Hayir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dini inancınızı bilmşyorum ama bakara suresi 216. Ayette geçen bir ifadedir bu boş laf demeniz ürpertti beni biraz. Ama teselli esnasında bu tarz söylemlerin kullanılmasını bende o an için çok doğru bulmuyorum sizin gibi

Sizinle aynı fikirdeyim. Bahsettiğiniz ayet şuydu heralde:

“Olur ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız, hâlbuki hakkınızda o bir hayırdır. Ve olur ki bir şeyi seversiniz, hâlbuki hakkınızda o bir şerdir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216).

Anlamayanlari idrak edemiyorum: Her serde bir hayir var denen bir ifade var ve "her ser" deniliyor. Kanser de ser olmuyor mu?

Evet kanser şerdir ama inancımıza göre dermansız dertten ölen şehittir, hastalık çektiğin her gün günahlara kefarettir. Annemi kanserden kaybettim, 9 yıl yattı bu konuyu o kadar çok sorguladım ve araştırdım ki binlerce sayfa sürer her şer de bir hayır aramak, konu dine gideceği gideceği için isterseniz özelden yazışalım

Kotu olan seyde bile hayir var diyorlar ya insani paramparca eden bir seyin nasil bir hayri olabilir ki? Boyle diyerek insanlar aslinda kendilerini mi teselli ediyorlar?

Kisi kanser oldu diyelim. Bunun hayri nerede?
En basitinden oteki tarafta verilecek bir mukafatin vesilesidir. Cektigimiz ufacik bir agrinin bile karsiligi verilecek. Bu dunya imtihan dunyasi bombos yasamaya gelmedik elbette surekli birseyler inip cikacak hayatimizda

Evet kanser şerdir ama inancımıza göre dermansız dertten ölen şehittir, hastalık çektiğin her gün günahlara kefarettir. Annemi kanserden kaybettim, 9 yıl yattı bu konuyu o kadar çok sorguladım ve araştırdım ki binlerce sayfa sürer her şer de bir hayır aramak, konu dine gideceği gideceği için isterseniz özelden yazışalım

Ozelden yazabilir misiniz?

Ben de o sözü eşek hoş abdan ne anlar diye öğrenmistim osmanlica( duyar kasmayin osmanli türkcesi demedigim icin)dersinde acaba doğrusu ne ki
Eşek hoşaf içince suyu çeker meyveler içinde kalır halbuki hoşafın en kıymetli ve lezzetli yeri meyvesidir. Ondan mütevellit iyi şeyin kıymetini bilmeyeni hoşafın meyvesini yemeyen suyuyla yetinen eşeğe benzetmiş atalarımız:KK5:

Dini yorum yapmayalım sizin icin diyorum mune gelip banlayabilir size cevap vedigim icin ben de giderim arada :) Yukarida bir üye acikladi sözün doğrusu o değilmiş belki de siz yanlis biliyorsunuzdur.
Öyle mi bilmiyordum mune kim bu sitenin yöneticisi mi kusura bakmayın o zaman umarım benim yüzümden bişey olmaz size sevgili mune benim yüzümden başkalarına zarar gelsin istemem yasağa karşı geldiysem yaptırımı her neyse ben üsteleneyim 😊

Dini inancınızı bilmşyorum ama bakara suresi 216. Ayette geçen bir ifadedir bu boş laf demeniz ürpertti beni biraz. Ama teselli esnasında bu tarz söylemlerin kullanılmasını bende o an için çok doğru bulmuyorum sizin gibi
Dini inancım beni ilgilendirir elbette. Ve ayet yorumlamıyorum ya da hedef göstermiyorum hanımefendi, ne alakası var? Bu söz dini fark etmeksizin birçok insanın ortak kullandığı bir teselli cümlesidir. Tamamen bu cümleye odaklı bir yorum yapıyorum, ayetle bağdaştıran sizsiniz.

