Hayir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bence zaten hastalıklara bunda da vardır hayır denmez ki ne hayırı olabilir geçmiş olsun tez vakitte atlatırsın umarım denir. Diğer konularda bir çok kötü sandığımız şeyin içinden hayır çıkabiliyor mesela nişan atma gibi :dondurma:
Kesinlikle katılıyorum .Ben de bu cümleyi sık kullanırım ama zorunlu iş degisikligi ,ilişki bitimi , zorunlu ev-sehir değişikliği gibi durumlarda kullanirim..gidip de saldırıya -siddete maruz kalana ,sağlık sorunu yasayana kullanılacak bir telkin cümlesi değil zaten.Kullanan densiz olursa ona da "darısı başına inşallah" filan denilir sanırım

Beybisi millet ayetler yazmış durumuna bi ton bu bacım da ben hepsini ezbere biliyom yazmış öyle düşün. 😘
Ben hafızim bu Thé hafiz da genelde haylaz olan öğrencilere taktigimiz lakapti öyle komik ve hoş geliyor

Anlamayanlari idrak edemiyorum: Her serde bir hayir var denen bir ifade var ve "her ser" deniliyor. Kanser de ser olmuyor mu?

Her serde bir hayir var denmiyor mu?
Hayır ve şerden ne anladığınıza bağlı. Bu iki kavramla kendi açınızdan sırasıyla sizi sevindiren ve acı veren durumları niteliyorsanız evet yaşadığınız kötü bir olayda hayır yok (beni mutlu ediyor demek ki hayırlı, bana acı veriyor demek ki hayırlı değil). Halbuki acı da hayatın parçası, o acı geldiğinde hayır vardır diye kendimizi avutup baskılamak veya neden ben diye isyan etmek yerine sadece yaşamak gerektiğini düşünüyorum, o zaman acı yıkıcı olmaktan çıkıp salt acı oluyor.

Anlamayanlari idrak edemiyorum: Her serde bir hayir var denen bir ifade var ve "her ser" deniliyor. Kanser de ser olmuyor mu?
Şöyle düşünebiliriz belkiii. Abartı olabilir. Benim kanser olmam benden daha hayat dolu bir yakınımın kanser olmasından daha tercih edeceğim bir şey olabilir. Senin yerine ben öleydim mantığı.
Ay dayanamıcam. Bir de şu ki tüm dinlerde işkenceler bile çeksek isyan etmiyorsak Yaratanın mükafatlandıracağını düşünürüz.

O söz yanlış aslında doğrusu "her şerden(kötülükten) sonra bir hayır gelir" dir ama söylene söylene günümüze bu şekilde geldi. Misal güzele bakmak sevaptır derler aslında o söz "güzel bakmak sevaptır" bide eşek hoşaftan ne anlar derler aslı "eşşek hoş laftan ne anlar" dır. Biraz tuhaf bi örnek oldu ama aklıma bunlar geldi şimdilik. O yüzden bu tarz sözler özellikle dini yoruma giren sözlerde iyice dinleyip anlamak lazım.

Bu cümleyi de bardağa bir de dolu tarafından bak gibi , her karanlıktan sonra bir aydınlık var gibi bi olumlama olarak düşünmek gerek . Bazen yanlış kullanılsa da genelde çokça isteyip uğraşıp da elde edemediğimiz, olumsuz sonuçlanan durumlarda kullanılır genelde . Ayrıldığın için ölüp bittiğin sevgilinin ayyaş kumarbaz dayakçı çıkması gibi, kaçırdığın otobüsün kaza yapması gibi. Her zaman o hayırlı kısmı hemen kabak gibi çıkmayabilir ortaya tabi 😊 Hastalık gibi ya da tecavüz vs. durumlarda kullanılmaz, kullanan varsa yanlış kullanıyor. O tür durumlar için imtihan deniyor ki bu da pasif bir kabulleniş için değil, sınavın sonucunu sınava giren belirliyor sonuçta. Yani derin konular bunlar , kafamızdaki algıyı çevrenin nasıl kullandığı belirliyor ama bu cümleyi yanlış yapmaz.

Kotu olan seyde bile hayir var diyorlar ya insani paramparca eden bir seyin nasil bir hayri olabilir ki? Boyle diyerek insanlar aslinda kendilerini mi teselli ediyorlar?

