- 17 Ağustos 2011
- 4.514
- 7.491
- 358
- Konu Sahibi valarmorghulis93
-
Şimdi deniyorum hemen teşekkürlerHemem papaganokulu.com adresindeki editörlere basvurun. Mail adreslerindense facebook sayfalarina mesaj atmanız daha dogru mail adreslerino cok kullanmıyorlar.
Onlar bu tarz kuslarla da ilgileniyor muhakkak size cok yardımı dokunacak bir gönüllü kuş severler editörler :) karga saksagan vs kuslara yardim ettiklerini hatirliyorum bu şekilde
Hay Allah ya burdada var kablolar oyle acaba elektrik mi etkiledi de oyle dengeyi tutturamayan olduGüvercin bu, bizim burda dolu sürü halinde konuyorlar çatılara. Elektrik kablosuna takılıp düşmüş olabilir, çok şahit oldum daha önce. Pat pat düşüyorlar elektrik çarpınca.
Ay çok tatlısın ya :) senden ayrılmak istemez o şimdi. Benim başımdan geçmedi hiç ama beslemen gerekir diye düşünüyorumArkadaşlar iyi akşamlar...
Az önce evime girerken bisey düştü yukarıdan bir baktım guguk kuşu e havada maglum soğuk disarda köpekler var bir suru baktım uçmayı eve aldım.
2 tane sultan papağan var yaklaştırır yanlarına ama çok korktular bi tanesi daha pısırık o daha da bir korkar gibi ötmeye başladı
İşin aslı küçükken bir tane guguk kuşu vardı böyle aynı şekilde kanadı kırıktı onu iyileştirdim hayal meyal hatırlıyorum buğday vermiştim o zaman yemesi için.
Böyle bi olay başına gelen varmı ?
napiym ben bu ufakliga?
Yemek için ne veriym kanadını falan kontrol ettim ama bi sorun yok gibi çok üşüdü de mi bu hale geldi acaba
Efsaneyi merak ettim anlatır mısın ?üşümüş olabilir. diğer adı pepuk kuşu guguk kuşunun. tunceli dersim taraflarında çokta acıklı bir efsaneye hikaye olmuş bir kuştur kendileri.
leyla_pulur
Dersim Yöresinde geçtiğine inanılan babadan oğula, anadan kıza aktarılan bir efsane. Bugün Dersim kökenli Zazalar'ın Varto,Erzincan, Kiğı ve diğer Dersim kökenli insanların bulunduğu bölgelerde anlatılır. [1]Pepuk kuşunun Türkçe karşılığı Guguk Kuşu'dur.
Söylenen ve anlatılanlar yöreden yöreye az da olsa değişkenlik gösterir, ancak hikayede genel olarak şöyle söylenir:
"İki küçük kardeş varmış,anneleri ölünce babaları evlenmiş. Üvey anne sert mi sertmiş, çocukları hep dövüyor korkutuyormuş. Üvey anne bir gün çocukları kenger (bir tür yer sebzesi) toplamaları için dağa gönderir. Erkek çıkardığı kergerleri kız kardeşinin boynunda asılı duran torbaya atıyormuş. Akşama kadar bir hayli kenger çıkarmışlar, fakat bir aksilik varmış; delik torbadan düşmüş bütün kengerler, böylece tüm emekleri boşa gitmiş. Ama erkek kardeş, bundan kız kardeşini sorumlu tutmuş, kengerleri onun yediğini düşünmüş. Üvey annelerinden görecekleri şiddeti düşününce daha da korkmuş ve sinirlenmiş. Kız kardeşi, "Eğer inanmıyorsan karnımı aç bak" demiş. Kız kardeşinin karnını açıp midesini boş görünce onun kengerleri yemediğine inanmış ama kardeşi de oracıkta ölmüş. Kardeşine inanmamakla hata yapıp onun ölümüne sebep olan abi, bu acı ve vicdan azabıyla Allah'a yalvarmaya, dua etmeye başlamış: "Allah'ım beni Pepuk kuşu yap bu dağlara sal ki dünya döndükçe dağlardan dağlara kardeşim diye seslenip durayım!..."[kaynak belirtilmeli]
O gece, çocuğun dileği kabul olur. Genç erkek, o gece Allah'tan, Pepuk kuşu olmuş ve gidip kardeşinin başucundaki ağaca konup hep kardeşi için seslenip durmuş. O gün bu gündür bu çocuk, Pepuk kuşu olarak dağlarda oradan oraya dolaşarak, kardeşini öldürdüğü için herkese kendini ihbar eder durur: Her bahar mevsimi, kengerin yerden bitmesi ile beraber Pepuk kuşunun acıklı ötüşü de başlar.
