- 17 Temmuz 2013
- 10.974
- 17.801
- 298
Iktisata yakın başka bir bölüm okuyup aynı anda master yapsan. Masterı da daha genel bir alandan yapabilirsin.
Ben bunu bir düşüneyim.

Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Iktisata yakın başka bir bölüm okuyup aynı anda master yapsan. Masterı da daha genel bir alandan yapabilirsin.
Aminnnnnnn...inşallah gidersin
Aynen araştır iyice ;-)Ben bunu bir düşüneyim.![]()
Saydığınız üç ülkede de seminerler dolayısıyla bulundum. Ayrıca Almanya'da bir hocayla yürüttüğümğz ortak proje var gidip geliyorum. (Doktora yapıyorum tez aşamasındayım) alana göre değişecek tercihler bunlar ama benim alanımda ve birçok başka alanda olanakların en geniş olduğu yer kesinlikle amerika. Daha önce bursla kısa dönem orada da bulundum. Laboratuvarlarda sistemler, çalışma etiği kusursuz işliyor. En iyi hocalar genelde en büyük projelerin başında kaynakları neredeyse sınırsız. Hani burada çalışmak istediğimiz bir örneği alabilmek için kırk tane yerden ödenek başvurusu yapıyoruzya orda elimizin altında oluyor. Ama ben bir aile kurduğum ve o aileyi yanıma alıp oraya götüremediğim için her seferinde yüzlerce dolara uçak bileti alamayacağım ve türkiyeyle saat farkından yaşadığım uyumsuzluğa kaylanamayacağım için tercihimi avrupadan yana yaptım. Ve avrupa ülkeleri içinde benim alanımda en iyisi Almanya'da bir üniversiteydi. Eğitim olanakları, ciddiyet, finansal olanaklar iyi. Yaşam olarak açık söyleyim bu ülke bana en ufak hitap etmiyor. O yüzden minimum Almanya'da maksimum Türkiye'de çalışıyorum. Bu tecrübelere dayanarak diyebilirimki seni burada baplayan bir şey yoksa mutlaka Amerika'yı seç. Hem bir sebepte Amerika'da o kadar çok yabancı orof ve öğrenci varki kültür farkı hissetmiyorsun kimse sana yabancı hissettirmiyor. Dışarda kalmıyorsun. Ama Türkiye 'ye sık gideceğim diyorsan tercihini avrupadan yana kullan derim. Alanına göre tercihini yap. Ama kişisel yercih olarak hem İtalya'yı hep çok beğenmişimdir hemde insanlarını sıcak kanlı ve kendime yakın bulmuşumdur. Almanlar hakkında bu kadar pozitif olamayacağım:)
Tel Aviv iklim güzel, yemekler iyi, insanlar sıcak, çalışma şartları güzel, mühendislik iyi, üretilen teknoloji iyi. Tek kusuru vergiler çok çok yüksek. Bir de dil meselesi var o s.kimdirik çivi yazısını bu yaştan sonra hiç çekemem
Bay Area
Almanya eğitimi ahım şahım değil, şehir efsanesi daha çok Amerikayla kıyas götürmez. Amerikanın teknoloji üretmede en az 20 yıl gerisinden geliyorlar. Mühendislikte Avrupa diplomasının bir prestiji yok, ABD doktorası iyi bir üniversiteyse yılda en az 100.000 $ kazandırıyor. Alman PHDsine ben gittim kuş konmadıçok yüksek kalite öğrenci/araştırmacı profili bekleme, insanlar 35e kadar devlet parası yiye yiye doktora yapıyor o yaşa kadar geçinme derdi olmayınca ergen kalıyor haliyle. Tez danışmanın iyiyse yaşarsın ama. Tez danışmanına bağlı yan.....herkes iyi kötü PhDli zaten almak zor değil. Dediğim gibi ABD phdsiyle kıyas götürmez.
