Hamilelikte Oruç Tutmak Riskli!!!

Baradiel

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2009
144
2
96
38
İzmir
Hamilelik, ıslam dininde oruçtan muafiyet için sayılan istisnalardan biridir ancak buna rağmen birçok hamile kadının ramazan ayında oruç tuttuğu görülüyor. Peki anne adayı ve bebek açısından bu durum sağlıklı mı? Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölümü’nden Op.Dr. ıbrahim Sözen, “Gebelikte orucun hem hamile kadın hem de gelişmekte olan bebek için zorlukları ve sakıncaları mevcuttur.”

Gebeler, hamileliğin fizyolojisi icabı daha sık acıkıyorlar. Çünkü bu dönemde, bebeğe sağlamakla yükümlü oldukları ekstra kaloriyle birlikte günlük kalori alım gereksinimleri de artıyor. Op. Dr. Sözen şöyle diyor: “Gebelerin 3-4 saatte bir düşmeye eğilimli kan şekerlerini sabit halde tutmak için küçük öğünler alması tavsiye edilir. 2004 yılında Singapur’da yapılan bir çalışmada, oruç tutan gebelerin yarısından fazlası gebelik öncesindeki oruçlara göre çok daha zorlandıklarını, üçte biri ise oruca bağlı yan etkiler yaşadıklarını belirtmişlerdir.”

Aç kalmak bebeği etkiliyor

Peki orucun bebekler içinde bir riski olabilir mi? Op. Dr. ıbrahim Sözen soruyu şöyle yanıtlandırıyor: “Bebek için görülen en büyük tehlike, onların ileride nörolojik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek ketonların oruç sırasında kanda artışıdır. Ketonlar şekerin hücrelerin kullanımı için ortamda olmadığı durumlarda depolanmış yağların yakılması sonucu açığa çıkarlar. Örneğin uzun süren açlıklarda vücudun şeker deposu çabuk tükenir ve hücrelerin enerji gereksinimi için yağlar yakılır. Bunun sonucunda hem anneye hem de bebeğe zararlı olabilecek ketonlar yağ yakılması sonucu açığa çıkarlar. Kontrol edilemeyen diyabette de aynı durum söz konusudur. 1995 yılında American Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde Rizzo ve arkadaşları tarafından yayınlanan bir çalışmada, kontrol edilemeyen diyabet ve uzun süreli açlık gibi durumlarda kanda oluşan yüksek keton oranlarının ileride bebeklerin beyin ve psikolojik fonksiyonlarında bozukluğa neden olduğu gösterilmiştir.”

Hamilelerde yüksek ketonlara ulaşılmasının sebepleri nedir? Sorusuna ise şu yanıtı veriyor: “Gebelerde yüksek keton oranlarına kolaylıkla ulaşılmasının iki nedeni vardır. Öncelikle gebelerdeki açlık süreçleri gebe olmayan kadınlara kıyasla çok daha çabuk bir şekilde hipoglisemiye (kan şekeri düşüşü) yol açmaktadır. Kanda, bu düşüş nedeniyle, hücrelerin enerji olarak kullanımları için şeker kalmayınca da vücut yağlar yakar ve ketonlar bu yakımın yan ürünü olarak yükselir. Gebe olmayanlarda bu keton yükselmesi 24 saat içinde yoğunlaşırken, gebelerde bu süre 16 saat civarındadır. Yüksek keton oranlarının gebelerde oluşmasına olanak tanıyan ikinci neden ise gebelerde, özellikle ileri haftalarda, insülin direncinin gelişmesidir. Bu direncin çok yüksek olduğu durumlarda gebeliğe ait diyabet gelişir. Bu durumda kanda yeteri kadar şeker vardır ama bu şekeri hücrelerin kullanımına sokacak olan insülin görevini yapamaz. Şeker kanda yükselir ama hücreler yakıt olarak şekeri kullanamaz. Hücreler bu nedenle alternatif yakıt olan yağı yakarlar ve bu da açığa yüksek keton oranları çıkarır.

Susuzluğa dikkat!

“Oruç tutarken bir diğer potansiyel sorun vücudun sıvısız kalmasıdır.” Diyen ıbrahim Sözen şöyle devam ediyor: “Gebelerde damarlarda dönen kan ve sıvı miktarı çok artar. Bu kan ve sıvı miktarını koruyabilmek için gebelerin günde en az 3 litre civarında sıvı almaları gerekir. Nisbi sıvısızlık durumlarında, kan basıncı düşer, plasentaya (bebeğin eşi) ve dolayısıyla bebeğe giden kan akımı azalır. Bunun sonucunda bebeğin oksijenlenmesi ideal oranların altına düşebilir. Gerçekten de bebeğin beyninin oksijenlenmesinin testi olan ve ultrasonla yaptığımız bir ölçüm olan biyofizik profil skoru oruç tutan annelerin bebeklerinde tutmayan annelerin bebeklerine oranla daha düşük bulunmuştur. 2003 yılında International Journal of Gynecology and Obstetrics dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre bebeğin iyi oksijenlenmesinin en iyi ultrasonografik bulgularından biri olan fetal breathing (diyafram hareketi) oruç tutan annelerin bebeklerinde ciddi olarak azalma göstermektedir. Özetle, oruç tutmak isteyen hamile kadınların orucu, hamileliğin sonunda kaza orucu şeklinde tutmaları hem kendileri hem de bebek açısından çok daha olumlu olacaktır.”