Kisi kanser oldu diyelim. Bunun hayri nerede?
Her şer görünende bir hayır her hayır görünende bir şer OLABİLİR der bu söz. Kesin vardır demez. Ha kötü olana sabretmek insana iyi gelir. isyanın faydası yoktur çünkü🤷‍♀️

Bir anlamda annemin rahatsızlığı beni kişilik anlamında ve mesleki açıdan olgunlaştırdı. Daha sabırlı bir insan haline geldim. Ha öncesinde bana sorsalardı da seçme şansım olsaydı annem sağ ve sağlıklı olsun da ben çocuk kalayım, olgun olmayan ve sabırsız biri olarak kalayım derdim. O apayrı. Başka açılardan bakınca hayatıma pirinç tanesi kadar bir yararı olduğunu görüyorum, içimdeki yaranın milyarda biri kadar anca.

O söz yanlış aslında doğrusu "her şerden(kötülükten) sonra bir hayır gelir" dir ama söylene söylene günümüze bu şekilde geldi. Misal güzele bakmak sevaptır derler aslında o söz "güzel bakmak sevaptır" bide eşek hoşaftan ne anlar derler aslı "eşşek hoş laftan ne anlar" dır. Biraz tuhaf bi örnek oldu ama aklıma bunlar geldi şimdilik. O yüzden bu tarz sözler özellikle dini yoruma giren sözlerde iyice dinleyip anlamak lazım.
Ben de o sözü eşek hoş abdan ne anlar diye öğrenmistim osmanlica( duyar kasmayin osmanli türkcesi demedigim icin)dersinde acaba doğrusu ne ki

@Karamellasepeti demiş "dini konu" diye, katılıyorum. İsyan günah sayıldığı için, insanlara sabır aşılamak üzere kurulmuş bir cümle. Yaşadığımız kötü şeyler bizi güzel yollara sürükleyebilir elbette ama sürüklememe ihtimali de gayet gerçek. Biraz boş laf o yüzden bence. Boş teselli lafları beni de deli ediyor. Konuşmayın daha iyi. Samimiyetsiz...
Dini inancınızı bilmşyorum ama bakara suresi 216. Ayette geçen bir ifadedir bu boş laf demeniz ürpertti beni biraz. Ama teselli esnasında bu tarz söylemlerin kullanılmasını bende o an için çok doğru bulmuyorum sizin gibi

Ben de o sözü eşek hoş abdan ne anlar diye öğrenmistim osmanlica( duyar kasmayin osmanli türkcesi demedigim icin)dersinde acaba doğrusu ne ki

Bende sonradan öğrendim doğrusunun "eşşek hoş laftan ne anlar" olduğunu ama ablam osmanlıca biliyo ona bi ara sorarım anlamını. Öğreniraem sizede yazarım 😊

Hayatin gercegi budur denen bir soz degil ki. Inanirsiniz veya inanmazsiniz.

Gidip bir hastaya bu soz soylenmez, ama hasta olan bir kisi kensi icinde boyle hissedip inanabilir.

Sizi cok rahatsiz etmesin bence. Siz kendiniz inanmiyorsaniz da he he deyip gecin. Bazi teselli sozlerine ben de he he diyip geciyorum. Ama genel olarak bir cok serrin sonunda hayir olduguna inaniyorum, ya da cabam o yonde diyelim en dogrusu.

Dini inancınızı bilmşyorum ama bakara suresi 216. Ayette geçen bir ifadedir bu boş laf demeniz ürpertti beni biraz. Ama teselli esnasında bu tarz söylemlerin kullanılmasını bende o an için çok doğru bulmuyorum sizin gibi
Dini yorum yapmayalım sizin icin diyorum mune gelip banlayabilir size cevap vedigim icin ben de giderim arada :) Yukarida bir üye acikladi sözün doğrusu o değilmiş belki de siz yanlis biliyorsunuzdur.

Bir anlamda annemin rahatsızlığı beni kişilik anlamında ve mesleki açıdan olgunlaştırdı. Daha sabırlı bir insan haline geldim. Ha öncesinde bana sorsalardı da seçme şansım olsaydı annem sağ ve sağlıklı olsun da ben çocuk kalayım, olgun olmayan ve sabırsız biri olarak kalayım derdim. O apayrı. Başka açılardan bakınca hayatıma pirinç tanesi kadar bir yararı olduğunu görüyorum, içimdeki yaranın milyarda biri kadar anca.

Seni kendime oyle yakin hissediyorum ki... Yorum yaptigini gormek bile iyi geliyor bana.

Bilmez miyim gozumdeki isiltiyi bitiren o yarayi? Kendime gelemeyecek kadar uzgunum Delfino. Cok hem de...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X