Öyle mi bilmiyordum mune kim bu sitenin yöneticisi mi kusura bakmayın o zaman umarım benim yüzümden bişey olmaz size sevgili mune benim yüzümden başkalarına zarar gelsin istemem yasağa karşı geldiysem yaptırımı her neyse ben üsteleneyim 😊
Hahaha cok hossunuz :)) dini yorum yapmak ve konu acmak yasaktır. Mune sitenin yöneticisi gibi bir şey birazdan gelip hepimizi banlayacak :)

Şer gözüken hayırlı, hayır gözüken ise şer çıkabiliyor..Her şerde bir hayır vardır birçok kez denk geldiğim bir durum.O yüzden ne kadar şükretsem az ve bu yürekten de inandığım,inanmak istediğim bir durum..Son yaşadığımdan örnek vereyim; annem benim doktoru yönlendirmem yüzünden yanlış bir hormon ilacı kullandı,yumurtalık kisti büyüdü ve ameliyat olması gerekti.Kendimi çok suçladım bnm yüzümden ameliyat olacak die. Daha snra ameliyat oldu.Ameliyat öncesi doktorlar kistin iyi huylu olduğunu ama boyutundan dolayı ameliyat olacağını söylemişlerdi ama pataloji gösterdi ki kist kötüye evriliyormuş ve ameliyat olmasaydı yumurtalık kanseriydi şu an (Allah korusun) ki meme kanseri geçmişi var zaten.Yani nie ameliyat olacak die kahrolurken daha sonra iyi ki ameliyat oldu die sevinirken bulduk kendimizi.

Ayrıca vücudumuz da bir çeşit makine ve biz onu katkısız şeylerle beslemiyoruz. Ara ara fire vermesi,hastalanması çok normal bişi.Annem meme kanseri olunca bunu Tanrıdan gelen bir ceza olarak düşünmedim..Bütün ömrü stres içinde geçmiş bir kadındı, üstüne de yediğimiz hormonlu gıdalarla çok da şaşırtıcı gelmedi bu.Kahrolmadım mı?? Hem de dibine kadar..Ama neden demedim,isyan etmedim..Bu dünyanın dengesi benim aklımın alabileceğinin çok ötesinde işliyor..Misal küçücük yaşta kanserden ölen çocukları da anlamıyorum.Ama dediğim gibi bunu bir ceza olarak düşünmüyorum ama sanırım başıma gelen olumlu şeyleri ise ödülmüşçesine düşünmek işime geliyor.Herkes yanında olan bir güç,destek istiyor işte.Ben Tanrı derim,başkası doğanın gücü der.Ya da kimisi hiçliği kabul eder..Hepsine varım.Sadece herkes kendini daha iyi hissetirecek olana sırtını dayıyor işte.

Kotu olan seyde bile hayir var diyorlar ya insani paramparca eden bir seyin nasil bir hayri olabilir ki? Boyle diyerek insanlar aslinda kendilerini mi teselli ediyorlar?

Kisi kanser oldu diyelim. Bunun hayri nerede?
Tabi ki yaşanılan olumsuz şeylere insan olarak üzülüyoruz ama tabi ki hayır vardır şöyle ki günahlarımıza kefaret oluyor örneğin kanser olan kişi bu dünyada sıkıntılar çekip buna sabrettiği için hem günahları affoluyor hem sevap kazanıyor sabretmediğinde isyan ettiğinde ise yine de sıkıntılı bi durum olduğu için günahları affoluyor sabretme sevabını alamıyor tabi bunu anca inançlı olan biri anlayıp kavrayabilir inancı olmayan için boş söz olacaktır..

Seni kendime oyle yakin hissediyorum ki... Yorum yaptigini gormek bile iyi geliyor bana.

Bilmez miyim gozumdeki isiltiyi bitiren o yarayi? Kendime gelemeyecek kadar uzgunum Delfino. Cok hem de...

Polyannacılık benim bunda bir hayır bulabilmem. Zor maalesef çok zor. Bazen diyorum keşke bedensel bir hastalığı olsaydı da bilinci yerinde olsaydı, kendisi olsaydı. Öyle olsa belki de bu sefer “keşke bilinci yerinde olmasaydı da bu acıları çekmeseydi” derdim. Ya da ne bileyim vefat etmiş olsaydı da bu halini görmeseydim, sağlıklı, mutlu haliyle hatırlasaydım dediğim oluyor. Öyle olsaydı da belki yine şimdiki haline razı olurdum. Her birinin ayrı ayrı zorluğu var.

