Hastanede skandal! İki hemşire hastanede kör oldu

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Hastanede skandal! İki hemşire hastanede kör oldu
Sitene Ekle
hastanede-skandal-iki-hemsire-hastanede-kor-oldu-5427767.Jpeg

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde akıl almaz bir olay yaşandı. İddiaya göre stajyer hemşirelere gece dinlenmeleri için Ultraviyole Işınla Sterilizasyon Odası’na yönlendirildi. Hemşireler, ‘ultraviyole ışığı’ gece lambası zannetti. Sabah gözlerinde görme kaybı ve kızarıkla kalkan hemşireler şoke oldu. Hemşire öğrencilerin okulları ve savcılık soruşturma başlattı.

SABAHA KADAR ULTROVİYOLE IŞINA MARUZ KALDILAR

Fırat sağlık Yüksek Okulu’nda okuyan iki hemşire, Fırat Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi Servisi’nde staj görüyordu. Geçtiğimiz günlerde nöbete kalan iki stajyer hemşire için serviste, dinlenmeleri için bir oda gösterildi. Tedavilerini yaptıktan sonra odalarına dinlenmeye çekilen iki hemşire, sabaha büyük bir şok ve panikle uyandı. Gözlerini açtıklarında göremediklerini anlayan hemşirelerin imdadına meslektaşları yetişti.

BİRİ GÖRMÜYOR, BİRİ AZ GÖRÜYOR

Yapılan incelemelerde hemşirelere dinlenmeleri için gönderilen odanın Ultraviyole Işınla Sterilazasyon işleminin gerçekleştiği bir yer olduğu anlaşıldı. Hemşirelerin gözlerinin ışının etkisiyle görme kaybı yaşadığı öğrenildi. Olay hakkında açıklama yapan hemşirelerin arkadaşları, “Bu tam bir skandal. Bu olayın duyurulmasını istiyoruz. Bir hemşirenin gözleri tamamen görmüyor. Diğer hemşire arkadaşımız için çok az görüyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

Stajyer hemşirelerin aileleri olayı haber alır almaz Elazığ’a gelen ailelere, savcılığa şikayette bulundu. Savcılık soruşturma başlattı.

VAHİM BİR OLAY

Konuyla ilgili ismini açıklamak istemeyen bir sivil toplum örgütü temsilcisi, “Ne yazık ki vahim bir olay yaşandı. Hemşire arkadaşlarımız serviste tedavi ediliyorlar” diye konuştu.
http://www.milliyet.com.tr/hastanede-skandal-iki-hemsire-gundem-2030832/

Kizlarin basina gelene ben de uzuldum, cok buyuk ihmalkarlik.. Ama anlayamadigim birsey var, Turkiyede hemsireler nobeti uyuyarak mi geciriyorlar? Yani is saatleri icinde uyumak serbest mi?
Yattigin yerden para kazanmak boyle birsey olsa gerek.
Plastik cerrahi servisinde cok acillik bi durum yokmus demekki o saatlerde dinlenmeleri haklari, hakkimiz degil mi??

Plastik cerrahi servisinde cok acillik bi durum yokmus demekki o saatlerde dinlenmeleri haklari, hakkimiz degil mi??
Hayir, is saatleri icinde calisilir, evde dinlenilir. Size ihtiyac yoksa orda olmaniz israftan baska birsey degil. Ayrica sizinkine dinlenmek de denmez, resmen uyuyormussunuz. Hastanin biri fenalasirsa kim ilgileniyor siz uyurken? Ya da agrisi olan sabaha kadar hemsire uyansin diye mi bekliyor? Bana bu uygulama cok tuhaf geldi. Hastalar geceleri Allah emanet desene..

Hayir, is saatleri icinde calisilir, evde dinlenilir. dah ihtiyac yoksa orda olmaniz israftan baska birsey degil. Ayrica sizinkine dinlenmek de denmez, resmen uyuyormussunuz. Hastanin biri fenalasirsa kim ilgileniyor siz uyurken? Ya da agrisi olan sabaha kadar hemsire uyansin diye mi bekliyor? Bana bu uygulama cok tuhaf geldi. Hastalar geceleri Allah emanet desene..
Hasta yoksa kimin ustunde calisicaz kimin agrisini gidermeye calisicaz hanfendi ?
Normal bi acil servisten bahsedilmiyor farkindaysaniz.
Ben simdi hazirlandim hastaneme gidiyorum. Evet hastalarimla ilgilenicem. Hastalar bittiginde de oturup dinlenicem.

