Mutfak Püf Noktaları hamur mayalayamıyorum :(:(

Başlığımdan anlaşıldığı gibi hamur mayalayamıyorum varmı bunun bi püf noktası ya:44::44::44:

valla canım ben mayayla tuzu ılık suyla ıslıyorum sonra ununu yavaş yavaş yediriyorum ılık su kullan çok sıcak su kullanma yarım saate mayalanır hamurun

Mayanın bozuk olmasından ya da yeterli ısıyı sağlayamamadan olabilir canım

hamura kullanacagin malzemeleri oda sicakliginda bi kac saat beklet, mayayi ilik suda erit.
hamuru ilik yerde mayalamaya birak. :34:

bir bardağa sıcaga yakın ılık su yada sütünü koy(1/3 kadar)mayanı koy bir tatkı kaşığı kadar da şeker koy.ama karıstırma kabına koy bardağı taşıyor çünkü.bide yeterince mayalanmasına izin ver hamurunun sabırsızlık yapıp erken pişiriyo olabilir misin:)

kuru maya kullanabilirsin tekli paketi dök unun içine karıştır biraz şeker biraz tuz koy birazda sıvıyağ ılık sütle hamurunu yap. hamurun katı olmasın güzel mayalanmaz. mayaladıktan sonrada şekil verip biraz tepside bekletirsen daha güzel olur.

ben de aynı sorunu yasıyorum, sirf bu yuzden acma yapmiyorum dusunun :) Fakat benim sorunum un miktari ve yogurma sekli. Belki konu sahibi de burda hata yapiyor olabilir. ben hatami biliyorum ama cozumunu bulamadim.
unun ortasinda sivi malzemeleri elimle karistirip sonra da unu aliyorum ve parmaklarimı semsiye gibi acip kapatarak yoguruyorum. hamur cok yapisiyor, yapismayacak kadar un koyarsam fazla geliyor ve kabarmiyor, unu az koyarsam da hamur cok yapisiyor, elime parmaklarima sivaniyor. bunun icin oneriniz var mi?

Yağını yetrli miktarda koyarsanız cıvık olsada elinize yapışmaz.
Birde şekil verirken elinizi yağlayarak şekil vermeniz gerekiyor.
Hamur ne kadar yumuşak olursa o kadar güzel kabarıyor ve pişincede o kadar güzel pofidik bir açma oluyo

:)))
kolay gelsin

ben de aynı sorunu yasıyorum, sirf bu yuzden acma yapmiyorum dusunun :) Fakat benim sorunum un miktari ve yogurma sekli. Belki konu sahibi de burda hata yapiyor olabilir. ben hatami biliyorum ama cozumunu bulamadim.
unun ortasinda sivi malzemeleri elimle karistirip sonra da unu aliyorum ve parmaklarimı semsiye gibi acip kapatarak yoguruyorum. hamur cok yapisiyor, yapismayacak kadar un koyarsam fazla geliyor ve kabarmiyor, unu az koyarsam da hamur cok yapisiyor, elime parmaklarima sivaniyor. bunun icin oneriniz var mi?

cıvık olduğunda azar azar un ekleyerek kıvamına getirebilirsin, katı olduğunda ise su veya süt ile inceltirsin. ben en baştan az koyuyorum zaten unu göz kararı yapıyorum çünkü.

Yağını yetrli miktarda koyarsanız cıvık olsada elinize yapışmaz.
Birde şekil verirken elinizi yağlayarak şekil vermeniz gerekiyor.
Hamur ne kadar yumuşak olursa o kadar güzel kabarıyor ve pişincede o kadar güzel pofidik bir açma oluyo

:)))
kolay gelsin

o yeterli miktar nedir ? mumkunse tam olculu bir tarif verebilir misiniz, hem yag ve diger malzemeleri hem de unu tam olarak ne kadar koymaliyim? goz karari, ya da aldigi kadar un yaziliyor hep tariflerde, bana gore elime yapismaz oluncaya kadar un aliyor ama o zaman kesinlikle kabarmiyor...