Rica ederm bende okuduğum bir romandan öğrendimBende dersimliyim artık eşim oralı çok acıklıymış hikayesi gerçekten paylaştığın için teşekkür ederim.
Ne zaman gu guk gu guk sesi duysam aklıma bu gelecek artık..leyla_pulur
Dersim Yöresinde geçtiğine inanılan babadan oğula, anadan kıza aktarılan bir efsane. Bugün Dersim kökenli Zazalar'ın Varto,Erzincan, Kiğı ve diğer Dersim kökenli insanların bulunduğu bölgelerde anlatılır. [1]Pepuk kuşunun Türkçe karşılığı Guguk Kuşu'dur.
Söylenen ve anlatılanlar yöreden yöreye az da olsa değişkenlik gösterir, ancak hikayede genel olarak şöyle söylenir:
"İki küçük kardeş varmış,anneleri ölünce babaları evlenmiş. Üvey anne sert mi sertmiş, çocukları hep dövüyor korkutuyormuş. Üvey anne bir gün çocukları kenger (bir tür yer sebzesi) toplamaları için dağa gönderir. Erkek çıkardığı kergerleri kız kardeşinin boynunda asılı duran torbaya atıyormuş. Akşama kadar bir hayli kenger çıkarmışlar, fakat bir aksilik varmış; delik torbadan düşmüş bütün kengerler, böylece tüm emekleri boşa gitmiş. Ama erkek kardeş, bundan kız kardeşini sorumlu tutmuş, kengerleri onun yediğini düşünmüş. Üvey annelerinden görecekleri şiddeti düşününce daha da korkmuş ve sinirlenmiş. Kız kardeşi, "Eğer inanmıyorsan karnımı aç bak" demiş. Kız kardeşinin karnını açıp midesini boş görünce onun kengerleri yemediğine inanmış ama kardeşi de oracıkta ölmüş. Kardeşine inanmamakla hata yapıp onun ölümüne sebep olan abi, bu acı ve vicdan azabıyla Allah'a yalvarmaya, dua etmeye başlamış: "Allah'ım beni Pepuk kuşu yap bu dağlara sal ki dünya döndükçe dağlardan dağlara kardeşim diye seslenip durayım!..."[kaynak belirtilmeli]
O gece, çocuğun dileği kabul olur. Genç erkek, o gece Allah'tan, Pepuk kuşu olmuş ve gidip kardeşinin başucundaki ağaca konup hep kardeşi için seslenip durmuş. O gün bu gündür bu çocuk, Pepuk kuşu olarak dağlarda oradan oraya dolaşarak, kardeşini öldürdüğü için herkese kendini ihbar eder durur: Her bahar mevsimi, kengerin yerden bitmesi ile beraber Pepuk kuşunun acıklı ötüşü de başlar.
rica ederimNe zaman gu guk gu guk sesi duysam aklıma bu gelecek artık..
Paylaşım için teşekkürler :)
Benimde :)Ne zaman gu guk gu guk sesi duysam aklıma bu gelecek artık..
Paylaşım için teşekkürler :)
rica ederim :)
Her bölgede farklı şeyler yaşanmış olabilir o yuzden dir o belki :)Güvercin nasıl oldu canım :) bu guguk kuşu değil sanırım bildiğimiz güvercin :) ben de Ege bölgesine ait bir hikayesini biliyordum her bölge kendine göre efsane uydurmuş demekki
Oy basın sagolsun canım benim. Sen elindeen geleni yaptın. İçin rahat olsunHer bölgede farklı şeyler yaşanmış olabilir o yuzden dir o belki :)
Güvercin ne yazikki kaybettikbabam onu güvercinlerin olduğu başka bi yere götürdü adam hasta olduğunu söylemiş hatta bi kac güvercin daha ölmüş o günlerde iyiki getirdiniz sizin kuşlarda hasta olabilirdi demiş
Ertesi gün babam adama sormuş güvercin ölmüş hastalığına yenik düşmüş yaşlı güvercin mis
Benim ellerimde ölseydi sanırım uzunca bir süre kendimi çok kötü hissederdim elimden gelenini yapamadım diye düşünür kendimi suclardim eminim
Teşekkür ederim ama içim buruk değil diyememOy basın sagolsun canım benim. Sen elindeen geleni yaptın. İçin rahat olsun
İnşallah canım seni çok iyi anlıyorum. Bize de annesi ni avcıların vurduğunu tahmin ettiğimiz bir yaban tavşanı gelmişti. Birkaç günlüktü. annesiz yapamadı , bir de elimizde öldü bizim. Çok zor ama bir zamandan sonra insanın da gücünün yetmeyeceği böyle durumlar oluyor maalesef. Basın sagolsun tekrar canım benimTeşekkür ederim ama içim buruk değil diyememinşallah bi daha karşıma aynı durumlar çıkarsa sonucu olumlu olur...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?