Hamilelik oncesi kontrol olayim dedim!

Kizamik ile kizamikcik ayni seyler mi acaba ki? Bu aralar ilkokullarda kizamik salgini varmis. Yigenimin butun okulu hasta

Döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, tipik nezle belirtileri ve burun akıntısı… Bu belirtiler çoğu kez çocuklarda görülen kızamıkçık hastalığına ait. Her ne kadar çocuklar bu hastalığı hafif atlatsa da anne karnındaki bebekler bu kadar şanslı olmayabiliyor. Evet, yanlış okumadınız, anne karnındaki bebekler de kızamıkçık oluyor… Anne karnındaki bebeklerin bu hastalığa yakalanma sebepleri ise kızamıkçığa karşı bağışıklığı olmayan anneler…

Çünkü hastalık, bebeklere annelerinden geçiyor ve çok ciddi, kalıcı zararlar da verebiliyor. Bunu önlemek için ise anne adaylarının hamile kalmadan en az 1 ay öncesine kadar kızamıkçık aşısı olmaları gerekiyor.

DOĞURGANLIK ÇAĞINDAKİ TÜM KADINLAR RİSK GRUBUNDA
Kızamıkçık, sadece çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalık değil. Geçmişinde bu hastalıkla tanışıklığı olmayan her yaş grubundan insan kızamıkçık olabiliyor. Burada önemli olan nokta, 15-49 yaş arasındaki kadınların Doğumsal Kızamıkçık (Konjenital Rubella) Sendromu’ndan korunmalarını sağlamak.

2006 yılında kızamıkçık aşısının aşı takvimine girmesiyle doğumdan itibaren tüm bireyler kızamıkçığa karşı korunmuş oluyor. Ancak 2006 yılından önce doğan ve geçmişinde kızamıkçık hastalığıyla hiç karşılaşmamış olan 15-49 yaşları arasındaki kadınlar, doğumsal kızamıkçık sendromu için risk grubu içerisinde yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamıkçık aşısını aşı takvimine ekleyen ülkeleri, hastalığın görülme yaşının ileri yaş grubuna kayacağı konusunda uyarıyor ve mutlaka doğurganlık çağındaki kadınlara ek aşılama programları uygulanmasını öneriyor.

RİSK ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR
Anne adayı kızamıkçık olduğu takdirde hastalık plasenta aracılığıyla bebeğe de geçiyor. Kimi zaman anne hastalığı ateş, döküntü ve soğuk algınlığına benzer belirtilerle geçirerek griple karıştırabiliyor. Yani anne adayı bazen hastalığı o kadar hafif atlatıyor ki grip olduğunu sanarak doktora gitmeyebiliyor. Kızamıkçık virüsü, anne üzerinde olumsuz bir iz bırakmazken, bebek üzerinde ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Bunlar arasında ağır kalp kusurları, görme kaybı (katarakt), sağırlık, zekâ geriliği ve beyin hasarı gibi doğumsal özürler bulunuyor. Hatta uzmanlar, gebeliğinde kızamıkçık geçiren annelerin sağlıklı doğan çocuklarında, çocuklar okul çağına geldiklerinde juvenil diabet (gençlik şeker hastalığı) gelişme riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Anne adayı, hamileliğinin ilk 3 aylık dönemi içinde kızamıkçık virüsü ile karşılaşacak olursa anne karnında ölüm, prematüre doğum ya da bebek anomalileri (eksiklik ve sakatlık) görülme riski de artıyor. Bu ilk 3 aylık dönemde kızamıkçık virüsü ile enfekte olan bebeklerin yüzde 90’ı sağırlık, göz defektleri, kalp defektleri, zeka geriliği gibi doğumsal bir sakatlıkla doğuyor.

Hamilelikte gecirmemek icin bu.annem bana hamileyken bir hastalik gecirmis buna benzer hangisi tam hatırlamıyorum dogustan goz problemim var benim de.. Allah gostermesin. Doktorunuz ne diyorsa onu uygulayin

Ben anlayamiyorum bu kadar onemli bi asi neden saglik ocaklarinda yok. Ya da bana rubella asisi ol diyen doktor neden bi kagit yazip git enjektor odasina igneni yapacaklar diyemiyor. Bu kadar onemsiz mi saglikli bir bebek dunyaya getirmek.. Uzuldum ulkemin haline. Esim taa eczaci arkadaslarini devreye sokup ucretiyle KKK seklinde buldu asiyi. Asil devletin benim pesimde kosmasi lazimdi bu asi icin...

Bence de igne yerine virusu bulastir kendine.Cunku 3lu igne riskli yazmissin bir yere.Mutlaka vardir birisi.Cocuk katina cikin cocuk doktoruyla gorusun bence bir hastayi bol bool opun :))

Sundan 6 7 yil once saglik ocaklarinda 18-24yas arasi cocugu henuz olmamis bytun kadinlara yapiyorlardi.Beni aramisti hatta saglik ocagi gelin asiniz var diye.Takip karnesi falan vermisti.Onemliymis diye duymustum bu kkk.

Bu konu beni çok endişelendirdi yalnız..Küçükken hastalığı geçirdimmi geçirmdimmi bilmiyorum. Yüksek ihtimalle geçirmedim..Ancak (bebek planlıyoruz) diyelimki ben aşıyı buldum, yan etkilerinde romatoid artrit yazıyo hemde kalıcı olabilir diye..Ben zaten ankilozan hastasıyım..Bu sebepten doktor bana şuan hamilelik için beklemek zorundasın ilaç kullanıp rahatsızlığının gidişatına göre bebek yapacaksın dedi..Başka bi romatizmal rahatsızlık daha olursa ben çökerim.:KK34::KK34:

Canım sakın başkasından kapma mikrobu. Allah korusun yetişkinlikte bazı hastalıklar çok tehlikeli olabiliyor. Aşı zayıflatılmış mikrop gibi düşün. Sakın doktorun sözünden dışarı çıkma! Mutlaka doktorundan fikir iste. Bir de eczacılar da aşı bulma konusunda yardımcı olurlar. Güvendiğin bir eczaneye git sor.