Italya'da ve Ingiltere'de kısa süreli egitimlerde bulundum simdi 1 yildir Amerika'dayim.Amerika'da saglik ve egitim cok pahali,arabalar ucuz,ev kiralari sehrine gore degisiyor; Los Angeles'ta kiralar cok mesela.Sosyal acidan yazayim,egitimi zaten tartisilmaz.Cok kültürlülüğe merakiniz varsa, aktivitesi eglencesi bol olsun diyorsaniz Amerika derim.Italya'da da Ingiltere'de de saat 5 6 oldu mu magazalar kapaniyor,insanlar sokaklardan cekiliyorlardı;benim izlenimim tabi.Neyse ben LA dan bahsedeyim listenizde California yok ama.Hicbir zaman kendimizi yabanci hissetmedik,cunku cok milletli bir ülke;arada kayniyoruz zaten.Güneşi bol,her mevsim nerdeyse yaz havasinda beach sehri.Eglenmek icin de ögrenmek icin de muazzam bir yerdir.Burda gün 24 saat degil de 15 saat filan deriz,esimle mesela.Ayni gun hangi festivale,hangi konsere,hangi müzeye gidecegini şaşırırsin; ücretsiz cok secenek var bu arada ( para lazim diye düsünebilirsiniz).Buraya gelen cok insan var,ülkelerindeki isi birakip rezil rezil calisan.Hayatlarindan cok memnunlar.Ama bu tamamen hayat beklentiniz ve karakterinize bagli,ülke secimi iste.
Amerika' da hangi okullar ile Konustunuz ? Aile ve Türkiye ye yakınlık istiyorsanız Avrupa derim, ama Amerika tabi kı bilimin merkezı gıbı. Ama şunlara da bakın, Amerika da doktora beş yıl, Avrupa da uç, Amerika da yeterlılık sınavı var ve dersler almak zorundasın, Avrupa da bunlar gerekli değil. Amerika ya gelınce yaşayacağın kültürel şoklardan bırı sınıfının yaş ortalamasını görünce olacak, eğer yabancı ogrencı cok yoksa yalnız kalabılırsın. psikoloji gıbı bır alanda eğer teorık kısım çalışırsan,, amerıkalı oranı artar ve yaş ortalaması büyük olursa kendıne arkadaş zor bulursun. Küçük sehırlerde olursan hayat bok gibi, sokakta yürüyen ınsan bulamazsın , her taraf börtü böcek, ağaçtan kusasın gelir, ister istemez kent arayacaksın, büyük sehirlerde ise ev kirası, ve harcamaların fazla olacak alacağın en fazla para 1500 dolar olacak onunla en azından 500- 650 arasın kiraya vereceksin, kira dediysem bir odaya :) Amerikalılar ile muhabbetin tutmama olasılığı yüksek, eğer ben polıtıka sevıyorum, tarihle ilgileniyorum işte edebiyat konuşasın var dersen yandın çünkü Amerikalı ülar böyle şeylerden konuşmaz, doktora yaparken kendi alanında iyi ama bir saat vakit geçirdikten sonra " ne konuşacağım şimdi bununla " diyeceğin çok insan göreceksin. üniversite için Amerika'ya gelenlerin ve unıversıte sonrası yüksek eğitim ıcın gelenlerin deneyımlerı farklı. Zihin sağlığınız önemli, Mutlu olmadığınız ya da olamayacağınız yerde başarılı da olamazsınız. Ayrıca şimdiden tebrik ederim :)
Eski sevgilim ABD'de psikoloji uzerine doktora yapmisti. 6 ayda bir falan geliyordu. Bazen Turkiye'den canli sinavlara katiliyordu.
Sevgili just
Ben amerikaya gitmedim ama giden ve yaşayan arkadaslarimin deneyimlerinden yola cikicam simdi.
Birincisi asistanlik bulamazsan dehşet bi okul harci varmis.
Diyelim okuldan doktoraya kabul aldin gittin. Ama asistanlik bulana kadar okul harcini kendin karsilaman gerekebilir.
Asistanlik buldun diyelim.
Asistan maaslari arkadasim 2 sene önce dönerken çalıştığı okulda 1500 dolar imis.
Kiralar bayagi pahaliymis baska bi arkadaşım da 6 aylik tutman gerekiyo minimum demisti.
Benim gönlüm amerikadan yana.
Ama bu maddi boyut beni zorlar dersen de italya bence.
Velvette Eğer ABD aklında uzak bir ihtimalse, ben olsam İtalya derdim. İtalyanlarla çalışıyorum. Bir daha böyle bir fırsatım olacağını sanmıyorum. Fakat alanımda en iyisini seçeceğim dersen zorlansam bile ABD derim.
Yorumları okuyunca içim cız etti. Çok imrendim.