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Ela Tahmaz, emziren annenin oruç tutmasıyla ilgili şöyle diyor: Anne sütü konusunda yapılan araştırmalar kısa süreli yemek yememenin sütü azaltmadığını ancak ciddi sıvı kaybının sütü azaltabileceğini göstermiştir. 2- 5 ay arasında bebeği olup emziren kadınlar arasında yapılan bir çalışma göstermiştir ki, oruç sırasında anne sütünün içeriğinde bir miktar değişim olmaktadır. Alınan enerji miktarı, protein, vitamin A ve C gibi elemanların günlük ihtiyacın altında kaldığı saptanmıştır. Bu da emziren annelerin oruç sırasında süt kalitesinin etkilendiğini göstermektedir. Bu nedenlerle emziren annelerin, özellikle bebeğin sadece anne sütüyle beslendiği ilk 6 ayda bütün gün su içmemeleri doğru değildir. Oruç tutabilmek için gereğinden önce ek gıdalara ve mamaya başlanması da uygun bir davranış değildir. Ancak 6 ayın üzerinde veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış bebeklerde oruç sırasında annenin yememe ve içmemesi daha kolay tolere edilebilir. Ancak bu durumda da mutlaka sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı almak şarttır. Ayrıca günü dinlenerek geçirmeleri ve kendilerini fazla yormamaları de gereklidir. Bebeğin aynı aralıklarla emmeye devam etmesi ve ek gıdaların da aynı şekilde verilmesi önerilmektedir.
Şunu da unutmamak gerekir ki, şeker metabolizması ile problemi olan anneler örneğin diyabet veya kan şeker düşüklüğü ya da diğer sağlık problemi olan annelerin oruç tutması risklidir ve mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir."









 
evet kızlar paylaştıkça büyür çok teşşekürler. sadece insanların gerçekleri görmeleri lazım sonuçta oruç daha sonra farzı yapılabilinen bişe telafısı var ama bebegimiz aç kaldıgı için belkide ilerde bir çok sorunla karşılışıcaz ve evet bunun telafisi yok... :olmaz:
 
arkadaşım çok güzel bi paylaşım olmuş,

nedense insanlar bunu kabullenmek istemiyorlar, belki bu yazıyı okuyunca bazı şeylerin farkına varabilirler...
 
BÖLE KONUALRA CVP YAZMIYORUM AMA Bı ARKADAŞA ABARTMIŞ RESMEN

eline sağlık .bide anlasa millet hala hamileyken oruç tutan insanlar var
NE YANı ÇOK ABES BıŞEYMI BU ORUÇ TUTMAK
ORUÇ TUTULUYOR HAMıLE OLDUGUNUZU OGRENIYOSUNUZ AA HAMıLEYIM TUTUMIM AYY DOKUNUYOR DıYOSUNZ YA 3GUN ÖNCEDEN TUTUYODUNYA BıŞEY YOKTUYA
YAPMAYIN ARKADAŞLAR KENDıNıZı BUKADAR NAZLANDIRMAYIN
HAMıLE DEĞıLıM AMA KI OLAYIM TUTARIM BEBEGE ZARARA OLDUGUNU ıLK AYLAR ıÇıN DÜŞÜNMÜYORUM
YA FARZEDERıMKI Bı HAFTASONRA ÖGRENDIM HAMıLE OLDUGUMU ORUÇ TUTTUM DIYE BEBEGIM GERı ZEKALI OLCK DEĞıLYA.
ıSTERSENıZ TUTARSINIZ ıSTEMEZSENIZ TUTMAZSINIZ AMA NOLUR ORUÇ VE HAMıLELıĞı AYNı YERE KOYMAYIN
RABBIM SAGLIKLA BEBKLERINIZI KUCAGINIZA ALMAYI DA NASIP ETSıN AMıN....
 
evet kızlar paylaştıkça büyür çok teşşekürler. Sadece insanların gerçekleri görmeleri lazım sonuçta oruç daha sonra farzı yapılabilinen bişe telafısı var ama bebegimiz aç kaldıgı için belkide ilerde bir çok sorunla karşılışıcaz ve evet bunun telafisi yok... :olmaz:

size şunu sormak istıyorum bu yıltutumadınız oruçunuzu seneye 30günüzü tutabilcekmisiniz
 
