Hamilelikte makat çatlakları

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.842
48
Grossesse-un-regime-a-base-de-soja-contre-le-diabete-gestationnel.jpg



Hamilelikte makat çatlağı (Fissur)

Hamilelik esnasında makat çatlağı bir diğer adı ile fissurun en önemli nedenleri hemoroid (basur) gibi hastalıklar sonucunda oluşan ağrı, üşenme, tuvalet bulamama nedeniyle defekasyon işleminin ertelenmesidir. Özellikle tuvalet ihtiyacının geciktirilmesi sonucunda rektum (dışkının depolandığı kalın bağırsağın son kısmı) zamanla genişler ve tembelleşir. Ayrıca kabızlığın neden olduğu aşırı ıkınmalar neticesinde sinirlerin de zarar görmesi kabızlığı kronikleştirir.

Rahatsızlıkla başa çıkmanın en kolay yöntemi kişinin her gün aynı saatte kendisini tuvalete ihtiyacını gidermek için zorlamasıdır. Rektumun boşalmasını sağlayacak karın içi basınç artışının oluşması için en ideal pozisyonda tuvalet ihtiyacı giderilmeye çalışılmalı.

Tuvalet ihtiyacını gidermeye engel olabilecek anal fissur, hemoroid gibi ağrılı durumlar varsa mutlaka tedavi uygulanmalı. Bu rahatsızlıkların giderilmesinde ağızdan alınan dışkı yumuşatıcılar ve diyetin büyük önemi yoktur. En iyi çözüm yolu kişisel çabalar ve küçük lavmanlar yapmaktır. Normal refleks oluşana dek lavmanlar 2 günde bir tekrar uygulanabilir. Kabızlık hemoroid ve fissurleri artırdığından öncelikle yaşam biçimi değiştirilmeli, hareket edilmeli ve beslenme alışkanlığı düzenlenmeli. Ayrıca normal tuvalet giderme ihtiyacı yeniden kazanılmalı.

Normal doğum yapmak için basur engel teşkil etmez. Ancak basur büyükse beraberinde dış genital organda yaygın varisler varsa ya da hemoroid fazla büyüyüp tromboze olup kan pıhtısı içinde birikmişse sezaryen düşünülebilir.

Gebe ve lohusalarda % 10-15 oranında makatta çatlak sorununa rastlanır. Bu sorun ağırlıklı olarak yoğun bir kabızlık dönemi sonrasında, bazen de yoğun bir ishal sonrasında görülür. Makatta şiddeti ağrı, kanama, yanma hissi ve kaşıntı ile kendini belli eder.

Tedavisi : Sıklıkla, liften zengin diyet, oturma banyosu, kremler, dışkı gevşeticiler ile tedavi edilir. Makat çatlağı tedavisinde yaygın olarak tercih edilen Botoks enjeksiyonu, gebe ve lohusalara uygulanamaz


 
X