Üzüyor, o koskoca titiz kadının bu hale gelmesi günden günde erimesi, benliğini kaybetmesi çok üzüyor. Geçmiyor da 😄 Alışıyorsun ama geçmiyor.

Bu neden benim annemin başına geldi, neden bizi buldu bu hastalık demek yerine kabullenip onu bu haliyle mutlu etmeye çalışman gerekiyor. Artık kime neye inanıyorsan (hangi dine mensup olup olmadığını bilmiyorum) o sana sabır ve kolaylık versin.

Şu ara çok ders çalışıyorum ama istediğin zaman yazabilirsin bana. Numaralarımız da var zaten. Bu konudan ban gelebilir gibi duruyor 😅

Ama böyle diye diye insanlar yaptiklarinin sorumluluğunu almıyor. Önce tedbir sonra tevekkül. Her şeye hemen nasip değilmiş,bunda da bir hayır vardır,sınav dünyasindayiz.
Öyle değil elbette emeksiz yemek olmaz..önce çalışıp çabalayacağız o iş için uğraşacağız olmazsa tüm çabalarımıza rağmen olmadığı için hayır arayacağız,bizim için hayır görünen şeyde şer..şer görünen şeyde belki hayır vardır biz bilemeyiz

bu çok felsefik bir konu her şey insanlar için. ölümlü varlıklarız napalım yani yarın birimize bişiy olsa zaten günün birinde ölecektik. isyan etmeyi bu yüzden tercih etmiyorum.

Ölümle sonuçlanan şeyler için tabi ki bir hayır vardır denilemez, takdiri ilahi denir. Genelde günlük yaşantıda olan olaylar için kullanılan bir söz ve doğruluk payı yüksek. Çok istenilen bir işin olmayıp, sonrasında çok daha iyisinin olması vs gibi.

Polyannacılık benim bunda bir hayır bulabilmem. Zor maalesef çok zor. Bazen diyorum keşke bedensel bir hastalığı olsaydı da bilinci yerinde olsaydı, kendisi olsaydı. Öyle olsa belki de bu sefer “keşke bilinci yerinde olmasaydı da bu acıları çekmeseydi” derdim. Ya da ne bileyim vefat etmiş olsaydı da bu halini görmeseydim, sağlıklı, mutlu haliyle hatırlasaydım dediğim oluyor. Öyle olsaydı da belki yine şimdiki haline razı olurdum. Her birinin ayrı ayrı zorluğu var.

Üzüyor, o koskoca titiz kadının bu hale gelmesi günden günde erimesi, benliğini kaybetmesi çok üzüyor. Geçmiyor da 😄 Alışıyorsun ama geçmiyor.

Bu neden benim annemin başına geldi, neden bizi buldu bu hastalık demek yerine kabullenip onu bu haliyle mutlu etmeye çalışman gerekiyor. Artık kime neye inanıyorsan (hangi dine mensup olup olmadığını bilmiyorum) o sana sabır ve kolaylık versin.

Şu ara çok ders çalışıyorum ama istediğin zaman yazabilirsin bana. Numaralarımız da var zaten. Bu konudan ban gelebilir gibi duruyor 😅

Ben de ayni seyleri dusunuyorum bazen ve bencilce dusundugum icin sucluyorum kendimi. Fiziksel bir rahatsizligi olsa yine uzulecektim ve ustelik annem aci cekecekti. Su an hic degilse acisi yok, kafalar bir baska serin. 😊

Evet, whatsapp listemde goruyorum seni ve mutlu oluyorum. Olur tabii, ara ara selam ederim. 😊

gercekten de her serde bir hayir vardir simdi aciklamaya kalkarsam din uzerine girerim diye korkuyorum banlanirsam canim sikiliyor 😣
Kaldı ki bu konu dine girmeden konuşulamaz daha doğrusu dine girmeden açıklamalar havada kalabilir, felsefi boyutundan ziyade dini açıklamalar yapmaya çalışanlar oluyor, dini konu ve yorumlar yasak olduğundan ne siz üzülün ne ben, o yüzden konuyu kapatmak en doğrusu.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X