Hasta yoksa kimin ustunde calisicaz kimin agrisini gidermeye calisicaz hanfendi ?
Normal bi acil servisten bahsedilmiyor farkindaysaniz.
Ben simdi hazirlandim hastaneme gidiyorum. Evet hastalarimla ilgilenicem. Hastalar bittiginde de oturup dinlenicem.
Valla hastasiz hastane ilk defa duydum. Iyi ki de Turkiyede calisiyorsunuz, yatip kalkip halinize sukredin. Bol bol dinlenin, uyuyun, alan razi veren razi nasilsa.. Burada hastasi biten bir hastane yok. Serviste hasta yoksa hemsireye de gelme denir zaten, ya da buyuk hastane ise hemsirenin eksik oldugu yere gonderilir, kimse bosa para harcamaz. Ben de hemsireyim ama yabanci bir ulkede, on dakika icim gecse isimi kaybederim. Burada gorev basinda uyumak yasak, normali de bu olsa gerek bence.. Turkiye'nin daha cok yolu var anlasilan..

Valla hastasiz hastane ilk defa duydum. Iyi ki de Turkiyede calisiyorsunuz, yatip kalkip halinize sukredin. Bol bol dinlenin, uyuyun, alan razi veren razi nasilsa.. Burada hastasi biten bir hastane yok. Servistilgileniyoru hemsireye de gelme denir zaten, ya da buyuk hastane ise hemsirenin eksik oldugu yere gonderilir, kimse bosa para harcamaz. Ben de hemsireyim ama yabanci bir ulkede, on dakika icim gecse isimi kaybederim. Burada gorev basinda uyumak yasak, normali de bu olsa gerek bence.. Turkiye'nin daha cok yolu var anlasilan..
Bende turkiyede calismak istemezdm hanfendi ama maalesef bu ulkede yasiyorum
Verilen bu tavizler bizden degil en baş kimse onlardan kaynaklaniyor
Evet bende hasta bitiyor ve dinleniyorum kapida durup hasta bekliycek halim yok hasta oldugunda da en iyi sekilde ilgileniyorum
O kizlar belki stajyer oldugu icin izin verildi
Bunun icin orda dinleneni degil izin vereni suclamaniz gerekir

Bende turkiyede calismak istemezdm hanfendi ama maalesef bu ulkede yasiyorum
Verilen bu tavizler bizden degil en baş kimse onlardan kaynaklaniyor
Evet bende hasta bitiyor ve dinleniyorum kapida durup hasta bekliycek halim yok hasta oldugunda da en iyi sekilde ilgileniyorum
O kizlar belki stajyer oldugu icin izin verildi
Bunun icin orda dinleneni degil izin vereni suclamaniz gerekir
Sizi sucladigim yok zaten, sistem bozuk.. Tek basina yapabileceginiz birsey de yok. Saglik sistemi duzeldi demislerdi, eskisinden bir farki yokmus aslinda.. Eskiden de hemsireler gece uyurdu, uyandirip birsey istemeye cekinirdik. Ogrenci hemsireler gece uyurken ne ogreniyorlarmis bir muamma.. Yani geceyi hastanede uyuyarak gecirmek egitimin bir parcasi mi? cok sacma.. Herhalde onlar da nobette ne yapilacagina simdiden alistiriliyorlardir. Bunu savundugunuz icin tartistik, hepsi bu.

Sizi sucladigim yok zaten, sistem bozuk.. Tek basina yapabileceginiz birsey de yok. Saglik sistemi duzeldi demislerdi, eskisinden bir farki yokmus aslinda.. Eskiden de hemsireler gece uyurdu, uyandirip birsey istemeye cekinirdik. Ogrenci hemsireler gece uyurken ne ogreniyorlarmis bir muamma.. Yani geceyi hastanede uyuyarak gecirmek egitimin bir parcasi mi? cok sacma.. Herhalde onlar da nobette ne yapilacagina simdiden alistiriliyorlardir. Bunu savundugunuz icin tartistik, hepsi bu.
Denek istedigim plastik servisinde o an hasta olmayabilir o yuzden gidin dinlenin demis olabilirler
Aksi takdirde normal acil servisde dinlenmek bi nimet zaten

