bu endişeyi daha geniş bir kitleyle paylaşarak, kendimi bunun geçerli olmadığına ikna edebilmek için yazdım.
Çünkü ablamın kızı 6 yaşında ve ağır otizmli; tek kelime konuşmuyor. Ablam hamileliğinde progesteron kullanmıştı. Elbette ki sadece bu değil; kendisinin ve eşinin yaşı, hamilelikte geçirdiği diğer sorunlar ve özellikle babasından gelen genetik yatkınlık gibi başka faktörler de vardı. Ancak sadece otizm ve progesteron ilişkisi açısından baktığımda, bu durum bana sürekli ablamın yaşadıklarını hatırlatıyor.
Ben ise ilk hamileliğimde (şu an 4 yaşında olan oğluma hamileyken) bu ilacı hiç kullanmamıştım. Fakat şu an ikinci hamileliğimde, özellikle ilk trimester boyunca düzenli olarak fitil şeklinde kullandım. Tüm bu duyumlar, okuduklarım ve şu an 5 aylık hamile olmam, açıkçası beni oldukça tedirgin ediyor.

Umarım derdimi bir nebze olsun anlatabilmişimdir.

Ben kullandım ilk gebeliğimde oğlum biraz değişik 😬
Otizmli değil ama küçüklükte bazı belirtiler gösteriyordu.
1.5 yıl ergoterapi aldı. 4 yaşında şimdi daha iyi . Şu an sadece dehb belirtileri var.

Ama bir de folik asit olayı var hangisinden bu kadar para döktük ergolara onu da yazsa bu makaleler 😂
Ekran maruziyeti var mıydı peki? Benim yeğenimde hemen hemen 1 yaşından aşırı ekran maruziyeti oldu

Sevgili anneler,
Tıpta hiçbir şey %100 kesin değil zaten; yani bir neden, her durumda aynı sonuca yol açmıyor. Nitekim bu makale ve diğer duyduklarım, söz konusu iki durum (otizm ve progesteron kullanımı) arasında bir ilişki olabileceği ihtimalinden bahsediyor, yanlış anlamadıysam. Yani ortada kesin bir kanıt yok, sadece varsayımlar var.
Mesleklerinizi bilmiyorum ama bu makale ve benzerlerini bilimsel veriler üzerinden tartışalım, vaka-kontrol gruplarını veya örneklem yetersizliklerini müzakere edelim diye paylaşmadım. Benim bu siteye yazmaktaki amacım, belki de biraz içimi rahatlatma çabası. Yani bu ilacı kullandığı hâlde çocuğu sağlıklı olanlardan örnekler duymak (örneğin, “Ben kullandım, çocuğum şu an 5 yaşında; zeka ve sosyal gelişim açısından gayet sağlıklı”) bana en azından gereksiz kaygılardan uzak durmak açısından iyi geliyor. Zira çevremde bu konuda örnek ya da fikir alışverişinde bulunabileceğim birileri pek yok. Buna isterseniz "züğürt tesellisi" deyin, isterseniz başka bir şey… Ben bu yazıyı, bu endişeyi daha geniş bir kitleyle paylaşarak, kendimi bunun geçerli olmadığına ikna edebilmek için yazdım.
Çünkü ablamın kızı 6 yaşında ve ağır otizmli; tek kelime konuşmuyor. Ablam hamileliğinde progesteron kullanmıştı. Elbette ki sadece bu değil; kendisinin ve eşinin yaşı, hamilelikte geçirdiği diğer sorunlar ve özellikle babasından gelen genetik yatkınlık gibi başka faktörler de vardı. Ancak sadece otizm ve progesteron ilişkisi açısından baktığımda, bu durum bana sürekli ablamın yaşadıklarını hatırlatıyor.
Ben ise ilk hamileliğimde (şu an 4 yaşında olan oğluma hamileyken) bu ilacı hiç kullanmamıştım. Fakat şu an ikinci hamileliğimde, özellikle ilk trimester boyunca düzenli olarak fitil şeklinde kullandım. Tüm bu duyumlar, okuduklarım ve şu an 5 aylık hamile olmam, açıkçası beni oldukça tedirgin ediyor.

Umarım derdimi bir nebze olsun anlatabilmişimdir.
Tup bebek yapanlarin neredeyse hepsi bu ilaci kullaniyor. Cok yakinim ayni sekilde tup bebekle cocuk sahibi oldu. Progestan da kullanmisti tup bebek sebebiyle. Ikizleri su anda 3 yasinda ve cok sagliklilar, hatta biraz ileri zekali bile diyebilirim. Konusma , sosyal beceriler ve ince motor becerileri yasitlarindan onde gidiyor.

Back
X