BÖLE KONUALRA CVP YAZMIYORUM AMA Bİ ARKADAŞA ABARTMIŞ RESMEN

eline sağlık .bide anlasa millet hala hamileyken oruç tutan insanlar var
NE YANİ ÇOK ABES BİŞEYMI BU ORUÇ TUTMAK
ORUÇ TUTULUYOR HAMİLE OLDUGUNUZU OGRENIYOSUNUZ AA HAMİLEYIM TUTUMIM AYY DOKUNUYOR DİYOSUNZ YA 3GUN ÖNCEDEN TUTUYODUNYA BİŞEY YOKTUYA
YAPMAYIN ARKADAŞLAR KENDİNİZİ BUKADAR NAZLANDIRMAYIN
HAMİLE DEĞİLİM AMA KI OLAYIM TUTARIM BEBEGE ZARARA OLDUGUNU İLK AYLAR İÇİN DÜŞÜNMÜYORUM
YA FARZEDERİMKI Bİ HAFTASONRA ÖGRENDIM HAMİLE OLDUGUMU ORUÇ TUTTUM DIYE BEBEGIM GERİ ZEKALI OLCK DEĞİLYA.
İSTERSENİZ TUTARSINIZ İSTEMEZSENIZ TUTMAZSINIZ AMA NOLUR ORUÇ VE HAMİLELİĞİ AYNİ YERE KOYMAYIN
RABBIM SAGLIKLA BEBKLERINIZI KUCAGINIZA ALMAYI DA NASIP ETSİN AMİN....

kesinlilkle haklısın canım..
zaten zorunluluk yok tutan tutar tutmayan tutmaz hamile ve emzikliyken
bin defa dile getirmeye gerek yok..:delphin:.
 
o arkadaş ben oluyorum hiçde abartmıyorum arkadaşım.hamileyken oruç tutmak doğru bulmuyorum .bir çok insanda benim gibi düşünüyrdur eminim.
 
3 aylık hamileydim ramazan başladığında günler kısa dedim-13 sene evvelden bahsediyordum-iftara yakın bayılıyordum.Doktorum kesinlikle izin vermedi.Ne olur bu tip konularda birbirimize kırıcı olmayalım .Arkadaşımız çok güzel bir paylaşım yapmış.Burada paylaşımda bulunan hanımlar oldukça bilinçli,eminim ki doktora danışmadan hareket etmyorlardır.Bebek bekleyen tüm hanımlara hayırlı doğumlar diliyorum.
 
oruç tutup tutmamak kişinin hür fikridir bunu kimsenin burda sorgulamaya veya kazasını tutabilecekmisiniz diye sormaya hakkı yok.bu konu ne kadar uzadı.Kişi ister tutar ister tutmaz bu kimseyi ilgilendirmez.Hamileyim ve tutmuyorum ve doğru yaptığıma inanıyorum bu da benim fikrim.Ama siz hamileyken tutabilirsiniz o da sizin doğrunuzdur.bu kadar basit tartışmaya ne gerek var.
 
valla arkadaşlar tutmak yada tutmamak elimizde değil bence

şu an 11 haftalık hamileyim

orucumu bırakmak istemedim ama duyduğum en ufacık kokuda kusuyorum tutuyor olsam zaten gitti bide sabah kalktığımda duyduğum o acıkma duygusunu hayatımda daha önce hiç yaşamadım resmen yemek yiyince yüzüm gülüyor yani

bu durumda zaten tutulmaz bence herkez yaşasın ve görsün önceden konuşmak bence tuhaf biraz

bu benim fikrim tabii
 
arkadaşlr benım üstünde durduğum konu hamillerin tutmaması değil bi arkadaş yazmıştı bunu biturlü anlamak isetmıyolar yazmış sankı oruçluyken tutmak çok kötu bişeymiş gibi sanki tutanlar anlamadıkları akılları ermedıkleri için tutuyolarmiş gibi
ben bu kelimeye takılark yorum yaptım
kımsenin ibatei kımseyi i
lğilendirmez burda bırı çıksa niye tutmuyosun yada yapmıyosun dese buna önce ben karşı çıkarım zaten
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hamile ve süt emziren kadın oruç tutabilir mi?

--------------------------------------------------------------------------------

Enes ibni Mâlik Radiyallâhu Anh rivayet ediyor:

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyuruyorlar ki:


“Şüphesiz ki Allah (Azze ve Celle) yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.”
(Ebu Davud, Savm: 44, Tirmizi, Savm: 21; İbni Mâce Sıyam: 12)


Hamile hanımlar ve bebeğini emziren anneler, oruç tutmaya dayanamıyorlarsa, Ramazan ayı içinde oruç tutmazlar. Ramazan’dan sonra uygun bir zamanda tutamadıkları oruçlarını sıraya uymaya gerek duymadan kaza ederler.
Sorularla İslamiyet | Hamile ve süt emziren kadın oruç tutabilir mi?
 
