Sevgili anneler,
Tıpta hiçbir şey %100 kesin değil zaten; yani bir neden, her durumda aynı sonuca yol açmıyor. Nitekim bu makale ve diğer duyduklarım, söz konusu iki durum (otizm ve progesteron kullanımı) arasında bir ilişki olabileceği ihtimalinden bahsediyor, yanlış anlamadıysam. Yani ortada kesin bir kanıt yok, sadece varsayımlar var.
Mesleklerinizi bilmiyorum ama bu makale ve benzerlerini bilimsel veriler üzerinden tartışalım, vaka-kontrol gruplarını veya örneklem yetersizliklerini müzakere edelim diye paylaşmadım. Benim bu siteye yazmaktaki amacım, belki de biraz içimi rahatlatma çabası. Yani bu ilacı kullandığı hâlde çocuğu sağlıklı olanlardan örnekler duymak (örneğin, “Ben kullandım, çocuğum şu an 5 yaşında; zeka ve sosyal gelişim açısından gayet sağlıklı”) bana en azından gereksiz kaygılardan uzak durmak açısından iyi geliyor. Zira çevremde bu konuda örnek ya da fikir alışverişinde bulunabileceğim birileri pek yok. Buna isterseniz "züğürt tesellisi" deyin, isterseniz başka bir şey… Ben bu yazıyı, bu endişeyi daha geniş bir kitleyle paylaşarak, kendimi bunun geçerli olmadığına ikna edebilmek için yazdım.
Çünkü ablamın kızı 6 yaşında ve ağır otizmli; tek kelime konuşmuyor. Ablam hamileliğinde progesteron kullanmıştı. Elbette ki sadece bu değil; kendisinin ve eşinin yaşı, hamilelikte geçirdiği diğer sorunlar ve özellikle babasından gelen genetik yatkınlık gibi başka faktörler de vardı. Ancak sadece otizm ve progesteron ilişkisi açısından baktığımda, bu durum bana sürekli ablamın yaşadıklarını hatırlatıyor.
Ben ise ilk hamileliğimde (şu an 4 yaşında olan oğluma hamileyken) bu ilacı hiç kullanmamıştım. Fakat şu an ikinci hamileliğimde, özellikle ilk trimester boyunca düzenli olarak fitil şeklinde kullandım. Tüm bu duyumlar, okuduklarım ve şu an 5 aylık hamile olmam, açıkçası beni oldukça tedirgin ediyor.
Umarım derdimi bir nebze olsun anlatabilmişimdir.