Denek istedigim plastik servisinde o an hasta olmayabilir o yuzden gidin dinlenin demis olabilirler
Aksi takdirde normal acil servisde dinlenmek bi nimet zaten
Ya bu stajyerler aksam yatmis sabah kalkmis.. Hasta olmayinca neyin stajini yapiyorlar, gece yarisi iki hemsireye de is cikacak kadar hasta mi gelecekti servise? otel gibi yatip uyumuslar iste.. Burada olsa hasta yok, evinize gidin derlerdi.
Normal acil servis dedigin bildigimiz acil servis degil mi? Hastane acil servisten ibaret degildir ki.. Butun servisler ayni ehemmiyettedir ve hemsireler 24 saat gorev basindadir burada. Hos, ben de acil serviste calismiyorum zaten.. Kat hemsiresiyim. Saniyorum bize verilen sorumluluklar size verilenden cok farkli ve kat kat fazla, yazdiklarindan onu anliyorum.

Ya bu stajyerler aksam yatmis sabah kalkmis.. Hasta olmayinca neyin stajini yapiyorlar, gece yarisi iki hemsireye de is cikacak kadar hasta mi gelecekti servise? otel gibi yatip uyumuslar iste.. Burada olsa hasta yok, evinize gidin derlerdi.
Normal acil servis dedigin bildigimiz acil servis degil mi? Hastane acil servisten ibaret degildir ki.. Butun servisler ayni ehemmiyettedir ve hemsireler 24 saat gorev basindadir burada. Hos, ben de acil serviste calismiyorum zaten.. Kat hemsiresiyim. Saniyorum bize verilen sorumluluklar size verilenden cok farkli ve kat kat fazla, yazdiklarindan onu anliyorum.

Sadece meraktan soruyorum, sağlık çalışanı değilim ama olayı anlamak adına, çalıştığınız ülkede haftada kaç saat çalışıyorsunuz bunun kaç saati nöbet, nöbet tuttuğunuz zaman kaç saat nöbet tutup bir sonraki iş başı yapmanız arasında ne kadar dinlenmek için zaman veriyorlar size?
Sistemler farklı olduğu için oradaki sistemi anlamak için soruyorum bu soruyu, kinaye vs yok yanlış anlamayın lütfen

Kizlarin basina gelene ben de uzuldum, cok buyuk ihmalkarlik.. Ama anlayamadigim birsey var, Turkiyede hemsireler nobeti uyuyarak mi geciriyorlar? Yani is saatleri icinde uyumak serbest mi?
Yattigin yerden para kazanmak boyle birsey olsa gerek.

hemşireleri bilmem ama doktor olan bir arkadaşımdan da duyuyordum gece nöbette uyuma odası diye birşey.
Sanırım uyuyorlar hasta gelince kaldırılıyorlar. Hasta gelmezse (nasıl gelmiyor ben de anlamıyorum) sabaha kadar uyuyorlar işte. Adı da nöbet tuttuk oluyor.
Şok olduğunu biliyorum.
Daha önce ben de burada bu konuyu bir hemşireyle tartışmıştım da benim maaşımdan vergi kesiliyor ama gibi çok saçmasapan birşey söylemişti. Tabi sağlık çalışanı hariç kimsenin maaşından vergi kesilmiyor.

hemşireleri bilmem ama doktor olan bir arkadaşımdan da duyuyordum gece nöbette uyuma odası diye birşey.
Sanırım uyuyorlar hasta gelince kaldırılıyorlar. Hasta gelmezse (nasıl gelmiyor ben de anlamıyorum) sabaha kadar uyuyorlar işte. Adı da nöbet tuttuk oluyor.
haaa hatta hasta gelirse kaldırıldıkları zaman da sanki 'ne kaldırdınız beni uykumdan' gibilerinden bir tavır içinde oluyorlar.
Şok olduğunu biliyorum.
Daha önce ben de burada bu konuyu bir hemşireyle tartışmıştım da benim maaşımdan vergi kesiliyor ama gibi çok saçmasapan birşey söylemişti. Tabi sağlık çalışanı hariç kimsenin maaşından vergi kesilmiyor.