Hamilelik çok hassas bir mevzu olduğundan, oruç olayına doktorla birlikte karar vermek uygundur. İlk ve sonuncu 3 ayda oruç tutmamalıdır. Sağlıklı bir hamilelikte, eğer Ramazan hamileliğin 4. ve 6. ayları arasındaysa, uzman doktorun yakın müşahadesi altında oruç tutabilir.

Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder. Emzirdiği çocuğun başkasının çocuğu olması hükmü değiştirmez.

Uzman ve dindar bir doktorun vereceği karara göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
Sorularla İslamiyet | Hamile olan bir bayanın Ramazan orucunu tutması gerekir mi?
 
ben anlamıyorum neden bu kadar büyütüldüğünü

oruç tutmak hamiellere ve emzirenlere farz değil tutmasdıkları günleri ilerde bir gün tutmalılar
burda herkes ortak noktada

doktorda izin veriyo bi sorun yok diyosa tutanda kendini iyi hissediyosa tutsun yani kime ne
sonuçta bebek bizdeki kaynaklarlada idare edebilyio vitaminlerde alıyoruz ama yanlış anlaşılmasın tekrar söylüyorum dotkor izin veriyor bir sorun yok diyorsa

hamileyim ve bende tutmuyorum ama tutanında Allah kabul etsin Allah yardımccısı olsun
niye yargılıyim kararını
 
ben dün öğrendim hamile olduğumu oruçluyum zararını görmedim ama yarın doktora danışacağım tutma derse tutmam
 
kızlar dün doktora özellikle sordum 2 ya da 3 haftalık hamileyim kesem bile belli değil tut tabi ne olacak dedi bana :SSSS acaba beni de etkiler mi ki
 
ben de bugün doktora sordum 5 haftalık henuz benimki.

gece yeterince besin alabiliyorsan sıvı alabiliyorsan ve gün içinde bulantı vs etkilemiyorsa tutabilirsin dedi. ama bulantı vs çoksa tutmak zorunda değilsin dedi. bende bulantılar açlıkta artmaya başladı. sanırım tutmıcam..:umursamaz:
 
HAMİLELİK VE ORUÇ
Yeni doğan 13.351 bebeğin doğum ağırlıklarına bakıldığında, annelerinin ramazan da hamile iken oruç tutmalarının, bebeklerinde hiçbir zarara yol açmadığı anlaşılmıştır. Doğan bebeklerin doğum ağırlığına te'siri olmadığı ortaya çıkmıştır. Hamile iken ve bebeklerini emzirirken oruç tutan Müslüman kadınlarla, hamile olmayıp da oruç tutan kadınlar incelenmiştir, kan kimyaları mukayese edilmiş iki grup arasında önemli bir fark olmadığı anlaşılmıştır. (Cross J H, Eminson J and Wharton B A : Ramadan and birth weight ar full term in asian moslem pregnat women in Birmingham. Arch Dis Child,65 : 1053-6,1990 - Prentice A M, et al : Metabolic consequences of fasting during ramadan in pregnat and lactating women. Hum nutr clin Nutr, 37 (4) : 283-94, 1983.)

Oruçlarını tutmakta iken ve ramazandan iki hafta sonra aynı bayanlardan oruçsuz iken alınan sütün terkipleri arasında önemli seviyelerde fark olmadığı anlaşılmıştır. (Bener A, et al: Fasting during the holy month of Ramadan does not change the composition of breast milk. Nutrition Research, 21 (6): 859-64 )

Esansiyel Hipertansiyonlu hastalar, kan basıncı ciddi problem olmadan, sahur ve iftarda da ölçülü ve ilaçlarını kullanarak oruç tutabilirler. Ramazan ayında kalp krizi sayısının diğer aylara göre önemli seviyede düşük olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. (Temizhas A. et al :Int Cardiolo ,70,2:149-53,1999 )

Bevliye hastaları üzerindeki çalışmalar ise iftar ve sahurda bol su alınması şartı ile orucun bu hastalar faydalı geldiğini ispat etmiştir. (Abderrahim F :Effect of ramadan fasting on urological patients.p.218-31,1994)

Hz. Mevlana bir sözünde şöyle der: 'Açlık ilaçların padişahıdır. Hekimler niye perhiz verir düşünsene.'

ilk 3 ay zaten bebek annein yediklerinden beslenmiyor ki!!! bol bol suyunu iç sütünü iç yeter. doktorumla konuştum. su ve süt. ben de haliyle yapıyorum bunu.
 
Back
X