Rubella igg yemi baktirdi doktor sonuç negatifmi pozitifmi yazıyor?

bende küçükken kızamıkçık kabakulak kızamık geçirmedim :KK57: bir su çiçeği çıkarmışım okadar. şimdi benim bebeğim olsa sakat mı olacak niye normal kadın doğum doktorları sormuyor bu olayı???:KK57::KK57::KK57:

bendede aynı sorun oldu o aşı tek başına yok maalesef bende aşı olmadan gebe kaldım dua ediyorum inş kapmam bir yerden diye
ayrıca tanıdık bir iki doktora daha sordum bana güldüler tüm hamilelelerin bu hastalığa bağışıklığı varmı sanıyosunuz diye

Aşırı pirpiriklenmekj bu olsa gerek. Aşı fln yaptırmana gerek yok canım. Ne alakası var anlamadım ki.... Sonuçta bebeğe zaten yapıyorlar 2 yaşına kadar tüm aşıları.. Anlamadım durumunu garip geldi.
hamileyken kızamık ya da kızamıkçık geçiren annelerin bebekleri sakat oluyor çünkü, şuanda anlamışsınızdır. bilginiz olmayan konuda aşı yaptırmana gerek yok canım demeniz de gerçekten çok ilginç.

bende küçükken kızamıkçık kabakulak kızamık geçirmedim :KK57: bir su çiçeği çıkarmışım okadar. şimdi benim bebeğim olsa sakat mı olacak niye normal kadın doğum doktorları sormuyor bu olayı???:KK57::KK57::KK57:
hamileyken hastalığı geçirmemeye dikkat etmen lazım, ya da kkk aşısı olman lazım

hamileyken kızamık ya da kızamıkçık geçiren annelerin bebekleri sakat oluyor çünkü, şuanda anlamışsınızdır. bilginiz olmayan konuda aşı yaptırmana gerek yok canım demeniz de gerçekten çok ilginç.
şimdi yavaşça o klavyeyi bırak ve okumaya dewam et... Okursan bana ayar vermeye çalışmak yerine konuyu konuştuğumuzu da görebilirsin böylece...

bundan 6 yıl önce zorunluydu bu aşıyı olmak diye hatırlıyorum ,sağlık ocağından aramışlardı beni hamile kalmadan önce yapmamız lazım ondan sonra da 3 ay korunmak gerekiyor diye ben olmuştum şimdi neden takip edilmiyor acaba sağlık ocağı tarafından

Kizlar konu açılmışken bende bilen birisi varsa sorayım. Şimdi ben doktora gitsem hani çocuğum neden olmuyor bi problem mi var diye bu aşı dışında hangi bilgilere bakılıyor veya çok uzun günler gerekiyor mu bu işlem için? Bilen varsa yazarsa şimdiden Allah razı olsun tesekkurler

Ben anlayamiyorum bu kadar onemli bi asi neden saglik ocaklarinda yok. Ya da bana rubella asisi ol diyen doktor neden bi kagit yazip git enjektor odasina igneni yapacaklar diyemiyor. Bu kadar onemsiz mi saglikli bir bebek dunyaya getirmek.. Uzuldum ulkemin haline. Esim taa eczaci arkadaslarini devreye sokup ucretiyle KKK seklinde buldu asiyi. Asil devletin benim pesimde kosmasi lazimdi bu asi icin...

yukarı da yazmıştım görmemişim yazdığınızı 6 yıl önce sağlık ocakları arıyordu yaptırmanız gerekli diye , hatta bununla ilgili broşürleri vardı sağlık ocağının dağıttığı...şimdi kaldırılması ilginç geldi bana da

aklıma hamileliğim de geldi.
su çiçeğinden başka hiç hastalık geçirmedim ve hamile kaldım..

kızamıkla ilgili bir yazı okudum hamilelikte.. elbette takdir İlahidir..
velhasıl ben korkudan insan içine çıkamıyordum.. çocuklu bir yere gideceksem 10 kere arayıp soruyordum hasta olan var mı diye??

tatile gittik ya kızamıklı biri denize girerse diye depresyona giriyordum..

sürekli doktora kızamık mevsimini soruyordum artık adam takıntı yaptın sen bunu deyip duruyordu..
neyse ki oğlum sağlıcakla doğdu çok şükür. şimdi ben de bu aşıyı vurulmak istiyorum.. ya da miniğim çıkarırsa ben de onunla geçiririm :KK70:

siz aşıyı vurulun ve rahat edin..

bir arkadaş yazmıştı yine kk da tanıdıkları hamileyken kızamık geçiriyor..

bek görme engelli dünyaya geldi.

Hamile kalmaya karar verdigimde korunmayi birakmadan yaklasik 3 ay evvel bu aşıyı kendim aldim ve esime yaptirdim. Sonucta bazi seylerin onlemi varsa bunlari dusunmekle ve ona gore hareket etmekle yukumluyuz, keske cikmasi muhtemel tum hastaliklarin onlemi olsa da biz de alsak.. yani yok kanser de olabilir baska hastaliklar da olabilir diye akisina birakmayi telkin eden insanlara sasiriyorum gercekten.

Bu arada kkk seklinde olabilirsin asiyi bir zarari olmaz.

Back
X