çok üzücü bir olay, sorumlu falan çıkmaz zaten ortaya.. "sorumluluk" Türkçe de ki sıradan bir kelime..

ama bunun yanında "nöbet" akşam yatıp sabah kalkmanın tam olarak neresinde onu anlamadım? madem hasta yok evlerinde uyusalardı keşke..

Burda hemşireler 36 veya 24 saat nöbet tutup 3 gün evde duruyorlar.36 saat verimli çalışamadıkları için arada uyuyorlar.Sorarsan sistemin suçu,ama 5 gün mesai yapmak yerine 2 gün yapmak işlerine geldiği için sistem bu şekilde işliyor.

yatacak yer temini de ne oluyor, adı üstünde nöbet, nöbette uyunur mu ? bu nasıl vazife anlayışı anlamadım , nöbete kalan askerlere uyumaları için yer gösterilmiyor , asker polıs nasıl nobet tutarken yatmıyorsa uyumuyorsa sende yatmayacaksın yada uyumayacaksın kural bu kadar basit, daha stajyerken yatışa alıştırılıyo bunlar demek ki.

Sadece meraktan soruyorum, sağlık çalışanı değilim ama olayı anlamak adına, çalıştığınız ülkede haftada kaç saat çalışıyorsunuz bunun kaç saati nöbet, nöbet tuttuğunuz zaman kaç saat nöbet tutup bir sonraki iş başı yapmanız arasında ne kadar dinlenmek için zaman veriyorlar size?
Sistemler farklı olduğu için oradaki sistemi anlamak için soruyorum bu soruyu, kinaye vs yok yanlış anlamayın lütfen
Burada gunde 8 saatten calisiyorsan haftada 40 saat, 12 saatten calisiyorsan 36 saat calisirsin. Ayrica hemsire acigi oldugu gunlerde de cagirilip gidersen 40 saatin ustune fazla mesai alirsin. Nobet yok, ya gececisindir, ya gunduzcu. Normal bir katta calisiyorsan, yani yogun bakimda degilsen 5-6 hastan olur. Herseyinden mesulsun. Doktor gibi muayene eder, bulgularini yazarsin, saat 9-12 ve 6 ilaclarini verirsin, serumlarini asarsin, laboratuar sonuclarini kontrol eder, anormal sonuclari doktora haber verirsin, yeni tedavi emirlerini alir ve uygularsin, gece yarisi veya gunduz farketmez. Kan lazimsa kani gider alir asarsin, yara pansumanlarini yaparsin yaranin durumunu ayrintilarina kadar bilgisayara girersin, sidik ve diski ornekleri toplarsin, ne yiyip ne ictigini takip eder ve bilgisayara girersin, yeni hasta gelmisse yatis islemlerini yapar, tepeden tirnaga muayene eder, tetkik icin vucut sivilarini toplayip laboratuara gonderir, damar yolu acar, sondasini takar, hortumla beslenenlerin duzenegini hazirlar ve sivi besinini baslatir ve takip eder, ilaclari icin doktorla konusur, onlari tek tek bilgisayara girer, saati gelen varsa verirsin. 6 hastan varken kimi zaman oturup yemek yiyecek zamanin bile olmaz. Hastanin alti degistirilmemisse hasta bakici tarafindan, sorumluluk hemsirede, banyosu yapilmamissa sorumluluk hemsirede, tansiyonu, atesi olculmemisse sorumluluk hemsirede, kilosu olculmemisse sorumluluk hemsirede, yatalak hasta iki saatte bir dondurulmemisse sorumluluk hemsirede, onlari takip etmek ve yaptirmak, yaptiramazsa yapmak da hemsirenin gorevi. Ve butun bu yapilanlari 6 hasta icin detayina kadar bilgisayara girmek de mecburi.. Bunlar rutin gorevler, arada acil durum cikmasi, hastanin kotulemesi, kendini yataktan atmasi, ihiyaca gore dagittigin agri kesici ve anxiete ilaclarini saymiyorum bile..10-15 dakikalik iki mola hakkin ve calisma saatinden sayilmayan yarim saat yemege cikma hakkin var. Mudurler aylikcidir, hemsire ve hastabakicilar saat ucretine tabidir.

Son düzenleme:
X