Hep derim okumanın yaşı yok diye ama baştan başlamak çok mu saçma?
senin gibi kafam olsa gitmem gerektiği yere gider eğitimimi tamamlar istediğim ülkede yaşardım,
yolun açık olsun , başarıların daim olsun güzel kardeşim.
Isvicre :)
Eşimle ABD de post doktora yaptı
Eşim ve biz çok memnun kaldık
ABD de yaşamak çok kolay rahat ve güvenli
Tek sorun uçak bileti pahalı senede 1/2 kez gelebilirsiniz ancak
Tüm sayfaları okuyamadım ama ne kadar kalman gerekecek?
Ben Almanya'da okuyorum, Almanların İngilizceleri hiç de sanıldığı kadar iyi değil. Burada pek ırkçılık yok ama açıkçası sosyal yaşama adapte olmak zor. Benim seçimim olsaydı ben Amerika'ya giderdim.
Just neden Kanada'yı düşünmüyorsun?
Neye gore secim yapmalisinki?Merhaba
Belki biliyorsunuzdur geçen sene eğitim amacıyla Avrupada bir ülkeye gitmiştim
Şimdi daha uzak bir ülkeye, hatta başka bir kıtaya gitme durumum var gelecek sene için
Ben çok istedim bunu
Halen de çabalıyorum bunun için
Amacım doktora yapmak
İdeallerime kavuşmak, araştırmacı olmak istiyorum
Yavaş yavaş profesörlerle iletişim kurmaya da başladım ancak kararsızım
Çünkü işin ciddiye bindiğini fark etmeye başladım
Daha önce yurtdışına gittiğimde çok zorluk yaşadım
Türkiyeyi ve ailemi çok özledim
Çünkü ailemden ayrı da yaşasam hep yakın şehirlerdeydik
Kafama estiğinde gidip gelebiliyordum
Şu an için ihtimalde üç ülke var:
1)İtalya - bu benim için çok rahat, çünkü daha önce de İtalyada yaşadım, okudum ve artık sistemini, dilini biliyorum hem de yakın, eğitim diğer ab ülkelerine göre çok ucuz
2)Almanya - yine sistemini bildiğim bir ülke, dili çok sorun görmüyorum, ingilizceleri zaten çok iyi almanca da öğrenirim zaman içinde sıkıntı değil, bir sürü de türk var alışmak sorun olmaz, eğitim bedava
3)ABD - kafamı en çok kurcalayan seçenek bu. doktora öğrencileri genellikle maaşlı ve sigortalı olarak çalışıyorlar başvuracağım üniversitelerde, herhangi bir okul ücreti de ödemiyorlar. Orada asistanlık sistemi var, asistan olarak başlarsam bu beni çok iyi yerlere taşıyabilir diye düşünüyorum ve zaten alanımda yapılan bir çok araştırmanın, çalışmanın merkezi abd ancak çok uzak.
Diğer iki seçenek çok daha rahat görünüyor çünkü bir fikrim var, daha önce bulundum ve en azından birkaç ayda bir TR ye gelebilirim, amerika deyince kaybolacakmış, yenilip yutulacakmış gibi hissediyorum kendimi orada
Bilemiyorum, başvuru zamanları yaklaşıyor
Üç ülkeye de başvuracağım ancak seçim konusunda emin değilim
Siz ne düşünüyorsunuz?
ek: yabancı dil yeterliliğimi baya yüksek bir puanla verdim ve abd'nin ales dengi bir sınavı var doktora için ona başvurdum, birkaç aydır çalışıyorum ve 2 ay kaldı sınava girmeye. yani artık yolu da yarıladım.
ek2: hepsinde uzmanlaşmak istediğim bölüm var.
Bence iyi bir arastir, hem egitim ucretleri dusuk hem de devletin dahi destek programlari var.aöf herhangi bir engel oluşturur mu açıkçası bilmiyorum ya :/
ama içinize sinmeyecekse neden olmasın isterseniz baştan da okursunuz
yepyeni bölüm de okursunuz master da
hiç geç değil :)
teşekkürler
çok pahalı
bir destek de yok öğrenciye :/
neresinde yaptınız?
değişiyor. almanya/italya olursa 2 sene, amerikada genellikle 4-5 sene program uzunluğu (2 olan da var ama nadir)