Merhaba arkadaşlaaaar,
İlk katılım benden oluyor bu kez, o yüzden çok heyecanlıyım
Annemler uzun bayram yolculuğundan döndüğü için onlara yaptım bu köfteleri. Tek çeşit az geldiği için iki çeşit yaptım. Zaten ikilemde kalmıştım hangisini yapsam diye... Bu köfteleri, benim için mucizevi bir günde yaptım. Bu yüzden olur ya belki şans da getirir. Çok çok mutlu olurum o zaman...
Kurban etimiz yoktu, o yüzden kasabın kapısını çaldık biz.
Bu arada bizim de Tekirdağ köftemiz meşhurdur. Onu da elimden geldiğince yapayım dedim. Umarım beğenirsiniz.
Gelelim tariflerimizeee...
HASANPAŞA KÖFTE(Damla Kasap Sponsorluğunda)
700 gr kıyma
6 kaşık galeta unu
1 yumurta
1 kaşık nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı sumak
1 baş rendelenmiş soğan(suyu sıkılarak karışıma konulacak)
tuz
Patates püresi için;
3-4 patates
1 kaşık tereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış)
1,5 çay bardağı süt
tuz
karabiber
Domatesli sosu için;
1 rendelenmiş domates
5-6 adet kurutulmuş domates
1 kaşık salça
tuz
Ayrıca tepsisine salçalı su hazırlamak için 2 kaşık salçayı 1,5 bardak ılık su ile sulandırıyoruz...
Yapılışı:
Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri püre haline getirdikten sonra içerisine tereyağı, karabiberi, tuzu ve sütü ekleyip, tekrar iyice ezerek karıştırıyoruz.
Minik minik doğradığımız kuru domatesleri içi su dolu kaseye koyup, yumuşamalarını sağlıyoruz.
Köfte malzemelerimizin tamamını yoğurma kabımıza alıp iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra tereyağı ile ince bir katman şeklinde yağladığımız kalıplarımıza cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, her bir parçayı kalıp içine iyice yerleştiriyoruz. Dilerseniz bu işlemi kalıp olmadan, elinizde köfteyi çukurlaştırarak da yapabilirsiniz. Köftelerimizi 200 ısıtılmış fırında 5 dk tutuyoruz.
Bu arada az zeytinyağında rendelenmiş domateslerimizi 5 dk kadar pişirdikten sonra içerisine salça ve ıslattığımız kuru domatesleri de koyup 5 dk kadar daha pişiriyoruz. Tuzunu da ekleyip karıştırıyoruz.
5 dk fırında beklettiğimiz köftelerimizi çıkarıp, her birinin üzerine domates sosumuzdan koyuyoruz ve üzerlerine de patates püremizi sıkma torbasıyla şekil vererek yerleştiriyoruz(Benim krema sıkma torbam yoktu, o yüzden normal bi torba kullandım. Ama o da patladığı için kaşıkla koymak zorunda kaldım patates pürelerini
) Son olarak salçalı suyumuzu da tepsiye döküyoruz ve köftelerimizi ısıtılmış fırınımızda 200 derecede 10 dk pişiriyoruz.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ(Damla Kasap sponsorluğunda)
Yarım kilo kıyma
4 kaşık galeta unu
1 adet küçük soğan rendesi
1 diş sarımsak
yarım çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pulbiber
1 yumurta
yarım yemek kaşığı irmik
İrmik ve yumurta hariç tüm malzemelerimizi yoğurma kabına alıp iyice yoğuruyoruz.
İrmik ve yumurtayı da ekledikten sonra tekrar iyice yoğuruyoruz. Sonrasında ise harcımızın üzerini streçle kapatarak 1 gün buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün harcımızı tekrar yoğurduktan sonra parmak şekli veriyor ve az yağda güzelce kızartıyoruz.
Güzel bir pilavın yanında köftelerimizi afiyetle yiyoruz
Herkese başarılar dilerim...
İlk katılım benden oluyor bu kez, o yüzden çok heyecanlıyım

Kurban etimiz yoktu, o yüzden kasabın kapısını çaldık biz.

Bu arada bizim de Tekirdağ köftemiz meşhurdur. Onu da elimden geldiğince yapayım dedim. Umarım beğenirsiniz.
Gelelim tariflerimizeee...
HASANPAŞA KÖFTE(Damla Kasap Sponsorluğunda)
700 gr kıyma
6 kaşık galeta unu
1 yumurta
1 kaşık nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı sumak
1 baş rendelenmiş soğan(suyu sıkılarak karışıma konulacak)
tuz
Patates püresi için;
3-4 patates
1 kaşık tereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış)
1,5 çay bardağı süt
tuz
karabiber
Domatesli sosu için;
1 rendelenmiş domates
5-6 adet kurutulmuş domates
1 kaşık salça
tuz
Ayrıca tepsisine salçalı su hazırlamak için 2 kaşık salçayı 1,5 bardak ılık su ile sulandırıyoruz...
Yapılışı:

Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri püre haline getirdikten sonra içerisine tereyağı, karabiberi, tuzu ve sütü ekleyip, tekrar iyice ezerek karıştırıyoruz.

Minik minik doğradığımız kuru domatesleri içi su dolu kaseye koyup, yumuşamalarını sağlıyoruz.

Köfte malzemelerimizin tamamını yoğurma kabımıza alıp iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra tereyağı ile ince bir katman şeklinde yağladığımız kalıplarımıza cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, her bir parçayı kalıp içine iyice yerleştiriyoruz. Dilerseniz bu işlemi kalıp olmadan, elinizde köfteyi çukurlaştırarak da yapabilirsiniz. Köftelerimizi 200 ısıtılmış fırında 5 dk tutuyoruz.

Bu arada az zeytinyağında rendelenmiş domateslerimizi 5 dk kadar pişirdikten sonra içerisine salça ve ıslattığımız kuru domatesleri de koyup 5 dk kadar daha pişiriyoruz. Tuzunu da ekleyip karıştırıyoruz.

5 dk fırında beklettiğimiz köftelerimizi çıkarıp, her birinin üzerine domates sosumuzdan koyuyoruz ve üzerlerine de patates püremizi sıkma torbasıyla şekil vererek yerleştiriyoruz(Benim krema sıkma torbam yoktu, o yüzden normal bi torba kullandım. Ama o da patladığı için kaşıkla koymak zorunda kaldım patates pürelerini

TEKİRDAĞ KÖFTESİ(Damla Kasap sponsorluğunda)
Yarım kilo kıyma
4 kaşık galeta unu
1 adet küçük soğan rendesi
1 diş sarımsak
yarım çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pulbiber
1 yumurta
yarım yemek kaşığı irmik

İrmik ve yumurta hariç tüm malzemelerimizi yoğurma kabına alıp iyice yoğuruyoruz.

İrmik ve yumurtayı da ekledikten sonra tekrar iyice yoğuruyoruz. Sonrasında ise harcımızın üzerini streçle kapatarak 1 gün buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün harcımızı tekrar yoğurduktan sonra parmak şekli veriyor ve az yağda güzelce kızartıyoruz.

Güzel bir pilavın yanında köftelerimizi afiyetle yiyoruz

Herkese başarılar dilerim...