Hassas mıyım insanı mi?

depresifbirinsan

La la lalaaaaalaaaaa bir şarkı söyle 🎶
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2023
597
464
23
Soruma cevap buldum çok hassasmisim arkadaşlar. Teşekkürler yorumlarınız için.

İyi geceler arkadaşlar.
Çok kısa özet geçeyim. Ben ince ruhlu, ince düşünceli, sevdiği insanları koruyup kollayan, anaç, saygı ve sevgili, aynı zaman da tez canlı önceliği sevdiklerine veren bir insanım.
Sosyal iliskilerimde şöyle problemler yaşıyorum; uzun yıllar görüştüğüm kız arkadaşlarımla çok basit sebeplerden dolayı mesafe koymak durumunda kalıyorum. Örneğin; arkadaşımın bebeği hastalandığında ben bebeği gerçekten merak ediyorum ve soruyorum. İyileşinceye kadar WhatsApp dan veya telden (ansızın aramiyorum) soruyorum. Ancak arkadaşım bebeği iyilestiginde bana bir haber verme zahmetinde bulunmuyor. Veya bir poğaça yapıyorum sırf onun için bir teşekkür etmiyor. Bunun gibi basit görünümlü ama canımı sıkan şeyler var. Şimdi ben bu davranışlara takildigim için hassas, kırılgan olduğum etiketi ile yaşıyorum hayatımı.
Peki ben dışarıdan bu sekildeysem niçin benimle bir arada olmak o ilgi ve destek ve samimiyetten çok mutlular. O mutluluğu kullanırken bir şey yok ama ben şurada kırıldım bunu bana yapmamalısın dediğimde hassas problemli oluyorum.
Yıllardır kendimi düzeltmeye çalıştım ama başaramadım. Ben de rahat duyarsız çok yakın ama aslında uzak sosyal ilişkiler kurmak istiyorum. Herkes keyfine bakarken ben eziyet çekiyorum.
Ben nasıl davranmalıyım. Empati mi yapmamaliyim duygularımı mi arindirmaliyim.
İçimi döktüm uzun da oldu okuyan herkese kocaman teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Açık konuşacam, ben sizin gibi insanlardan hoşlanmıyorum. Ben birine yardım edince, hal hatır sorunca, bir şey yapınca karşılığını beklemiyorum mesela. Teşekkür de beklemiyorum. Teşekkür ederlerse memnun olurum tabi ki ama bunun beklentisine girmiyorum. Bir şeyi yapıyorsam kendim istediğim için yapıyorumdur çünkü, başkalarını memnun etmek ya da yaranmak için yapmıyorum. Biri bana yardım eder, bişey yaparsa da teşekkür ederim genelde. Hasbelkader unuttuysam da teşekkür etmedin, haber vermedin, aramadın bilmem ne diyen insandan hoşlanmıyorum. Sitem sevmiyorum, yaptığını dile getiren insan hiç sevmiyorum. Çevrenizdeki insanlar da belki bundan rahatsızdırlar.

Valla bana da fazla hassas geldiniz. Böylesi inanın sadece kendinize zarar. Siz de demişsiniz millet keyfine bakarken eziyet çektiğinizi. Ne gerek var? Çocuğunun iyileştiğini haber verse ne vermese ne? Teşekkür bekliyorsanız ve etmiyorsa bir daha o şeyi onun için yapmazsınız olur biter. Millet muhtemelen alındığınızın bile farkında olmadan hayatına devam ediyor. Siz bu şekilde kendi kendinizi yediğinizle kalıyosunuz

Başkaları için kendinizi değiştirmeyin. Olduğunuz gibi kabul etmiyorlarsa etmesinler. Çünkü bu karşınızdakine zarar verdiğiniz bir şey değil. Bu sizin kişiliğinizden, karakterinizden kaynaklanan ve de gayet insani bir durum. Ne o iyiyken iyi, kendileri ilgi alaka beklesin. Siz bir rahatsızlığınızı dile getirdi mi aa çok hassassın sen de canım. Kendinde hata kusur görmeyen kişilere ne yapsanız nafile. Böyle kişilerden olmayacak bir şeyi bekleyip de kendinizi yormayın boşuna. Kendinizi yıpratırsınız. Ya oldukları gibi kabul edip arkadaşlığınızı sürdürün. Ya da çok rahatsız oluyorsanız da aranıza mesafe koyarsınız.

Bnmde bi arkadasim oyleydi. Zor zamanlarinda hep yanindaydim .fikir verirdim uygulardi dua ederdim ve nihayet guzel bi yola girdi ama ilk bni gormezden geldi. Bulusalim derim bahanesi vardir sebepleri vardir ama diger kisilere vakti boldur. Ben de onu hayatimdan cikardim simdi o istiyor ben istemiyorum.

E siz de yapmayın o zaman.
Bunun için özel talep mi var?
Çok basit bir örnek vermişsiniz ve bana aşırı abartılı geldi.
Arkadaşınızın bebeği hastaymış. Sürekli bebeği sordum ama iyileşince iyileşti demedi diyorsunuz. Yahu bu çok saçma değil mi?
Zaten bebeğin hastalığı arkadaşınıza bir dert. O derdin arasında sizi mi düşünecek gerçekten? Kaç kişi soruyordur hiç düşündünüz mü çocuk nasıl diye, herkese basın açıklaması mı yapsın?
Arkadaşınıza hiç sordunuz mu, bu süreçte sen nasılsın, bir şeye ihtiyacın var mı diye?
Çok alıngansınız ve tavırlarınız yanlış.
Ya karşılık beklemeden iyilik yapmayı öğrenin, ya da hiç yapmayın. Bunu da zorla kimse istemez sizden zaten.

