Harçlık

Evet veriyoruz. Neden hediye ile uğraşayım ki hangi çocuk ne sever nereden bilebilirim?
Ayrıca bir oyuncak almaya kalksam az buz para değil. Ortalama 10-20tl her çocuğun işini görür :)
Hatta eşim kapıya şeker toplamaya gelen çocuklara bile bozuk para verir..

Annemle yaşadığım için harçlık,hediye işini annem organize eder ben de maddi yönden desteklerim.Biz halen devam ediyoruz.:KK54:

Harclik candir :)
Bize es dost harclik vermez ama bayramda babam harclik verirdik buyukten kucuge gore en buyuk para biriminden baslayarak. O para bize o kadar cok gelirdi ki sene icerisinde aldigimiz toplam harcliklardan bile fazlaydi belki de. Cok istedigimiz bir oyuncagi ya da kiyafeti alirdik onla. Ama simdiki cocuklar her seyin arsizi oldular. Sevgi ilgi para esya kiyafet. Ebevynlerin de hatasi bu tabii ki. O yuzden bayramda dagitilan harcligin cok anlami kalmadi bence.

cocuklarin sevinci dunyalara bedel. bide birbirlerine manaali manaali bakip ‘bukadar oldu be paramiz!’ bakislari yok mu, her taraflarini mincikliyorum valla affetmem.

cocuklarin sevinci dunyalara bedel. bide birbirlerine manaali manaali bakip ‘bukadar oldu be paramiz!’ bakislari yok mu, her taraflarini mincikliyorum valla affetmem.
Aslında bu sevinç ucuz bir isteğe dönüşmediği sürece sevimlidir

Siz neden hediyeyi daha dogru buluyorsunuz?
Ben harclik veriyorum. Hediyenin beden sorunu olabilir begenilmeyebilir aynisi veya benzeri olabilir. Veya daha ciddi bir ihtiyaci varken oyuncak almayi tercih etmem.
Ama sizin sebeplerinizi ogrenirsek belki hak veririz, kim bilir aklimiza gelmeyen birseyler vardir...
Konuyu güncelledim
Yorumunuzu merak ediyorum

Bence verilmeli ama bi sınırda yani öyle herkesten degil
Yani gidip harçlık istememeli cocuk karşısındakinden
Verirse alır vermezse beklememesi lazm

Harçlık candır.
Küçükken nekadar mutlu oldugunuzu bi düşünsenize.
Karşılıksız paranın verildiği tek zaman dilimi bayramlar.
Bırakın çocukken bari mutlu olsunlar.

Yeni bir adet değil harçlık vermek ya.
Bi kızım var
Ve bence de devam ettirilmeli
Çünkü aile bütçesine bile faydası oluyor o harçlıkların:KK53:

Geçen bayram tablet aldı.
Ondan önceki bayram bisiklet
Bi öncekinde akülü oyuncağı alınırken büyük bi kısmını takviye etti.

İyi yani bence bu gelenek
Elleşmeyin:KK48:

Konuyu güncelledim
Yorumunuzu merak ediyorum

Guncellemenizi simdi okudum
Aslinda hak veriyorum. Hediyenin manevi boyutuna onem verilsin istiyorsunuz.
Ancak tuketim toplumunun cocuklari kitapla kalemle mutlu olmaz ki. Bunlara doymuslar. Veya cok kolay erisebilirler.
Ben karsimdakini mutlu etmek amaciyla veriyorum. Bu yuzden sanirim harclik vermeye devam edecegim.

4 tane yegenim var. 200 er tl verdim. Hic birisi 2 ayda tuketilecek yuzune bakilmayacak bir sey almaz. Buyuklere bu bilinci asiladik. Paranin amac degil arac oldugunu, ama zor kazanildigi icin savurmadan harcanmasi gerektigini biliyorlar. Kucuklere de anneleri kontrol altinda tutup aldirmaz.

Devir tüketim devri. Bilgi de çabuk üretilip tüketiliyor. Çocukların oyun almaları kadar doğal birşey yok.
Okuma alışkanlığı vs bunları ailesi kazandırmalı çocuklara. Aile eğer çok yakınınız ise onlara daha dikkatli olmaları konusunda şaka ile karışık uyarınızı yapabilirsiniz. Böyle ince mesajları çocuklara hediye yoluyla vermek istemişsiniz bence güzel bir yaklaşım değil.
Aldıkları oyunların iki ayda çöp olduğunu söylemişsiniz. Ama okuma alışkanlığı olmayan çocuklar için sizin aldıklarınız aynı gün çöp oldu. Özel ilgisi olan birşey varsa elbette hediye alabilirsiniz.
Çocuk harçlığını biriktirip kendi ilgisine göre şeyler alır. Birikimi öğrenir kendi zevk alanlarını keşfeder.
Ben de oyumu harçlıktan yana kullanıyorum.

Guncellemenizi simdi okudum
Aslinda hak veriyorum. Hediyenin manevi boyutuna onem verilsin istiyorsunuz.
Ancak tuketim toplumunun cocuklari kitapla kalemle mutlu olmaz ki. Bunlara doymuslar. Veya cok kolay erisebilirler.
Ben karsimdakini mutlu etmek amaciyla veriyorum. Bu yuzden sanirim harclik vermeye devam edecegim.

4 tane yegenim var. 200 er tl verdim. Hic birisi 2 ayda tuketilecek yuzune bakilmayacak bir sey almaz. Buyuklere bu bilinci asiladik. Paranin amac degil arac oldugunu, ama zor kazanildigi icin savurmadan harcanmasi gerektigini biliyorlar. Kucuklere de anneleri kontrol altinda tutup aldirmaz.
Gelen yorumlarada bakarsak ben abartıyor gibiyim

Son düzenleme:
Bayramlarda harclik vermek adettir
Hediye alinmaz bayramda , siz sevmiyorsunuz diye bu gelenek bitmeyecek sonucta
Dogumgununde de para verilmez hediye alinir
gelenekleri bitirme gibi bir gücüm olsa buna gelinceye kadar ne gelenekleri bitirirdim hiçte acımazdım milana:)
İsteyen istediğini yapıyor zaten
Kimse bana sormaz yani:KK53:

4 tane yeğenim var ,butceme göre dagitirim .Harçlık eskilerden günümüze kadar gelen olağan bir adettir. Verecek gücün varsa verirsin yoksa ufak hediyelerle sevindirirsin. Memnun olmuyorlarsa da kendileri bilir... Bu arada 800 tl de iyi paraymış yaw :KK53:

Ben küçükken spor ayakkabısı almıştım onu hatırladım konuyu okuyunca, ihtiyaçtı :)
Aslında güzel bir şey de işte günümüze göre düşüncenizi anlıyorum. Bence aile yönetmeli bu durumu.

Ay ay küçükken bütün harçlıklarımı annem alırdı ben sana o parayla şunu alim bunu alim derdi hıh.
Ya bu çok üzücü.Büyük oğlum 8 yaşlarındayken demişti ki"anne, okul arkadaşlarımın çoğunun bayram harçlıklarını anneleri alıyormuş,eve halı ya da perde alıyormuş.Benim annem hiç almaz,bizim için saklar,isteyince verir dedim,'vay be,çok şanslısın' dediler"demişti.
Bu davranış çocuğa haksızlıktır ya..

Back
X