Mayanin taze olmasi gerek, tarihi gecmis olursa belki tutmaz hamurun…kullanacagin suyu veya sutu ilik kullanirsan (kaynar degil) tutma olasiligi daha yuksek.

Birde hamuru yogurduktan sonra mumkunse sicak bir yere koyup beklet, yani mayalandir. O da hem mayalanmaya yardimci olur hemde islemi cabuklastirir.

o yeterli miktar nedir ? mumkunse tam olculu bir tarif verebilir misiniz, hem yag ve diger malzemeleri hem de unu tam olarak ne kadar koymaliyim? goz karari, ya da aldigi kadar un yaziliyor hep tariflerde, bana gore elime yapismaz oluncaya kadar un aliyor ama o zaman kesinlikle kabarmiyor...

arkadaşım ben öğrendim artık :):)çok mutluyum genelde ben sıcaklığı ayarlayamıyordum onada kendimde çözüm buldum ve puf puf old poğaçalarım :)
maya ısısını ayarlayamıyordum ılık sütün içine şekeri ve yaş mayayı kattım diğer ılık malzemeleri de kattım hamuru yoğurdum kapaklı su geçirmeyecek bir kapta yaptım ve o kabı sıcak su dolu başka bi kabın içine koydum ve çok güzel bi hamur olmuştu istersen poğaçanın tarifini verebilirim ama un göz kararı yine:)

1 su bardağı sütün içine 2 kesme şeker ya da 1 tatlı kaşığı şeker atıp yoğurt mayalama ısısında ısıtyorum. Üstüne boncuk (kuru)maya atıyorum 5 dk içinde maya kendiliğinden kabarmaya başlıyor. Bu arada yoğurma kabına 1 su bardağı sıvı yağ, 1 şişe maden suyu, tuz ve 1 tatlı kaşıpı mahlep atıp sütü de ekledikten sonra unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğuruyorum zaten elinize yapışmayacak dereceye geldiğinde de hamur hazır olmuş oluyor. Hiç mayalanmasını beklemeden içini koyup poğaçaları tepsiye diziyorum. yumurta sarısı çörekotu/susam atıp pişiriyorum. Bu tariften önce ben de pek yapamıyordum hem bayatlamıyor da 1 hafta yediğimizi bilirim yaz gününe.

1 su bardağı sütün içine 2 kesme şeker ya da 1 tatlı kaşığı şeker atıp yoğurt mayalama ısısında ısıtyorum. Üstüne boncuk (kuru)maya atıyorum 5 dk içinde maya kendiliğinden kabarmaya başlıyor. Bu arada yoğurma kabına 1 su bardağı sıvı yağ, 1 şişe maden suyu, tuz ve 1 tatlı kaşıpı mahlep atıp sütü de ekledikten sonra unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğuruyorum zaten elinize yapışmayacak dereceye geldiğinde de hamur hazır olmuş oluyor. Hiç mayalanmasını beklemeden içini koyup poğaçaları tepsiye diziyorum. yumurta sarısı çörekotu/susam atıp pişiriyorum. Bu tariften önce ben de pek yapamıyordum hem bayatlamıyor da 1 hafta yediğimizi bilirim yaz gününe.

tarif icin tesekkur ederim ancak benim sorunum zaten bu , normal malzemelerimi koyup, elime yapismayacak kadar un koydugum zaman kabarmiyor. un fazla geliyor, az koyunca da yapistigi icin sekil veremiyorum..

tarif icin tesekkur ederim ancak benim sorunum zaten bu , normal malzemelerimi koyup, elime yapismayacak kadar un koydugum zaman kabarmiyor. un fazla geliyor, az koyunca da yapistigi icin sekil veremiyorum..
Un koymada sıkıntı yaşıyorsan önce yeterli un koy kabarsın. Kabardıktan sonra biraz daha un ekleyip şekil alacak kıvama gelmesini sağlarsın. Unun ölçülü olduğu tarifleri denersen sorun çıkmıyor.

Back
X