Anket Hangisi sizin için "anne eli değmiş gibi" bir yemektir?

Hangisi sizin için "anne eli değmiş gibi" bir yemektir?

• Ankete Katılan
    566

Editor

Edidir Edi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
1.299
3.031
658
İstanbul
Hangisi sizin için "anne eli değmiş gibi" bir yemektir?

Bazı yemekler var ki… Tadı damağımızda, sesi annemizin sesinde:

/ “O tabak bitecek!”
/ “Pilavı boşa koymam, sana moral olsun diye.”
/ “Dışarıdan söyleme, evde yemeğimiz var!”

Evde her şey varmış ama mutfağa girmeyince fark etmiyormuşuz meğer…
Şimdi soruyoruz:

• Hangi yemek "anne efsanesi" gibi sizde duygusal hasar bırakıyor?
  • İlk lokmada çocukluğa ışınlayan o yemek hangisi?

Bazı yemekler vardır ki kokusu bile çocukluğumuzu getirir aklımıza…
Ocakta kaynarken evin içine yayılan tarhana kokusu,
düğün yemeği değil de annenin özenle yaptığı etli dolma,
ya da okuldaki kötü günün ilacı: bir tabak kuru fasulye ve pilav…

Şimdi bir düşünün:
Sofraya konduğunda yüzünüzde istemsiz bir tebessüm oluşturan, ilk lokmada “evdeyim” dedirten,

Oy ver, annen görsün, gururlansın!
Oylamaya katılın, sizin için en anlamlı olanı seçin!

Sulu patates yemeği ve bulgur pilavı.
Ama çocukluğumdan en çok aklımda kalan şey senede bir veya iki defa yiyebildiğimiz, fırına verilmiş balık. Balıklar fileto yapılır, kartona dizilir, üzerine baharatlı sos sürülür mahalle fırınına gönderilirdi. Yanında bolca ekmek ve yeşillik. Herkese yarım balık düşerdi. Ben o tadı hiçbir balıkta bulamıyorum.
Yolunuz düşerse çocukluğuma gidip bir tadına bakın, bana hak vereceksiniz.

Annem sağlıklı beslenme gurusudur. Az yağlı sebze yemeklerine bugünkü formumu ve beslenme alışkanlığımı borçluyum. İflah olmaz bir Başak oluşu beni yorsa da mutfaktaki tercihleri hep gayet bilinçli olmuştur. Evde yaptığı pizzanın üstüne kıyma, domates biber döşemesini başka yapan var mıdır bilmiyorum (eve sosis falan sokmaz)

Çocukluğumda aklımda kalan tatlar galiba anne eli değmiş tatlar oluyor.
Su böreği, yaş pasta, mantı, içli köfte bana çok özel şeyleri hatırlatır.

Anne yemeği yemeyi çok oldu. Ama çocuklarıma her kültürden farklı tatlar denetmeye çalışıyorum. İlerde anne yemeği deyince sayacakları çok seçenek olsun.

Listede olmayan bir çok anne yemeğim var. İlk aklıma gelen ise(Hala sık sık yaptırdığım) kabak yemeği. Ve analı-kızlı ve kiraz yaprağı sarması (Malatya 'lılar iyi bilir )
Şimdi bir evladım var ve acaba onun hafızasında, damak tadında hangi tatlarımla kalacağım çok merak ediyorum.

Annecigimin pişirdiği bütün yemekleri seviyorum ama benim için en özeli;
Ailenin ortadan, birlikte yediği, sonunda rahmetli babacigimın, kazintisini hepimize elleriyle yedirdigi Kuymaktir.
Kimse annem gibi pişiremiyor. 1200 km ucup gitsem de tek onu pisirmesini isterim her zaman.

Aslında içli köfte deyince bizim aklımıza en çok analı kızlı geliyor. Bizde en çok o yapılırdı.
Kiraz yaprağı zaten anlatılmaz yaşanırKokusu akıllardan hiç çıkmaz

Anacığımın elinden tek geçerim dediklerimden ekleyebileceklerim;

Etli güveç
İçli köfte
Velibah
Psihalive
Dana yahni

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…