hastalık ve evlenme

daisypath

Üye
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2012
4
0
16
İstanbul
merhabalar,
bu baslığı bir arkadasımın istegi uzerine acıyorum
bir kan hastalığınız var ve bunu evlenmeden once eşinize soyluyorsunuz, eşiniz bunu ailesine soylememeyi tercih ediyor ve kayınvalideniz bunu ogrenince kıyametleri koparıyor, hem sizi hem ailenizi sucluyor (neden bana soylenmedi diye) ve sizi ayırmaya calışıyor. sizce bu kayınvalide haklı mı, aileniz onun ailesine soylemeli mi, yoksa esin bilmesi yeterli mi? arkadasım kendini cok hırpalıyor, bir yandan ben eşime soyledim gerisi ona kalmıstı diyor bir yandan da acaba soylemek bize mi duserdi diyor, bu konuda fikirlerinizi paylaşır mısınız? arkadasım duzenli ilaç kullanıyor ama hastaneye bagımlı degil, fiziksel olarak hiçbir hastalık belirtisi yok...

allah allah anlıyamadım hastalıgı kotu bı hastalıkmı?
sanırım rutın bı tedavısı olan ve ılerlemeyen bısey..
herneyse,boyle bı hastalıgım olsa,ben esıme söylerım sadece..
aılesıne soyleyıp soylememek ona kalmıs ama kımseden de saklıyor gıbı görunmem..
sadece afişe etmeye gerek yok dıye taa aılesıne kadar gıdıp anlatma geregı duymam..
eşim olacak kısı uygun bı dılle bunu anlatır..
ve onun ıcın problem yoksa kımseyıde bu hastalık ılgılendırmez..

Son düzenleme:
fiziksel olarak hastalıklı gibi gorunmuyor demek istedim, hastalığı akdeniz anemisi, bebeği olabilir ama riskli bir gebelik gecirebilir, bebeği hasta olmasa da tasıyıcı olacaktır vs.

benım cocugumun olup olmıyacagı kocamla benım aramdakı meseledır..
sevgı herseyden ustundur vede allah bılır neyın ne olacagını..
aileler boyle seylerı kafalarında kurarda kurar..işi cıkmaza sokarlar..
yınede bılmelerı gerekır ama onların kararları veya dusuncelerı bızı etkılememelı

eşler söylemek istemıyorsa eğer
ailelerin hadlerine değil bilip bilmemek.

eşine söylemesi yeterliymiş bence.Eşi ailesine söylemediyse bu arkadaşını ilgilendirmez.Ayrıca kayınvalidesi amma büyütmüş olayı.benim bir arkadaşım akdeniz anemisi 4 yaşında dünyalar tatlısı bir oğlu var ve gayet iyi şuan

Ne yani kızcağız anemi diye evlenemezmi anlamıyorum bu insanların bu cahilliklerini. Hem ailesi bilse ne olur bilmese ne olur. O zaman onca engelli insanlar ne yapsın toplum olarak nasıl bir dışlamadır nasıl bir vicdandır bu. Rabbim böyle kötü insanlara bir gün bir dert verir o zaman anlarlar. Söyle arkadaşına hiç canını sıkmasın kıyameti koparan koparsın. İstemeyen istemesin. Tövbe haşa sanki kanser. Benim tanıdığımda var anemi hastası ve nikah işlemlerinde öğrendiler eşide hiç sorun yapmadı ailelerle yapmadı şimdi evliler.

Bende Talesemi (Akdeniz Anemisi) taşıyıcısıyım.
Hep korkmuşumdur çocuğuma hastalık bulaştırcam diye

Sanki kadın aids kapmıış gibi neyin yaygarasını yapıyolar ki anlamadım.
Eşinden başka kimsenin bilmesi gerekmez.
Sonuçta hayatı paylaşacak kişiler onlar, çocuk sahibi olacak kişiler onlar.

Eşine söylemeseydi sorun olurdu.
Onlardan başkasını ilgilendiren bir mevzu değil bu.

Aileye söylemek zorunda filan değil, sonuçta o aile kuracağı adama söylemiş üzerine düşeni yapmış, çok ilgilendirdiğini düşünseydi kendi oğlu söylerdi. Hem Akdeniz Anemisi öyle çok korkunç bir hastalık değil, fiziksel olarak hasta görünmüyor dediğinize göre sanırım taşıyıcı sadece.
Üstelik kalıtımsal bir hastalık AIDS gibi bulaşıcı filan değil neden çevredekileri tek tek bilgilendirme gereği duysun ki eşi dışında?

eşine söylemiş işte gerisi bilmesede olur...
hem rahatsızlıktır bu kimin ne olacağı belli mi olur...
ne saygısız acımasız insanlarmışki hemen kıyametleri koparıyolar...

arkadasım tasıyıcı degil malesef, hasta
sanırım kayınvalide cocukları olursa ileride kızın basına bir sey gelmesinden korkuyor
oğlunun kandırıldıgını dusunuyor

''Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı ya da tıptaki adıyla Talasemi; Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından ”Beta Talasemi” geninin kalıtımsal olarak geçen bir tür “kansızlık” hastalığıdır. Anemi (kansızlık) oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” molekülünün yapısındaki bozukluktur.

Hastalığın iki apayrı biçimi vardır: Talasemi Major ile Talasemi Minör

Anne ve babadan yalnızca biri Akdeniz Anemisi taşıyıcısı (Talasemi Minör) ise doğacak çocuklarının taşıyıcı olma olasılığı % 50 dir. Talasemi major olma olasılıkları ise yoktur.

Anne ile babanın ikisi de Akdeniz anemisi taşıyıcısı (Talasemi Minör) ise doğacak çocukların Talesemi Major olma olasılığı % 25, taşıyıcı olma olasılığı % 50 olacaktır. Ancak % 25 olasılıkla çocuk normal olacaktır.''

İnsanların Akdeniz Anemisi hastalarına HIV taşıyıcısı gibi yaklaşması
çok manasız. Eğer eşlerin ikisi de talasemi değilse korkulacak bir
durum yoktur bebek için. Taşıyıcı kişiler hasta değildir. Bu hastalığın
etkeni yoktur, bir bulaş söz konusu değildir. Sadece kalıtsal bir rahatsızlıktır.
Arkadaşınızın eşinde taşıyıcılık gibi bir durum söz konusu mu acaba?

hayır eşi tasıyıcı degil
arkadasımın kardesleri tasıyıcı ama onlar evlenirken kimse sorun yapmadı
hasta olsalardı acaba yaparlar mıydı diye dusunuyor arkadasım

Yok öyle bunu herkes sorun yapmaz. Sonuçta hastalık bu.
O kayınvalide kızın hastalık yüzünden başına kötü birşey
gelmesinden korkuyor olabilir ama taşıyıcı bile olmayan
oğlunun başına birşey gelmeyeceğinin garantisi var mı???

Eşinin taşıyıcılık gibi bir durumu yoksa bebekleri en fazla
taşıyıcı olur. Allah sabır versin arkadaşınıza. Hem sağlıkla
hem sabırla sınanıyor. Oysa daha çok destek olmaları
gerekir. Kayınvalidesinin de evladı var, Allah onlara da
verebilirdi Allah korusun...

Bu rahatsızlık günümüzde çok yaygın ancak çiftler artık eskisi gibi çocuk sahibi olmaktan korkmuyor. Arkadaşınız ve eşi bebeklerinin hasta veya taşıyıcı olmasından korkuyorsa tüp bebek ve pgt yöntemiyle sağlıklı bir çocuk sahibi olabilirler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…