Sürekli karşılık bekleyerek bir şeyler yapıyorsunuz. İnsanları istediğiniz çizgiye çekemezsiniz hatta çekmeye çalışmamalısınız. Yapabileceğiniz tek şey sizinle aynı duyarlılık seviyesindeki insanlarla yakın ilişki kurmak..

poğaça yapıp götürdüğünüz kişi bir teşekkür ederim demiyorsa ayıdır zaten bunun sizin hassas ruhunuzla ilgisi yok. ama bebeği hasta olan kişi bebeği iyileşince sizi aramadı haber vermedi diye düşünüyorsanız bu da sizin hassaslığınız değil empatisizliğiniz. jestlere teşekkür beklenir ama insani durumlarda ilgi göstermek jest değil insaniyet olduğu için karşılık beklenmez. bence siz içinizden gelerek değil, sürekli hassaslığınız kibarlığınız görülsün övülsün diye insanlara tatlılık yapıyorsunuz.

Ancak arkadaşım bebeği iyilestiginde bana bir haber verme zahmetinde bulunmuyor.
Niye haber versin? Bu derece hassaslık normal değil bence. Herşey ölçülü olmalı.
bence siz içinizden gelerek değil, sürekli hassaslığınız kibarlığınız görülsün övülsün diye insanlara tatlılık yapıyorsunuz
Bu yoruma katılıyorum. Sürekli taktir edilmeyi övülmeyi bekliyorsunuz.
Ama Bu sizide karşıdaki insanıda yorar. Bence biraz salın.

Yani karsinizdaki kişiler sizi olduğunuz gibi kabul etsinler, ama siz onları oldukları gibi kabul edemeyin.
Ben de bunun tam tersi pozisyonda olmustum arkadaşımın attığı mesaja neymiş hemen donmuyormusum anında, çok kabaymisim ? Görüldü bile atmamisim oysa ki, acaba gerçekten görmemiş olabilir miyim? Ya da o an müsait olmamış olabilir miyim? Maalesef mesajlasmanin aslında müsait olununca cevaplanmasi gereken birşey olduğunu anlayamamisti. İnsan anında cevap almak istiyorsa arar dimi mesaj atiyorsanız karşıdaki müsait olunca döner, hatta insanlık hali unutabilir. Ben çok normal görürüm böyle şeyleri, sırf bu darlama yüzünden, çok sevdiğim halde o arkadaşımla tartıştık ve zamanla da uzaklastik. Yoğun insanlarız, her anımız boş degil, baskıcı sevgili gibi darlamanin, eksikliğini hissettiğimiz duyguları yanlış adreslerde gidermeye çalışmanın manası yok.
siz çok hassas olmayı ve böyle kabul görmeyi normal buluyorsanız, karsinizdakilerin de mesafeli olmak istemesini, size göre soğuk olmalarını kabul etmelisiniz. Edemiyorsanız demek ki siz onlar için onlar da sizin için doğru kişiler değilsiniz.

Ben karsimdakine sitem etmiyorum, aksine kendi içimde muhakeme yapıyorum. Beklentiye girmeli miyim girmemeli miyim diye.
Karşılık beklemek değil de, dostum dediğim değer verdiğim insandan ben de bir insan olarak değerli oldugumu hissetmeyi isterim. Bu kısımda ikilem yaşıyorum.
Bahsettiğiniz insan türünden ben de hoşlanmıyorum.

Haklısınız bence de dediğiniz gibi oluyor. Kendimi bu konuda degistirebilmeyi çok istiyorum.

Çevremde hep bu tip insanlar oluyor. Mesafe koya koya tek tabanca oldum. Biraz da bu nedenle kendimi degistirmeliyim gibi düşünmeye başladım.
İllgiden çok hoşlanıp kendileri ilgi vermeyen bir teşekküru çok gören insanla dolu dünya.

Niçin bu kadar vefasizlar. Sonra da geri gelip aynı sevgiyi görmek istiyorlar.

Bende sizin gibiyim, düşünceli, ince, destek olmayı paylaşmayı seven biri. Ama aynı karşılığı görmeyince haksızlık edildiğini hissediyorum ve dile getirdiğimde abartmakla ve hassas olmakla itham ediliyorum.

Ama bu durumu Gaslighting tanımını okuduktan sonra anladım. Olması gerekeni yapamayıp, yapanları manipüle ediyorlar, kendilerinden şüpheye düşürüyorlar.

Benim inceliğime bir teşekkür edemeyen insan beni hiçbir şeyle itham edemez.

Alma verme dengesi için bende kendimi geri çektim, kim ne veriyorsa artık onu alıyor. Tabii böyle böyle samimiyeti, güzel ve insanî paylaşımları azaltmış oluyoruz ama yapacak bir şey yok herkes seçimini yaşar. İnsanlar insanlıktan çıktı zaten bencillikten..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…